Вступ

Минулого сезону Оклахома Сіті Тандер стала однією з найбільш захопливих команд Ліги, виправдавши всі очікування щодо свого розвитку. Завдяки молодому, збалансованому, сильному складу, вони продемонстрували вражаючу гру та досягли високих результатів.

Цього сезону "грозові" входять до чемпіонату не просто як перспективна команда, а як серйозний претендент на успіх у Західній Конференції. З провідними гравцями на чолі, такими як Шей Ґілджес-Александер, найкращим тренером минулого року і одним із найсильніших захисників, вони готові боротися за ще вищі досягнення!

Минулий сезон 2023/24

Оклахома завершила регулярну частину чемпіонату на найвищій позиції в Західній Конференції, зрівнявшись за кількістю перемог із чинними на той момент чемпіонами, Денвер Наґетс. Особливим досягненням стало те, що Тандер виграли сезонну серію проти Денвера з рахунком 3-1, за рахунок чого і випередили колектив з Колорадо.

Марк Дайно був визнаний "Тренером Року", а Шей Ґілджес-Александер мав неймовірний сезон, будучи одним із головних претендентів на нагороду "МВП". Однак, хоча Шей і показав блискучу гру, нагорода дісталась Ніколі Йокичу. Чет Голмґрен також проявив себе чудово, але поступився Віктору Вембаньямі у боротьбі за звання "Новачка Року".

У плей-оф Тандер доволі легко здолали Нью-Орлеан Пеліканс у першому раунді, але поступились Даллас Маверікс у рівній серії другого раунду.

На мій погляд, чи не головною проблемою команди виявилася слабка гра на щитах : Оклахома суттєво поступилася в підбираннях, що виявилося вирішальним фактором у програних матчах. Особливо прикрими є дві поразки, одна з різницею в 4 очки (матч №3), інша з різницею в 1 очко (матч №6).

В цих матчах, гравці Оклахоми сумарно здійснили 72 підбирання, з яких 13 - на чужих щитах. Далласці відзначились 95 підбираннями загалом, 29 з яких були в атаці. Кілька підбирань тут, кілька підбирань там і результат серії міг бути відмінним.

Міжсезоння

Менеджмент Оклахоми, на чолі з Семом Престі, визнав необхідність покращити гру під кошиком. Хоча минулого сезону вони не зробили рішучих кроків на ринку обмінів (не спробували перехопити Деніела Ґеффорда у Маверікс, наприклад), цього літа підписання Айзеї Гартенштайна стало важливим підсиленням.

Контракт вартістю 87 млн доларів на 3 роки (перші 2 роки гарантовані, 3-й рік - опція клубу) дає команді фізичну міць та гравця, здатного контролювати щити, особливо в нападі. Допоки Чет Голмґрен та Джейлен Вільямс ще два роки перебуватимуть на "дитячих контрактах", вартість угоди Айзеї не відчуватиметься тягарем.

Минулого сезону, Оклахома посіла :

  • 27 місце в Лізі з 42 підбираннями в середньому;

  • 29 місце в Лізі з 8.8 підбираннями в середньому в атаці.

Тоді як минулого сезону, Гартенштайн входив в десятку кращих гравців Ліги за показником підбирань на чужому щиті, що в регулярній частині чемпіонату (7 місце, 3.3 підбирання), що в плей-оф (3 місце, 3.8 підбирання).

Додатковим плюсом придбання Гартенштайна стане те, що він може використовуватись Дайно як самостійний центровий, з лавки запасних, так і поруч з Голмґреном.

Також Айзея добре ставить скріни. В плей-оф, в цьому компоненті, ефективніше грали лише Йокич, Гобер та Адебайо. Тоді як Оклахома :

  • 27 місце в Лізі з 7.5 скрін асистами;

  • 28 місце в Лізі з 16.3 набраних очок після скрін асистів.

Та добре використовує гру через гандофф, де у Оклахоми теж проблеми : лише 28 місце в Лізі за частотою використання).

Гартенштайн зарекомендував себе як один із найкращих бекап-центрових ліги, і його досвід гри на щитах, допоможе Тандер уникнути минулорічних проблем у плей-оф.

Також Тандер продовжили контракти з Айзеєю Джо та Аароном Віґінсом, які є ключовими гравцями команди на позиціях шутерів. Їхній точний кидок із-за дуги минулого сезону став важливим фактором для успіху Оклахоми.

  • Айзея Джо - 4 роки, 48 мільйонів (4-й рік - опція клубу), 41.6% влучань з-за дуги минулого сезону, за 4.5 спроби в середньому;

  • Аарон Віґінс - 5 років, 45 мільйонів (5-й рік - опція клубу), 49.2% влучань з-за дуги минулого сезону, за 1.6 спроб в середньому.

Не менш важливим стало рішення обміняти Джоша Ґідді на Алекса Карузо.

Порівняно з Кейсоном Воллесом, який дещо нагадує Карузо за стилем гри, Алекс є більш досвідченим захисником і надасть команді енергію, надійність, що буде особливо корисним у вирішальні моменти сезону.

Порівняно з Джошем Ґідді, Карузо на декілька голів вище, як оборонець. Та значно кращий шутер. Для прикладу, минулого сезону Ґідді завдавав 2.7 кидки з-за дуги з позиції кетч-енд-шут, з влучністю 34.4%. У Карузо ці показники становлять 3.8 кидки з влучністю 40.6%.

Також Карузо краще кидає відкриті триочкові. У Джоша Ґідді за 2.7 спроби 35.5% влучань після відкритих кидків з найближчим оборонцем 6+ футів. У Карузо за 3 спроби 43.5% влучань.

Саме нездатність влучати відкриті триочкові австралійцем й мала вирішальний фактор у його обміні на Карузо.

На минулому Драфті, з цікавих гравців, Оклахома обрала Ніколу Топича, під піком №12 та Діллона Джонса під піком №26.

Сербський розігруючий пропустить наступний сезон повністю, через порвані зв'язки коліна та операцію по їх відновленню. Тоді як Діллон Джонс спробує допомогти Оклахомі. 6'6 форвард з розмахом рук 6'11, Джонс добре володіє навичками в обороні, дриблінгом. Що цікаво, Тандер "заплатили" за нього цілих 5 піків другого раунду, Нью-Йорк Нікс. Отже, у Престі та Дайно точно повинні мати бачення використання 22-х річного форварда.

Сильні та слабкі сторони

  • Сильні сторони : Оклахома має молодий, перспективний склад із гравцями, які швидко прогресують. Шей Ґілджес-Александер - один із найкращих гравців Ліги, здатний стати МВП! Чет Голмґрен і Джейлен Вільямс є майбутніми зірками НБА. Особисто я очікую, що хтось з них, а можливо і обидва, потраплять на МВЗ вже цього сезону!

    Окрім індивідуальної майстерності, Оклахома відзначається чудовою командною грою, що підтвердив Марк Дайно, здобувши нагороду "Тренера Року".

  • Слабкі сторони : Основною слабкістю залишається відсутність стабільної фізичної переваги на всіх позиціях, зокрема на позиції центрового. Підписання Айзеї Гартенштайна має допомогти вирішити цю проблему, але чи вирішить? Побачимо в майбутній регулярці.

Прогноз на сезон 2024/25

Закріплення лідерства : Оклахома підходить до наступного сезону з реальними шансами не просто на покращення результатів, але і з серйозною заявкою, щодо перемоги на Заході! Підсилення у вигляді Гартенштайна, Карузо та прогрес молодих зірок, таких як Голмґрен і Вільямс, дає мені підстави вважати, що команда стане ще сильнішою. Оскільки верхівка Західної Конференції може зазнати певних метаморфоз, Тандер мають шанс закріпитися серед фаворитів на вихід у Фінал Конференції.

Очікую, що команда зможе показати прогрес за рахунок внутрішніх ресурсів, і якщо вони зможуть покращити гру на щитах, Оклахома може вийти на новий рівень і боротися за чемпіонство.

Головні питання майбутнього сезону

Чи зможе Шей Ґілджес-Александер підняти свою гру на рівень МВП? Яким буде наступний крок для нього у розвитку лідерських якостей і впливу на результати команди?

Чи готові Чет Голмґрен та Джейлен Вільямс стати учасниками Матчу Всіх Зірок? Чи зроблять вони суттєвий прогрес і чи можуть увійти до Збірних НБА або претендувати на індивідуальні нагороди?

Чи зможе Оклахома підтвердити своє лідерство на Заході в плей-оф? Чи вистачить команди не тільки для тріумфу в регулярному сезоні, але й для боротьби за титул у плей-оф?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

478Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев'ю сезону 2024/25. Нью-Йорк Нікс

    З початку 2024 року Нікс зазнали найбільших позитивних змін серед усіх клубів НБА. Під керівництвом головного тренера Тома Тібодо, Нікс пройшли через справжню "реабілітацію", завдяки якій вдалося вийти з тривалої кризи.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев'ю сезону 2024/25. Детройт Пістонс

    Найбільша біль останніх років в НБА - Детройт Пістонс. Клуб, що колись був синонімом міцного захисту і чемпіонських амбіцій, рвав, метав і натурально бився, вигризав результат, зараз опинився в болоті постійної перебудови.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев'ю сезону 2024/25. Портленд Трейл Блейзерс

    Для багатьох вболівальників стало справжньою несподіванкою, побачити на дні турнірної таблиці Західної Конференції минулого сезону колектив зі штату Ореґон.

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається