Вступ

Дещо несподівані для мене Фіналісти минулого сезону НБА, Даллас Маверікс, влітку, були одними з найінтригуючих колективів Ліги! Як на мене - повністю виправдавши очікування від них! Чи зможуть вони і цього сезону підтвердити реноме найсильнішої команди Заходу? Спробуємо у цьому розібратись!

Минулий сезон 2023/24

Півтора роки тому настрій у Далласі був на межі катастрофи. Після того, як клуб за безцінь втратив Джейлена Брансона, який уже в сезоні 2022/23 показав, що він повноцінна зірка, ситуація здавалася ще більш напруженою. До того ж, невдалий експеримент із Крістапсом Порзінґісом завершився його обміном практично за копійки.

Після чого Даллас обміняв Кайрі Ірвінґа - мабуть, останню людину, яку варто було залучати, коли все в клубі йшло шкереберть. Ірвінґ, після виграшу чемпіонства в 2016 році і свого легендарного переможного кидка, лише розчаровував фанів : він покинув Клівленд, посварившись із Леброном; покинув Бостон, посварившись з вболівальниками; покинув Бруклін після сварки з Гарденом. Додаймо сюди його безліч скандалів і проблем з дисципліною - це явно був ризикований хід.

У той час здавалося, що Лука Дончич, на якому трималася вся команда, може не витримати і стати наступним, хто покине корабель. Даллас переживав не найкращі часи, а після обміну Кайрі у сезоні 2022/23 команда фінішувала з показником 10-18, уперше після сезону новачка Дончич не потрапив у плей-оф. Конфлікт із менеджментом, який свідомо зливав кінцівку чемпіонату заради збереження піка, лише загострив ситуацію.

Здавалося, що найкраще, що описувало б той стан справ у Далласі, - це мем із собакою в палаючій хаті, яка заспокоює себе, що все гаразд.

This is Fine" Meme Analysis | Medium

Та навіть після найтемнішої ночі настає світанок. Маверікс пощастило на Лотереї 2023 року - вони зберегли свій топ-10 пік, який у результаті конвертували в пік №12 під яким обрали молодого центрового Деріка Лайвлі. Лайвлі швидко став ключовим гравцем ротації, давши Луці такого потрібного партнера для пік-енд-ролу та захисту фарби.

Надихнувшись прогресом, президент із баскетбольних операцій Ніко Гаррісон пішов на сміливі кроки під час дедлайну. Даллас виміняв центрового Деніела Ґеффорда, який став важливою частиною ротації, і ПіДжея Вашинґтона, замінивши Ґрента Вільямса.

Вашинґтон вперше в кар'єрі розквітнув у переможному середовищі, ставши ключовим гравцем у плей-оф, зокрема завдяки своїм влучанням з-за дуги : 46.9% точних кидків, за 8.2 спроб в середньому за гру (27.9% влучань при 5.4 спробах в трьох інших серіях, окрім Оклахоми), допомігши Маверікс здолати дуже непростого опонента в обличчі Тандер!

Найголовніше, що Лука Дончич і Кайрі Ірвінґ знайшли спільну мову. Ірвінґ прийняв роль ветерана та лідера, вперше за тривалий час без скандалів. Лука також провів свій найкращий сезон, фінішувавши 3-м у голосуванні за МВП, набираючи : 33.9 очки, 9.2 підбирань, 9.8 асистів! В плей-оф, граючи з ушкодженнями, через біль, допоміг Маверікс вийти у Фінал НБА - вперше після 2011 року!

Оточений правильними партнерами, Дончич показав майже максимум свого потенціалу. Ірвінґ став його найкращим партнером в кар'єрі, вони довірилися одне одному і створили чудовий тандем. Вінги ПіДжей Вашинґтон та Деррік Джонс надали необхідний простір, шутинг та оборонну підтримку, а Лайвлі і Ґеффорд заповнили важливі ролі під своїм та чужим кільцем.

Чесно кажучи, я не очікував побачити Даллас у Фіналі, але завдяки збігу обставин і здатності зірок команди порозумітися, Маверікс голосно заявили про свої претензії на новий сезон.

Міжсезоння

Літо в Далласі минуло під знаком одного важливого питання : чи шукатиме клуб підсилення? Адже, можливо, саме зараз настав ідеальний момент для цього.

Менеджмент Маверікс дав чітку відповідь - боротьба за чемпіонство для Далласа тільки починається!

Серед конкурентів у Західній Конференції, зокрема команд топ-4 минулого сезону, на мою думку, саме Даллас і Оклахома найкраще підсилилися. І саме між ними, найімовірніше, вирішуватиметься доля корони Заходу.

Одна з найгучніших новин не лише цього міжсезоння, але й останніх кількох років - це обмін Клея Томпсона. Ще донедавна здавалося, що Томпсон і Ворріорс - нерозривні поняття. 13 років в Ґолден Стейт, 4 чемпіонства. Але НБА постійно нагадує нам, що в цій Лізі немає нічого неможливого.

Клей Томпсон став частиною рекордного для НБА шестистороннього обміну! У цьому процесі Далласу довелося попрощатися з Джошем Ґріном, але це була вимушена жертва. Одразу після обміну Томпсон підписав новий контракт із Маверікс :

  • Клей Томпсон - 3 роки, 50 мільйонів.

Також, завдяки обміну Тіма Гардавея, до складу Маверікс приєднався Квентін Ґраймс. Його можна вважати своєрідною заміною Ґріну.

На заміну Дерріку Джонсу, який перейшов до Лос-Анджелес Кліпперс, у Даллас прибув Наджі Маршал. Він хоч і не набагато, але обійшовся дешевше для клубу :

  • Наджі Маршал - 3 роки, 27 мільйонів.

Доповнив ротацію й Спенсер Дінвідді, який уже вдруге повернувся до Далласа :

  • Спенсер Дінвідді - 1 рік, 3.3 мільйони.

Сильні та слабкі сторони

Сильні сторони : Як я вже зазначав раніше, серед фаворитів Західної Конференції, Даллас разом із Оклахомою - чи не єдині команди, що по-справжньому підсилилися. І це підсилення слід розглядати в контексті боротьби, якщо не за чемпіонство напряму, то як мінімум за перемогу на Заході і вихід у Фінал НБА!

Серія проти Селтікс минулого сезону продемонстрував, на що Далласу варто звернути особливу увагу, щоб стати сильнішими.

Перш за все, Лука Дончич має бути здоровим та у відмінній формі. Перемога Маверікс неможлива без їх суперзірки, яка грає на повну силу. І хоча, судячи з фотографій Луки під час медіа-днів і його поїздок у Китай на рекламне турне, можна сказати, що Дончич на старті сезону у хорошій формі, важливо, яким він буде у квітні-травні наступного року. Це поки що залишається відкритим питанням.

Також незрозуміло, чи зможе Дончич зробити черговий крок вперед у захисті. Під керівництвом Джейсона Кідда словенець хоча б почав старатися на своїй половині майданчика, але цього може бути недостатньо для вирішальних етапів плей-оф.

Ключовим фактором у перемозі команди також має стати Кайрі Ірвінґ. Порівняно з регулярним сезоном, його виступи в плей-оф були менш вражаючими, а Фінал НБА - особливо невдалим. З великою ймовірністю, у Фіналі НБА, від Сходу, знову будуть Селтікс, Ірвінґу доведеться побороти власних "демонів", адже його протистояння із колишніми вболівальниками Бостона досі викликає питання. Минулого разу, їм, на мій погляд, таки вдалося "залізти під шкіру" зірковому гарду.

Найбільш вирішальним чинником може стати прихід Клея Томпсона. Якщо він зможе відновити свою форму та повернутися до елітного рівня шутера, це дасть Далласу те, чого бракувало у Фіналі : ще одну скоринг-опцію, окрім Луки та Кайрі.

Важливо не лише те, що Томпсон здатен набирати свої 17 очок, але й те, як його присутність на майданчику змушуватиме суперників концентруватися на ньому, створюючи простір для партнерів. Або ж, побоюючись Дончича та Ірвінґа, захисники можуть залишати Томпсона вільним, і він каратиме їх за подібні прорахунки.

Позитивним фактором стане й розвиток молодих гравців, таких як Дерік Лайвлі. За ще один сезон він набере більше досвіду і зможе разом із Даніелем Ґеффордом ефективно ставити скріни для шутерів Томпсона та Квентіна Ґраймса.

Слабкі сторони : До них можна віднести те, що не факт, що Маверікс вдасться зберегти хорошу форму до кінця сезону. І також не можна бути впевненим у повному відновленні Клея Томпсона після його не найкращого минулого сезону.

Втім, у цьому колективі загалом небагато слабких місць.

Прогноз на сезон 2024/25

Спроба №2 : Це не лише про шанс Далласа поборотися за чемпіонство, але й про чергову спробу Луки Дончича завоювати звання "Найціннішому Гравцеві"!

Ймовірно, в наступному сезоні у нас буде новий МВП, оскільки малоймовірно, що Йокич отримає цей титул знову. Враховуючи це, і виключивши серба з гонки, Дончич матиме чудові шанси нарешті тріумфувати.

П'ятірка претендентів на МВП, що сформувалася в минулому сезоні, з великою ймовірністю залишиться майже незмінною. І в цій конкуренції у Луки будуть всі передумови, щоб стати лідером. Особливо після першого виходу в Фінал НБА, Дончич має провести ще кращий, ще агресивніший сезон, щоб досягти цієї мети.

Головні питання майбутнього сезону

Чи зможе Лука Дончич нарешті здобути нагороду "МВП"?

Чи вдасться Клею Томпсону повернути свої минулі кондиції та адаптуватися до нової команди і ситуації?

Чи виграє Дерік Лайвлі конкуренцію у Деніела Ґеффорда за позицію основного центрового Далласа вже у своєму другому сезоні в НБА?

Попередні публікації :

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

560Прочитань
1Автори
12Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Індіана Пейсерс

    Індіана Пейсерс, як і личить назві френчайзу, стрімко увірвалися в тренди НБА минулого сезону! Команда вийшла у Фінал першого в історії Кубка НБА, здійснила один з найгучніших обмінів на дедлайні та влаштувала справжній галас у плей-оф!

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Бруклін Нетс

    Пам'ятаєте в прев'ю по Вашинґтону я згадував за ще один клуб НБА, перспективи та інтерес до якого я б напевно не зміг продати? Звісно мова йтиме про Бруклін Нетс! Майбутнє яких таке ж похмуре, як і символіка клубу та освітлення на їх арені.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Г’юстон Рокетс

    Особисто для мене, мабуть найцікавіший молодий колектив Ліги в майбутньому сезоні! Після років поневірянь під керівництвом Стівена Сайласа, Г'юстон Рокетс, минулого сезону, нарешті вийшли на дорогу, багатообіцяючу, сповнену перспектив та злетів!

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається