ТАМПОНУВАННЯ РАНИ ТА РЕКОМЕНДОВАНІ ГЕМОСТАТИЧНІ ЗАСОБИ

Сьогодні ми розглянемо тампонування рани як метод зупинки кровотечі.

Комітет з надання допомоги пораненим в тактичних умовах схвалив декілька видів гемостатичних засобів:

🩸QuikClot Combat Gauze- (Z-Folded)

QuikClot Combat Gauze Z-Folded — бинт, просочений гемостатиком, і є відмінним засобом для зупинки кровотеч і проведення тугої тампонади. Основою гемостатичної дії QuikClot є коалін — спеціально оброблена біла глина , якиа при контакті з кров’ю викликає швидке згортання крові й подальшу зупинку кровотечі.

Останні покоління QuikClot не викликають нагрівання і можуть бути використані для допомоги як дорослим, так і дітям. Матеріал бинта рентгенконтрасний — зроблено це для того, щоб на рентгенограмі виявити положення та глибину тампонади бинтом. QuikClot Combat Gauze стоїть на озброєнні армії і поліції США, багатьох приватних військових компаній, і рекомендований для використання на полі бою міжнародним комітетом TCCC.

Дана модель складається з бинта складеного гармошкою, що дозволяє не витрачати часу на розмотування бинта, а відразу вводити матеріал в місце поранення.

  • Ширина: 7.5 см

  • Довжина: 3.7 м

  • Фірма-виробник: Z-Medica

  • Країна-виробник: США

Бінт гемостатичний QuikClot Combat Gauze Z-Folded купити в  інтернет-магазині «GAYDAMAK» ціни, відгуки, характеристики
QuikClot Combat Gauze- (Z-Folded)

🩸Celox Gauze, Rapid

Сelox-R, він же — Celox Rapid — це один з різновидів Z -бинта. При ідентичних габаритах є найбільш «потужним» кровоспинним засобом з усієї лінійки перев’язувальних засобів Celox. Він містить 9 грам гранул Селокса замість традиційних восьми у Z бинта.Більше того — гранули не звичайні, а Чіто-R версії, нібито більш ефективні.

Останнім плюсом є те, що сам бинт в Рапід версії складений трохи щільніше, ніж у звичайній Z-версії. Це дозволяє запхати більше відрізків «гармошки» в рану за менший час. Розміри самого бинта такі ж, як у європейського: 1,5 метри в довжину і 7,5 см шириною.

Країна-виробник: Великобританія

Celox Rapid · Celox
Celox Gauze, Rapid

🩸Chito Gauze

Гемостатичний бинт ChitoGauze Pro з просоченням хітозаном є новим поколінням кровоспинних бинтів контактної дії. Використовується у військових аптечках армій НАТО нарівні з гемостатиками Celox.

Упакування бинта у вигляді Z-Fold (гармошка) виготовлена з нетканого поліестер-віскозного полотна, просоченого хітозаном для максимального залучення хітозану в зупинці кровотеч. Таким чином забезпечується швидка зупинка масивної кровотечі (зокрема й артеріальної) в рані з утворенням згустку.

Необхідно тільки щільне притиснення бинта до поверхні тіла в зоні кровотечі. Забезпечує стійку зупинку кровотечі навіть у процесі різкого транспортування потерпілого.

ПЕРЕВАГИ

  • Швидка зупинка масивної кровотечі (зокрема артеріальної) в рані з утворенням потужного згустку;

  • при накладенні в рану має доведену антимікробну дію проти 26 видів аеробних і анаеробних бактерій;

  • компактна вакуумна Z-Fold (гармошка) упаковка бинта для зручного зберігання і накладення на поверхню рани;

  • не викликає нагрівання і підвищення температури в зоні використання;

  • нетканий поліестер-віскозний медичний бинт, просочений хітозаном для максимального залучення хітозану в зупинці кровотеч.

Фірма-виробник: HemCon

Країна-виробник: США

ChitoGauze XR PRO
🩸Chito Gauze

🩸Chito Sam 100

Chito-SAM — революційний кровоспинний засіб у світі медицини. Chito SAM — це на 100% ефективна гемостатична пов'язка з хітозану, яка призначена для екстреної зупинки життєвонебезпечних кровотеч. Вона легка в використанні, ефективна та безпечна. Пов'язка відповідає європейським стандартам CE.

Chito SAM працює незалежно від природного процесу згортання крові. При потраплянні в рану перетворюється в речовину, яка здатна зупинити кровотечу зі стегнової артерії за 3 хвилини!

На відміну від більшості кровоспинних пов'язок, які просякнуті або покриті хітозаном, Chito SAM повністю виготовлена з нетканого хітозану. Хітозан — це унікальний кровоспинний матеріал, який викликає локалізоване згортання крові. Він не є прокоагулянтом, який бере участь або стимулює природний процес згортання. Це мінімізує ризик емболізму. Також хітозан відомий своїми антимікробними властивостями. Він розкладається і виводиться природними метаболічними шляхами. Хітозан давно й ефективно використовується для перекриття травмованих судин, а також у кардіологічній хірургії. На відміну від більшості кровоспинних пов'язок, Chito SAM повністю виготовлена з натурального нетканого хітозану.

Незалежні дослідження довели, що Chito SAM на 25% ефективніша, ніж пов'язки, збагачені хітозаном. Завдяки ній для зупинки кровотеч потрібна менша кількість марлі. Також унікальна упаковка Chito-SAM, яку можна розірвати в будь-якому місці, гарантує швидкий доступ до пов'язки для оперативної зупинки кровотеч. Пов'язка Chito SAM повинна залишатися на рані до кінця лікарського догляду. Після зняття необхідно промити рану водою або фізіологічним розчином.

Гемостатична серветка SAM ChitoSAM 100 4" X 4"
Chito Sam 100

🔺Тампонування рани

Спершу ідентифікуйте рану.

Далі оголіть її — спробуйте виявити основне місце кровотечі всередині рани. Створіть прямий тиск на рану.Відкрийте марлевий пакет і зробіть невелику кульку з марлі. Запихаючи тампон під палець, який стримує кровотечу, щільно заповніть усю порожнину рани. Не припиняйте притискати кровотечу під час заповнення порожнини.

🔺Виконуючи тампонаду, переконайтеся, що кров не просочується через марлю або навколо неї. Продовжуйте тампонувати з одночасним притисканням кровотечі.

Ще раз переконайтеся, що кров не просочується через марлю або навколо неї.

Після завершення тампонади рани зберігайте прямий тиск щонайменше 3 хвилини.

Після цього зафіксуйте тампонаду компресійною пов'язкою.

Зауваження: в жодному разі не використовуйте метод тампонування для поранень голови, грудної клітки, живота та природних отворів.

Примітка: якщо з рани стирчить сторонній предмет — зафіксуйте його, але НЕ виймайте з рани.

Ця навичка потребує багато практичного тренування, тож по-можливості обов’язково відпрацьовуйте її.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Медичний відділ
Медичний відділ@paramedic.if

3.4KПрочитань
0Автори
29Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • ГІПОТЕРМІЯ

    Гіпотермія – патологічний стан організму, при якому температура тіла падає нижче необхідної для підтримки нормального обміну речовин.

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина
  • “А чому турнікет не з червоним хвостиком? Це справжній CAT?”

    “А чому турнікет не з червоним хвостиком? Це справжній CAT?”Це досить поширене й справедливе питання. Зберігайте цей пост, адже в ньому даємо розширену на нього відповідь.

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина
  • Не ведись на маніпуляції. Донать

    Слідкуючи за інфопростором, часто натрапляю на статті про “цивільні нічого не роблять задля перемоги”. Ці пости мають сотні репостів, тисячі лайків… Дивуюсь, чому в багатьох людей пам'ять, як у равлика...

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається