Вступ

Пам'ятаєте в прев'ю по Вашинґтону я згадував за ще один клуб НБА, перспективи та інтерес до якого я б напевно не зміг продати? Звісно мова йтиме про Бруклін Нетс! Майбутнє яких таке ж похмуре, як і символіка клубу та освітлення на їх арені.

Минулий сезон 2023/24

Ще на початку березня цього року, на своєму телеграм каналі, я спробував зануритись у справи Брукліна і дослідити, що з цим клубом так, а що не так, в яку сторону він рухатиметься. Робив я це, на жаль, без ізолюючого захисного костюму. Як персонаж Юена МакҐреґора з фільму "На голці".

І, як казала одна ворожка з СТБ : "дуже сильно хапанув".

Просвітлення, які я тоді опублікував, як і личить крутому "аналітику" - виявились приблизно на 50% точними. Звісно, дуже легко було вгадати з тим, що Нетс у глибокій ж..кризі. В чому я помилився так це в тому, що у керівництва Нетс, все ж, не настільки все погано з когнітивними функіями, як я собі це уявляв.

Якщо коротко про минулий сезон - все було погано.

Через якісь незрозумілі мені причини, Жака Вона дотримали на посаді головного тренера аж до МВЗ. Хоча в цілому, його можна було звільняти рівно в той момент, коли з клубу пішли Кевін Дюрент та Кайрі Ірвінґ. Себто ще взимку 2023 року.

Чому? На мою думку тому, що цього тренера, в першу чергу, визначили як заміну Стіву Нешу. Завдяки його здатності порозумітись з зірками команди.

Після призначення Стіва Неша Кайрі Ірвінґ сказав, що їм : "тренер непотрібний". Його слова можна було розцінювати як позицію, що зірковим гравцям рівня Дюрента, Ірвінґа й справді, потрібний не так тренер у вузькому розумінні цього слова, тактик, стратег. Як скоріше менеджер, у ширшому розумінні. Мотиватор. Який банально не буде заважати гравцям грати у зручний для них баскетбол.

Як тільки зірки "розбіглись", а на їх місці залишились хоч і талановиті, проте гравці, яким потрібне управління, щоб демонструвати результати - рівно в цей момент Жак Вон став безкорисним.

Нетс сяк-так виграли 32 матчі, посівши 11-те місце на Сході.

В основному чим запам'ятався сезон клубу - це набиванням статистики Кемом Томасом, який фінішував сезон з 22.5 очками в середньому у своєму активі.

А також двома спробами Бена Сіммонса повернутись в баскетбол. Перша - на старті сезону, зігравши 6 матчів. Після чого вибув на 2.5 місяці. Друга - на старті другої половини сезону, зігравши 9 матчів. Після чого сезон для нього завершився, а він відправився на операцію. У обох випадках, причиною ушкодження були проблеми з нервами у нижній частині спини. Які виявили тільки з другої спроби. Після першого випадку, йому пробували лікувати стегно, в яке і віддавало біль з нервів спини.

Міжсезоння

Тренерський штаб

Міжсезоння для Нетс почалося з призначення нового головного тренера - Джорді Фернандеса, який став першим іспанцем на чолі команди НБА. Чинний тренер збірної Канади з баскетболу, Фернандес має значний досвід як асистент головного тренера, працювавши в таких колективах як Денвер Наґетс та Сакраменто Кінґз.

Що цікаво, він розпочав тренерську кар'єру ще в 15 років, працюючи з юніорами у рідній Бадалоні, але баскетболістом ніколи не був. Натомість здобув ступінь Доктора у напрямку Спортивної Психології в Університеті Барселони. Це незвичне, але дуже цікаве рішення з боку керівництва клубу!

Ростер

Нетс також були активними в підписаннях контрактів з гравцями та в угодах щодо обмінів. Найбільшим фурором стали обміни Мікала Бріджеса в Нью-Йорк та повернення власних піків з Г'юстона.

  • Обмін з Нікс :

Нікс отримали - Мікала Бріджеса, Кейта Бейтс-Діопа, пік другого раунду 2026 року, Драфт права на Хуана Пабло Вуле.

Нетс отримали - Бояна Богдановича, Шейка Мілтона, Мамаді Діакіте, незахищені піки першого раунду 2025, 2027, 2029, 2031 років, незахищений свап піків 2028 року, пік першого раунду 2025 року (топ-4 захист від Бакс), пік другого раунду 2025 року.

  • Угода з Рокетс :

Нетс отримали - власний пік першого раунду 2025 року (раніше домовлялись про свап піків з Рокетс), власний пік першого раунду 2026 року.

Рокетс отримали - право на свап піку 2025 року (від Санс) та право на два вибори поміж піків Фінікса, Далласа і власного піку 2029 року.

  • Із Мемфісом :

Нетс отримали - Заїра Вільямса, пік другого раунду 2030 року (від Маверікс);

Ґрізліс отримали - Мамаді Діакіте, Драфт права на Неманью Дангубича.

Паралельно Нетс займалися перепідписанням контрактів із власними гравцями :

  • Нік Клестон - 4 роки, 97 мільйонів;

  • Трендон Вотфорд - 1 рік, 2.7 мільйона;

  • Кеон Джонсон - 2 роки, 4.5 мільйона (з яких лише перший рік гарантований на 250 тисяч).

Крім того, на ринку вільних агентів Бруклін підписав Кілліана Хейса.

Сильні та слабкі сторони

Не буду довго розводитись про "сильні" та "слабкі" сторони Нетс, адже на цьому етапі важко оцінювати їх за класичними категоріями.

Головним позитивом для Брукліна стало повернення власних піків. І це якраз напередодні Драфту з Купером Флеґом! Якщо пощастить, вибір такого таланту може змінити долю будь-якого клубу, навіть такого складного випадку, як Нетс.

Що стосується придбань Заїра Вільямса і підписання Кілліана Хейса - тут питання спірне. Вільямс, пік №10 Драфту 2021 року. Хейс, пік №7 Драфту 2020 року, ще не показали свій повний потенціал.

Кілліану, не впевнений, що взагалі це вдасться. Він так і не зміг набути стабільного кидка, і його перспектива залишитися, не просто в ростері Нетс, але й в НБА дуже сумнівна. Можливо, йому варто повернутися в Європу, підтягнути цей аспект гри, а потім, як Данте Екзам, зробити камбек в НБА. Тим паче, йому всього 23 роки! Хоча як розігруючий, оборонець, він не є зовсім провальним.

Щодо Вільямса - я налаштований трохи оптимістичніше. Він має зріст 6'9 і непогані кидкові навички. Його контрактний рік та перехід в команду типу Нетс, у якої нема перспектив боротися за високі місця, дає йому шанс на перезавантаження кар'єри. Вільямс, як і Хейс, ще молодий, йому також 23 роки, і можливо, в Брукліні він зможе себе проявити.

Навіть після перепідписання контракту з Ніком Клекстоном, волів би не списувати з рахунків перспективного бігмена Ноа Клауні. Для якого, сподіваюсь, знайдеться більше ігрового часу під керівництвом Френандеза, ніж минулого сезону.

Серед плюсів я б також відзначив присутність кількох сильних ветеранів у складі, таких як Кем Джонсон, Денніс Шрудер, Доріан Фінні-Сміт, Шейк Мілтон та Боян Богданович. Деякі з них - Джонсон, Шрудер, ДФС - можуть бути привабливими на ринку обмінів завдяки своїм адекватним контрактам. Але навіть якщо їх не обміняють, наявність досвідчених гравців у складі з молодими та недосвідченими баскетболістами - це однозначний плюс.

Єдина дрібниця - Боян Богданович пропустить тренувальний табір і початок сезону через травми зап'ястя і ноги, які отримав ще в кінці минулого сезону, під час плей-оф.

Щодо Бена Сіммонса і його тіктоків з тренуваннями та обіцянками повернутися на свій попередній рівень - я цьому не вірю, від слова вза-га-лі.

Прогноз на сезон 2024/25

Тихе занурення : Найгірший показник перемог та поразок в новітній історії Нетс, саме як колективу з Брукліна, становить 20 перемог проти 62 поразок в сезоні 2016/17. Другий гірший показник - 21 перемога, в сезоні 2015/16. Третій - 28 перемог, сезон 2017/18. Переконаний, майбутній сезон завершиться в трійці найгірших в історії френчайзу в Брукліні!

Також чекаю Нетс побачити в трійці найгірших колективів не лише Сходу, але й НБА загалом!

Головні питання майбутнього сезону

Чи зможуть Нетс виграти більше 20 матчів у прийдешньому сезоні?

Кого з ветеранів обміняють по ходу регулярного чемпіонату?

Чи зможе хтось із молодих гравців Нетс справити приємне враження і проявити свій потенціал?

Попередні публікації :

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

560Прочитань
1Автори
12Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Індіана Пейсерс

    Індіана Пейсерс, як і личить назві френчайзу, стрімко увірвалися в тренди НБА минулого сезону! Команда вийшла у Фінал першого в історії Кубка НБА, здійснила один з найгучніших обмінів на дедлайні та влаштувала справжній галас у плей-оф!

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Даллас Маверікс

    Дещо несподівані для мене Фіналісти минулого сезону НБА, Даллас Маверікс, влітку, були одними з найінтригуючих колективів Ліги! Як на мене - повністю виправдавши очікування від них! Чи зможуть вони і цього сезону підтвердити реноме найсильнішої команди Заходу?

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Г’юстон Рокетс

    Особисто для мене, мабуть найцікавіший молодий колектив Ліги в майбутньому сезоні! Після років поневірянь під керівництвом Стівена Сайласа, Г'юстон Рокетс, минулого сезону, нарешті вийшли на дорогу, багатообіцяючу, сповнену перспектив та злетів!

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається