Вступ

Найбільша біль останніх років в НБА - Детройт Пістонс. Клуб, що колись був синонімом міцного захисту і чемпіонських амбіцій, рвав, метав і натурально бився, вигризав результат, зараз опинився в болоті постійної перебудови. Здається, ще не скоро вдасться вирватись із цього замкненого кола невдач.

Інша справа, якби Пістонс хоча б мали везіння на Драфті. Але й тут не склалося. Вже 5-й рік поспіль клуб фінішує серед п'яти найгірших команд Ліги. Тричі за цей період вони вигравали найменшу кількість матчів в НБА. Попри ці невдачі, Детройт лише раз отримав пік №1 Драфту. А за останні три сезони їм тричі поспіль діставався пік №5, залишаючи поза межами досяжності таких талантів, як Паоло Бенкеро, Чет Голмґрен та Віктор Вембаньяма.

Минулий сезон 2023/24

Перед початком минулого сезону, менеджмент Пістонс наче вкусив шершень - ні з того, ні з сього вирішив, що їх молодий колектив готовий до звершень, і запросив на посаду головного тренера Монті Вільямса, якого перед цим звільнили з Фінікс Санс.

За чутками, Вільямс не сильно хотів повертатися до роботи, особливо в одну з найгірших команд НБА. Тому він запросив захмарну зарплату - 78,5 млн доларів на 6 років, яка зробила б його найвисокооплачуванішим тренером Ліги. Але менеджмент Детройта пішов на цей відчайдушний крок, що призвело до катастрофи.

Детройт встановив антирекорд франшизи за кількістю перемог - 14, перевершивши попередній найгірший результат сезону 1979/80 (16 перемог). Команда також зрівнялася з історичним антирекордом Філадельфії за кількістю програних поспіль матчів - 28.

Вболівальникам (а точніше їх кріслам) добре запам’яталися спроби Вільямса загравати Кілліана Гейса, ігноруючи Джейдена Айві, що викликало багато запитань. А скоріше горіння.

Кейд Каннінґем провів 62 матчі, демонструючи кращу статистику, але багатьох почало хвилювати, чи може він бути тим, хто приведе команду до перемог. Особливо з урахуванням його нового контракту на суму 224 млн доларів.

Новачок Осар Томпсон показав проблиски потенціалу, але його кидок залишав бажати кращого. Центровий Джейлен Дюрен спрогресував на лінії штрафних, досягнувши 79% влучань (порівняно з 61.1% у минулому сезоні), що підняло очікування від нього як майбутнього франчайз-центрового.

Міжсезоння

Ростер

Після жахливого сезону, менеджмент вирішив діяти. На Драфті, під піком №5, Детройт обрав Рона Голланда, атлетичного, перспективного 6'8 форварда. Голланд минулого сезону набирав 18.5 очок і 6.7 підбирань, влучаючи 47.4% своїх кидків за Іґнайт у G-Лізі.

Також клуб перепідписав Сімоне Фонтеккіо на 2 роки (16 млн доларів) після успішного фінішу сезону за Детройт, де він влучав 42.6% трьохочкових.

На ринку вільних агентів Пістонс підписали Маліка Бізлі, Тобаяса Гарріса та Пола Ріда, а Тім Гардавей приєднався після обміну в Даллас Квентіна Ґраймса. Всі вони кваліфіковані, рівня НБА гравці, з досвідом, які повинні були б допомогти Пістонс знайти "землю під ногами".

Тренерський штаб

Крім того, Монті Вільямса звільнили, а на його місце запросили ДжейБі Бікерстаффа, який покинув Клівленд. Хоча Бікерстафф не вважається найкращим тренером у Лізі, він має репутацію стабільного спеціаліста, який зможе дати команді необхідний поштовх. А головне - він матиме бажання працювати!

Бікерстафф привів з собою кількох своїх асистентів, зокрема Люка Волтона, на позицію головного асистента. Та українця Віталія Потапенка, з яким ДжеБі пересікався в Мемфісі, в 2018-19 роках. Зазначається, що Потапенко допомагатиме Сідні Лоу - тренеру бігменів та оборони Пістонс.

Найважливішим придбанням, на мій погляд, є запрошення Фреда Вінсона. Це колишній асистент Пеліканс, тренер, що допомагає гравцям розвинути кидок.

Чіпа Інґленда, кидкового тренера Оклахоми - знає вся Ліга! Саме завдяки йому, в Сан-Антоніо, Кавай Леонард випрацював просто елітний кидок, що з середньої дистанції, що з-за дуги.

Вінсона вважають претендентом на звання "Другого Кращого" кидкового тренера НБА. Його резюме легко перевірити, варто лиш подивитись на прогрес гравців Пеліканс, адже в організації Вінсон працював з 2010 року :

  • Ентоні Девіс - В коледжі влучав 70.9% кидків з лінії штрафних, 15% з-за дуги. В Пеліканс влучав 79.5% кидків з лінії штрафних, 31.4% з-за дуги.

  • Лонзо Бол - В Лейкерс влучав 43.7% кидків з лінії штрафних, 31.5% з-за дуги. В Пеліканс влучав 66.4% кидків з лінії штрафних, 37.6% з-за дуги.

  • Брендон Інґрем - В Лейкерс влучав 66.2% кидків з лінії штрафних, 32.9% з-за дуги. В Пеліканс влучав 84.7% кидків з лінії штрафних, 37.2% з-за дуги.

А з огляду на те, що молоді гравці Пістонс, зокрема Каннінґем, Томпсон, Голланд, мають високий потенціал, але водночас мають проблеми з добре поставленим кидком, на мою точку зору, придбання Вінсона може стати одним з ключових на перспективу найближчих 5-10 років.

Сильні та слабкі сторони

Сильні сторони : Зміна головного тренера та тренерського штабу, які краще відповідають теперішнім вимогам клубу. Підписання досвідчених гравців, таких як Гарріс і Рід, які додадуть стабільність на позиціях форварда і центрового. Новачок Рон Голланд має високу стелю і може стати однією з ключових фігур у майбутньому.

Слабкі сторони : Питання навколо розвитку Кейда Каннінґема. Його вплив на перемоги команди залишається під питанням. Кидкова нестабільність Осара Томпсона також додає головного болю. Адаптація новачків та нового тренера будуть вирішальними факторами.

Прогноз на сезон 2024/25

Вихід з підвалу : Детройт повинен показати прогрес і спробувати вийти з числа найгірших команд Ліги. Піднятися з дна турнірної таблиці і почати будувати конкурентоспроможну команду. Підсилення у вигляді Бізлі, Гарріса, Ріда та Гардавея має допомогти з пошуком стабільності.

Головні питання майбутнього сезону

Чи зможуть Пістонс вирватися з дна турнірної таблиці Сходу?

Чи зможе Кейд Каннінґем показати якісний сезон і виправдати свій контракт?

Чи вдасться ДжейБі Бікерстаффу знайти баланс між розвитком молодих талантів і заграванням ветеранів?

P.S.

Мені порекомендували вести список посилань на інші публікації, щоб вони не губились. Тож спробую :

Бостон Селтікс

Портленд Трейл Блейзерс

Оклахома Сіті Тандер

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

481Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Сан-Антоніо Сперс

    Минулого сезону для Сан-Антоніо Сперс переважали падіння. Вигравши лише 22 матчі, команда другий рік поспіль завершила на дні турнірної таблиці НБА, п'ятий рік поспіль не виходячи в плей-оф.

    Теми цього довгочиту:

    Спорт
  • Прев'ю сезону 2024/25. Нью-Йорк Нікс

    З початку 2024 року Нікс зазнали найбільших позитивних змін серед усіх клубів НБА. Під керівництвом головного тренера Тома Тібодо, Нікс пройшли через справжню "реабілітацію", завдяки якій вдалося вийти з тривалої кризи.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев'ю сезону 2024/25. Оклахома Сіті Тандер

    Минулого сезону Оклахома Сіті Тандер стала однією з найбільш захопливих команд Ліги, виправдавши всі очікування щодо свого розвитку. Завдяки молодому, збалансованому, сильному складу, вони продемонстрували вражаючу гру та досягли високих результатів.

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається