Твій телефон - це апаратний гаманець. Або як ERC-4337 змінить світ

Йоав Вайс, спеціаліст з безпеки в Ethereum Foundation колись сказав "Нормальні люди не записують 12 слів у блокнотик". Саме це стало є початком роботи над протоколом ERC-4337.

Відео для тих, кому лінь читати

це специфікація, що дозволить додавати функціональність абстракції аккаунту в основну мережу Ethereum без зміни правил консенсусу. Складно? На протязі відео буде легше)

Специфікацію ERC-4337 було сформульовано та запропоновано 29 вересня 2021 року, а її концепцію Бутерін запропонував ще до запуску блокчейну Ethereum. Очікувалося, що Ethereum ще не скоро отримає це оновлення. Однак на початку березня 2023 року на конференції WalletCon в Денвері було оголошено про те, що основні контракти для ERC-4337 пройшли аудит і будуть доступні в мережах, сумісних з Ethereum Virtual Machine (EVM). Тобто, у Polygon, Optimism, Arbitrum, BNB Smart Chain, Avalanche і т.д.

Шлях від концепції до реалізації зайняв майже 10 років!

Втрата або компрометація ваших приватних ключів означає втрату грошей. Звичайно, ви можете використовувати апаратний гаманець, або записати 12 слів на чек з атб і покласти у кишеню. Це абсолютно нормально для нас, хто вже плаває в океані криптовалют. А як щодо тих мільярдів людей, які досі у цьому нічого не розуміють? Поки користувачі не отримають базові заходи безпеки для гаманця - вони будуть втрачати кошти і тікати від криптовалют подалі.

Це і є одночасно велич блокчейну і його недолік. Відсутність централізованого керування, яке могло б не лише обмежувати, але й захищати.

Тому перший крок для впровадження криптовалют у повсякденне життя - це забезпечення для посереднього користувача простого, надійного та безпечного способу взаємодії з блокчейном. Саме це і є абстракція аккаунту. Це нова парадигма, яка дозволяє програмувати аккаунти блокчейну. Виходить такий собі смарт-аккаунт. Як смарт-контракт, але аккаунт. До речі, смарт-контракти колись стали революцією для блокчейнів.

Навіщо програмувати аккаунти? Це дозволить виконувати якісь дії автоматично при досягненні заздалегідь визначених умов без необхідності людського втручання.

Тож звичайному користувачу потрібна безпека і зручність рівня банківської або навіть краще. Для цього і створюються смарт-аккаунти. Програмувати можна, по суті, що завгодно. Наприклад, мультипідпис.

Уявіть, що ви з друзями створили разом бізнес. Для ухвалення угоди потрібні підписи кожного з ваших друзів і ваш теж. Якщо це проводити у блокчейні - можна занести їх аккаунти у так званий вайтлист підпису і вони теж зможуть підписати транзакцію, що відповідатиме за угоду. Або, можна створити транзакцію, яка виконуватиметься при її підписі більшості з аккаунтів у вайтлисті. Тобто, блокчейн режим голосування.

Взагалі це лише один з прикладів функцій, які може надати користувачу смарт-аккаунт. Віталік Бутерін говорить, що їх набагато більше і їх можна адаптувати під потреби кожного. Хочете підтверджувати транзакцію ще й кодом з смс? Будь-ласка. Біометричне підтвердження? Як завгодно. Боїтесь витратити більше, ніж заклали у бюджет? Встановіть ліміти на день, або інший проміжок часу. Набридло перевіряти кожен проект на скам? Створіть власний децентралізований спам-фільтр і гаманець просто не показуватиме транзакцію, якщо цей проект не перевірений.

І це все виконуватиметься автоматично.

По суті, можливості стандарту ERC-4337 дозволяють розробникам Ethereum перетворити будь-який гаджет у апаратний гаманець. Навіть ваш телефон. Це означає, що користувачам більше не треба буде записувати або запам'ятовувати комбінацію ключа до гаманця з 12 слів. Замість цього криптографічний ключ буде зберігатись у стандартних модулях безпеки смартфонів. Але є і негативні нюанси такого використання.

Такий гаманець буде хоч і не критично, але все ж легше зламати. Або підштовхнути користувача підтвердити небажану транзакцію.

Інший недолік - збільшення газу при такому використанні блокчейну. Адже модуль безпеки смартфону використовує інший метод шифрування і через це збільшаться енергозатрати на проведення транзакції. Взагалі високий газ - це поширена проблема Ethereum, але різноманітні L2 рішення починають виправляти цей недолік. Тому використання смартфона як гаманця не сильно вплине на значення газу в мережі.

Звичайний користувач інтернету вже звик до різноманітних плагінів для браузерів, які їх кастомізують і полегшують життя. Смарт-аккаунт теж це може. Тож в майбутньому нас буде очікувати окрема гілка магазинів плагінів для гаманців. І хто зна що там буде. Фантазія людей безмежна.

Також деякі користувачі стикались з проблемою великого обсягу транзакцій. Не у мережі, а власних. Коли треба одночасно сісти і підписати 5, 10 або навіть 100 транзакцій. Це займає час, витрачає багато коштів на газ, а також створює мікрострес в організмі. Спеціально для цього смарт-аккаунти будуть оснащені можливістю пакетного підписання транзакцій. Наприклад, для забезпечення ліквідності на Uniswap вам потрібно зробити три транзакції. Підтвердження кожного з двух токенів, а вже потім їх депонування. Використовуючи пакетне підписання ви зможете це зробити за одну транзакцію. Швидше, дешевше і, як стверджують розробники, надійніше.

А як же складно користувачу, коли у нього закінчився ефір на балансі, а транзакцію потрібно провести. Стандарт ERC-4337 дозволить сплачувати газ будь-яким токеном на балансі, що підтримує стандарт ERC-20.

Ну що ж, тепер ми знаємо коли очікувати альтсезон.

Більш того, ви зможете сплачувати транзакції за свого друга. Або якийсь маркетплейс може провести промо-акцію, у якій буде сплачувати певний період часу газ за користувачів. Цікаво, як це вплине на ціни NFT ринку. Впадуть чи ні? Пишіть в коментарі, не забувайте підписуватись. І до зустрічі у смарт-майбутньому зі смарт-аккаунтами!

Канал про крипту та інвестиції: https://t.me/+DQv22UwuR5kyYzg6

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес у рваних штанях
Бізнес у рваних штанях@bursh_ua

528Прочитань
0Автори
7Читачі
На Друкарні з 24 січня

Більше від автора

  • Корекція, причини, куди підемо, що робити

    На ринку нічого важливого поки що не відбувається, якихось особливо цікавих активностей теж не спостерігаю. Тому давайте проговоримо про те, що робити, коли все піде не за планом, і як до цього підготуватися.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта
  • Як вирішити проблеми тестнетів

    Доволі часто користувачі, під час раллі за дропами, стикаються з різними проблемами і це нормально, тому що доводиться взаємодіяти з проектами на ранній стадії. Але для усього є рішення. І про них ми поговоримо у цьому випадку.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається