Total War Warhammer - половина гри одразу, половина в DLC

На свій жаль помітив, що в нашому сегменті не має жодного висвітлення про гру Total War Warhammer ( 2016 ), тому вирішив це виправити і зробити огляд на цю фентезі стратегію.

Minor Factions In Total War: WARHAMMER - Total War
Кращої якості на жаль не знайшов. Розширення 4к не адаптоване для перегляду.

Отож, Warhammer, що воно таке і з чим його їдять? Вже доволі стара по сьогоднішнім міркам гра, що за цей час встигла склепати цілу трилогію, але це не означає, що варто пропускати першу частину (особливо враховуючи, що щоб у наступних частинах пограти за старі фракції, треба мати минулі ігри). Тому я, підключивши всі нейрони, вирішив спочатку спробувати першу Ваху (тільки от зараз).

Про гру я знав давно, але ніяк до неї не міг дійти, хоча моментів було достатньо. Але ось зараз, зігравши за всі фракції (доступні з ванільки), хочу поділитися своїми враженнями.

Відповім на питання: чи варто її спробувати? Так. Чи варто її купляти за весь цінник? Ні.

Варто додати у кошик на знижках або, якщо ви підкорювач зелених морів, скачати на відомих всіх сайтах, але це вже інша історія.

Зазначу одразу, що я буду говорити враження простого казуального гравця, а не спітнілого трайхардера, який проходить гру на максимальній важкості на коврику для танців, паралельно дивлячись улюблене аніме.

Головна особливість

За певний час кампанії на карті з’являються орди Хаосу, які прямують з півночі у Старий Світ. Разом зі своїми союзниками Норсками, вони будуть знищувати все на своєму шляху, поки не зруйнують усе на карті.

Enter The Realm of Chaos in 'Total War: Warhammer III' Later This Year -  Bloody Disgusting

З ними не можна вести дипломатичні відносини, і вони одразу воюють з усіма на карті.

Спочатку будуть поодинокі рейдові армії, а з часом підійдуть основні сили Хаосу. Щоб знищити цю навалу, треба мати дуже сильну армію та економіку. Скверна Хаосу буде накладати дебафи на поселення та зменшувати громадський порядок. Якщо ж значення скверни перетне велике значення, ваші війська будуть нести втрати на такій землі.

У Хаосу дуже багато агентів, які будуть підривати стабільність у провінціях. Якщо у них вийде, то біля міст будуть збиратися нові орди, що приєднаються до наступу Темного Лорда.

Противник складний навіть на легких рівнях складності. У нього сильні юніти та велика кількість армій. Цю навалу можна зупинити, якщо вбити кількох ключових генералів Хаосу, але не обманюйте себе - це не так просто.

Ватажок темряви Орхаон Вічно Обраний - дуже сильний лорд, якого не так просто перемогти. Навіть якщо вам одного разу вдасться його поранити, з часом він повернеться знову (вбити його неможливо). Тому вам потрібно абсолютно домінувати над ворогом, швидко розбиваючи його армії. І все це з постійними нападами агентів на ваші армії та збільшенням скверни у провінціях.

З кожним зданим містом ви будете слабшати, а орда тільки набирати сили. Прихвостні Норски будуть грабувати ваші поселення та відволікати від основних сил. А колишні вороги Старого Світу не сильно поспішать йти вам на допомогу у боротьбі з Хаосом.

Найбільше, що мене здивувало, це те, що навіть при небезпеці кінця світу, ворожі фракції продовжують воювати одне з одним, стаючи легкою здобиччю для північного мору.

Здолати Хаос можна тільки з сильним альянсом та досвідченою армією. В іншому разі вас поступово відтиснуть назад та знищать.

Фракції

Total Warhammer: Every Race And Their Inspirations

У базовій грі доступні 5 фракцій: Бретонія, Імперія, Гноми, Орки, Вампіри. Всі інші фракції, а саме: Ельфи, Норски, Звіролюди та Хаос, ховаються за пейволом.

Тобто майже 50% контенту потрібно докупляти окремо, не зважаючи на вже придбану гру. Звісно, можна було б сильно здивуватися, але це вже не нова політика CA, яка постійно продає окремо доступні фракції.

Авжеж, і без цього гра має багацько контенту. П'ять різних фракцій зі своїми юнітами, прокачкою та стилем бою, але забрати стільки вже готового контенту заради доїння фанатів - це сюр.

Бретонія

Warhammer Fantasy, Part 13: Bretonnia - Imgur

Типові лицарі. Основа армії - кавалерія. Піхота даної фракції - гарматне м’ясо, про що говорить сама гра. Фракція сильно залежить від кількості земель. Їй постійно потрібна експансія, щоб збільшувати свою армію. Система селян не дозволяє взяти у військо надто багато людей, бо від цього постраждає економіка держави.

Гілка технологій Бретонії дуже лінива та халтурна. По-перше, вона коротка, по-друге, зроблена на відвали. В одній гілці ти прокачуєш дипломатичні відносини з іншими своїми графствами, а в іншій трохи покращуєш економіку. На відміну від інших фракцій, вона дуже спрощена та не цікава.

За рахунок прокачки можна без штрафів об’єднуватися з іншими державами вашого типу у конфедерації. Ціль кампанії - набити 1000 слави - нудно.

Доволі тяжка фракція для мене, бо воювати однією кіннотою не просто.

Гноми

Dónde difícil eco total war warhammer 2 dwarfs Lo siento Hábil palanca

Найказуальніша фракція. На своєму озброєнні мають потужну артилерію та авіацію. Вогнева міць гномів зашкалює, що дозволяє створити для ворога вогневий вал. Піхотні юніти дуже сильні, стрільці спокійно тримають натиск ворога. Не мають кавалерії, але з їхнім стилем гри вона їм не потрібна.

Можуть рухатися через підземні ходи, які вберігають від небойових втрат від скверни.

Дуже цікава гілка прокачки. За 200 ходів я так і не дійшов до кінця. Вона дуже велика та корисна.

Об’єднання з іншими фракціями гномів накладає багато штрафів, тому кому воно треба?

Їхнє розміщення одне - далеко на півдні, тому орда Хаоса до них прийде в останню чергу, завдяки чому можна налагодити економіку та оборону держави.

Вампіри

The Vampires count in Total War: Warhammer | Eurogamer.net

Одні з найслабших, на мою думку. Не мають артилерії та стрільців. Їхня навіть найсильніша піхота відлітає від будь-якої іншої. Має сильних великих юнітів та здатність відновлювати свою армію під час бою завдяки лорду. Летючі юніти можуть боротися з артилерією та стрільцями, але в довгому бою вони програють. У лейт грі у війні проти Хаосу поступаються їм в усьому в кілька разів.

Скверна вампірів шкодить ворожій армії на карті та допомагає підірвати громадський порядок у містах. Можна робити повстання вампірів, але вони автоматично будуть налаштовані проти вас. Всі на карті тебе ненавидять і не хочуть співпрацювати. При вторгненні Хаосу одні з перших потрапляють під каток орд ворога.

Гілка прокачки націлена на армію, що зменшує її вартість утримання та збільшує силу, проте не змінює нічого кардинально.

Імперія

ArtStation - Total War: Warhammer-Empire

Найуніверсальніша фракція. Має як сильну артилерію, так і піхоту. На своєму озброєнні має бронетехніку, яка замінює великих юнітів.

Гілка прокачки відштовхується від будівель, які ти побудував, тому треба уважно слідкувати за мета прокачкою, щоб не робити простій.

Дуже близько до порожнечі Хаосу. Їхні орди доволі швидко наближаються до ваших кордонів, тому треба мати сильну армію.

Орки

Steam Workshop::Dark Land Orcs

Кочівники, яким постійно потрібно воювати. Без нападів на ворожі землі починають битися між собою, що призводить до втрат в армії. При грабунках можуть відновлювати армію.

Сильна піхота та кавалерія. Майже не мають артилерії, але зате є тролі та велетні.

Гілка прокачки зводиться до двох будівель, які треба побудувати.

Також можуть використовувати підземні ходи, щоб уникати втрат від скверни та підтримувати дисципліну.

Розташовані на крайньому півдні, тому орда Хаоса завітає не скоро.

Геймплей

Урізані фішки

Старі фанати вже давно помітили, як розробники у кожній своїй новій грі деградують у плані деталізації бою. Як абсолют ігроладу беруть Сьогуна 2, де кожен юніт бився не з повітрям, як у нових частинах, а реально з противником. Як стріли попадали в тіло і ворог падав, а не як зараз - вони врізаються у пустоту, після чого рандомний бовдур падає. Саме увага до деталей робила з гри щось унікальне та неповторне. Про це багато хто говорив, і всі це знають, але пропустити цей факт я ніяк не міг.

Як ветеран Риму 2, якому вже більше 10 років, я теж помітив багато урізань механік, які колись були у грі. Дідько, тепер можна дійсно назвати себе дідом, якщо грав Рим 2! Як же швидко летить час. Рим 2 я грав дуже давно, але дуже багато, тому з часом сильно дивувався у Warhammer, коли не міг провернути банальні речі, що були доступні у старих частинах.

На скидку можу згадати про урізаний автобій, де лишилася тільки одна опція, на відміну від Риму, де була оборона, атака та баланс. Можна було відіграти конкретну ситуацію та у більшості випадків залишитися у виграші.

Також порізали можливості лучників. Колись можна було вибирати конкретні стріли, якими вони могли вражати цілі, тепер тільки прості. У Бретонії на це різноманіття заточені цілі юніти - халтура і нічого більшого.

Формації військ теж забрали. Тепер або лучники попереду, піхота ззаду, або навпаки. Кіннота теж порізана, колись можна було змінювати формацію наскоку на противника: лінія, кут і т.д.

Купляти дорогих найманців теж не можна, а ця фішка дуже рятувала від раптових наскоків ворогів на місто. Ця особливість могла б спокійно вжитися в деяких фракціях, але її також немає.

Порізали осади міст. Тепер при нападі на мале поселення битва відбувається на полі, а не у містечку. В такому випадку перевага нападаючих збільшується в кілька разів.

Осади у великих містах стали меншими. Тепер ви тримаєте дрібний клаптик міста, який не має жодної вулиці. Місто не можна штурмувати з різних сторін, тільки в лоб. Вуличних боїв немає, як і деталізованого міста. Маневри та засади противнику в обороні неможливо нанести, що сковує твої дії.

Захисні башти стріляють тільки в тому випадку, якщо ви стоїте на точці. Тепер не можна пасивно настрілювати піхоту, як колись. До речі, нападаючим теж від них нікуди не сховатися, адже вони дострілюють до кінця карти.

Морських баталій теж не завезли.

Звучить як реклама Риму 2, але це дійсно крапля в морі з того, що я згадав.

Юніти

Артилерія бог війни

Усі фракції, що не мають артилерії, будуть страждати. Я розумію, що завжди знайдеться азіат, який пройде краще за мене, але я не претендую на майстра гри.

Далекобійна артилерія - це мастхев. Прикрита далекобійна артилерія - це імба.

EMPIRE AT WAR! - Total War: WARHAMMER Gameplay (Huge Artillery Battle)

Будь-що, що може розбити наступаючу піхоту здалека, дуже цінне на полі бою. Артилерія гномів одна з найкращих. Імперія теж не відстає. Всі інші її зовсім не мають, тому будуть страждати кожної партії. Вдало застосована артилерія може перевернути хід битви, тому бережіть її, як зіницю ока.

Летючі юніти

Steam Community :: Guide :: Гайд по фракции Гномы в Total War: Warhammer.

Вперше ввели "авіацію", що може вирізати стрільців та артилерію. Без них контрбатарейна боротьба не можлива. Вертольоти-бомбардувальники гномів можуть обробити піхоту або артилерію ще до близького контакту, а мобільні легкі гвинтокрили можуть підтримати наступ з безпечного місця.

Також є грифони, пегаси та дракони, але суть їхньої ролі така ж сама - знешкодити вогневу міць противника до того, як він встигне її застосувати.

Великі юніти

Steam Community :: Video :: •Total War: Warhammer • Troll/Giant invasion

Їхня задача - проломити оборону та прикрити основну піхоту. Вони доволі живучі та небезпечні. Спокійно можуть вистояти в бою проти кількох стеків ворожої піхоти. Це справжні танки, що змітають перші лінії ворога.

Кавалерія

The Factions of Total War: Warhammer | Scent of a Gamer

Кавалерія в Вархаммері має свою важливу роль. Їх завдання - проникнути в тил наступаючих порядків та посіяти хаос. Вони також відіграють ключову роль у знищенні стрільців та артилерії. Навіть з появою летючих юнітів, їхнє значення не зменшилося. Класично, вони є одними з найкращих бойових одиниць для переслідування та знищення відступаючих ворогів.

Крім традиційної кавалерії, є також кіннота з далекобійною зброєю. Принцип мобільної вогневої одиниці залишився незмінним. Тут є як лучники на конях, так і кавалеристи з вогнепальною зброєю.

Піхота

Total War Center Forums

Основа будь-якої армії. Як і з кавалерією, великих змін не зазнала. Їхня задача - тримати удар та штурмувати.

Стрільці

Thrones of Decay: Introducing Elspeth von Draken - Total War: Warhammer

Без їхньої підтримки нікуди. Є два види стрільців: звичні лучники та бійці з рушницями. Кожен з них цінний по своєму. Лучники можуть стріляти через союзників навісом, а бійці з рушницями мають більшу вогневу міць.

Лорди

Warhammer - Total War

Теж цікаве нововведення - генералів. Тепер їх теж можна качати (характеристики) та одягати у кращий шмот. По суті виглядає як міні РПГ, де ти удосконалюєш свого персонажа. Лорди на полі бою можуть, як і бафати юніти, так і спокійно самостійно приймати участь у бою. Такі генерали не бояться бути оточеними ворогом. Вони десятками викошують противника та ведуть війська у бій. Від сильного лорда може залежати успіх усієї битви. Натомість, якщо він помре, то вся армія з часом втече з поля бою. Особливо не приємно втрачати прокаченого лорда під час затяжної війни. Качати нового з нуля доволі тяжко.

Прекрасна і жахлива

Total War: Warhammer не можна розглядати у контексті минулих ігор, адже ця гра дарує зовсім інший досвід. З неї розпочалася епоха “геройських” TW, яка продовжується до сих пір.

Попри весь хейт, який я озвучив, вона все рівно дуже цікава та затягуюча. Вивчення гри може зайняти не один десяток годин, а різні фракції генерують зовсім інший стиль гри у кожній новій партії.

Також рандом поведінки інших фракцій роблять кожну нову кампанію унікальною. В якісь грі орки переможуть гномів, у якісь вампіри програють Імперії, через всі ці фактори потрібно підлаштовуватися до обстановки на глобальній карті та тверезо оцінювати свої сили.

Одна помилка може коштувати армії або цілого міста.

Warhammer - Total War

Це не ідеальна TW для старого фаната та не зрозуміла для нового. Вона є самобутньою у своєму роді та дарує зовсім інші емоції, ніж історичні лінійки цієї серії.

Як я вже казав - вона варта уваги. Повноцінно унікальні фракції, нові юніти та цікавий челендж з Хаосом - це те, що варто спробувати.

Якщо ви давно хотіли “вкотитися” у стратегії TW, але вам не цікава будь-яка історична епоха - ласкаво просимо.

Любителі фентезі теж дістануть велике задоволення від різноманітності рас та військ, а справжні генерали від масштабних боїв з тисячами юнітів на полі бою.

Хто знає, можливо цей довгочит знак, що варто її пограти?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Storm
Storm@ratel

Письменник.

3.1KПрочитань
1Автори
20Читачі
На Друкарні з 28 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Ніколи не грав, але маю дружбана який тільки про Ваху й говорить

Вам також сподобається