Таймлайн вiйни у Чорному морi

Етап концентрації сил

Січень-лютий 2022 року: Росія збирає коріблі у Середземному морі. Згідно з російською доктриною, це зроблено для протидії присутності НАТО і стримування можливого втручання.

Січень: Росія транспортує дорогами кілька катерів "Раптор" з Балтійського флоту до Чорного моря.

8-9 лютого: Шість російських військових кораблів входять до Чорного моря в рамках концентрації сил, пройшовши Босфор. Головним чином це десантні кораблі та підводний човен класу "Варшавянка".

Десантний корабель ВМС Росії Калінінград (102) був помічений під час проходження Дарданел 8 лютого. Це одне з шести суден, які пройшли до Чорного моря.

15 лютого: Росія розгортає бомбардувальники Ту-22М3 та винищувачі МіГ-31К на базі Хмеймім в Сирії. Це зроблено для загрози військовим кораблям НАТО у Середземному морі. Росія повідомляє, що гіперзвукова ракета "Кінжал", яку перевозить МіГ-31К, може атакувати авіаносці. Також спостерігається, що на Ту-22М3 встановлені ракети Х-22.

Лютий: Російські ВМС розміщають на вході в гавань Севастополя вольери для тренованіх дельфінів.

Перші дні вторгнення

24 лютого: Початок повномасштабного вторгнення.

24 лютого: Росія оголошує заборону на навігацію в північно-західній частині Чорного моря. Визначена область до паралелі 45-21 N, з 0400 години 24 лютого 2022 року. Кілька торговельних суден третіх країн були пізніше атаковані, що приписуються Росії. Ця блокада є повною.

24 лютого: Російські війска захоплють острів Зміїний. Крейсер "Москва" відіграє важливу роль у захваті. Український гарнізон відповідає на пропозиції капітуляції словами "Русский военный корабль, иди нахуй!".

Кінець лютого: У північній частині узбережжя Чорного моря, ймовірно, Україною, розміщені морські міни. Можливо частина їх була розміщена Росією.

28 лютого: Босфор закритий для руху війскових кораблів. Це перешкоджає Росії перевезенню будь-яких додаткових сил з Середземного моря до Чорного. У Росії були плани відправити один або два крейсери класу "Слава" в Чорне море.

До 3 березня: Більшість військових кораблів ВМС України, захоплені, затоплені єкіпажами, або знищені. Особливою подією стало затоплення фрегата "Гетьман Сагайдачний". Україна, чий флот значно поступався російскому за чисельністю, залишається лише з кількома невеликими суднами.

Лютень-березень: Військові кораблі ВМФ Росії обстрілюють українське узбережжя біля Одеси.

Лютень-березень: Росія проводить кілька морських маневрів де десантні кораблі, підтримані тральщиками та іншими військовими кораблями загрожують десантами біля Одеси.

1 березня: Президент Білорусі Олександр Лукашенко розкриває плани морського десанту біля Одеси на засіданні ради національної безпеки в телевізійному ефірі.

7 березня: Повідомлення про те, що Україна уразила та потопила російський патрульний корабель "Василь Биков" за допомогою крилатих ракет поблизу Одеси. Згодом ці повідомлення виявилися недостовірними.

Друга половина березня: Росія починає маскувати номери корпусів своїх військових кораблів у Чорному морі, щоб ускладнити збір інформації про їх рухи. Це можна розглядати як розумний захід, який було вжито пізно.

Березень: Повідомлення про те, що російський фрегат "Адмірал Ессен" був уражений ракетою "Нептун" поблизу Одеси. На той момент було вже декілька повідомлень про знищення російских кораблів, жодне з котрих не підтвердилось, проте на цей раз ураження було справжнім. Ракета неточно вразила ціль, завдавши лише обмежених пошкоджень.

22 березня: Російський катер класу “Раптор” був уражений українською протитанковою ракетою поблизу Маріуполя.

24 березня: Десантний корабель "Саратов" класу “Тапір” Російського ВМФ був уражений під час розвантаження в Бердянську на Азовському морі. Судячи з усього в нього попала українська балістична ракета. Груз на кораблі детонує, знищуючи “Саратов” та завдаючи пошкоджень двом сусіднім десантним кораблям класу "Ропуха", які змогли втекти. Саратов затонув біля причалу. Росія припиняє використовувати порт Бердянську для постачання своєго війсковового угруповання на півдні України та перекидання резервів морем.

7 квітня: Naval News повідомляє що крейсер "Москва" діє передбачувано. Це передвістник майбутніх подій.

13 квітня. Крейсер класу "Слава" "Москва", флагман Чорноморського флоту і найпотужніший військовий корабель у регіоні, потрапляє під удар двох українських протиракет "Нептун". Він тоне наступного дня.

Після потоплення Москви

Травень: Загострюються бої навколо острова Зміїний. Українські безпілотники TB2 відіграють важливу роль, наносячи удари по двом катерам класу “Раптор” і топлять десантний човен на пристані. Спроби Росії підсилити та забезпечити гарнізон острова стають все більш небезпечними. Принаймні одного разу Україна використовує РСЗВ “БМ-27 Ураган” розташований на баржі для обстрілу острова.

6 травня: Повідомлення про те, що “Адмірал Макаров” був уражений ракетами поблизу Одеси. Пізніше це не підтверджено доказами.

Травень: Росія захоплює принаймні один український канонерський катер Гюрза-М та вводить його до складу своїх ВМС. Він був одним із декількох захоплених суден, які були передіслоковані з Азовського моря до Новоросійська в той місяць.

Кінець травня: Україні постачають ракети Harpoon і Brimstone. Вони загрожують військовим кораблям ВМФ Росії.

Кінець травня: У захопленні Маріуполя беруть участь малі російські військові кораблі, зокрема канонерські човни.

10 червня: Десантний корабель ВМС України “Юрій Олефіренко” атакований російськими ракетами поблизу Очакова. Цей корабель, найбільший серед тих що залишилися у ВМС України, залишається на плаву.

17 червня: Російський корабель “Василь Бех”, який перевозив систему ППО Тор, потоплений ракетами Гарпун або Нептун.

20 червня: Україна атакує газові платформи під контролем Росії в Чорному морі ракетами Гарпун або Нептун. Одна з платформ все ще горить станом на лютий 2023 року.

29 червня: Дві баржі-мішені, які зазвичай перебували в морській базі ВМФ Росії в Новоросійську, були притягнуті до Керчі. Вони розміщені як цілі-приманки для захисту моста від атак крилатими ракетами.

30 червня: Росія покидає острів Зміїний.

Липень: Під загрозою з боку ракет Гарпун і Нептун більша частина російських кораблів відходить з західної сторони північного Чорного моря. Це значна зміна у балансі сил.

7 липня: Українські сили тимчасово висаджуються на острів Зміїний. Спеціальні сили з 73-го Центру спеціального призначення ВМС використовували підводні апарати у цій операції.

27 липня: Угода про Чорноморську зернову ініціативу (BSGI) укладена, фактично припиняючи блокаду Одеси.

Україна приносить війну до Криму

31 липня: Український безпілотник (БПЛА) атакує штаб ВМФ Росії в Севастополі. Росія скасовує заплановані заходи з нагоди Дня ВМФ у порту.

17 серпня: Командувач Чорноморським флотом Росії, адмірал Ігор Осипов, звільнен з посади. На його місце призначається його заступник Віктор Соколов.

20 серпня: Нова атака українського безпілотника на штаб ВМФ Росії в Севастополі.

24 серпня: Крейсер “Маршал Устинов” класу “Слава” покидає Середземне море, щоб повернутися на базу Північного флоту.

Початок вересня: Російський атомний підводний човен, ймовірно, “Северодвінськ”, зафіксований у Середземному морі. Вважається частиною сил стримування для прикриття операцій у Чорному морі.

8 вересня: Румунський міноносець Лейтенант Дімітріе Ніколеску (29) класу “Муска” пошкоджений плаваючою міною біля румунського узбережжя. Румунські сили нейтралізували декілька плаваючих мін, які, імовірно, зірвалися зі своїх швартовок напівночі. Чиї це міни — невідомо.

21 вересня: Український безпілотний корабель (БПК) виявляється на пляжі за межами Севастополя. Ці кораблі називають "морські дрони". Російські сили знищують його, але в іншому ігнорують нову загрозу.

26 вересня: Нафтогазопроводи "Північний потік-1" та "Північний потік-2" підірвані в Балтійському морі. Хто це зробив досі достоменно невідомо.

8 жовтня: Україна атакує Керченський міст використовуючи вантажний автомобіль з вибуховою речовиною. Пошкоджені прольоти як автодорожнього, так і залізничничного мосту. Ремонт триває місяцями, що вимушує все більш активно використовувати російські десантні кораблі як транспортні засоби.

Жовтень: В Україну починається постачання бойових човнів наданих США.

Жовтень: Останній залишившийся в Середиземному морі крейсер класу “Слава” “Варяг” та ескорти залишають акваторію через Суецький канал. Кораблі прибули до Владивостока в листопаді.

26 жовтня: З’являються звіти про те, що Росія намагається відновити застарілу військову базу в Балаклаві, на південь від Севастополя.

29 жовтня. Велика комбінована атака українських морських безпілотників (БПК) та безпілотних літальних апаратів (БПЛА) на Севастополь. Декілька БПК проникають у гавань і уражують два військових кораблі, тральщик “Іван Голубець” та фрегат “Адмірал Макаров”. Жоден з кораблів не потонув. Проте Росія виводить флот до інших баз і розпочинає активні заходи з посилення оборони.

Атака БПК на Севастополь за уявою маляра. H I Sutton.

18 листопада: Український безпілотний корабель атакує Новоросійськ. Жодних значних пошкоджень, але атака демонструє можливості цих суден.

2023

Січень 2023: Корвети "Буян-М", озброєні крилатими ракетами "Калібр" починають використовувати невелику російську військову базу у Феодосії.

11 січня: Російські військові кораблі та підводні човни, розташовані в Новоросійську, тимчасово евакуюються через загрозу з боку України. Пізніше вони повертаються.

Січень: Росія закладає морські міни в річці Дніпро поблизу Херсона, ймовірно, для захисту від потенціальних українських переправ через річку.

Початок лютого: SpaceX та її засновник Ілон Маск заявляють, що вони не дадуть Україні змоги використовувати супутникову систему зв'язку Starlink для керування ударними дронами. Це може бути причиною того, що Україна не використовувала свої БПК поблизу Криму поки не знайшла рішення цієї проблемі. Російські ВМС збільшують активність навколо Криму.

10 лютого: Росія використовує свої власні вибухові безпілотні кораблі, один з яких атакує міст у Затоці, на південь від Одеси.

28 лютого: Український безпілотний літальний апарат атакує нафтову інфраструктуру у порту Туапсе на північ від Сочі. Це важливо з урахуванням віддаленості від території, контрольованої Україною, і стратегічної важливості. З 6 березня спостерігається розгортання там систем ППО.

4 березня: Російські військові грузи продовжують поставлятися через Босфор з Тартуса до Новоросійська. MV Sparta IV виходить в Чорне море.

22 березня: Українські БПК та БПЛА атакують Севастополь. Місцеві звіти показують, що було знищено 3 БПК. Відеодокази свідчать, що принаймні один з них проник всередину захищеної гавані.

22 березня: Українські сили представляють нову модель морського безпілотника.

Середина квітня: Російські війська вилучають приватні човни у окупованому Генічеську. Навіщо — неясно.

26 квітня: Україна представляє сім'ю безпілотних підводних апаратів "Толока". Наразі статус розрабки невідомий.

24 травня: Розвідувальний корабель “Іван Хурс” атакований трьома українськими морськими безпілотниками в районі 41,883333°, 30,603611°. Один з них майже уразив ціль, але атака була неуспішною. Корабель повернувся до Севастополя.

Початок червня: Росія збільшує кількість вольерів для дельфінів у гавані Севастополя.

11 червня: Звіти з російських джерел, що розвідувальний корабель корабель “Приазов'я” був атакований кількома (можливо, 6) морськими безпілотниками в південно-східному Чорному морі. Пізніше їх виявлено в районі 43,064437°, 36,813334°. Усі БПК, як повідомляється, були знищені. Повідомляється що корабель був на службі “оборони газопроводу Турецький Поток” за 300 км на південний схід від Севастополя.

18 червня: Російський морський безпілотник “Сарган”, розроблений у Севастополі, і схожий на "морські дрони" України, був представлений на Санкт-Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

Літний контрнаступ на морі

Середина-кінець червня: Російські ВМС застосовують оманний камуфляж на військових кораблях у Чорному морі.

16 липня: Українські морські безпілотні кораблі атакують Севастополь. Повідомляється, що жоден з них не проник у гавань. Використовувалися модифіковані гідроцикли. За Telegram каналом Михайла Развожаєва було знищено 2, і ще один знешкоджений засобами РЕБ. Також використовувалось 5 БПЛА. Один український БПК був геолокований у районі 43,060278°, 36,766944°.

17 липня: Українські морські безпілотні кораблі атакують Керченський міст. Обидва прольота автодорожнього мосту серйозно пошкоджені.

18 липня: Чорноморська зернова ініціатива (BSGI) закінчується після виходу Росії.

21 липня: 2 десантні кораблі проекту "Ропуха" використовуються для перевезення цивільного трафіку через Керченську протоку після атаки на Керченський міст 17 липня.

Український БПК СБУ Sea Baby того ж типу, що був використаний під час атаки на Кримський міст

Бойові дії у Чорному морі після припинення зернової ініціативи

Друга половина липня: Регулярні атаки крилатими ракетами та дронами на Одесу та інші порти під контролем України. Привертає увагу використання великої кількісті ракет Х-22 та К-300П Бастіон. Також підозрюється що Росія розміщує морські міни біля судноплавних шляхів до Одеси.

25 липня: З’являються звіти про те, що російський патрульний корабель проекту 22160 "Сергій Котов" був атакований двома українськіми БПК. Атака була невдалою. Наступного дня, 26 липня, МО Великобританії повідомив, що корабель був розміщений у південному Чорному морі, патрулюючи судноплавний шлях між Босфором і Одесою.

28 липня: МО Росії забороняє малім човнам (прогулянковим човнам, парусним яхтам, надувним човнам, гідроциклам, серфінгістам тощо) переходити Керченську протоку.

31 липня/1 серпня: МО Росії повідомляє про атаку двох патрульних кораблів, "Сергій Котов" та "Василь Биков", які були призначені для "контролю навігації" за 183 морські милі на південний захід від Севастополя. Пізніше встановлено, що атака відбулася в районі 42,117219°, 31,229180°. Використано 3 БПК. Тим часом зернові судна без перешкод пливуть до Одеси.

Серпень 3: Український морський безпілотник був знищений вогнем з російського вертольота у районі 43,060278°, 36,766944°. Можливо, він був частиною нападу на Новоросійськ наступного дня.

Серпень 3-4: Російський десантний корабель проекту "Ропуха" "Оленегорський гірник" був вражений українським морським безпілотником біля Новоросійська. Завдано значних пошкоджень. Корабль буксовано до Новоросійську.

Український БПК виходить на атакуючий курс на десантний корабель ВМФ РФ класу "Ропуха" "Оленьогірський гірник" у ніч з 3 на 4 серпня. Внаслідок нападу кораблю було завдано серйозних пошкоджень.

5 серпня: Російський нафтовоз "Сіг" отримав удар від українського БПК на південь від Керченського мосту. Корабель отримав значні пошкодження.

13 серпня: Російський патрульний корабель "Василь Биков" зупинив і інспектував вантажне судно "Сукру Окан" під прапором Палау в південному Чорному морі коли воно пливло до України. Це перший огляд кораблів російскими війсками після припинення Чорноморськой зерновой Ініціативи (BSGI).

14 серпня: Дрейфуючі морські міни виявлені біля Костінешті, неподалік від Констанці у Румунії. Одна з них вибухнула на пристані. Можливо, вони були закладені Росією в липні.

16/23 серпня: З’являються відео прототипів автономного підводного апарату “Марічка”.

18 серпня: Український морський безпілотник атакував транспортне судно “Sparta-IV” з зброєю, супроводжуване фрегатом “Питлівий” проекту 1135М і патрульним кораблем "Василь Биков" проекту 22160 на східному Чорному морі. “Sparta-IV” поверталася з поїздки до Тартуса в Сирії, ймовірно, зі зброєю. Атака була неуспішною.

22 серпня: Бої поблизу острова Зміїний. Міноборони Росії оприлюднило відео, на якому показано, як український моторний човен Willard Sea Force був атакований з Су-30СМ.

24 серпня: Рейд українського спецназу на мис Тарханкут, західний Крим. 23 серпня рейду передувал удар по С-400. За повідомленнями удар був нанесений ракетою “Нептун” та іншіми ракетами або дронами, запущеними з моря.

Середина-кінець серпня: Росія починає встановлювати бар'єри для захисту частини Керченського мосту, яка була атакована 17 липня. Затоплюються баржі на західному підході до мосту. Продовжуються ремонтні роботи.

Серпень: Загони для дельфінів з'являються на Південній військовій базі в Новоозерному, Крим.

30 серпня: Російський Чорноморський флот наказує закрити рейд у Балаклаві для приватних човнів до 4 вересня.

30 серпня: Чорноморський флот Росії видає наказ про закриття місця стоянки у Балаклаві для приватних човнів до 4 вересня.

1 вересня: Звіти російських соціальних мереж про те, що атака українського БПК (і, можливо, БПЛА) на Керченський міст була зірвана. Корвет “Питливий” класу “Буревестник” мог бути ціллю атаки. Атака непідтверджена.

Серпень-вересень 2023: Україна висаджує десант на “Бойківські вежі” - газові вишки/платформи в Чорному морі.

13 вересня: Удар українських ракет Storm Shadow/SCALP-EG по Севастополю. Десантний корабель “Мінськ” проекту 775 та підводний човен “Ростов-на-Дону” (Б-237) типу “Варшав’янка“ серйозно пошкоджені/знищені в сухому доці.

13-14 вересня: Українські морські безпілотники атакують російський танкер “Язь” та збройний транспорт “Велика Ведмедиця” у Чорному морі. МО РФ стверджує, що 11 морських безпілотників були знищені, 3 - патрульним кораблем Василь Биков однойменного класу, 3 - морською авіацією (імовірно, вертольотами), і 5 - патрульним кораблем “Сергій Котов” того ж типу.

14 вересня: Атака морських безпілотників на ракетний корвет “Самум” класу “Сивуч” , ймовірно, за допомогою двох експериментальних напівзанурених морських безпілотників.

Друга половина вересня: Збільшені атаки українських ракет і БПЛА на цілі Чорноморського флоту, включаючи війскову інфраструктуру у Севастополі 20 вересня та головну будівлю штабу 22 вересня.

20 вересня: Український удар крилатої ракети по об'єктах Чорноморського флоту поблизу Севастополя.

20 вересня: Торгове судно “Сіама” під прапором Того потрапило на дрейфуючу міну в Дунайський якорній зоні, за 12 миль від узбережжя в районі Сулині в Румунії.

22 вересня: Українські ракети “Storm Shadow” вдарили по головному штабу Чорноморського флоту в Севастополі.

Жовтень: Операції підводних човнів Російського ВМФ майже повністю перенесені в Новоросійськ. Після ракетних ударів лише декілька високоцінних військових кораблів рідко відвідують Севастополь і залишаються там тільки на короткий період.

5 жовтня: Турецьке військово-транспортне судно “Кафкаметлер” потрапило на морську міну, чекаючи підходу до каналу Суліна в Румунії.

8 жовтня: Атака на газопровід Balticconnector та сусідній підводний комунікаційний кабель (SCC) в Фінській затоці. Хто це зробив — невідомо.

11 жовтня: Повідомлення про те, що патрульний корабель ВМС Росії “Павло Державін” проекту 22160, підірвався на російський мині біля Севастопольскої гавані. Непідтверджено.

13 жовтня: Українські морські безпілотники, атакують російські військові кораблі поза Севастополем. Звіти про пошкодження корвету “Буян-М” є з обох сторін, але офіційні підтвердження відсутні.

16 жовтня: Танкер під прапором Ліберії “Алі Наджафов”, який прибув з Грузії, підірвався на морській мині в районі біля каналу Бистрого (канал Дунай — Чорне море).

24 жовтня: Міноборони Росії повідомляє, що близько четвертої години за московським часом, у північній частині Чорного моря було виявлено 3 безпілотних човна ВМС України. Результати невідомі.

25 жовтня: Україна повідомляє, що російські військові літаки закладали “вибухонебезпечні пристрої” на морському шляху до Одеси.

27 жовтня: Міноборони Росії повідомляє, що близько 4 години за московським часом, в північній частині Чорного моря, два патрульні кораблі “Сергій Котов” і “Василь Биков” були атаковані двома безпілотними човнами ВМС України.

5 грудня: Судно під прапором Панами “Vyssos” потрапляє на міну біля входу в Бистре затоку.

6 грудня: Російський літак Су-24M збитий над Чорним морем поблизу острова Зміїний, ймовірно, комплексом протиповітряної оборони України (можливо, “Патріот”). Це перший випадок збиття російского літака у морі на такий дістанции від узбережжя.

14 грудня: Російська компанія КМЗ презентує свій бойовий безпілотник Dandelion, який, як повідомляється, буде використовуватися в бойових діях в Чорному морі.

11-18 грудня: Російський ВМФ розміщує нові військові оборонні споруди на Південній військовій базі в Новоозерному, Крим.

24 грудня: СБУ України презентує безпілотний корабель “Козак Мамай”, раніше використаний в атаках на десантний корабель “Оленегорский горняк” класу “Ропуха” та на танкер “Sig”.

25-26 грудня: Україна наносить удар по російському десантному кораблю “Новочеркасськ” класу “Ропуха” у порту Феодосія, Крим. Корабель загорівся, отримав серйозні пошкодження, ймовірно, знищений. Супутнікові фото вказують на те, що він затонув біля пристані.

Палаючий Новочеркасськ

28-30 грудня: Патрульний човен класу 205П “Тарантул” ВМС Росії помічений затонулим біля пристані в Севастополі. За повідомленнями можливо був ушкоджений українським безпілотником, див. нижче.

30 грудня: Михайло Развожаєв, російський губернатор Севастополя, повідомив що російські сили відбили атаку українського БПК в 3 км від Севастополя. Безпілотник, мабуть, був знищений вертольотом. Повідомлення можливо пов'язано з відео опублікованим СБУ 1 січня 2024 року, що показує пуски ракет українськіх БПК “Sea Baby” у Севастопольській бухті.

2024

19 січня: Росія вперше запускає протикорабельну ракету П-35 проти України. Ймовірно, ракета була запущена зі стародавнього бункера поблизу Севастополя.

24 січня: Презентований проект українського підводного безпілотника під назвою “Fury”.

31 січня: ГУР України атакує російський ракетний катер “Івановець” класу Тарантул за допомогою безпілотних човнів у районі озера Донузлав, Крим. Корабель затоплено.

Січень - Лютий: Російські військові кораблі в Севастополі все частіше використовують маскувільні сітки, щоб розбити свій профіль. Це ще один додаток до широкого застосування "оманного" маскування.

9 лютого: Повідомляється про спробу нападу 3 або більше українських “напівзанурених безпілотних човнів” на російські “цивільні транспортні судна” у південно-західній частині Чорного моря.

14 лютого: ГУР України атакує російський десантний корабель “Цезарь Куников” класу Ропуха за допомогою безпілотних човнів біля південного узбережжя Криму. Корабель потоплено.

Атака на Цезарь Куніков

15 лютого: Повідомлення про звільнення командувача Чорноморського флоту Росії, адмірала Віктора Соколова. Ймовірно, його місце займає його заступник, віце-адмірал Сергій Пінчук. Це друга зміна командирування ЧФ з часу початку повномасштабного вторгнення.

4 березня: ГУР України атаковали патрульний корабель “Сергій Котов” проекту 22160 на південних підходах до Керченського мосту за допомогою БПК. Корабель затонув 5 березня. Напередодні торгове судно “Елла” повідомило про групу з чотирьох БПК. Ймовірно, це була та ж сама група.

6 березня: СБУ України презентує вдосконалену версію човна “Sea Baby”, перший корабель названий “Авдіївка”.

9 березня: Відео удару БПЛА “Ланцет” по українському десантному кораблю “Л434 Сватове” Проекту 1176 у Березанському Лимані, Миколаївська область, Україна.

10 березня: Звіти про відставку (або звільнення) глави ВМС Росії, адмірала Н. Євменова. Адмірал А. Моісеєв, командувач Північного флоту, зайняв цю посаду.

11 березня: Український удар по російському розвідувальному або командному пункту розташованому на викинутому на берег кораблі на острові Янушів на південному березі Дніпровської затоки.

Березень: Російські кораблі “Сирійського експресу” між Тартусом і Новоросійськом припиняють використовувати порт Новоросійск і Чорне море, і натомість обирають довший шлях до Балтійського моря. Торгові судна що направляються до Новоросійська обирають непрямі маршрути і часто уникають використання системи AIS.

17 березня: Міністр оборони РФ Сергій Шойгу оглядає Чорноморський флот, наказуючи збільшити оборонні можливості проти морських безпілотників.

18-20 березня: Відео атак “Ланцетом” українських човнів на річці Дніпро. Один із човнів, ймовірно, належить класу Проекту 205П. Результати атаки невідомі.

20 березня: Міністерство оборони Росії оголошує створення Дніпровської річної флотилії.

23 березня: Українська атака на Севастополь. Звіти свідчать про те, що три російські десантні кораблі Проекту 775: “Ямал”, “Азов” та “Костянтин Ольшанський” були уражені ракетами, а також розвідувальний корабель “Іван Хурс” класу “Юрій Іванов”. Атака, напевно, була нанесена як ракетами Storm Shadow / SCALP, так і Нептунами. Була також уражена берегова інфраструктура та авіабаза.

…Далі буде

Переклад з орігіналу: http://www.hisutton.com/Timeline-2022-Ukraine-Invasion-At-Sea.html

Переклади публікуються у телеграм-каналі https://t.me/DonChutzpah

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Донцівська Хуцпа
Донцівська Хуцпа@Don_Chutzpah

45Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 3 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається