Пояс для тренувань. Варто чи ні?

За ідею для допису варто подякувати кільком знайомим: а шо ти ті штанги тягаєш без пояса? Не боїшся собі спину поламати?

Боюсь, пані та панове. Але страх не повинен затьмарювати раціональне мислення. І так, іноді я використовую пояс на тренуваннях. Так варто чи ні? Давайте розбиратись.

Існують два основних види поясів: широкий і вузький. Переважно в залах вони зі шкіри з жорсткою спинкою, котра не гнеться. Рідше широкі тканинні на липучках. В магазинах спорт-товарів розкажуть більше.

Можна було б сказати одразу так або ні, проте це може викликати ще більше запитань та укріпить загальний міф про зберігання спини. А цього не треба нікому.

Пояс не фіксує твій хребет, хоч як сильно його не затягуй.

Як відомо, хребет зберігається від травм за рахунок м‘язів спини, та м‘язів кору, (швидше за все ніц з того ти не бачиш). За рахунок напруження цих м‘язів навантаження розподіляється, не викликаючи травму хребта. При підйомі ваги потрібно створити внутрішньочеревний тиск. Як? Тримати поперек прямо, напружитись і втягнути живіт. Це, якщо просто. Недотримання однієї з цих умов якраз і може довести до травми спини.

Буває, м‘язи кора не справляються з вагою. Або ти боїшся, що не справляться. Тут на допомогу приходить важкоатлетичний пояс. Тобто ось аргумент: за.

- При важкій вазі пояс допоможе зберегти внутрішньочеревний тиск, знімаючи частину навантаження з кору та спини. І допоможе підняти більшу вагу, але цсс...

Здавалось би: чого розпинатись, міг би й одразу сказати. Міг, але є нюанси.

Дуже багато новачків в залі мають погані дві речі: техніку і прес (себто й м‘язи кора загалом). Гірше, коли ще й не мають клепки, але то історія не для сьогодні. Так ось: обмотається поясом і давай тягати штангу абияк. А потім: як протрузія? Я ж в поясі тягав...

І це підводить до кількох аргументів проти.

Перед підйомом важкої ваги потрібно укріпити м‘язи попереку сідниць та прес. Без цього ніяк. На початках пояс псує твою техніку. Також НЕ залучаються стабілізатори, що потім вийде боком. Тобто:

- Не варто вчити техніку з поясом!

- Не варто підіймати важке з поганою технікою!

Якщо ти не вмієш тримати спину прямою – пояс її не врятує. Ще раз: пояс НЕ фіксує твої хребці, він просто допомагає кору створити внутрішньочеревний тиск! Все.

Підсумую: чи варто підіймати невелику вагу в поясі? Ні. Чи варто намагатись підняти більшу вагу з викривленою технікою, але в поясі? Теж ні. Чи варто працювати в поясі на максимальних вагах? Все ж краще так, ніж ні.

Відповідаючи на можливі запитання.

- Ні, якщо вправа на багато повторень, то не варто.

- Ні, якщо в тебе протрузії та грижі, то теж не варто. Укріпи спочатку кор і полюби на перший час калістеніку.

- Готуєшся поставити силовий рекорд? Маєш техніку, хороший кор, вмієш створювати тиск? Так, одягай пояс і вперед.

- І, чи можна підіймати максимальну вагу без пояса? Так можна. З правильною технікою.

Як бачиш, в певні моменти необхідність є, але вона точно переоцінена. Тут не буде: носити його тобі чи ні? Висновки роби самостійно.

#ivanofrankivsk #ivan_durskyi #crossfit #wheightlifting #кросфіт #кросфітіванофранківськ #wheightliftingbelt #важкоатлетичнийпояс #важкаатлетика #здоровийхребет

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Іван Дурський
Іван Дурський@ivan_durskyi

3.5KПрочитань
24Автори
89Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається