Спостереження за Apple iPhone 13 Pro Max з перспективи Android-фана [2022]

Дисклеймер: огляд було написано в середині 2022 року, тому деяка інформація може бути застаріла. Це були версії iOS десь між 15.2 та 15.6.

Мій досвід з яблучними продуктами почався з айпада ейр 2019. Це було не дуже приємно через купу багів та сильний нагрів, хоч і сам девайс був новий. Більше того - знайомий, котрий в мене його купив не скаржився жодного разу, тому я хз, що то було.

Я придбав таки собі айфон, топовий, але не в максимальній комплектації, бо не бачу сенсу. В цілому - я ще з айпадом зрозумів, чому люди беруть яблучну техніку, тому тут для мене теж все очевидно. Але моє бачення все ще виявляє купу недоліків системи і дизайну пристрою в цілому.

Фото коробки відразу після покупки

Загалом, далі буде просто список моїх спостережень.

  • Навігація жестами об'єктивно незручна, особливо на максі. В юзера немає можливості повернутися назад використовуючи жест з правого боку дисплею, а в деяких поодиноких додатках - жест не працює взагалі і треба шукати кнопку "назад", що ще більше ускладнює роботу з пристроєм і майже унеможливлює роботу однією рукою

  • Налаштування стокових програм в загальних налаштуваннях смартфону - це придумав сатана. Тобто я не знаю, як змінити Н265 кодек запису відео на Н264, бо в самому додатку квмери не додали навіть маленької кнопки налаштувань. І це стосується всіх вбудованих програм.

  • Автономність - просто космос. Я розумію, що ця система не працює так, як могла б на повну потужність з мультизадачністю та додатками в фоні, та для щоденного користування - цей апарат просто ідеальний в плані батареї, бо він спокійно витримає 2 дні, а може й більше, без розетки. Також, саморозряд вночі рідко досягає більше за 2%

  • Дивно працюючий апп стор - це дещо. І тут навіть річ не в пошуку додатків чи їх підборі, а саме в безпосередньому їх встановленні. Для кожного БЕЗКОШТОВНОГО додатка необхідно НАТИСНУТИ ДВІЧІ НА КНОПКУ ЖИВЛЕННЯ І СКАНУВАТИ ОБЛИЧЧЯ. А якщо обличчя не сканується, то треба вводити ПАРОЛЬ ВІД АКАУНТА, що, як на мене, оверкіл для встановлення безкоштовних додатків в цілому. А ще, чомусь, опція, котра вимикає цей непотріб - не працює, бо в якому положенні я б не зберігав перемикач цього налаштування - воно все одно вимагає автентифікації кожного встановлення (картка прив'язана).

  • Зйомка відео в темну пору доби - космос. І тут річ не в деталях, бо їх небагато, а саме в тому, що апарат записує відео саме так, як бачить світ людина. І хоч це має певні вади - зате немає ніяких змазів і дикого шуму картинки.

  • Корпус - дуже болючий. Хто б що не казав, але юзати апарат без чохла, навіть якщо тобі пох на подряпини рамки - дуже фізично боляче. Особливо враховуючи габарити.

  • Клавіатура - від сатани. Мало того, що на стоковій не працює свайп українською, так ще й кнопка коми завжди десь у дупі, навіть на гуглівській клавіатурі. Та навіть встановленням сторонньої клави не обійтись, бо на кожному екрані введення будь-якого паролю (і я маю на увазі БУДЬ-ЯКОГО, навіть в браузері) стороння клавіатура замінюється стандартною і ти не можеш юзати фічі сторонньої в подібних місцях. Також хрін тут зміниш взагалі щось на клавіатурі, як би не старався (тобто ніяких символів довгим натисканням, ніяких букв Ї в зручному місці і т.д.). Ще такий момент - кнопки коми і крапки. В цьому випадку гборд все ж перемагає, тому що в ньому завжди є як мінімум одна символьна кнопка на основній клавіатурі, а в альбомній орієнтації - обидві. Ось скріни гборда в обох орієнтаціях:

Портретна орієнтація Gboard
Альбомна орієнтація Gboard

А ось стандартної:

Портретна орієнтація стандартної віртуальної клавіатури iOS
Альбомна орієнтація стандартної віртуальної клавіатури iOS
  • Достатньо довга зарядка в цього пристрою. Я розумію, що це і економія, і страх виробника, та все ж, 5к акум в самсунгу заряджається на порядок швидше за ~4к акум в айфоні. Плюс немає прорахування часу заряджання як у більшості смартфонів сьогодні, що було б дуже зручно.

  • Подобається локскрін - лаконічний і з найпотрібнішими фічами, ліхтарем і камерою. Але необхідність свайпу ЩОРАЗУ для розблокування - все ж бісить. Особливо враховуючи, що треба прямо з сааамого низу.

Приклад дизайну екрану блокування
  • Пов'язаний з попереднім плюсом мінус - відсутність можливості перепрограмовувати кнопки, як віртуальні на локскріні, так і фізичні. Наприклад, запуска камери подвійним натисканням кнопки живлення чи гучності нема, змінити поведінку кнопки живлення з сірі на, власне, живлення - теж неможливо. І для вимкнення девайсу мені завжди доводиться тримати кнопки з обох боків девайсу, що не дуже зручно.

  • Щодо вирізу в дисплеї - я не можу це оминути. В цілому - я вже звик, що повноцінні дисплеї зараз зустрічаються дуже рідко, і це сумно. Як мінімум для мене. Але такий великий виріз - це точно не додає девайсу сучасності. Хоч я і розумію, що це розпізнавання обличчя потребує великої кількості датчиків - для мене логічніше було б запровадити підекранний сканер відбитків пальців замість сканеру обличчя, і юзати його до того, поки не буде знайдено спосіб повністю сховати цю брову під дисплей і зробити її невидимою.

  • Неінформативність статус бару - це окрема печаль. І це пов'язано якраз з клятою бровою. Щоб дізнатися відсотки заряду, чи увімкнений VPN, чи навіть наявність сповіщень непрочитаних - завжди треба витягувати шторку, постійно.

  • До речі, сповіщення начебто нормальні, я не очікував, лише бракує кнопки "Прибрати всі одразу". Вірніше вона є - але не працює прямо щодо всіх сповіщень... Я так і не зрозумів логіку, по якій система обирає, які сповіщення можна кинути в купу з іншими, котрі можна стерти однією кнопкою, а які треба прибирати по одному. І це прибирання, знову ж таки, вимагає прямо максимального свайпу від одного до іншого краю дисплею. Або недосвайпу і плюс натиснення кнопки. Все ще не дуже юзер-френдлі як для використання однією рукою.

  • Судячи з усього, самсунг скопіював свій смарт-віджет у яблук, бо тут ця штука, наче, з'явилась раніше. Це віджет, в котри можна додати кілька віджетів однакового розміру і скролити їх. Це зручно

  • Як не дивно, але наразі я радий, що моя галактика з коробки вміє записувати розмови - бо через ситуацію в країні я майже не можу щось запам'ятати, а так можу переслухати все. В яблуці, на жаль, цього нема

  • Багатозадачність в айфоні дуже дивна - вона начебто працює, і іноді начебто дуже добре, проте "трушної" її там немає - тобто ні тобі розділення екрану навпіл, ні закачок у фоні в сторонніх додатках (наприклад, іграх), хоча налаштування фонової роботи є. Також бувало таке, що сповіщення з того ж телеграму йшли довше, ніж на ПК чи галактиці.

  • Проте саме робочі програми від майків працюють на відмінно - швидко, підвантажують чати дуже добре і без збоїв (як мінімум поки що). Також в кожному робочому додатку є фіча, котра може вимикати сповіщення по часу та дням тижня.

  • Але як такого робочого профілю в айос нема, і це дуже сумно, тобто я не можу взагалі вимкнути ці додатки, щоб вони ні в фоні не висіли, ні сповіщень не надсилали, плюс все ж тримати їх в окремому профілі - виглядає безпечніше.

  • По кастомізації системи яблука зробили багато - і віджети, і папочки, проте не зробили двох важливих (особисто для мене) фіч - це розміщення папок і значків програм в потрібному порядку на робочому столі, при цьому лишаючи пусти місця між ними, і, як не дивно, кастомні живі шпалери. Я вже не пам'ятаю, на якому б пристрої я не юзав свої улюблені шпалери з видом Землі з космосу.

  • Бібліотека програм - класна річ, виглядає супер, і наче зручна, також пропонує повний список програм, чого мені завжди не вистачало в Айос. Та в ній все ще не можна навіть змінити передналаштовані папки, взагалі, що трохи розчаровує у використанні цієї сторінки.

  • Шкода, що не можна змінити свайп посередині дисплею на робочому столі з виклику пошуку на щось потрібніше (наприклад, на сповіщення)

  • Робота з акаунтами, на жаль, реалізована ніяк. Тобто я не можу мати більше одного яблучного акаунта на пристрої одночасно - треба виходити з одного і логінитись в інший. Мені показали, що можна окремо вийти в апп сторі і зайти в інший там, а пристрій лишиться на основному, але все одною це якось костильно виглядає. Це ж, до речі, стосується в цілому профілів смартфона - я не можу створити якийсь профіль "іншої людини" на випадок, якщо треба комусь дати щось поробити чи типу того.

  • Чомусь немає в апп сторі валюти місцевої - лише долари (хоча це й невелика біда)

  • По плавності роботи і стабільності поки що й справді яблучна ОС виграє по всім фронтам. Сьогодні, наприклад, галактика просто зависла при отриманні дзвінка. Це було дуже неприємно.

  • Все таки яблуко не дуже переймається безпекою свого юзера - робочий софт компанії неможливо окремо запаролити, заборонити в ньому скріншоти тощо. Тому хз, про безпеку айфона - як на мене, це перебільшення.

  • І маленька проблемка, котра пов'язана саме з розробником додатку, а не з девайсом як таким - в тг неможливо увімкнути sensitive content канали в клієнті на телефоні, треба обов'язково йти в веб-версію, що є максимально незручно.

  • Також деякий софт застарілий чи не працює через обмеження яблучників (як, наприклад, пульт для керування розумними телекоробками на Android TV/Google TV чи усі клієнти хмарного геймінгу).

  • Ще один достатньо суб'єктивний мінус - це те, що тут дві шторки замість однієї. В цілому так можна жити, якщо звикнути, але коли тобі треба побачити сповіщення, а рука дотягується лише до правої верхньої частини екрану - це жесть.

  • Сповіщення про низький заряд акб - це мабуть якась вже мемна штука, бо воно з'являється не як сповіщення, а саме як вікно поверх всього іншого, що зараз відкрито на екрані. В мене це була гра і як же тупо в екшонових іграх таке зустріти.

  • Трохи про розміщення кнопок на корпусі. В цілому - я здавна був фанатом розміщення кнопок гучності і живлення на різних сторонах корпусу девайсу, мені чомусь так здавалося ергономічніше. Але чим далі трубки розвивалися і чим більше я став користуватися телефоном лівою рукою, а також - в альбомній оріжнтації, тим більше я почав розуміти, чому більшість пристроїв мають кнопки лише з одного боку - це і зручніше, щоб не натиснути кнопку на протилежному боці до кнопки, яку ти хочеш натиснути, і для того, щоб при розміщенні на якійсь підставці - не натискалися кнопки з одного боку випадково. Тому так, це незвично, не сильно погано, просто менш зручно (я створюю рандомні скріншоти, коли намагаюсь заблокувати телефон однією рукою).

  • Lidar творить магію. Колись схожу технологію показали леново і це була єдина фішка того смартфону, Lenovo Phab2 Pro з технологією Google Tango. Та, на жаль, не полетіло, бо суть була не в утворенні повної моделі, а лише в замірюванні досконалої відстані до об'єктів для розміщення різних віртуальних об'єктів. А яблуки просто взяли, зробили правильну версію, зменшили і вбудували в найдорожчі моделі, і це дуже правильне рішення, як на мене. Навіть враховуючи, що мені це поки ніяк не знадобиться - як мінімум з цікавості я пограюсь точно, зробитр модель квартири чи якоїсь речі. Класна річ це особливо для тих, хто займається моделюванням, ну і для розміщення певних речей в віртуальному просторі, щоб приміряти їх в тому чи іншому місці.

  • Сканер обличчя - технологія чудова, знайома мені ще з Nexus 4, але прокачана датчиками, з якими в мене був досвід в Pixel 4. В цілому - це чудова штука, особливо коли вже починає бісити сканер пальця, котрий іноді глючить, але в айфоні зі сканером обличчя є нюанс - він спрацює тільки якщо сканувати телефон в портретній орієнтації. Тобто якщо взяти телефон повернутий набік і намагатися розблокувати - нічого не вийде, і от у порівнянні з пікселем - це все ж маленький, але мінус. Але сама технологія мені подобається і я мрію, щоб в тих же галактиках були одночасно і сканери обличь, і відбитків пальців.

  • Щодо безконтактної оплати - безумовно вона тут є і працює. Але нюанс з тим, що КОЖНУ безконтактну оплату треба підтверджувати. І натисканням кнопки живлення, і скануванням обличчя/введенням паролю. І це просто ЖАХЛИВО НЕЗРУЧНО. Катастрофічно, особливо коли з рук і так випадають вже речі чи пакети, а ця сатана просить А НАТИСНИ ДВІЧІ КНОПКУ, ЩЕ Й МОРДУ ПРАВИЛЬНО НАПРАВ.

  • Без рандомних багів теж не обійшлось - наприклад, в тг у мене під час спроби переслати повідомлення - чомусь натискалися кнопки під ним (на жаль, записати забув - трапилося двічі), також відпадав інпут в клавіатурі при викликанні пошуку на робочому столі (тобто все натискалось окрім кнопок клавіатури). Так шо - не безгрішна ця система) І як приклад - ось:

Приклад багу

Проблему я знайшов і пофіксив (одна з опцій багалась), та все ж, це трохи неприємно. Проте - всюди вони є.

  • Ледь не забув про ще одну фішку, про котру забувають яблуки вже кілька років - Always On Display. Навіть на пікселі 2хл ця штука є, на редмі к20 про теж, та дуже багато де, і вона просто космічно зручна, але - це, мабуть, буде "великим анонсом" на одній з WWDC чи презентацій нових продуктів. А шкода.

  • Що мені ж завжди подобалося в інтерфейсі яблучної мобільної ОС - це панель з перемикачами. Її я не дуже розумів на старих версіях, коли вона витягувалась знизу і я її міг витягти випадково, а от у вигляді шторки (яку, до речі, вже азіати в своїх оболонках скопіювали з усіх сил) це просто дуже зручна річ в плані того, що тут є і плеєр, і всі перемикачі з додатковими маленькими віконцями для багатьох важливих фіч. Особисто мені не вистачає лише кастомних перемикачів і більшої персоналізації цього меню в плані зміни розмірів перемикачів та прибирання тих, які не потрібні зі стандартних (бо прибрати можна не всі, на жаль).

  • Цікаво виглядає система тестування додатків, які знаходяться в беті, тобто система Testflight. З одного боку - це достатньо зручно, бо ти, як тестувальник, завжди маєш список саме тестових додатків, і вони не пересікаються з основним магазином додатків. З іншого ж - я не можу просто так потрапити у відкритий набір тестувальників, мені треба шукати лінки на цей самий тестфлайт, тобто в магазині додатків його немає. Також і логічно, і не дуже зручно в тій же бібліотеці додатків розташовані всі програми з тестфлайту, та про цю бібліотеку я вже писав вище.

  • Дзвонилка мені сподобалася також - лаконічна, зрозуміла, ніяких здогадок щодо того, "а що буде, коли я натисну туть". Шкода тільки, що немає можливості запису дзвінків.

  • В цілому мене парить те, що немає адекватної системи встановлення сторонніх додатків (як .арк), навіть якщо я "прийму всі ризики", і щоб мені без гемору реально встановлювати їх - мені все одно завжди треба комп'ютер.

  • Також сумно те, що я не можу замінити стандартний лончер, тому що, власне, багато мінусів випливає саме з нього. Та і взагалі це трохи дивно, бо багато вбудованих додатків мають альтернативи і можуть бути взагалі видалені (типу пошти, календаря, погоди...).

  • Вбудований нотатник цілком пристойний, мене в цілому влаштовує, особливо радує те, що є доступ до цих нотаток у веб-інтерфейсі, тобто у випадку навіть моєї повної відмови від цього девайсу чи його втраті - я все ще зможу мати доступ до цих даних.

  • Щодо дисплею. Так, в ньому 120гц, чудова передача кольорів і т.п. Але, для мене особисто, як для людини, котра без окулярів може юзати якраз лише смартфон (через те, що навіть тримаючи його перед носом - весь екран влізає в поле зору) - роздільна здатність його лишає бажати кращого. Я не кажу, що це велика проблема, але для мене особисто зернистість помітна.

  • Також набір аксесуарів та їх різноманіття мене порадували, є буквально всілякі чохли і т.п. Здивувало лише те, що Apple Pencil не працює зі смартфоном. Я не збирався його купувати, але думав, що працюватиме.

  • Ну і лайтнінг. Цей порт мені не був зрозумілий ще в часи microUSB, бо це був, нарешті, універсальний порт, котрий був не тільки в смартфонах, а і в більшості іншої портативної електроніки, але яблуки чомусь тримаються, як нокія свого часу, за застарілий порт. Причому лише в смартфонах та навушниках, бо в комп'ютерах та майже всіх (окрім найдешевшого) планшетах вже є USB Type-C. Логіки для юзера тут немає, але компанія рубає бабло, тому шо поробиш.

  • Трохи сумна робота з пристроями розумного дому. Система наче є, наче гарна, але вона, як і в самсунгу (їхній SmartThings) працює лише з обмеженою кількістю пристроїв, і не підтримує девайсів інших виробників. Для колонки, наприклад, довелося встановлювати Google Home.

  • І от зі встановленням Google Home пов'язана наступна проблема, в App Store. В ньому, як і в інших магазинах додатків, не є доступним весь софт, він завжди варіюється по регіонах. Але чомусь такий базовий софт як Google Home, Google Assistant - доступні лише в США, а в українському магазині їх немає. Можливо, це недогледіли розробники додатків - тоді я це зрозумію, але я не певен в цьому взагалі.

На цьому все. Хочу наголосити на дисклеймері напочатку довгочита, тому що це все писалось саме про тодішню ситуація на моделі iPhone 13 Pro Max на 256гб золотого кольору.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksii
Oleksii@Kingracer

659Прочитань
1Автори
12Читачі
Підтримати
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Made by Google ‘24 - чи змогли здивувати після “зливів”?

    Прийшла та сама пора, коли “корпорація добра” показує нові іграшки. Зазвичай, це відбувається пізніше, та цього року всі кудись поспішають. Тож - приємного читання :)

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google I/O 2024 - штучний інтелект і нічого більше

    Вітаю. Вже традиційно навесні компанія Google проводить щорічну презентацію Google I/O. Цього року, очікувано, вся увага на Keynote прикута до штучного інтелекту.На жаль,деякі деталі і терміни я не дуже розумію, тому їх покрити повністю не зміг, за це вибачте і приємного читання!

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google Play Services - оновлення без оновлень?

    Побутує думка, нібито смартфони на Android досить швидко перетворюються на гарбуз через коротку підтримку оновленнями ПЗ від виробника. Тут я спробую показати протилежне.

    Теми цього довгочиту:

    Android

Вам також сподобається

  • Огляд WWE RAW за 20.11.2023

    Вітаю всіх на черговому огляді Понеділкового RAW. Це останній епізод перед Козацькими Серіями. На нас очікують пояснення Дрю МакІнтайра, Беккі Лінч зійдеться в двобої з Ся Лі, а також Чед Гейбл битиметься з Шинске Накамурою.

    Теми цього довгочиту:

    Wwe
  • Шпаргалка по Kotlin ч. 1 Колекції

    Колеції та їх функції, які мало хто використовує, але можуть бути дуже корисними в написанні коду.

    Теми цього довгочиту:

    Kotlin
  • Огляд “Valiant Hearts: The Great War” або “Наскільки циклічна та болюча історія війни”

    І знову ми тут, після такого близького This War of Mine, після купи ігор що видавлювали з нас біль та сльози, та після всіх тих втрат що бачили у реальному житті. Прийшли за добавкою, а отримали досвід, який у житті не зможуть переплюнути 99% ігор.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Огляд WWE RAW за 20.11.2023

    Вітаю всіх на черговому огляді Понеділкового RAW. Це останній епізод перед Козацькими Серіями. На нас очікують пояснення Дрю МакІнтайра, Беккі Лінч зійдеться в двобої з Ся Лі, а також Чед Гейбл битиметься з Шинске Накамурою.

    Теми цього довгочиту:

    Wwe
  • Шпаргалка по Kotlin ч. 1 Колекції

    Колеції та їх функції, які мало хто використовує, але можуть бути дуже корисними в написанні коду.

    Теми цього довгочиту:

    Kotlin
  • Огляд “Valiant Hearts: The Great War” або “Наскільки циклічна та болюча історія війни”

    І знову ми тут, після такого близького This War of Mine, після купи ігор що видавлювали з нас біль та сльози, та після всіх тих втрат що бачили у реальному житті. Прийшли за добавкою, а отримали досвід, який у житті не зможуть переплюнути 99% ігор.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри