ГІПОТЕРМІЯ

Гіпотермія – патологічний стан організму, при якому температура тіла падає нижче необхідної для підтримки нормального обміну речовин.

Майте на увазі, що мова йде не про переохолодження у звичному сенсі слова, коли смерть настає через вплив холоду. Йдеться про забезпечення функціонування системи згортання крові! Поранений у шоковому стані не здатен ефективно підтримувати температуру тіла.

Навіть незначне зниження температури тіла може перешкодити згортанню крові, що збільшує ризик

смертельної кровотечі. Легше запобігти гіпотермії, ніж її лікувати!

ЗАПОБІГАННЯ

  • Якомога оперативніше попередьте подальшу втрату тепла, й, коли це можливо, зігрівайте пораненого, як при травмах, так і при значних опіках.

  • Мінімізуйте вплив холодної поверхні, вітру та температури повітря на пораненого. Слід якомога швидше розмістити ізоляційний матеріал між пораненим та будь-якою холодною поверхнею. Залиште, якщо можливо, захисне спорядження на/або поруч з пораненим.

  • Замініть мокрий одяг сухим, якщо це можливо, щоб захистити пораненого від подальшої втрати тепла.

  • Вкрийте теплозберігаючою ковдрою таким чином, щоб вона покривала передню частину тулуба пораненого та підгорніть ковдру під пахви (щоб запобігти опіки не розміщуйте будь-яку теплозберігаючу ковдру безпосередньо на шкіру чи навколо тулуба).

  • Вкладіть пораненого в герметичний мішок.

  • Якомога швидше замініть терморефлекторні ковдри на системи з кращою теплоізоляцією, використовуючи спальний мішок із капюшоном чи інші легкодоступні утеплювачі всередині мішка/зовнішні системи зберігання тепла та вологи.

  • Перед заміною не ізольованої системи засобів попередження гіпотермії на теплоізольовану систему останню необхідно попередньо нагріти; за можливості намагайтесь вдосконалювати систему засобів попередження гіпотермії.

  • Використовуйте нагрівальний пристрій на акумуляторі для ВВ введення інфузійних рідин відповідно до чинних вказівок CoTCCC, при швидкості введення до 150 мл/хв з температурою на виході 38°C.

  • Захистіть пораненого від впливу вітру та атмосферних опадів при будь-якій евакуації на платформі.

Вживайте запобіжні заходи, перш ніж настане гіпотермія!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Медичний відділ
Медичний відділ@paramedic.if

3.4KПрочитань
0Автори
29Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • “А чому турнікет не з червоним хвостиком? Це справжній CAT?”

    “А чому турнікет не з червоним хвостиком? Це справжній CAT?”Це досить поширене й справедливе питання. Зберігайте цей пост, адже в ньому даємо розширену на нього відповідь.

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина
  • Не ведись на маніпуляції. Донать

    Слідкуючи за інфопростором, часто натрапляю на статті про “цивільні нічого не роблять задля перемоги”. Ці пости мають сотні репостів, тисячі лайків… Дивуюсь, чому в багатьох людей пам'ять, як у равлика...

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина
  • Засоби такмеду, що врятують

    Увага! Це саме той пост, який потрібно зберегти собі та розіслати всім, хто має хоча б найменше відношення до збору аптечок чи закупівлі засобів такмеду.

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається