Вступ

Клівленд Кавальєрс - ще одна команда Східної Конференції, що пережила зміну тренера, хоча багато експертів і вболівальників вважають, що цього замало. Збереження чинного складу може виглядати як спроба відтермінувати неминучі зміни. Однак давайте подивимося на ситуацію такою, яка вона є.

Минулий сезон 2023/24

Минулого сезону Кавальєрс виступили на досить високому рівні. Попри травми ключових гравців, таких як Донован Мітчелл (пропустив 27 ігор), Даріус Ґарленд (пропустив 25 ігор) і Еван Моблі (пропустив 32 гри), команда змогла посісти 4-те місце у Східній Конференції, забезпечивши собі в першому раунді плей-оф зустріч з Орландо.

Однак Кавальєрс ризикували поплатитися за свій навмисний програш в останньому турі проти Шарлотт. Адже Меджик виявилися зовсім не легким суперником. За рівного рахунку 3-3 в серії, саме молодь Орландо вела в рахунку після першої половини 7-го матчу.

Та на заваді поразці став Донован Мітчелл, який фактично самотужки витягнув команду, допомігши їй здолати "магічних". Втім, в серії другого раунду проти Бостона він вже не зміг бути таким ефективним, через ушкодження, як і Джарретт Аллен, якому в першому раунді травмували ребра.

Якщо подивитися на ситуацію збоку, можна сказати, що Кавс мали б бути задоволені сезоном, адже порівняно з сезоном 2022/23, вони цього разу принаймні подолали перший раунд. Проте ситуація в Клівленді набагато складніша.

Протягом минулого сезону активно обговорювалося питання можливого обміну Донована Мітчелла. Такі розмови точилися ще з моменту його приходу до команди, оскільки багато хто сприймав Кавальєрс як тимчасову зупинку на шляху “Павука” до більш зіркового клубу.

Минулого сезону ця тема досягла свого апогею : чи вимагатиме Мітчелл обміну, чи команда знайде інші шляхи вирішення ситуації?

Шляхи, здається, знайшлися.

Міжсезоння

В міжсезоння Кавальєрс вирішили взяти курс на співпрацю з Мітчеллом, якщо не цілком під його диктовку, то принаймні після консультацій. В обмін на це Мітчелл забезпечив собі фінансове майбутнє :

  • Донован Мітчелл - 3 роки, 150.3 мільйонів.

З доплатою в 35 мільйонів, яку він отримає за наступний сезон, це стало частиною певної “неписаної домовленості”. На мою думку, її суть полягає в тому, що :

Кавс утримують Мітчелла ще на три роки, гарантуючи йому солідну зарплатню і зменшуючи ризик того, що він піде безкоштовно або за невигідну компенсацію. Мітчелл лишається у Клівленді на визначений термін - можливо на рік, можливо на три. Якщо за цей час команда не зможе збудувати проєкт, який переконає його залишитися на тривалий період, вони його обміняють. Але до того часу ключові рішення прийматимуться з урахуванням його думки, хоча інтереси клубу все ж стоятимуть на першому місці.

Тренерський штаб

Одним із рішень, яке “схвалив” Мітчелл, стало звільнення Джей Бі Бікерстаффа. Напруження між зірковим гравцем і вже колишнім тренером Кавс зростало протягом останніх місяців їхньої співпраці. Тому не дивно, що в такій ситуації першим на вихід пішов саме тренер.

На його місце прийшов Кенні Аткінсон, який останні три сезони працював головним асистентом тренера в штабі Стіва Керра у Ґолден Стейт Ворріорс.

Аткінсон давно прагнув повернутися до ролі головного тренера і, на мою думку, дочекався дуже сприятливої нагоди. Це чудовий шанс зарекомендувати себе знову!

Останній раз він працював головним тренером у Бруклін Нетс, де його команда здобула симпатії публіки завдяки своїй енергії та привабливому стилю гри.

Зараз перед Аткінсоном стоїть виклик зовсім іншого рівня. Якщо в Брукліні його робота була “мила” і зосереджена на розвитку молоді, то тепер він має очолити команду з серйозними амбіціями, якщо не чемпіонськими, то принаймні такими, що претендують на високі досягнення.

Ростер

Окрім Мітчелла, клуб також перепідписав контракти з кількома важливими гравцями :

  • Еван Моблі - 5 років, 224.2 мільйони;

  • Джарретт Аллен - 3 роки, 90.7 мільйонів;

  • Айзек Окоро - 3 роки, 33 мільйони.

Також Кавс продовжили співпрацю з Емоні Бейтсом, Трістаном Томпсоном, підписали однорічний мінімум з ДжейТі Тором.

Підписання Окоро стало останньою “Воудж-бомбою” для головного інсайдера НБА останніх років.

А одночасне перепідписання Моблі та Аллена засвідчило, що наразі в Клівленді не планують розбивати цю пару центрових.

Сильні та слабкі сторони

Наступного сезону, Клівленд спробує реалізувати свій потенціал під керівництвом нового тренера зі свіжими ідеями. Кенні Аткінсон може знайти спосіб ефективно використовувати зірковий квартет : Мітчела, Ґарленда, Аллена та Моблі. Це один із найсильніших квартетів в НБА, і саме на нього покладаються великі надії.

Сильні сторони : Минулого сезону стало очевидно, що однією з головних сильних сторін Кавальєрс є гра з одним центровим. І Аллен, і Моблі краще себе проявляли, коли грали окремо. Джарретт Аллен, під час відсутності Моблі (32 пропущені гри), показував свій максимум, виконуючи функції “хаба” в атаці та покращуючи свою здатність роздавати асисти - він набирав 3 результативні передачі за гру, порівняно з його середнім показником у 1.7 асистів за сезон.

Еван Моблі ж, за відсутності Аллена, також виявився дуже ефективним. У плей-оф він набирав 16.9 очок за гру з дуже хорошою точністю - 60.6% реалізації своїх кидків. Це суттєво перевищило його середньостатистичні показники як за сезон, так і за кар’єру.

Коли на полі знаходився тільки один бігмен, це розкривало майданчик і створювало більше простору для маневрів вінгів - таких як Макс Струс, Каріс Леверт та Джордж Ньянґ, а також для зіркових гардів Мітчела та Ґарленда.

Слабкі сторони : До слабких сторін Кавальєрс можна віднести їхню надмірну залежність в атаці від Донована Мітчела. В плей-оф успіхи команди часто напряму залежали від героїчних виступів “Павука”. Або він тягнув гру на собі, або команда програвала.

І хоча квартет зірок виглядає дуже потужним, наразі є питання щодо того, як правильно розподілити час та ролі між ними. Можливо, Кавс доведеться рідше використовувати Ґарленда і Мітчела разом на полі або ж подібним чином змінювати ротацію Аллена та Моблі, щоб максимізувати користь кожного з них.

Прогноз на сезон 2024/25

Час вирішальних змін : Клівленд Кавальєрс підходять до сезону 2024/25 з новим тренером Кенні Аткінсоном і амбіціями піднятися вище на Сході. Головне завдання - знайти баланс у грі зіркового квартету (Мітчел, Ґарленд, Аллен, Моблі) та ефективно використати потенціал команди, з надією залишити чинний фундамент ростеру. Аткінсон повинен адаптувати систему таким чином, щоб максимально розкрити індивідуальні здібності гравців і зменшити залежність від Донована Мітчела.

Успіх сезону залежатиме від того, як тренер реалізує ротацію між Ґарлендом/Мітчелом та Алленом/Моблі, оскільки гра з одним центровим виявилась більш продуктивною. Якщо ці виклики будуть вирішені, Кавс можуть стати серйозним претендентом на прорив у плей-оф.

Головні питання майбутнього сезону

Чи вдасться Кенні Аткінсону знайти спосіб максимізувати ефективність зіркового квартету команди?

Чи зможуть Даріус Ґарленд та Еван Моблі зробити наступний крок у своїй кар’єрі під керівництвом нового тренера?

Чи зможе Донован Мітчел повернутись на рівень сезону 2022/23, коли він фінішував 6-м у голосуванні за нагороду “МВП”?

Попередні публікації :

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

515Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Юта Джаз

    На відміну від Клівленда, куди свого часу було обміняно Донована Мітчела, Юта, після гучних угод із відправкою Мітчела та Руді Гобера, здається, застигла у своєму розвитку.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Шарлотт Горнетс

    Шарлотт Горнетс є ідеальним прикладом жарту про те, що : "поганому танцюристу - ноги заважають".

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається