Спорт та блокчейн: як технології відкривають нові горизонти в індустрії

Використання інноваційних технологій завжди було популярним у спорті. Проте саме блокчейн залишається найперспективнішим, оскільки надає вболівальникам та клубам нові можливості. Тож як саме блокчейн вносить зміни у спортивну індустрію?

НБА

Одним з перших впровадив технології блокчейн у свою діяльність саме баскетбольна ліга. Зокрема, деякі команди НБА мають ряд партнерських відносин з кількома компаніями. Наприклад, «Сакраменто Кінгз» разом з Blockparty запустили першу в історії програму нагородження НБА на основі блокчейну. Крім того, разом з ConsenSys і Treum у 2020 році вони представили власну аукціонну платформу для автентичних пам'ятних речей.

Після цього, у 2021 році, Кінгз також співпрацював з Ankr над створенням інноваційних проєктів, організацією заходів та створенням освітнього контенту. Додатково вони запустили блокчейн-платформу NBA Top Shot, яка дозволяє вболівальникам купувати, колекціонувати та торгувати офіційно ліцензованими цифровими колекційними предметами НБА під назвою «Moments». 

ФК “Манчестер Сіті”

З 2021 року футбольний клуб активно впроваджує блокчейн-технології у свою діяльність, співпрацюючи з різними компаніями, що спеціалізуються в цій галузі.

Партнерство з південнокорейським розробником спортивних сервісів Superbloke - один з основних прикладів. Спільними зусиллями вони створили онлайн-гру FC Superstars, в якій користувачі можуть формувати цифрові команди та обмінюватися картками гравців футбольних клубів на основі реальних матчів. 

Окрім того, в рамках співпраці з Socios.com, Манчестер Сіті випустив фан-токен $CITY, побудований на блокчейні Chiliz. За допомогою цього токена вболівальники мають можливість отримати доступ до ексклюзивного досвіду та брати участь у прийнятті рішень клубом.

У березні 2022 року клуб став партнером криптовалютної біржі OKX. Пізніше біржа навіть розширила своє партнерство, підписавши трирічну угоду на суму понад $70 мільйонів в якості офіційного спонсора клубу. Щобільше, нещодавно «Манчестер Сіті» та OKX випустили лімітовану колекцію футболок, присвячених рідкісним NFT.

Нурія Тарре, директорка клубу з маркетингу та залучення вболівальників, сказала, що запуск NFT є частиною стратегії клубу Прем'єр-ліги, спрямованої на залучення аудиторії, яка «більш технічно підкована, відкрита до нових інновацій та технологій». 

«Ми вважаємо важливим, що ви можете бути власником продукту в цифровому форматі. Я думаю, що це одна з переваг Web3 - вона змінює процес володіння». - пояснила вона.

В цілому, футбольний клуб впроваджує блокчейн-технології для створення більш інтерактивної та прозорої взаємодії зі своїми вболівальниками, а також для залучення більш інноваційних підходів у своїй діяльності.

ФК “Барселона”

Також для взаємодії зі своїми вболівальниками футбольний клуб активно використовує технології блокчейн та web3. У співпраці з платформою Chiliz у 2020 році ФК «Барселона» випустив фан-токен $BAR. За допомогою токенів вболівальники отримують доступ до ексклюзивного контенту, винагород та можливість брати участь в опитуваннях. Згодом, у 2022 році, платформа інвестувала в Barça Studios, підрозділ клубу зі створення цифрового контенту, ставши його стратегічним партнером. Barça Studios також очолює розробку NFT, метапроєктів та інших технологій Web3.

Починаючи з 2022 року, криптовалютна біржа WhiteBIT є офіційним партнером футбольного клубу. Їх співпраця також включає роботу з Barça Innovation Hub (BIHUB) - професійним футбольним дослідницьким центром, який прагне формувати майбутнє і встановлювати стандарти галузі. Спільно з WhiteBIT вони створили новий онлайн-курс «Game-Changing Tech: Mastering Blockchain». Його метою є розвиток розуміння технологій блокчейн та вивчення їх практичного застосування у повсякденному житті.

Підсумок

Впровадження блокчейн-технологій у спортивну індустрію кардинально змінює взаємодію між організаціями та вболівальниками. Через партнерства та інноваційні ініціативи спортивні клуби використовують блокчейн для збільшення залучення вболівальників, підвищення прозорості та пошуку нових джерел доходу. На прикладі співпраці між ними можна побачити, як блокчейн полегшує інтерактивний досвід, дозволяє вболівальникам брати участь у процесах прийняття рішень і відкриває можливості для ексклюзивного контенту та винагород. Причому, використовуючи технології блокчейн і Web3, спортивні організації не тільки враховують вподобання своєї аудиторії, а й стають лідерами в інноваціях у своїх галузях.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

725Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається