Вступ

Минулий сезон для Бакс можна назвати справжнім розчаруванням. Попри 49 перемог та третє місце на Сході, він залишив по собі лише гіркий осад. Янніс Антетокумпо видав, можливо, найкращий індивідуальний сезон у своїй кар'єрі, але за лаштунками панував хаос - втрати концентрації, невизначеність і проблеми, що зрештою викинули цей сезон на смітник.

Минулий сезон 2023/24

Після сенсаційного вильоту в першому раунді плей-оф 2023 року від Маямі, які ледве пробилися до постсезону через плей-ін турнір, керівництво Мілвокі зважилося на кардинальні зміни. Щоб залишитися конкурентоспроможними і, головне, задовольнити потреби Янніса Антетокумпо.

Майка Буденгольцера, з яким Бакс виграли чемпіонство у 2021 році, звільнили з посади головного тренера. Замість нього запросили Едріена Ґріффіна - кандидатуру, яку підтримав сам "Грік Фрік". Невдовзі Мілвокі зробили ще один сміливий крок, обмінявши Джру Голідея на Деміена Лілларда.

Незважаючи на подальші обміни та підсилення з боку Бостон Селтікс, багато хто все ще бачив у Бакс фаворитів Сходу - принаймні на рівні з "кельтами". Адже їхня відповідь на дует Брауна і Тейтума полягала в потужній зв'язці Антетокумпо і Лілларда. Один з найкращих гравців планети поєднувався з одним із найкращих розігруючих, який славився своєю дальньою атакою, влучаннями в клатчі та під сирену.

Але все пішло не так навіть нормально не розпочавшись.

Деміена Лілларда обміняли занадто пізно. Сам гравець зізнався, що практично не тренувався влітку 2023 року, побоюючись травми, яка б могла зірвати його перехід. До цього додались особисті проблеми, зокрема розлучення, що, за його словами, стали причиною чи не найгіршого сезону в його кар'єрі! Його відсоток влучань з-за дуги впав з кар'єрних 37.2% до 35.4%.

Неприємності в роздягалці почалися ще під час тренувального табору, коли Ґріффін посварився зі своїм асистентом Террі Стоттсом - давнім знайомим Лілларда, під керівництвом якого Дейм виступав у Портленді. Скандал швидко згас, але Стоттс подав у відставку.

Окрім цього, Ґріффін змінив оборонну тактику Бакс, які останні чотири сезони фінішували в топ-10 за оборонним рейтингом. Проте на момент його звільнення, команда скотилася на 21 місце в Лізі з показником 116.8 очок за оборонний рейтинг. Новий підхід в обороні, де Брук Лопез мав грати агресивніше і рідше використовувати "дроп", став болісним. Це дозволяло гардам суперників ефективніше атакувати центрового Бакс, під час розмінів, знищувати його в грі 1 на 1, або знаходити вільних бігменів в фарбі.

Додавання Лілларда замість Голідея, одного з найкращих захисників, зробило оборону ще вразливішою. Можливо в цьому і був певний задум від Ґріффіна, в зміні тактики, адже коли він прийшов тренувати Мілвокі, в ростері все ще був Голідей, тому і не було сенсу щось змінювати. Гравці не приховували свого невдоволення і відкрито висловлювали незадоволення тренером під час матчів та у роздягальні.

Щоб врятувати ситуацію, керівництво Бакс запросило Дока Ріверса як консультанта для Ґріффіна по роботі з гравцями. Але через півтора місяці Ґріффіна звільнили, і на його місце призначили того ж Ріверса.

Ріверсу вдалося дещо стабілізувати команду. Під його керівництвом оборонний рейтинг покращився до 113.3 очок, що дозволило фінішувати на 15 місці за цим компонентом. Однак, буквально перед плей-оф Янніс Антетокумпо зазнав травми литкового м'яза.

Це стало ударом для Бакс, адже він проводив один із найефективніших сезонів, не просто в кар'єрі, влучаючи 61.1% своїх кидків з поля, набираючи 30.4 очок в середньому, але й загалом в історії НБА!

Ставши першим в історії гравцем НБА, який завершив сезон з ефективністю влучань кидків понад 60% набираючи 30+ очок в середньому за гру!

До цього, лідерство належало таким гравцям як :

  • Едріен Дентлі - 58%, 30.7 очок, 1982/83;

  • Карім Адбул-Джаббар - 57.7%, 31.7 очко, 1970/71.

Без Янніса Мілвокі поступилися Індіані в першому раунді, в шести матчах.

Міжсезоння

На ринку вільних агентів Бакс здійснили кілька важливих підписань, серед яких Ґарі Трент, Торін Прінс та Делон Райт.

З приходом Трента Бакс мають можливість "зірвати джекпот". Адже він прийшов на мінімальну зарплату, хоча його рівень гри значно вищий за цю суму. Трент може стати відмінною заміною втраченому Маліку Бізлі, при цьому додаючи свою універсальність і стабільність у дальніх кидках.

Торін Прінс також є якісним підсиленням на позицію 3&D вінга, яка залишалася проблемною в минулому сезоні. Його вміння захищатися і влучати здалеку стануть важливими для Бакс.

Що ж до Делона Райта, він стане прямою заміною для Патріка Беверлі. Вищий, спокійніший у поведінці і такий же ефективний на паркеті, особливо в обороні, Райт додасть глибини позиції резервного гарда.

На Драфті 2024 року Бакс здивували багатьох, обравши під 23-м піком ЕйДжей Джонсона - сирого, проте перспективного 6'5 гарда. Хоча аналітики прогнозували його вибір у другому раунді, Мілвокі вирішили інвестувати дорогоцінний пік першого раунду в його розвиток.

Під 33-м піком команда обрала більш "зрозумілого" Тайлера Сміта - 6'11 бігмена з розмахом рук 7'1 і непоганим дальнім кидком. У минулому сезоні в G-Лізі він влучав 36% трьохочкових. Сміт може стати хорошим доповненням до фронткорту Бакс і, у перспективі, замінити когось на кшталт Боббі Портіса.

Сильні та слабкі сторони

Сильні сторони : Після минулорічного хаосу у тренерському штабі, Ріверс проведе повноцінний тренувальний табір, що дасть змогу встановити чіткі ролі для гравців і підвищити рівень командної гри.

Деміен Ліллард і Янніс Антетокумпо - це одна з найпотужніших пар в НБА. Ліллард - майстер дальніх кидків і гри під тиском, а Янніс залишається однією з найбільших загроз у фарбі. Якщо Деміену вдасться повернути втрачені кондиції, їхня взаємодія зробить Бакс надзвичайно небезпечними.

Кріс Міддлтон і Брук Лопез минулого сезону мали певні фізичні проблеми, що впливало на їхню продуктивність. Якщо вони повернуться в кращій фізичній формі, з кращим моральним станом, це додасть команді стабільності як в атаці, так і в захисті.

Підписання Ґарі Трента додасть Бакс додаткових опцій у атаці, тоді як прихід Торіна Прінса таа Делона Райта, в першу чергу, має збільшити глибину ротації та покращити командну оборону.

Слабкі сторони : Обмін Джру Голідея на Деміена Лілларда дуже сильно послабив оборонні можливості команди, які суперники розкрили, часто їх використовували. Чого лише варті ігри регулярної частини чемпіонату проти Індіани, яка знущалась над Мілвокі, не відчуваючи жодного опору в беккорті, який раніше, з Голідеєм, виконував функцію "криголама", розбиваючи атакуючі потуги суперників, значно спрощуючи роботу під кільцем, в фарбі.

Хоча Янніс ще на піку кар'єри, Лопез і Міддлтон мають вже більше років за спиною, і питання витривалості буде важливим, особливо під кінець сезону та в плей-оф.

Також ніхто не скасовує фактору здоров'я. Адже в плей-оф ми побачили, що без Янніса, колектив не здатний ні на що. Те саме може стосуватись і можливої травми Лілларда, або когось з пари Міддлтон-Лопез.

Прогноз на сезон 2024/25

Повторна спроба : З повноцінною підготовкою, інтеграцією нових гравців, Мілвокі мають всі шанси на успішний сезон. Бакс повинні залишатися серед фаворитів на перемогу на Сході, та навіть чемпіонство, адже їхній склад має все необхідне для боротьби за високі результати : зіркові лідери, досвідчені ветерани, глибша лавка запасних порівняно з минулим сезоном.

Головні питання майбутнього сезону

Чи зможе Деміен Ліллард повернути свою кидкову ефективність і форму, яку він демонстрував в Портленді?

Наскільки критичною буде продуктивність ветеранів?

Чи зможе Янніс Антетокумпо підняти свою гру на новий рівень, знову ставши претендентом на звання МВП?

Попередні публікації :

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

560Прочитань
1Автори
12Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Індіана Пейсерс

    Індіана Пейсерс, як і личить назві френчайзу, стрімко увірвалися в тренди НБА минулого сезону! Команда вийшла у Фінал першого в історії Кубка НБА, здійснила один з найгучніших обмінів на дедлайні та влаштувала справжній галас у плей-оф!

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Бруклін Нетс

    Пам'ятаєте в прев'ю по Вашинґтону я згадував за ще один клуб НБА, перспективи та інтерес до якого я б напевно не зміг продати? Звісно мова йтиме про Бруклін Нетс! Майбутнє яких таке ж похмуре, як і символіка клубу та освітлення на їх арені.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Даллас Маверікс

    Дещо несподівані для мене Фіналісти минулого сезону НБА, Даллас Маверікс, влітку, були одними з найінтригуючих колективів Ліги! Як на мене - повністю виправдавши очікування від них! Чи зможуть вони і цього сезону підтвердити реноме найсильнішої команди Заходу?

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається