Думаю всі люди чули про сталкінг хоча б раз в своєму житті, а можливо і ставали жертвами. Сьогодні я хочу підняти тему небезпеки сталкінгу, типи людей, які цим займаються, і що робити коли ти став/ла жертвою цього злочину.

Як зрозуміти що вас сталкерять?

Перше, це постійні навʼязливі дзвінки, повідомлення, спроби заговорити з вами в живу.

Друге, це сталкер буде намагатися пакостити вам: виставляти вас не в кращому світі, налаштовувати проти вас ваших друзів, знайомих, близьких, колег. Робити все, щоб від вас відвернулися якнайбільше людей — так легше буде продовжувати атакувати.

Третє, це непрошені подарунки. Так, спочатку це може бути приємно, але з часом це буде ставати все більш і більш неадекватним. Ви будете знаходити подарунки по всюди, причому ті яких не простили і ті, які вам не подобаються.

Четверте, це погрози (очевидно), часто з відправкою ваших фото, які були зроблені без дозволу. Сталкер буде давати зрозуміти, що він поруч, і завжди може вам нашкодити. Те саме стосується «неочікуваних» зустрічей. З часом у вас зʼявиться параноя тому, що ця людина може зʼявитися БУКВАЛЬНО де завгодно.

Ітак, з основними критеріями ми розібралися, тепер вияснимо хто ж стає сталкерами?

ЗАВЖДИ це люди, які мають якісь психічні проблеми. Наприклад часто це розлади особистості, але може траплятися і шизофренія наприклад. На даний момент, з аналізу всіх соц.мереж і перегляду відео самих сталкерів, які діляться своїм досвідом, можу сказати, що відсоток чоловіків і жінок практично однаковий. Але є велике АЛЕ. Часто сталкерами виявляються чоловіки, а кіберсталкерами жінки. Загалом практично порівну, тільки стилі відрізняються.

Які бувають типи сталкерів?

Перший тип, це людина якою знехтували, відшили або розлучились з нею/ним. Вони не прийняли, не змирилися з цим вашим рішенням, і тепер переслідують вас (з великою вірогідністю затаївши на вас образу і жадаючи помсти). Дуже часто в цих людей наявний антисоціальний розлад, вони є соціопатами, нарцисами і тд.

Другий тип, це людина з якою ви НІКОЛИ не були знайомі. Тобто вона обрала вас своїм обʼєктом обожнювання і намагається вивести на контакт будь якими засобами: провокуючи, задираючи, створюючи сто фейк акаунтів для контакту з вами і тд. Тобто ті, які не розуміють слова ні. Ти їм кажеш стоп, але вони продовжують провокувати і пакостити вам. Хоча цей факт можна віднести до всіх сталкерів.

Третій тип, це пасивний сталкер. Він/вона ніколи не підійде до вас, але буде завжди поруч. Ви постійно будете відчувати цей неприємний мороз по шкірі, коли виходитиме на вулицю. Такі люди часто не зациклюються на своєму предмету переслідування і через деякий час обирають новий (а раптом на цей раз помітять і підійдуть самі).

Четвертий і самий небезпечний, це люди з параноїдальними ідеями і обсесіями в вашу сторону. Ці люди несуть крайню ступінь небезпеки. Якщо ви почали отримувати якісь погрози та повідомлення сумнівного характеру — обовʼязково збирайте докази і ідіть в поліцію. Якщо був фізичний контакт з цією людиною — ідіть в поліцію. З кожним разом ці спроби будуть агресивнішими, а напади злішими і жорсткішими. Сьогодні ця людина побʼє вас, а завтра убʼє.

Що являє собою кіберсталкінг?

Це вид сталкінгу в інтернеті. Часто він іде в комплекті з звичайним сталкінгом.

Такі люди зазвичай наглядають за вами з фейк акаунтів. Можуть писати навʼязливі коментарі під фото, пролайкати всі ваші 135 світлин в інстаграмі. Познаходити вас в УСІХ соц.мережах, і те саме зробити там.

Якщо розглядати кримінальну форму кіберсталкінгу то це може бути проникнення в ваш телефон, встановлення додатку для відслідковування всіх ваших дій на екрані (так таке є, і цей додаток неможливо побачити і видалити). Взлом ваших соц.мереж задля отримання інформації, і подальшого шантажу з погрозами (це дуже люблять сталкери). Впринципі, тут легше притягнути людину до кримінальної відповідальності і швидше перервати всі ваші муки.

Що робити якщо ви стали жертвою сталкінгу?

Перше це НІЯКИХ контактів зі сталкером. Якщо він вам дзвонить двадцять шість разів на день і на двадцять сьомий ви вирішуєте взяти трубку, для нього — це знак що на двадцять сьомий раз ви візьмете трубку, просто треба бути наполегливим.

Заблокуйте його в усіх соц.мережах, змініть номер, якщо ситуація набуває небезпечного характеру — змініть місце проживання. Не ходіть тими самими шляхами, міняйте місце де ви постійно відпочивайте, ходите на каву і тд. Змініть стиль одягу. Були випадки, що людям приходилось міняти імʼя і переїжджати в іншу країну через переслідування.

Розкажіть про нього всім родичам, друзям, колегам. Так у вас буде упевненість, що в екстрений момент всі зреагують максимально швидко.

Йдіть у поліцію, якщо є якісь погрози, побої, ушкодження на ваших особистих речах.

Будьте уважні і обережні, від цього залежить ваше життя і безпека!

Важливо реагувати на ранні стадії сталкінгу і піклуватися за свою безпеку, бо може статися так, що вам буквально прийдеться тікати від смерті. Ці люди, особливо останній тип, дуже небезпечні. Їхні маніакальна маячня і параноїдальні ідеї не піддаються логіці і впливу, тому навіть не думайте підходити до них! Історії жертв по справжньому шокують. Те, що деякі люди пережили через сталкінг — не побажаєш нікому. Діліться про це з усіма, так вам легше буде справлятися з цим стресом.

Якщо ви стали жертвою насильства звертайтесь за гарячою лінією 1547 або йдіть до поліції.

Надіюсь я допомогла вам розібратися в цій темі і ви дізналися щось нове. Поширюйте цю інформацію і допомагайте тим хто потрапив у біду.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
CARTEL
CARTEL@sim_sd

Письменниця

1.2KПрочитань
17Автори
14Читачі
На Друкарні з 17 листопада

Більше від автора

  • Жіноча педофілія

    Сьогодні я прийшла до вас з цікавою і дуже сумною темою про яку не часто говорять. Вона, як і багато інших залишається табуйованою в нашому суспільстві. Жіноча педофілія — така ж жахлива і непростима як і чоловіча, і сьогодні ми про це поговоримо.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чим відрізняється «здоровий» маніяк від психічно хворого?

    Нещодавно зустріла обговорення на тему чи всі маніяки і серійні вбивці психічно хворі. Чи у віх них є психічний діагноз і як суд вирішує відправляти маніяка/серійного вбивцю до в'язниці або ж психіатричну лікарню. Давайте розбиратись.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Як серійні вбивці обирають кого вони НЕ вбʼють

    В інтернеті я часто бачила статті на тему «Як не стати жертвою маніяка/серійного вбивці» і мене завжди дратували якісь чіткі критерії на цей рахунок, тому що їх по суті не існує. Зараз я висловлю свою думку, опираючись на інтерв’ю маніяків які намагалися пояснити свої мотиви.

    Теми цього довгочиту:

    True Crime

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Мого друга почала “сталкувати” ледь знайома дівчина.

Слідкує за ним з вікна (сусідній дім), коли проходить вулицею.

Навіть писала йому:

“О, ти дома” - коли він тільки увімкнув світло в кімнаті.

Один раз допоміг їй культурно відмовити, але вона через місяць знову почала йому писати.

А ігнор не допомагає. (До того ж він і без цього рідко відповідає одразу)

Добре що хоч до крайнощів не доходить.

Вам також сподобається