В цьому довгочиті я хочу розповісти про те, які висновки ми зробили і які помилки допустили.

Реліз MVP (базовий функціонал) був запущений 3 тижні тому. Ми побачили як платформа працює в реальних умовах, з великою кількістю юзерів і з базовим функціоналом. Звісно, ми не розуміли повністю, що в нас вийде і протягом цих тижнів намагалися визначити проблемні місця та знайти шляхи їх покращення.

Коли дізнався, що на Друкарні цього тижня не буде оновлення
Коли дізнався, що на Друкарні цього тижня не буде оновлення

Вчора провели великий брейнстормінг: переглядали нашу статистику, намагалися зрозуміти поведінку користувача, його шлях. В цілому, все гарно складається. Всі користувачі залучені на платформу — це лише органічний трафік з наших соц. мереж, гугла, ваших поширень та рекомендацій. І навіть цього було достатньо для того, щоб довгочити на Друкарні сукупно отримали 90 000 унікальних прочитань за 21 день існування.

Зараз ми активно тестуємо креативи в рекламі та готуємося до виходу з бети, паралельно виправляючи дефекти. Коли це станеться, ми будемо намагатися залучити користувачів не тільки за допомогою ваших рекомендацій, але й за допомогою реклами, колаборацій з блогерами й інших способів просування.

Вчора ми змогли відокремити декілька проблем, які потрібно усунути якнайшвидше, щоб витрачання коштів на залучення нових користувачів не було марним. Головні проблеми такі:

Проблема № 1 - Реєстраційна стіна

По суті, зараз наш сайт розділений на 2 частини:

  • До реєстрації

  • Після реєстрації

При чому основний контент платформи, як то стрічка, пошук і взаємодія з довгочитом доступні лише після реєстрації.

Це дуже заважає, бо люди, які приходять на нашу платформу і раніше про неї не чули, сприймають нас як медіа і не розуміють навіщо їм тут реєструватися. Єдине що вони бачать це те, що реєстрація дасть можливість ставити лайки та залишати коментарі. Цього загалом не достатньо, щоб людина зробила рішення про реєстрацію. Можливо, навіть людина не розуміє, що тут є щось ще, окрім одного довгочита на якому він зараз сидить. По суті, єдина кнопка в інший світ (де можна публікувати свій довгочит, встановити додаток, мати стрічку, сповіщення і тд) — це кнопка “Долучитись” зверху в кутку, яка про весь цей функціонал не інформує нових юзерів.

Ми хочемо це змінити:

  • Зробити нову головну сторінку.

  • Дати можливість будь-якій людині зайти в стрічку.

  • Показувати меню сайту одразу, а не лише після логіну.

  • Дозволити користуватися пошуком по платформі без реєстрації.

Основна ідея зміни: зробити так, щоб людина бачила всі можливості платформи навіть без реєстрації (без “стіни”), а реєстрація дасть змогу написати довгочит, залишити реакції та отримати індивідуальну стрічку рекомендацій.

Проблема №2 - Невиправдані очікування

Ми позиціонуємо себе, як платформа для написання довгочитів. Саме з таким повідомленням ми вийшли у світ, саме таке повідомлення ми будемо просувати надалі в рекламах і т.д.. Наша найбільш цільова аудиторія — люди, які писали та читали великі пости в телеграмі або телеграфі, люди які читали/писали довгочити на Медіум та інших блог-платформах. Вони дають нам фідбек, що ми називаємо себе платформою довгочитів, а по факту маємо багато постів до 1 хвилини читання. Твіттер тред і то більший буває, а твіттер — це зовсім не для довгочитів.

І це те що публічно, нам щодо цього багато ще пишуть в бот.

Ми робимо платформу для довгочитів, де головне — це якість реальних довгочитів, а не кількість короткочитів. Ми Youtube, ми не Tiktok.

Надалі, ми будемо просувати саме таких авторів та їх роботи. Тобто, якщо автор написав цікавий довгочит на 6-10+ хв і він подобається користувачам, то ми вважаємо, що він заслуговує на те, щоб його побачила більша кількість людей.

Переосмислена Друкарня або Друкарня 2.0. Як плануємо виправляти?

  1. Як я казав, це зміни в вигляді платформи для незареєстрованих людей. Показувати весь функціонал для всіх, а не тільки для зареєстрованих.

  2. Ми знімемо ліміт символів в довгочиті, але публікації до 200 слів не будуть падати в стрічку зовсім (окрім випадків, коли ви підписані на автора). Довгочити 1-3 хв читання будуть мати низький пріоритет у видачі та будуть показуватися тільки якщо довгочити на 3+ хвилини закінчилися. Формула проста: чим більше автор витратив часу на написання довгочиту, тим довше і краще ми будемо просувати цю роботу.
    Якщо ви робите візуальний контент, ось чудовий довгочит людини з візуальним контентом:

(довгочит на 4 хв з коментарями до фото та додатковою цікавою інформацією)

  1. У нас буде 3 стрічки:

    • “Стрічка” - персоналізована динамічна стрічка.

    • “Мої автори” - статична стрічка з сортуванням по даті написання, щоб ви не пропускали довгочити від авторів на яких підписані.

    • “Останні” - всі довгочити на платформі сортовані за датою.

    • Кнопка “Мені пощастить” (трохи інтерактивчику) - ви обираєте тему довгочиту та кількість хвилин читання й отримуєте довгочит, який ще не читали.

  2. Блок “Популярна тема” на сторінці стрічки пропаде і заміниться на блок довгочитів “Найкраще за день/тиждень/місяць”.

  3. Коментарі. Ми хочемо просувати думку, що коментар та донейт — це єдина форма віддяки автору за роботу. Ми будемо рухатися в сторону того, щоб підштовхувати читачів до написання коментарів. Перше, що буде зроблене, це збільшимо дозволений розмір коментаря в 5 разів. Далі будуть дизайн зміни.

І ніколи не було
І ніколи не було
  1. Темна тема сайту. Для незареєстрованих — перемикач буде в хедері сайту, для зареєстрованих — в налаштуваннях. Легкодоступна темна тема сайту сигналізує новій людині, що платформа намагається бути зручною і таким чином мотивує людину залишитися на ній довше.

  2. Ми будемо більше просувати наш PWA (типу застосунок). Зробимо кнопку додавання PWA доступною і до реєстрації також, додамо пояснення: що воно взагалі таке і як додати сайт у вигляді застосунку з Android та Apple.

  3. Змінимо дизайн профілю автора. Профіль автора повинен розповідати читачу що це за людина, тобто фокус зміститься на особистість. На даних момент профіль автора фокусується тільки на довгочитах.

Це все ми плануємо зробити за наступний тиждень, максимум 2 тижні. Я сподіваюсь, що все встигну.

Основа задача наступних оновлень: заохочення авторів, які пишуть довгі, якісні роботи, а також заохочення читачів залишати коментарі та реєструватися на платформі.

Після цього оновлення ми будемо слідкувати за результатами та фідбеком спільноти. Якщо нас все влаштує, то ми будемо готуватися до того, щоб прибрати позначку “beta” та розпочнемо проводити маркетингові кампейни для залучення нових авторів та читачів. До цього моменту, займаємося покращенням платформи, тестуванням реклами та вкладанням домовленостей про майбутні співпраці з блогерами, які вже пишуть довгочити та мають аудиторію.


Далі буде, бета йде повним ходом. Ми вчимося, змінюємося, адаптуємося. Робимо помилки та працюємо над їх виправленням — розвиваємося. Майже як ChatGPT, тільки повільно 😅

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Друкарня
Друкарня@drukarnia

Офіційний акаунт

2.7KПрочитань
27Автори
443Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (37)

Підрахунок тривалості читання — вкрай слизька тема, та дуже не точна.

У мене можу бути дуже важкий, стислий та зосереджений технічний матеріал з десятками посилань на джерела, дослідження, купа картинок, графіків тощо … ⤵

Вам також сподобається