Те що може розповісти про персонажа в творі(частина 1)

Для многих авторів е питанням, як розповісти про особистість персонажа не прямим текстом(для мене в тому числі тому я і пишу це лол).

1.В яких умовах живе чи працює персонаж.

Так це доволі банально для деяких, але насправді оточення де живе персонаж це важлива мова в літературі. Чи хаос на робочому місті персонажа чи ідеальний порядок, вирішувати вам. Але вписавши робоче місце\житло персонажа в історію, навіть на пару моментів, буде вже цікавим методом показання внутрішнього стану персонажа. Оскільки в массовій культурі дім це не тільки місце де живе людина, це ще і вираження її внутршнього світу. Але багатецького людей забувають про це і ми отримуємо однакові шафи і сірі стіни. То насправді от зовсім не грає на сприйняті персонажа, особливо якщо ви хочете зробити персонажа “не такого як всі”. Якщо він\вона не така як всі, то чому перс живе в чотирьох стінах і одному сірому ліжку? Кхм. Смію навести вам приклади як кімната дуже яскраво відображає внутрішній світ персонажа.

Як приклад я обрав кіманту Березень 7 із Honkai Star Rail і зараз спробуймо подивитись на особистість персонажа через призму місця де вона живе.

Кіманата Березень 7 виконана в приємних і відверто м’яких кольорах. Ніжні віддтінки рожевого і синього майже у всьому оточенні наводять на думку про можливу дитячість в поведінці персонажа, або ж яскравість її нраву. Кількість м’яких елементів, я прошу вас звернути увагу на те що на скріні 13 подушок і 4 м’яких іграшки, наводять на думки не то щоб про дитячість персонажа, а скоріш про любов милого і м’якого, не рідко м’яким може опинитись і характер особи. Якщо дивитись на зону відпочинку то можна також зробити висновки, що Березень 7 навряд-чи часто відмовляє собі у своїх бажаннях і комфорті. Хоча гра стверджує, що далі цитата:

“Поряд стоїть крісло, стилизоване під кролика, із сидячим на ньому плюшевим ведмедиком. Прекрасне уособлення суперечливої натури власника.”

-Опис крісла із гри в кімнаті Березень 7
Хоч це і не настільки брехня, як може здатись. Оскільки в репліці Дань Хена у сумнівах, чи е лізти у справи інших людей недоліком чи найсильнішою її стороною.

“Недолік Березень у тому, що вона любе сувати носа в справи інших. Можливо, це також і її гідність.”


- Дань Хен в репліці про Березень 7
(Далі я перейду в трошки іншу тему, але скажу поки можу у репліці прощання Березень 7 ломає 4 стіну)

Окей, допустимо ми зрозуміли як виразити внутрішній світ відносно здорової на голову особи. А що до наприклад ситуацій коли персонаж не самий здоровий на голову і має якісь проблеми або відхилення?
Скоріш за все вас цікавить більше це, ніж якісь там не мертві всередині персонажі із розумінням чого вони хочуть. Хах. Добре-добре. Тоді я пропоную розглянути кімнату персонажа в проблемах котрого сумніватись складно.

ви колись помічали кров на подушці в аніме?
Кімната Аянамі Рей із аніме Neon Genesis Evangelion 1995 року

Обережено:!Можливі Спойлери!

Обшарпані стіни без шпалер чи навіть фарби на них, мала кількість світла через майже повністю закриті штори, ще і ці дивні речі.
Як кімната Аянамі Рей віддтворює її і її проблеми.
Розберемо спочатку очевидне, на подушці в неї сліди крові і їх доволі багато. В другому кадрі видно міні холодильник на котрому стоїть купа якихось препаратів і пігулок. Плюс бинти і пакет із ще пігулками. Скоріш всього до пігулок, поряд стоїть хімічна склянка і(те що не до малювали на загальному кадрі, але на більш наближеному я вам це покажу) перегорнута склянка.

я не впевнений нажаль звідки кард із серіалу 1995 чи із фільму Кінець Евангеліону 1997, але все ж склоняюсь к варіанту другого

Повертаймось до загального плану. За холодильником стоїть не закрита кортона коробка, де лежать бинти і знову всі в крові. Цих деталей більш ніж достаточно, щоб показати що персонаж фізично має відхилення або хвороби.
Небрежність і легка байдужість до власної кваритири, одежа кинута на не застелене ліжко. Пляшка якогось напою, що випала із пакету або із їжею або із її залишками. Випадаючи із коробки бинти із кров’ю, які уж точно не можна використати ще раз, але і зберігати їх сенсу нема. Це показує правдиву байдужість, а якщо ще і подивитись на сцену до цього, де показується поштова скринька Аянамі то картина доповнюється. Хоч це і можна пов’язати із тим що вона рідко знаходиться вдома і побільшій частині або знаходиться в Nerv або в лікарні. Але я все ж більш схильний думати, що це через байдужість до всього що її оточує. Вона розуміє, що в який завгодно момент вона може втратити все це і тому не хоче обставляти хоч якось своє житло. Лиш одна важлива річ для Рей 2 показана в цій квартирі, це окуляри Гендо Ікарі. Котрі вона зберігала в чехлі, але Рей 3 їх вдачно ломає. Упс.

Але які елементи можна використовувати в прописі персонажа із більш людьскими проблемами?
Насправді, варіантів безліч. Але якщо ми хочемо практичні метафори на ті чи інші слабкі сторони персонажа або їх проблеми.

Проблеми із пам’ятю\провали в пам’яті.

Візуальне нагадування про не виконані вчасно справи, будь то: -просрочені продукти в холодильнику
-непрочитані вчасно повідомлення
-забуті замітки в записнику або папірці на стіні
-вічно забуті предмети вдома, як ключі чи телефон
-чи не виконані обіцянки, які виражаються у купюрах що лежать на столі і персонаж вічно забуває їх повернути
На тему забувань і проблем із увагою, якщо ви хочете додати такі вашому персонажу, існує дуже годне відео.

https://youtu.be/DlFkfOqtgR8
Дуже рекомендую к перегляду.

Проблеми із емоціями, черезмірна емоційність.

Це більш стосується місця де живе персонаж взагалом, але все ж.
-в пігулках або краплях, але персонаж має медичне заспокійливе десь вдома
-на ліжку або столі може лежати улюблена річ, котра грає роль “слухача”, коли персонажу погано
-в холодильнику або ящичках стоїть улюблена швидка їжа або напій, котрий може підняти персонажу настрій
-можливо персонаж має улюблене місце, де він або вона може сховатися від насущих проблем і йому буде комфортніше, а ніж у всьому іному домі
-якщо в персонажа проблеми із гнівом, то скоріш за все вдомі е хоча б один предмет, що від цього гніву постраждав, але допомоги не отримав

Фізичні проблеми
Звісно, тут я не зможу охопоти всіх пунктів, але я спробую
-Тіж самі бинти і пігулки, що ми бачили в кімнаті Рей. Також можна допустити наявність слідів крові на стінах, одежі, білизні на ліжку, або інших персональних предметах
-якщо в персонажа проблеми із шиєю, то буде доволі логічно якщо на ліжку такого персонажа буде лежати подушка для вировнювання шиї, а якщо якісь проблеми із ногами то взуття особливої форми, яке коштує як нирка
-також якщо в персонажа проблема із поставою то він або вона може займатись різними фізичними вправами або навантаженнями, такими як йога наприклад. А для цього десь в куточку може бути схов килимок для спорту, а окремо лежати спортивна і зручна персонажу форма.

На цьому поки все, більша частина ідей взяти із персонального життя автора, хоч це далеко не всі речі які можуть подіяти на вибір деталей інтереру, але на то це і перша частина. Якщо ви б хотіли почути про якісь свої речі, які діять на оточення персонажа, буду радий бачити вас в коментарях. А на цьому поки вдачі і дякую за прочитання.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
1.5 інтроверта
1.5 інтроверта@Caeruleum_deus

Література і бажання писати.

74Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 29 червня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається