Раціон німецького багатія

На прикладі купця Гоха розберемо типовий раціон багатіїв Кьольна

Невелике коло окремих родин, що становили політичну, соціальну та економічну еліту Кьольна, складалося з людей на кшталт багатого купця Германа фон Гоха. Витрати цього купця і його сім'ї розповідають багато про культуру харчування еліти Кьольна.

У період із січня 1391 по жовтень 1394 рр. у будинку Германа фон Гоха проживало від 20 до 30 осіб, включно з 9 дітьми і кількома онуками, персоналом і гостями. Закупівлі продовольства включали м'ясо, молочні продукти, овочі, фрукти, зерно і пиво з власних садиб Гоха. Проте, вартість продуктів харчування і напоїв була найвищою з усіх витрат, трохи більше половини від усього обсягу. На м'ясо було витрачено стільки ж, скільки на рибу, і тільки одну п'яту частину цієї суми було витрачено на хліб (врахуємо, що це був найдорожчий - пшеничний).

Кухнею Гоха управляли кухар, підсобний робітник і молодий підмайстер; основний прийом їжі відбувався опівдні. Об'їдки зі столу після великих свят або банкетів йшли в корисне русло, а не викидалися. Судячи з витрат і перерахувань всіляких глиняних горщиків, банок, глечиків, бочок, ложок, ножів, безлічі олов'яних страв, кухня була добре обладнана. Свіжу їжу купували майже щодня, зокрема щонеділі. Крім хліба, пекар готував пироги та різні види випічки для свят.

Яловичина була найдорожчим м'ясом, її закуповували на весь рік, це стало загальною тенденцією в 15 ст. Чверть витрат на м'ясо була присвячена курям і каплунам, яких резервували для свят. Запаси риби варіювалися. В'ялена риба відігравала незначну роль, тоді як оселедець становив основну масу і купувався бочками, кожна з яких містила приблизно 1000 тушок і годувала сімейство в дні Великого посту.

Риба, виловлена в Рейні, як-от щука і лосось, була додатковим запасом, причому 5 або 6 сортів часто закуповувалися в один день. Трохи більше чверті суми, витраченої на рибу, було витрачено на ароматизацію і посилення смаку, в основному це: сіль, імбир, шафран, перець і рафінований цукор, невелика кількість рису, який також фігурував у списку і вважався також "продуктом розкоші". Зрідка закуповували корицю, мигдаль, гвоздику, мейс, мускатний горіх, кмин, цибулю, петрушку, корінь петрушки, цибулю-порей, патоку, мед, але три-чотири рази на тиждень купували гірчицю.

Деякі овочі, зелень і спеції були обділені увагою під час закупівлі продовольства, імовірно тому, що це все могло оброблятися слугами Гоха. Капусту закуповували досить часто, у свіжому і засоленому вигляді. Згадувалися також сушений горох, свіжа ріпа і квасоля. Свіжі фрукти з саду доповнювали імпортними сухофруктами - родзинками, інжиром і яблуками, а також ранньою полуницею і вишнею (напевно, імпорт з більш теплих районів Рейну або Мозеля).

Вино було основним напоєм, на більшості продукції не вказували походження і сорт, але були деякі види, такі як пряний Claret і солодкий Strowin, солом'яне вино, для якого виноград сушився на солом'яних килимках, тим самим накопичуючи вміст цукру перед пресуванням. Витрати на пиво були дуже низькими, це можна пояснити виготовленням власного пива.

Загалом, домашнє господарство утримувало розкішний стіл, який могли собі дозволити найбагатші кьольнські бюргери.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.4KПрочитань
9Автори
37Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається