Вступ

На відміну від Клівленда, куди свого часу було обміняно Донована Мітчела, Юта, після гучних угод із відправкою Мітчела та Руді Гобера, здається, застигла у своєму розвитку. Нібито після цих значущих змін нічого не змінилося, і команда залишається на місці, не роблячи значного кроку вперед.

Минулий сезон 2023/24

Юта другий рік поспіль завершила на 12-му місці Західної Конференції. Трохи менше перемог, ніж у сезоні 2022/23, 8-ме місце на Драфт Лотереї замість минулорічного 9-го, і 10-й пік на Драфті замість 9-го. Два останні сезони виглядають в цьому плані як Ctrl+C Ctrl+V.

Однак, були й певні відмінності. Наприклад, фінський форвард Лаурі Маркканен провів менш яскравий сезон порівняно з попереднім, коли вперше потрапив на Матч Всіх Зірок. Частково це пояснюється травмами, через які "Фіннішер" пропустив 27 матчів.

Також важливими змінами стали обміни Келлі Оліника та Сімоне Фонтеккіо, які відігравали значну роль у ротації, і ці втрати матимуть вплив на майбутнє Юти.

Міжсезоння

Головною подією міжсезоння для Юти стало підписання контракту зі Святославом Михайлюком, що стало знаковою подією для української баскетбольної спільноти!

  • Святослав Михайлюк - 4 роки, 15 мільйонів.

Хоча гарантований лише перший рік, на суму 3,5 млн.

Можна сказати, що Денні Ейндж надав Святославу можливість проявити себе, адже саме українець привів важливий для Ейнджа клуб, Бостон Селтікс, до свого 18-го титулу НБА в історії.

Юта також продовжила контракт зі своїм френчайзом :

  • Лаурі Маркканен - 4 роки, 195.9 мільйонів.

Крім того, його зарплата на сезон 2024/25 зросте до 42 мільйонів, що на 24 мільйони більше, ніж раніше.

Обнадійливо виглядають відео зі спільними тренуваннями Лаурі та Свята в контексті продовження карʼєри українця в НБА, в Юті зокрема. Також хотілося б згадати, що Святослав стане другим представником нашої держави, який виступатиме за Юту. З 2007 по 2011 рік за Джаз грав Кирило Фесенко.

До складу також приєдналися досвідчений Патті Міллс на однорічний контракт за мінімум, і центровий Дрю Юбенкс на два роки (9,75 млн), де лише перший рік гарантований (5 млн).

На Драфті Юта обрала декілька дуже цікавих проспектів. В першу чергу мова йде про Коді Вільямса, брата Джейлена Вільямса з Оклахоми, перспективного форварда якого обрали під піком №10.

Розігруючого Айзею Кольєра та центрового Кайла Філіповські, котрих пікнули на стику 1-го та 2-го раундів.

Не дивлячись на свій відносно невеликий зріст 6ʼ4, Кольєр є потужним ґардом, що набирає свої очки в основному через прориви під кільце, під час відривів.

Висоту вибору Філіповські, на мою думку, дещо понизила історія про його дівчину та сімʼю. Родичі центрового звинуватили дівчину в тому, що вона промила мізки хлопцю своєю Мормонською вірою, загалом, матір та брат гравця стверджують, що вона "ґрумила" Кайла з 15 років.

Можливо саме в Юті Кайлу вдасться розкрити себе, адже цей штат якраз вважається "мормонським". Одним з найбільших його недоліків є те, що його розмах рук є дещо нижчим ніж ріст, який складає 6ʼ11 футів. Але в цілому це дуже універсальний гравець.

Сильні та слабкі сторони

Сильні сторони : До сильних сторін Юти, передусім, я б відніс їх тренера Вілла Гарді. Який вже другий рік поспіль, з доволі обмеженим ресурсом, без великої кількості талановитих гравців, з доволі великою кількістю травм, поставив гру колективу, який значно відокремлює себе від дна, на якому перебувають такі недієздатні френчайзи як Детройт, Шарлотт, Вашингтон та їм подібні.

Основною рисою Гарді є його гнучкість. Що в підготовці до окремих матчів, що по ходу зустрічі, він не використовує свій склад за шаблоном, натомість, вивчає слабкі сторони суперників, саме в них б'ючи.

Також до сильних сторін я б відніс молодий та перспективний склад команди, який вже має відносно молодого лідера, а саме колектив загалом чекає на останні декілька частинок пазлу, щоб скластись у повноцінну картину.

Слабкі сторони : Це, безперечно, непривабливість френчайзу, регіону де грають Джаз зокрема. В якійсь мірі їм повезло з Лаурі Маркканеном, якого, здається, все влаштовує в Юті, яка географічно дещо нагадує його рідну Фінляндію. Такий собі спокійний, сімейний штат.

Відповідно, якщо "джазменам" не вдасться побудувати конкурентний колектив в наступні сезони, через Драфт, навряд чи вони зможуть запросити до себе якихось гравців, привабити хороших Вільних Агентів. Що, безумовно, ставить під загрозу перспективи та сучасний вигляд Юти.

Прогноз на сезон 2024/25

Без надії сподіваюсь : Прогноз на сезон виглядає досить стриманим. На мою думку, "джазменам" варто провести ще один посередній сезон, роблячи акцент на розвитку молоді і збереженні Лаурі Маркканена в оптимальних умовах. Головна мета - підсилення на наступному Драфті, зокрема спроба вибороти Купера Флеґа, який потенційно міг би стати "наріжним каменем" навколо вже існуючого ядра команди, що складається як зі зрілих гравців, таких як Лаурі Маркканен, Колін Секстон, так і з підростаючого покоління, що представлене Кейонте Джорджем, Вокером Кесслером, Тейлором Гендріксом, з надією, також, що вистрілить хтось з новачків.

Головні питання майбутнього сезону

Хто з новачків Юти найкраще проявить себе в наступному сезоні?

Чи залишиться Джордан Кларксон в команді до кінця сезону? Чи наважаться Джаз обміняти свого ветерана?

Чи зможе Святослав Михайлюк знайти свій новий дім у Юті та закріпитися в ротації Джаз?

Попередні публікації :

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

515Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Превʼю сезону 2024/25. Клівленд Кавальєрс

    Клівленд Кавальєрс - ще одна команда Східної Конференції, що пережила зміну тренера, хоча багато експертів і вболівальників вважають, що цього замало. Збереження чинного складу може виглядати як спроба відтермінувати неминучі зміни.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев’ю сезону 2024/25. Шарлотт Горнетс

    Шарлотт Горнетс є ідеальним прикладом жарту про те, що : "поганому танцюристу - ноги заважають".

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається