Кінний спорт. З чого почати?

Припустимо у вас, або у вашої дитини виникло бажання взяти уроки верхової їзди. Але з чого почати? Де шукати кінний клуб? Що вдягати на перший урок? Що взяти з собою? Та скільки все це коштує? Я - Аліна з Харкова й сьогодні пишу саме про це.

Одже, почнемо з того, що..

урок верхової їзди - це тренування, а не просто “покататися на конячці“.

Так, дійсно. Й до цього треба відноситися з розумінням, та усіма витікаючими деталями: що є розклад, тренер, обладнення, тощо.

Тож де шукати місце для свого прешого уроку?

1) Google Maps. Відкриваємо та шукаємо “кінний клуб“, “horse club“, “стайня“. Подивіться фото, почитайте відгуки, можливо є сайт з цінами або посилання на ФБ/Інстаграм. Телефонуйте та записуйтесь.

2) On-site. Якщо ви живете за містом й поряд є стайня - це прекрасний варіант прогулятися та запитати на місці, чи є там уроки верхової їзди. Іноді, стайні бувають 100% приватними, де не проводять заняття.

3) Ask your people. Чудовий варіант запитати у знайомої вам людини, що займається кінним спортом (якщо є така, звичайно). Така людина, напевно, знає куди треба й не треба ходити. або зможе одразу порекомендувати не тільки стайню, але й тренера.

Що вдягти на перше тренування з верхової їзди?

Не секрет, що кінний спорт - один з найкоштовніших у світі (нарівні з Формулою 1 та вітрильним спортом). Тож, наша екіпіровка може коштувати сотні або тисячі євро. Але для першого разу, щоб спробувати, нам буде достатньо знайти:

1) лосини\ леггінси (як для йоги). Джинси - не бажано, бо вони зсередини можуть натерти. Тож, якісь безшовні штани, бажано, щоб ті щільно прилягали до тіла. Залишу фото рандомних легінсів (професійного характеру) для приклада:

by Black Heart Equestrian

2) черевики (з маленьким підбором). Кросівки теж варіант, але, згідно з техніки безпеки, мають бути черивики або чоботи. Чому? Бо саме перепад до підбора запобігає потраплянню ноги в стремено (“стремя“ буде так українською? підкажіть будь-ласка в коментарях) або застряванню ноги при падінні. Фото зверху як раз надає гарне уявлення про правильне взуття.

Та й все :) Для першого разу, для пробного тренування цього буде достатньо. Зверху виберіть якусь кофтинку, яка не сковує рухи. Каску (шолом) вам мають видати перед тренуванням.

Найважливіше, що треба взяти - це гарний настрій!

Що смачненького принести для коня?

Найпопулярніший варіант - цукор (рафінад, тобто в кубиках). Але, особисто я віддаю перевагу яблукам та моркві. Зазвичай, до стайні на раз я беру кг 3-4 та пригощаю ще сусідніх коней (але тільки з дозволу тренера/ власників тих коней, бо годувати чужих коней на стайні суворо заборонено). Для першого разу візьміть моркву, бо її легко згодувати, й руки будуть чисті, без конячої слюни :)

photo by Rock and Racehorses

На що звернути увагу? Або red flags.

Red flag #1. Вам не прочитали правила з техніки безпеки, не розповіли що можна/ не можна робити. Запитайте самі, та зробіть висновки, чи треба вам такі уроки. Бо спорт дуже травмонебезбечний.

Red flag #2. Вам не видали шолом й посадили верхи без нього (навіть аргументуючи тим, що кінь дуууже спокійний/старий/безпечний). Це техніка безпеки й крапка. Мені, особисто, шолом не раз рятував життя.

Red flag #3. Заняття проходять у полі. Пояснюю: бачила пропозиції, коли дівчина тренувала людей у полі (її кінь стояв у приватному будинку неподолік). Чому це погано? Бо небезпечно. Коні - дуже лякливі створіння, й налякавшись, перше, що вони роблять - втікають. Якщо ділянка не огороджена, то є вирогідність того, що кінь може побігти геть.. разом з вами.

Red flag #4. Якщо тренер/ інструктор “не з вами“. Тобто ви щось там робите, а тренер базікає з кимось нон-стоп, й не дивиться, що ви там коїте з тим конем. Це погано й для вас, й для коня.

Можливо, щось ще можна додати, але це перше, що спало на думку.

Ціна. Скільки коштують уроки з верхової їзди?

Все залежить від локації, типу стайні, рівня стайні та кваліцікації тренера. Якщо говорити про Україну, то це від 300грн/45хв до 1000грн або 1500грн за базовий урок з верхової їзди початкого рівня. Але зновж таки, тут the sky is the limit (якщо ми говоримо про професійний спорт).

Локація - це може бути стайня десь біля Умані, а може бути стайня у передмісті Києва.

Тип стайні - може бути державна (так, такі ще існують, наприклад іподроми у містах), а може бути комерційна. В державних - трошки дешевше, згідно з мого досвіду. Але це не визначає якість 100%.

Рівень стайні - може бути просто маленький клуб, де люди їздять у своє задоволення, ходять на прогулянки в ліс, у кінні походи. А може бути спортивна стайня, де проходять змагання та тренуються олімпійські спортсмени. Відповідно, й коні будуть різними.

Кваліцакація тренера - так, заняття вам може проводити інструктор (людина без освіти/здобудків, але з навичками їзди), або кандидат у майстри спорту, як наприклад, з освітою та перемогами у змаганнях.

Fun fact! Якщо вам тренування проводить молода дівчина (на вигляд років 14), це не означає, що вона не кваліфікованна! Зазвичай, такі малі мають вагомі здобутки в спорті. Так, їх навички викладання можуть бути ще не розвиненими, але дайте їм шанс :) Це легальний спосіб для підлітків монетизувати свої спортивні навички.

Дякую всім, хто цікавиться кінним спортом, й хто дочитав до кінця цю статтю. Для мене важливо писати просто та +- коротко, тож про екіпіровку, правила безпеки та стайні ще буду писати окремо.

P.S. якщо ви маєте пропозиції щодо кінних термінів українською - буду вдячна за коментарі. Я - Аліна з Харкова, й я використовую онлайн перекладач для деяких слів, й це норм :)

Любіть коней та любіть Україну!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Аліна
Аліна@a_horoshyk

433Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Охх, мені дуже жаль що я не читала цього коли починала займатись кінною їздою…

А ще я не розумію чому у вас так мало оплесків😭

І я справді не думала, що підлітки можуть бути тренером…

Дуже вам дякую за це, ця стаття просто шикарна

Вам також сподобається