Вступ

Після невдалого сезону 2022/23 багато хто зневірився в потенціалі Міннесоти Тімбервулвз. Гучний обмін Руді Гобера, який на той момент виглядав як страшенна переплата на межі з провалом, разом із його поганою формою після Чемпіонату Світу та тривалою травмою Карла-Ентоні Тавнса, викликали сумніви в здатності Тімбервулвз конкурувати на високому рівні.

Поразка в першому раунді плей-оф проти майбутніх чемпіонів, Денвер Наґетс, закріпила ці відчуття. Однак після цього сезону Міннесота зробила висновки і підготувалась як слід до нових викликів!

Минулий сезон 2023/24

Минулий сезон для Міннесоти Тімбервулвз став справжньою сенсацією та одним із найкращих в історії франшизи. Команда здобула 56 перемог у регулярній частині чемпіонату, що стало другим найкращим показником за весь час існування клубу. Це лише на дві перемоги менше, ніж у легендарному сезоні 2003/04, коли лідером колективу був Кевін Ґарнет.

У плей-оф Вулвз повторили успіх тієї команди, вийшовши у Фінал Західної Конференції, де поступилися Даллас Маверікс з рахунком 1-4. Однак перед цим, Міннесота змогла взяти реванш у Денвер Наґетс, вибивши чинних на той момент чемпіонів у драматичній семиматчевій серії. Вирішальний сьомий матч став справжньою казкою для шанувальників клубу : Тімбервулвз відіграли -20 по ходу гри на виїзді, зламавши хід зустрічі та здобувши перемогу.

Ця перемога, в якомусь сенсі, стала символом не тільки переродження френчайзу, але й успіху Тіма Конелі - президента з баскетбольних операцій Міннесоти, колишнього генерального менеджера Денвер Наґетс. Якому вдалось збудувати команду-протиотруту чемпіонам з Колорадо, з їх грізною зброєю в обличчі МВП НБА - Ніколи Йокича.

Гравці Міннесоти також блиснули індивідуальними досягненнями.

Ентоні Едвардс провів свій найкращий сезон, потрапивши до символічної Збірної НБА, набираючи в середньому 25.9 очок за гру.

У плей-оф його роль лише зросла : 27.6 очок, 5.9 підбирань та 7 асистів за гру з 40% влучань триочкових. Його гра в обороні та нападі проти Денвера стала ключовою у перемозі "вовків".

Руді Гобер після важкого дебютного сезону в Міннесоті знову довів свою цінність, вигравши четверту в кар'єрі нагороду "Кращий Оборонець року".

Карл-Ентоні Таунс адаптувався до нової ролі павер-форварда і прекрасно впорався з функціями другої опції в атаці.

Наз Рід став одним із найкращих бекап-центрових Ліги, отримавши нагороду "Кращий 6-й гравець". Його внесок, особливо в серії з Наґетс, під час протидії Йокичу, був одним з визначальних для успіху команди.

Головним диригентом вовчої симфонії став Кріс Фінч, який посів 3 місце в голосуванні за нагороду "Кращий Тренер року". Навіть отримавши травму коліна в плей-оф, під час зіткнення з Майком Конлі, він продовжував керувати командою, сидячи на лавці запасних у спеціальному черевику.

Сезон 2023/24 однозначно став переломним моментом для Тімбервулвз і показав, що ця команда здатна досягти значних вершин. Чи вдасться їм розвинути успіх? Давайте розбиратись.

Міжсезоння

У міжсезоння Міннесота Тімбервулвз зробила кілька цікавих ходів, спрямованих на зміцнення як теперішнього складу, так і майбутнього команди.

Серед новачків колективу виділяються два молодих таланти - Роб Діллінґем та Терренс Шеннон.

Роб Діллінґем - моторний, рухливий розігруючий ростом 6'1, з університету Кентукі, з сильними навичками володіння м'ячем та добре поставленим кидком. Його вибір під №8 на драфті став сміливим кроком з боку Міннесоти, особливо зважаючи на те, що команда бореться за високі місця. За Діллінґема було віддано кілька важливих майбутніх активів, зокрема незахищений пік першого раунду 2031 року та свап піків першого раунду 2030 року (з захистом піку №1).

Це показує, що клуб інвестує в майбутнє, що трохи нетипово для команд, які прагнуть перемагати вже зараз. Але програма Кентукі показує, що вони вміють продукувати топових гардів : ШҐА, Девін Букер, Джамал Мюррей, Тайріз Максі, Тайлер Гірро, ДіАрон Фокс. Тож існує шанс на те, що "вовки" знайдуть в Діллінґемі те, що шукають.

Терренс Шеннон - 23-річний гард, який в останньому сезоні за університет Іллінойс набирав 23 очки в середньому за гру та демонстрував хороші навички в обороні. Разом з зростом 6'6 та навичками скорингу - це робить його важливою частиною майбутньої ротації Міннесоти.

Ці молоді гравці можуть стати заміною для виконавців, які покинули команду цього літа. "Вовки" розпрощалися з Монте Моррісом, Шейком Мілтоном та Джорданом МакЛафліном, жоден з яких не мав вагомої ролі, але втрата глибини беккорту все ж помітна. Тім Конлі вирішив замінити їх перспективними новачками замість дешевих ветеранів.

Крім того, в Діллінґемі бачать потенційну заміну Майку Конлі, незважаючи на молодість і відсутність досвіду. У серії проти Далласа було очевидно, що команді бракувало "іскри" в нападі, коли Конлі не був на майданчику, а Ентоні Едвардс, або потребував відпочинку, або через втому не міг створити небезпечний момент, ні для себе, ні для партнерів по команді. Роб Діллінґем може заповнити цю прогалину з лавки запасних, враховуючи його набір навичок.

З ринку вільних агентів Міннесота підписала Джо Інґлза на ветеранський мінімум. У ідеалі він мав би компенсувати втрату Кайла Андерсона, але фізична форма Інґлза та його вік (2 жовтня йому виповниться 37 років) викликають сумніви щодо здатності австралійця виконувати таку саму роль, особливо в обороні.

Окрім цього, клуб перепідписав контракт з Лукою Ґарзою терміном на 2 роки, розміром 4.5 млн з негарантованим другим сезоном.

Сильні та слабкі сторони

Сильні сторони : Едвардс продовжує еволюціонувати як одна з найбільших зірок НБА. Після найкращого сезону в кар'єрі і визнання в символічній збірній, очікую, що він зробить ще один крок уперед. Його здатність домінувати в атаці, як у ролі скорера так і у ролі плеймейкера, поліпшені навичок гри в обороні - роблять його ключовою фігурою в успіху клубу.

Вибірка бігменів Міннесота, що складається з таких гравців як : Руді Гобер та Карл-Ентоні Таунс, які разом з Назом Рідом створюють найсильнішу ротацію серед бігменів. Роль Гобера як якірного оборонця, Таунса - як топової атакуючої опції, "другої скрипки" з відмінним шутингом, та Ріда - як універсального бекапа, є значними козирями команди.

Джейден МакДеніелс після відходу Кайла Андерсона отримає більше обов'язків на майданчику. Він уже показав чудові оборонні навички та певний потенціал в атаці. Зараз саме час виходити на новий рівень.

Міннесота знайшла свій ритм, свій стиль у минулому сезоні, і це додало впевненості гравцям. Здатність команди діяти як єдиний механізм, особливо в захисті, дала їм можливість дійти до Фіналу Конференції. Кріс Фінч добре керував складом, зумів збудувати колектив, створити гармонію після сварок та бійок в сезоні 2022/23.

Слабкі сторони : Майк Конлі був важливим фактором у минулому сезоні, його вік (11 жовтня йому виповниться 37 років) та можливі фізичні обмеження ставлять питання про його здатність підтримувати стабільну гру протягом всього сезону. Міннесоті буде важко знайти якісну заміну в разі його ігрового спаду, особливо в ключових матчах, зокрема плей-оф, де він був важливим координатором атак, тоді, коли з цими функціями не справлявся Едвардс.

Якщо в команді виникнуть проблеми з глибиною атакуючих опцій, це може стати серйозною проблемою. Серія проти Далласа це показала. Поза Едвардсом, Міннесоті часто не вистачало стабільного скорера, гравця, який здатний створити кидок для себе, або хоча б якийсь момент для партнерів.

Вклад у майбутнє через підписання Діллінґема та Шеннона, хоч і виглядає перспективним, може створити труднощі в короткостроковій перспективі. У боротьбі за високі місця Міннесота потребує досвідчених виконавців, і інтеграція молодих, недосвідчених гравців в таку важливу ситуацію для клубу, який дуже близько наблизився до історичного успіху, можливо маючи найкращі шанси для перемоги саме зараз - може призвести до катастрофи.

Прогноз на сезон 2024/25

Успіх негарантований : Міннесота Тімбервулвз вступають у сезон 2024/25 з метою перевершити свої досягнення минулого року. Після одного з найкращих сезонів в історії френчайзу, очікування лише зростають.

Від Тімбервулвз вимагається не тільки відтворити минулорічний успіх, але й зробити крок уперед - у тому числі й у боротьбі за чемпіонство. Для цього кожен гравець має підвищити рівень своєї гри, викластись на 110%!

Відкритим залишається питання глибини складу, особливо в задній лінії. Важливо, щоб ветерани, зокрема Майк Конлі, змогли залишитися здоровими і продовжили бути важливими частинами гри. Додатково, інтеграція молодих гравців у ротацію буде ключовою для того, щоб Тімбервулвз могли витримати довгий і напружений сезон.

Головні питання майбутнього сезону

Чи вдасться Міннесоті перевершити результат минулого сезону?

Чи зможе Роб Діллінґем у свій перший сезон в Лізі виправдати покладені на нього сподівання? Чи все ж новачку потрібно буде більше часу на адаптацію до НБА?

Чи зможе Ентоні Едвардс піднятися на рівень боротьби за нагороду "Найціннішому Гравцеві" вже наступного сезону?

Попередні публікації :

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

515Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Юта Джаз

    На відміну від Клівленда, куди свого часу було обміняно Донована Мітчела, Юта, після гучних угод із відправкою Мітчела та Руді Гобера, здається, застигла у своєму розвитку.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Превʼю сезону 2024/25. Клівленд Кавальєрс

    Клівленд Кавальєрс - ще одна команда Східної Конференції, що пережила зміну тренера, хоча багато експертів і вболівальників вважають, що цього замало. Збереження чинного складу може виглядати як спроба відтермінувати неминучі зміни.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Шарлотт Горнетс

    Шарлотт Горнетс є ідеальним прикладом жарту про те, що : "поганому танцюристу - ноги заважають".

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається