Ukrainian Future: Питна вода для України

Зміст

Війна в Україні

Військові дії в Україні тривають. Шпальти газет давно бачили фотографії жахіть, які принесла ця війна, але ситуація залишається катастрофічною.

Один з найбільш критичних днів минулого року – 6 червня 2022 року. Саме цього дня український план контрнаступу зазнав критичних змін, а світ вкотре зіткнувся із викликом гуманітарної катастрофи.

Підрив Каховської ГЕС – жахлива подія, внаслідок якої було підтоплено велику територію півдня України, знищено сільськогосподарський потенціал, флора і фауна зазнали великих змін. Але найгірше те, що люди по обидва береги Дніпра зіткнулись із нестачею води, буквально тонучи в ній.

 

Так, Заступник генерального секретаря ООН Мартін Гріффітс заявив, що 700 000 людей потребують питної води, і попередив, що руйнівні повені в одній із найважливіших житниць світу майже неминуче призведуть до зниження експорту зерна, підвищення цін на харчі в усьому світі та менше їжі для мільйонів нужденних

 

Ця оцінка була зроблена за кілька днів після трагедії. Нині ситуація ускладнилась. Копнувши глибше, нам вдалось з’ясувати, що без чистої питної води залишились приблизно 6 мільйонів людей.

Як підтоплення такої невеликої території може вплинути на 6 мільйонів людей?

Зона підтоплення – лише невелика пляма на мапі України. Але це вже має значні наслідки. Дніпро є головним джерелом питної води для 70% населення України. 

Завдяки великій кількості водогонів та каналів забезпечується централізоване водопостачання багатьох великих міст.

Знищення ГЕС позбавляє водопостачання та окупований росіянами Крим, адже поблизу Нової Каховки починається Північнокримський канал, який мав би забезпечувати значну частину водних потреб півострова.

ГЕС забезпечувала електроенергією та питною водою весь південний схід України, навігацію від Херсона до Запоріжжя. Її дамба поєднувала правий та лівий береги Дніпра (автомобільний та залізничний мостові переходи). Спорудження Каховського гідровузла підняло рівень води в Дніпрі до 16 метрів. 

Крим залишиться без водопостачання на 10–15 років або навіть назавжди, а велика частина орних земель – без зрошення.

Вся ця територія може стати європейською пустелею, яка ще нещодавно годувала сотні мільйонів людей по всьому світу.

Так, системи зрошування, які живились за рахунок дамби, охоплювали 584 тисяч гектарів, з яких українські аграрії у 2021 році зібрали близько 4 млн тонн зернових і олійних культур.

При цьому, важливо усвідомлювати, що Путін і російська верхівка знають про наслідки та розраховують на те, що страждання людей продовжаться. Тим, хто вважає російського агресора нераціональним, варто розплющити очі.

Історичні паралелі

У 1941 році було підірвано ДніпроГЕС, щоб зупинити німців.

Тоді це також було виправдано військовими діями та бажанням зупинити швидкий наступ німецьких дивізій. Щоб підірвати таку серйозну конструкцію, вибухівку закладали декілька днів і сам підрив відбувся зсередини.

Достеменно відомо, що вниз за течією, куди пішла вода, не було великих німецьких переправ. Тому підрив і потік води не стільки зашкодили військовим планам ворога, скільки завдали шкоду місцевим жителям, зокрема – через руйнування проходу над Дніпром.

Точну кількість загиблих досі не названо, мова йде про число від 20 до 120 тисяч.

Під час контрнаступу радянських військ, у 1943 році, вже німці вдались до тактики підриву.

Розлив Хуанхе

Великий вплив на кількість жертв має густота населення. Так, підрив дамб на річці Хуанхе, в Китаї, призвів до шалених жертв. Повінь була спланована в 1935 році групою німецьких військових радників на чолі з Олександром фон Фалькенгаузеном.

Повінь виграла час для битви за Ухань. Загальна кількість смертей внаслідок повеней, голоду та чуми досягла шалених оцінок. Два професійних джерела стверджують, що їх кількість становить від 400 000 до 500 000, згідно з Ван Чжібінем (1986) і Бі Чунфу (1995)

Очевидно, що з кількістю жертв мало хто рахувався що в Китаї, що в Радянському Союзі. Росія є наступницею радянської імперії та так само не цінує життя – ні чужих, ні своїх.

Ба більше – підрив на Каховській дамбі поставив під питання безпеку Запорізької АЕС, оскільки вода з дамби відповідає за охолодження, а про мінування енергоблоків говорять фактично з моменту окупації. 

Підрив Запорізької АЕС

Чи вдасться Росія до ще однієї техногенної катастрофи, аби поставити ультиматум Заходу? Невідомо. Але ми маємо пам’ятати, що стратегічне мислення у верхівки Кремля є відмінним.

Наприклад, підрив Каховської ГЕС – не стільки про військовий вплив, скільки про світову політику. 2024 рік стає роком найбільших викликів для демократії в усьому світі.

Ланцюжок, який використовує Путін, в спрощеному варіанті виглядає так:

  • Підрив дамби та затоплення родючих земель, а також знищення тих територій, що не вдалось захопити.

Наслідки: зростання цін на сільськогосподарську продукцію.

  • Через зростання цін, бідні країни (особливо Азії та Африки) стикаються із загрозою голоду.

Наслідки: зростання кількості мігрантів, які шукають кращої долі у Європі.

  • Зростання кількості мігрантів у Європі, зокрема, в Німеччині.

Наслідки: мігрантська криза

  • Мігрантська криза не має простих рішень і стає однією з найболючіших тем в соціологічних дослідженнях.

Наслідки: пошук будь-якого рішення. 

  • Неможливість віднайти стратегію і реалізувати складні болючі рішення мігрантської кризи.

Наслідки: пошук простих рішень, які пропонують популістські та радикальні партії, зокрема AfD.

Виклики та загрози, які надходять з Москви, набагато серйозніші, ніж може здатись на перший погляд. Підірвавши Каховську ГЕС, Путін зробив ставку не тільки на миттєвий ефект зупинки контрнаступу ЗСУ, але і на стратегічну можливість “відігратись” у 2024 році завдяки виборам – у Європарламент, США, східних землях Німеччини, в Австрії, Великій Британії, Індії.

Вибори справді можуть багато що змінити. Путін сподівається, що це наблизить його до перемоги в Україні. Ми, в Ukrainian Future, віримо, що це шанс зупинити страждання

Дочка забула, як я сміюся. Зараз я тільки плачу.

"Ну, що я можу сказати: зараз не живу – існую від дзвінка до дзвінка. Нещодавно старша дочка сказала, що забула, як я сміюся... Так, я більше не сміюсь, тільки плачу. Зараз "на плаву" мене тримають лише діти. Живу очікуваннями та надіями", - каже Ірина, що стала очевидицею підтоплення, передає українське суспільне мовлення.

Водопостачання і руйнування інфраструктури давно стали ціллю для російської армії. Так, ще на початку повномасштабного вторгнення, сильно постраждали електростанції в Сумах, Чернігові, Харкові. Це зробило неможливим живлення насосів, які качали воду.

Болючий досвід життя в блокадному Чернігові без води має один з наших волонтерів. Про його історію та особисту мотивацію читайте за посиланням 

Сучасні технології дозволяють як очистити від шкідливих домішок – хлору, металів, піску – воду з водопроводу, так і знезаразити воду з природних водойм, якщо водопостачання відсутнє.

Саме завдяки технологічним рішенням ми прагнемо вирішити цю проблему. Про те, як саме і скільки це коштує – читайте в нашому матеріалі 

2.5 євро, горнятко кави – це вартість чистої питної води для однієї людини на рік.

Дякуємо за кожен пенні, який наповнює стакан водою для шести мільйонів людей.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дмитро Силенко
Дмитро Силенко@dmytro_sylenko

289Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 30 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається