Передусім хочу привітати Вас зі святом Покрови та Днем Захисника та Захисниці України!

Вступ

Особисто для мене, мабуть найцікавіший молодий колектив Ліги в майбутньому сезоні! Після років поневірянь під керівництвом Стівена Сайласа, Г'юстон Рокетс, минулого сезону, нарешті вийшли на дорогу, багатообіцяючу, сповнену перспектив та злетів!

Минулий сезон 2023/24

Улітку 2023 року керівництво Рокетс наважилося на радикальні зміни. Вони не просто замінили Стівена Сайласа на Айме Удоку - вони змінили доволі спокійного, врівноваженого тренера на дуже вимогливого та емоційного наставника. Під керівництвом Удоки я мав сумніви щодо того, чи зможуть гравці Рокетс, особливо молодь, яка роками грала в програшний баскетбол, продемонструвати хоча б якісь позитивні результати.

Щоб ці зміни мали шанс на успіх, менеджмент клубу підписав досвідчених гравців : Фреда ВанВліта, Ділона Брукса та Джефа Ґріна. Це спрацювало краще, ніж я міг собі уявити!

Рокетс до останніх днів регулярного сезону боролися за потрапляння в плей-ін, завершивши чемпіонат із показником 41-41 - найкращий результат в історії НБА для команди, що посіла 11-те місце! Позитивний сезон провели майже всі основні гравці команди.

Турецький центровий Альперен Шенґюн завершив сезон із хорошою статистикою : 21.1 очка, 9.3 підбирань та 5 асистів за гру. Він не лише покращив свою гру, але й додав кілька дюймів до свого зросту. Про нього почали говорити як про "Бейбі Йокича", що є величезним компліментом!

На жаль, через травму Шенґюн пропустив останній місяць сезону. Його відсутність відкрила можливість для Джейлена Ґріна, який вистрілив у кінцівці сезону. Багато хто вже сумнівався в його перспективах, але за останні 18 матчів він набирав у середньому : 24.2 очка та 4.3 передачі, влучаючи 45.3% з гри і 38.1% з-за дуги. Це змусило багатьох переглянути своє ставлення до Джейлена.

Окрім Ґріна та Шенґюна, приємно здивували й інші молоді гравці, такі як : Джабарі Сміт, Амен Томпсон та Кем Вітмор. Хоч їхня статистика не була феноменальною, вони продемонстрували великий потенціал. Джабарі Сміт зміг якісно замінити Шенґюна на позиції "п’ятірки", використовуючи свої габарити, швидкість і здатність боротися за підбирання та створювати простір в атаці.

Новачки Томпсон і Вітмор не відразу влилися в команду, але ближче до кінця сезону Удока все частіше довіряв їм не лише під час "сміттєвих" хвилин, а й у важливих ігрових ситуаціях. В тому числі в кінцівках матчів.

Вітмор, якого обрали під піком №20, через сумніви щодо його здоров’я, виявився дуже якісним і креативним скорером з лавки, дивуючи своїм атлетизмом.

Томпсона обрали під піком №4. До нього було прикуто більше поглядів, як через його високий вибір, так і через те, що його задрафтували разом з братом-близнюком. Амен, незважаючи на проблеми з влучністю (13.8% з-за дуги, 68.4% зі штрафних), завдяки атлетизму, оборонним навичкам, став універсальною зброєю на майданчику! Його можна задіювати як у якості пік-енд-рол партнера, "слешера", "катера", данкера", який не просто бездумно рухатиметься на кільце, а в останній момент, зможе подарувати партнеру по команді цукерочку-передачу!

Ближче до дедлайну обмінів Рокетс обміняли Віктора Оладіпо та три піки другого раунду на Стівена Адамса.

Загалом, Рокетс залишили по собі дуже приємне враження після минулого сезону.

Міжсезоння

Влітку головним придбанням "ракет" став вибір під піком №3 на Драфті 2024 року - розігруючого Ріда Шеппарда.

Як я вже згадував у прев'ю про Міннесоту, Шеппард, як і Роберт Діллінгем, прийшов із баскетбольної програми університету Кентуккі. Не знаю, чим їх там годують, але результат вражає! Кентуккі випустив чимало видатних гардів, які зараз грають у НБА, таких як : Шей Ґілджес-Александер, Девін Букер, Джамал Мюррей, ДіАрон Фокс, Тайріз Максі, Малік Монк, Тайлер Гірро та Іммануель Квіклі.

Університетська кар'єра Шеппарда була феноменальною, особливо в плані ефективності кидків. Він влучав 52.1% дальніх кидків при 4.4 спробах за гру! Крім того, в середньому за гру набирав 4.5 результативні передачі та робив 2.5 перехоплення.

Однак, є й мінуси. На мою думку, його габарити можуть стати певною проблемою. При зрості 6'3" футів і такому ж розмаху рук, він здебільшого виступає як спот-ап шутер або кетч-енд-шут опція. Але для того, щоб ефективніше грати на м'ячі, йому потрібно покращити свою вибуховість, дриблінг та фізичну силу, щоб долати опір захисників.

Окрім цього, Рокетс підписали контракт з Аароном Голідеєм на 2 роки на суму 9.6 млн доларів (гарантований лише перший сезон на 4.7 млн).

Сильні та слабкі сторони

Найсильнішою, водночас найслабшою стороною Рокетс - є широка ротація їх молодих гравців.

Сильні сторони : Однозначно, велика кількість молодих, талановитих гравців - це величезний плюс для команди. Особисто я не пригадую іншого клубу в НБА з такою кількістю перспективної молоді. Навіть минулорічні склади Оклахоми чи Орландо були цікавими, але не такими глибокими, як у Г'юстона.

Джейлен Ґрін, Рід Шеппард, Кем Вітмор, Амен Томпсон, Тарі Ісон, Джабарі Сміт, Альперен Шенґюн - найстаршому з них, Ісону, лише 23 роки. Решті - від 20 до 22 років!

Крім того, ще один важливий, але недооцінений фактор потенційного успіху - це Стівен Адамс. Якщо новозеландець буде здоровий, то зможе стати якісним підсиленням на позиції центрового, значно свого конкурента, австралійця Джока Лендейла.

По виступах за Ґрізліс Адамс запам'ятався як нестримна сила під чужим кільцем, яка дарувала партнерам по команді можливості додаткових атак. Разом з тим, Стівен є дуже досвідченим гравцем, розумним та професійним лідером, що однозначно піде на користь молодим партнерам по команді.

Слабкі сторони : Як я вже згадував, слабкою стороною команди є саме ротація молодих гравців. Можливо, ще не цього сезону, але в найближчому майбутньому Рокетс будуть змушені прийняти рішення щодо того, з ким продовжувати співпрацю, а кого можна обміняти.

Наприклад, стрімкий прогрес Джейлена Ґріна в кінцівці минулого сезону, а також зміна у використанні Джабарі Сміта та Амена Томпсона, безпосередньо пов'язані з травмою і відсутністю Альперена Шенґюна.

Це змушує задуматися про те, що для максимального розкриття потенціалу одразу кількох гравців, їхні ролі можуть доведеться розділити або навіть обміняти когось.

Прогноз на сезон 2024/25

Готові до злету : Теперішній склад Рокетс знаходиться у чудовій позиції для того, щоб зробити якісний ривок вперед. Вони мають молодого, але досвідченого та компетентного тренера, який знає, як працювати з молодими талантами. У команді також є кілька досвідчених ветеранів, готових поступитися своєю роллю, щоб дати простір для розвитку молодих зірок.

Рокетс мають склад та потенціал, щоб стати одним із найцікавіших колективів НБА наступного сезону!

Попри те, що обмін когось із пари Ґрін/Шенґюн може здаватися очевидним кроком, мені здається, менеджмент та тренерський штаб спробують знайти спосіб, як ці дві зірки можуть ефективно грати разом. Адже наразі вони є найціннішими активами клубу, які варто зберегти та розвинути.

Від Джейлена Ґріна хочеться побачити стабільний прогрес. Він повинен знайти свою роль, свою гру, стати постійною загрозою на паркеті і, можливо, претендентом на нагороду "Кращому Прогресуючому гравцеві" або навіть отримати виклик на МВЗ!

Водночас, Альперену Шенґюну потрібно зробити крок уперед в обороні та вдосконалити свою гру без м'яча. Це дозволить йому гармонійніше вписатися в атакувальні схеми команди і дати більше можливостей для інших молодих талантів.

Головні питання майбутнього сезону

Чи зможуть Рокетс виправдати звання "найцікавішого молодого колективу Ліги"?

Чи зможе Джейлен Ґрін розвинути успіх кінцівки минулого сезону, і чи вдасться йому з Альпереном Шенґюном знайти спільну мову на паркеті?

Хто з молодих талантів Г'юстона "вистрілить" у майбутньому сезоні і зробить великий крок вперед?

Попередні публікації :

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

560Прочитань
1Автори
12Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Індіана Пейсерс

    Індіана Пейсерс, як і личить назві френчайзу, стрімко увірвалися в тренди НБА минулого сезону! Команда вийшла у Фінал першого в історії Кубка НБА, здійснила один з найгучніших обмінів на дедлайні та влаштувала справжній галас у плей-оф!

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Бруклін Нетс

    Пам'ятаєте в прев'ю по Вашинґтону я згадував за ще один клуб НБА, перспективи та інтерес до якого я б напевно не зміг продати? Звісно мова йтиме про Бруклін Нетс! Майбутнє яких таке ж похмуре, як і символіка клубу та освітлення на їх арені.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Даллас Маверікс

    Дещо несподівані для мене Фіналісти минулого сезону НБА, Даллас Маверікс, влітку, були одними з найінтригуючих колективів Ліги! Як на мене - повністю виправдавши очікування від них! Чи зможуть вони і цього сезону підтвердити реноме найсильнішої команди Заходу?

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається