Питна вода для України, проблематика і шляхи вирішення

Ситуація з водопостачанням в Україні – це лише одна з багатьох проблем, з якою ми зіткнулись під час повномасштабної війни. Нестача зброї і засобів до існування роблять нас вразливими перед російською агресією. Але ми проходили складні часи і зможемо пройти їх ще раз.

Ще до підриву дамби на Каховській ГЕС було зрозуміло, що проблема з водою для півдня вимагатиме серйозних і відповідальних рішеннь.

Організованість людей запобігла більшим жертвам

Українська держава є слабкою в інституційному плані. Це історична проблема, яка призвела до багатьох трагедій. Але кожна біда, приходячи в Україну, стикається із небайдужістю і єднанням людей. Волонтерство і допомога ближнім, самовіддача – це та маленька деталь, завдяки якій Україна встояла у лютому 2022 року і завдяки стоїть сьогодні.

Коли вода затопила міста і села, ми об’єднались і дуже швидко змогли організуватись:

  • Фінансові збори на спорядження для рятівних робіт (лодки, електромотори, ліхтарі, жилети)

  • Їжа, вода, засоби першої необхідності для постраждалих

  • Організована система доставки всього необхідного, зокрема точки, де можна було отримати питну воду

Це була вкрай іронічна картина – бути оточеним водою і при цьому страждати від її відсутності.

Ще не знаючи, скільки ресурсів знадобиться, КабМін виділив 1.5 мільярда гривень на будівництво магістрального водогону для забезпечення питною водою мешканців Кривого Рогу, Нікополя та Марганця. 

Ще 846 мільйонів гривень пішло на допомогу Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областям для задоволення їхніх потреб у питній воді. 

Окрім цього уряд виділив 120 мільйонів гривен для забезпечення питною водою Миколаєва.

Однак усі рішення, які були прийняті екстрено, не можуть повністю покрити потребу людей у питній воді. Доставка бутильованої води з інших регіонів – це складна логістична задача, особливо враховуючи постійні обстріли.

Станції очищення води можуть вирішити цю проблему. Завдяки ним є можливість брати фактично будь-яку воду і робити її придатною для споживання.

Згідно звіту від лютого 2024 року, який надав the World Bank, the Government of Ukraine, the European Union, the United Nations.  

«Збиток, завданий іригаційно-водогосподарському сектору України, різко зріс, збільшившись на 95%, в основному через руйнування Каховської дамби 6 червня 2023 року.

Кластер WASH (мережа суб’єктів, які працюють у секторі водовідведення та охорони здоров’я (WASH) під керівництвом ЮНІСЕФ) підрахував, що лише у 2024 році 9,6 мільйонів людей потребують основних послуг водопостачання та санітарії. Зокрема, через прорив Каховської дамби до 1 мільйона людей втратили доступ до питної води. У звіті оцінюється збиток, завданий сектору водопостачання та санітарії, у майже 4 мільярди доларів, а загальні потреби у реконструкції та відновленні – у 11,1 мільярда доларів на 2024-2033 роки».

З повною версією ви можете ознайомитись за посиланням – https://documents.banquemondiale.org/fr/publication/documents-reports/documentdetail/099021324115085807/p1801741bea12c012189ca16d95d8c2556a

Виділені мільярдні кошти стали рятівним жилетом, але ми прагнемо саме до системного вирішення проблеми.

Так, ми вже уклали ряд партнерств і запустили проєкт разом із фондом REUA. Про те, як команда Ukrainian Future бореться із проблемою, читайте у нашому матеріалі —

Американська підтримка в цій ситуації також займає важливе місце. Крім вже згаданих міжнародних організацій, Сполучені Штати надають фінансову і технічну допомогу, співпрацюючи з українським урядом та громадськими організаціями. Ця підтримка включає в себе надання коштів на відновлення водопостачання, постачання обладнання та технічну експертизу для відновлення і підтримки систем водопостачання та очищення води.

На сьогоднішній день розвиткові та гуманітарні партнери USAID доставили майже 4 000 генераторів по всій Україні, щоб допомогти забезпечити електропостачання життєво важливих служб. Ці генератори розміщуються в ключових місцях, таких як медичні заклади та густонаселені райони, щоб забезпечити, що найбільша кількість вразливих українців має доступ до життєво важливої води, тепла та медичної допомоги.

Зусилля USAID спрямовані на підтримку уряду України в забезпеченні доступу до безпечної та стійкої питної води та санітаріїв для її народу, а також на відновлення водопостачальних мереж та надання гуманітарної допомоги.

У червні 2023 року руйнування Каховської дамби позбавило один мільйон людей доступу до безпечної питної води. USAID швидко мобілізувалася. USAID підтримувані спільноти відправили цистерни з водою та інше обладнання, закуплене USAID, для допомоги іншим у постраждалих регіонах. USAID відправила шість цистерн для доставки води у відірвані від постачання громади та доставила понад 450 тележних насосів та плаваючих моторних насосів, щоб допомогти керувати повенями. USAID також співпрацювала з українським НУО Union та українською компанією Ecosoft, яка ка спеціалізується на інноваційних водних рішеннях, щоб доставити велику мобільну установку з очищення води до міста Херсон, здатну обслуговувати 25 000 людей щодня. В сільських районах, що важко досягти, USAID доставила 20 мобільних установок з очищення води від Ecosoft, кожна здатна обслуговувати 1 000 людей щодня, а також 100 водних резервуарів для зберігання цієї води.

У конфліктних районах України USAID підтримує гуманітарних партнерів у відновленні пошкоджених або перерваних водопостачальних мереж, резервуарів та станцій водопідготовки. На сьогоднішній день у 2023 році гуманітарні партнери USAID допомогли забезпечити доступ до питної води та підтримки гігієни більш як 3,3 мільйонам людей, включаючи важкодоступні райони на передовій. USAID також надає 5 мільйонів доларів США на підтримку критичних потреб у резервній електропостачанні та енергоефективності Водоканалів, включаючи підтримку контрольних пунктів, генераторів та трансформаторів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дмитро Силенко
Дмитро Силенко@dmytro_sylenko

289Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 30 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається