Вступ

Шарлотт Горнетс є ідеальним прикладом жарту про те, що : "поганому танцюристу - ноги заважають".

Який поспіль сезон "шершні" знаходяться в позиції, де вони ніби вже і не танкуючий колектив, що бореться за високі піки. Вони знайшли свою зірку і готові зробити наступний крок вперед! Водночас, частково через невезіння, пов'язане зі здоров'ям гравців, частково через недолугий менеджмент, ті чи інші рішення керівництва, вони практично завжди примудряються не виправдати і без того невисокі очікування.

Минулий сезон 2023/24

Минулий сезон для Шарлотт не став винятком, закінчивши рік із 21 перемогою, що занесло їх до п'ятірки найгірших команд Ліги за співвідношенням перемог і поразок.

Клуб вступав в сезон із новими власниками. У серпні 2023 року Майкл Джордан, зрештою, вирішив продати свій контрольний пакет акцій клубу. Для фанатів це, мабуть, була одна з найприємніших і найбільш очікуваних новин, адже Джордан як управлінець не проявив себе найкращим чином.

Втім, на прощання ЕмДжей зробив для вболівальників Горнетс приємний жест. Окрім рішення про продаж клубу, саме він наполіг на тому, щоб на Драфті 2023 року, під піком №2, Шарлотт обрали форварда Брендона Міллера. І це рішення виявилося чи не єдиною світлою плямою на досить похмурому полотні минулого сезону.

Хоча Міллер розпочав зі слабкого старту в Літній Лізі, він зумів швидко реабілітуватися і змінити думку про себе вже під час регулярного чемпіонату. Він став лідером, якого команда гостро потребувала в останні роки, і проявив себе як універсальний гравець, ефективний на обох кінцях майданчика.

Щодо інших аспектів команди - ситуація була дійсно жахливою. ЛаМело Бол і Марк Вільямс зазнали прикрих травм на самому старті сезону, що змусило їх достроково завершити виступи. Бол відіграв лише 22 матчі, а Вільямс - 19.

Майлз Бріджес та Джеймс Букнайт потрапили у позаігрові скандали. Точніше позаігрові скандали продовжували їх переслідувати. Бріджес повернувся до баскетболу, будучи відсутнім через звинувачення у домашньому насильстві й показав непогану форму після більше ніж річної перерви. Але сама ситуація залишила темну пляму на його репутації. А от для Букнайта, з його проблемами із законом через водіння в нетверезому стані, кар'єра в НБА, здається, закінчилася, хоча колись він був перспективним гравцем.

Сезон завершився звільненням Стіва Кліффорда з посади головного тренера. Якщо чесно, я ніколи не розумів, навіщо його повертали після першого звільнення. Його дещо застарілі методи та бачення гри не збігалися з молодим, недосвідченим складом команди, що й призвело до конфлікту та марнування двох років для Шарлотт.

Окрім цього, клуб змінив президента з баскетбольних операцій. На місце Мітча Купчака, який раніше був звільнений, прийшов Джеф Пітерсон, колишній асистент генерального менеджера Бруклін Нетс.

Міжсезоння

Тренерський штаб

Міжсезоння для Шарлотт розпочалося зі свіжими змінами та новими перспективами.

На посаду головного тренера призначили Чарльза Лі - колишнього головного асистента Джо Мазулли в Бостоні, який допоміг Селтікс стати чемпіонами НБА минулого сезону. Разом з Лі в Шарлотт перейшли нові обличчя : Джермейн Бакнор (тренер із розвитку) та Блейн Мюллер (головний тренер Мейн Селтікс з G-Ліги). Крім того, до тренерського штабу долучився Кемба Вокер, легенда клубу, який тепер працюватиме асистентом із взаємодії з гравцями.

Особисто мені дуже імпонують такі зміни в структурі команди. Вони свідчать про готовність клубу почати новий розділ своєї історії "з чистого аркуша".

Окрім тренерських змін, відбулося чимало й у складі команди.

Ростер

Зміни розпочалися ще під час минулого сезону, коли Шарлотт обміняли Ґордона Гейварда в Оклахому та ПіДжей Вашинґтона в Даллас. У результаті цих обмінів команда отримала Тре Менна, Васілє Міцича, Ґрента Вільямса та Сета Каррі - досить солідних гравців ротації для рівня Шарлотт.

Команда також продовжила співпрацю з деякими гравцями :

  • Майлз Бріджес - 3 роки, 75 мільйонів;

  • Сет Каррі - 1 рік, 2 мільйони.

На ринку вільних агентів клуб підписав Таджа Ґібсона на мінімальному контракті. Хоча його роль на майданчику, ймовірно, буде незначною, його досвід і лідерський голос стануть вкрай важливими для молодої, іноді самовпевненої команди.

У результаті шестистороннього обміну Шарлотт отримали Джоша Ґріна - міцного, впевненого рольового гравця, яких завжди не вистачало команді. Він точно знає свою роль і виконує її бездоганно.

На драфті під піком №6 клуб обрав сирого французького форварда Тіджана Салауна. Не можу багато розповісти про нього, окрім того, що йому 19 років, зріст 6'9, а минулого сезону він грав за клуб Шоле в чемпіонаті Франції. У 33 матчах він набирав у середньому : 9 очок і 4 підбирання за гру, влучаючи 37.3% з гри.

Сильні та слабкі сторони

Сильні сторони : Якщо добре придивитися, серед сильних сторін Шарлотт, на мій погляд можна виділити повне перезавантаження клубної структури - від нового власника до менеджменту та головного тренера. Ці зміни відкривають можливості для нових підходів і свіжих рішень, які раніше були недосяжними.

На пресконференції з власного призначення на посаду менеджера Шарлотт, Джеф Пітерсон неодноразово повторив фразу про те, що його ціллю стане "перетворення Горнетс на один з передових клубів Ліги"!

Незважаючи на зростаюче незадоволення ЛаМело Болом через його часті травми та легковажне ставлення до гри, він залишається дуже талановитим розігруючим. Якщо новий тренер Чарльз Лі зможе знайти до нього правильний підхід, це стане великою перемогою для команди, тренера зокрема.

Ще однією сильною стороною є прогрес і покращення взаєморозуміння між молодими гравцями команди. "Молоде ядро", до якого входять Брендон Міллер, Джош Ґрін, Марк Вільямс, ЛаМело Бол та Майлз Бріджес, може стати фундаментом для побудови успішної команди на кілька років вперед.

Слабкі сторони : Однак, серед слабких сторін варто відзначити довгу історію невдач і менталітет лузерів, що глибоко вкоренився в клубі. Це може виявитися найбільшою перепоною для Шарлотт, навіть після повного перезавантаження управлінської ланки.

Можливо, для повного перезапуску команди знадобляться не лише зміни в керівництві, але й в складі. Слід серйозно розглянути потенційні обміни ключових гравців, таких як ЛаМело Бол і Майлз Бріджес, щоб позбутися старих проблем і дати команді шанс на новий початок.

Прогноз на сезон 2024/25

Розрубати Гордіїв вузол : Шарлотт Горнетс спробують розірвати порочне коло невдач і почати нову еру. З новим керівництвом і тренерським штабом команда має шанс на зміни, проте їхня успішність залежатиме від того, чи зможуть вони вирішити глибоко вкорінені проблеми. ЛаМело Бол залишається ключовим гравцем, Брендон Міллер головною перспективою клубу, і якщо новий тренер Чарльз Лі знайде до них підхід, це може стати поворотним моментом. Водночас команда потребує часу для зміцнення молодого ядра і, можливо, подальших змін у складі.

Головні питання майбутнього сезону

Чи зможуть Шарлотт нарешті розпочати нову сторінку історії клубу з чистого "аркуша паперу"? Наскільки вдалим буде перший рік для Чарльза Лі на посаді головного тренера?

Чи вдасться ЛаМело Болу провести здоровий і стабільний сезон після низки травм?

Чи здатен Брендон Міллер стати повноцінним лідером команди у свій другий рік у Лізі? Наскільки він зможе покращити свою гру в порівнянні з минулим сезоном?

Попередні публікації :

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

515Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Юта Джаз

    На відміну від Клівленда, куди свого часу було обміняно Донована Мітчела, Юта, після гучних угод із відправкою Мітчела та Руді Гобера, здається, застигла у своєму розвитку.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Превʼю сезону 2024/25. Клівленд Кавальєрс

    Клівленд Кавальєрс - ще одна команда Східної Конференції, що пережила зміну тренера, хоча багато експертів і вболівальників вважають, що цього замало. Збереження чинного складу може виглядати як спроба відтермінувати неминучі зміни.

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається