Трішки про українських мітологічних персонажів та їх образ очима Midjourney

Вступ

Начитався я довгочитів про слов’янську мітологію, і вирішив що наступний мій довгочит буде саме про неї. Я завжди цікавився віруваннями народів що проживали на території сучасної України, в особливості слов’янською мітологією. Але коли ти починаєш заглиблюватись в цю тематику ти розумієш що інформації мізер порівняно з деякими іншими культурами. А в додачу ще такі фальсифікації як Велесова книга. Тому буду опиратися на власні знання, які були зібрані за деякий час, та не заявляю абсолютну експертність в цій тематиці. І почати я вирішив з найбільш популярних, навіть я сказав би мас-маркетових образів.

Образи котрі будуть згенеровані не є канонічними.


Потерча

Потерчата очима MidJourney

Існує багато версій цих створінь, але сьогодні ми поговоримо про найпопулярнішу версію.

Потерча — це померла дитина, котру ще не встигли похрестити. Тепер мені нарешті зрозуміло чому батьки так спішать з цим релігійним ритуалом.

За сказаннями душу дитини ще можна врятувати, якщо протягом семи років при зустрічі Потерчати провести певний ритуал, опис якого ви тут не знайдете.

Якщо ж за сім років такого не станеться, і душа дитини не відійде до раю, то такі Потерчата стають — Мавками.


Мавка

Образ Мавки згенерований ШІ Midjourney

Про те як з’являються Мавки ми вже дізнались… Тепер поговорімо що з себе представляють вони. Дехто вам скаже що Мавки — це лісові русалки. Вони будуть дещо помилятись… Я б сформулював визначення як духа наземної флори, та всього що з нею зв’язано. За деякими підрахунками їх налічують аж 28 (анонс наступного довгочиту). Тож сьогодні ми говоримо про загальний образ Мавки.

Мавки завжди були досить не однозначними персонажами. Чому так? Мавки це практично гуманізація ставлення людей до світу рослин будь то ліс, степ чи гори. Вони дбайливо оберігають ліс, але можуть зачарувати дівчину, і зробити її мавкою. Погубити хлопця спокусивши своєю красою і залоскотати його до смерті в гущі лісу. Також Мавки могли приходити до людей вночі, та висмоктувати їх силу через груди.

В деяких варіаціях Мавки не мали спини, тому якщо дивитись на Мавку ззаду, то буде видно її нутрощі.

Також досить цікава історія з танцями Мавок. Мавки танцюють тільки під сопілку на якій грає чорт. В тому місці рослинність буде рости неймовірними темпами. Але якщо Мавка потанцює без музики чорта, то на тому місці нічого не виросте, як не старайся.

Також Мавки мали чоловічі відповідники — Нявкунів.

Midjourney також згенерував чоловічий образ Мавки — Нявкуна.

Чугайстер

Чугайстер by Midjourney

Чугайстер, напевне, найпозитивніший учасних цієї підбірки з досить цікавими гастрономічними смаками.

Але почнемо ми дещо з іншого, якщо образи Потерча та Мавки зустрічаються і в інших слов’янських культурах (просто нагадування що росіяни — не слов’яни). То пан Чугайстер — це питомо Український персонаж.

Чугайстер проживає переважно в гірських регіонах. Він має веселий характер та дружній характер. Ніколи не робить біди ввічливим гостям лісу. А головне він полює на Мавок. Чи не скарб перед вами?

Ось уявіть… Ви сидите перед вогнищем, і до вас підсідає чоловік середнього віку або дідусь зростом так у два метри, а може і більше. З сивою бородою, може голий. І починає смажити на вогнищі Мавку, він же не дурний її сирою їсти. Після того як Чугайстер закінчить вечерю, може запросити усіх до танцю. Після якого потрібне буде нове взуття.

Ось такий він Чугайстер!


Невеличка післямова

Дякую вам за прочитання цього довгочиту. Я буду неймовірно радий почути вашу думку в коментарях.

Якщо ви хочете щось дізнатись з моїх вуст, пальців якщо бути точнішим, то це теж пишіть в коментарях.

Ой, і бережіть природу👍

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
BLCK DMTR
BLCK DMTR@blck_dmtr

1.4KПрочитань
17Автори
34Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (16)

Я перепрошую, але потерчата стають не тільки мавками. Якщо за сім років вони не дістануть імені, то потрапляють в учні до когось із духів-русалок,водяників,мавок тощо.

Вам також сподобається