Українська музика під час повномасштабного вторгнення: короткий екскурс

Український народ завжди був із піснею. Так склалося історично, що під час будь-яких протистоянь разом зі зброєю, як методом захисту та протидії ворогові, народ мав ще й пісню, яка підтримувала моральний та бойовий дух. Саме музика вела у бій та допомагала впоратися з емоціями. Недарма на таких картинах, як “Козак Мамай” героя зображено саме з музичним інструментом. Так і наразі, під час повномасштабної війни, музика також є нашою зброєю. Зараз пісні дають наснаги для опору, надихають та водночас закарбовують у собі все те, що відбувається.

Музика війни відомих і не дуже виконавців

Війна Росії проти України вплинула на усіх, у тому числі – і на українських музикантів. Хтось із них почав створювати музику українською, хоча до того у репертуарі були тільки російськомовні пісні. Деякі музиканти пішли захищати нашу країну. Інші ж згадали старовинні пісні, які тепер здобули абсолютно новий сенс, або ж навіть поклали відомі вірші на свою музику, як це зробив Артем Пивоваров у своєму проєкті “Твої вірші, мої ноти”.

Виконавці, що відправилися захищати нашу країну, також не припиняли своєї музичної діяльності. Напевно вже весь світ чув легендарну “Ой у лузі червона калина”, яку виконав Андрій Хливнюк на Софійській площі. Дійшло навіть до того, що Pink Floyd разом із виконавцем записали цю пісню. Pink Floyd – легенди зі світовим іменем. І не дивлячись на війну – вони це зробили. А інші музиканти в перші дні, коли формувалися бригади територіальної оборони, між патрулюваннями в бронежилетах та з автоматами навіть встигали бувати в студіях. 

«Я знаю таких людей, які намагались в перші дні щось пограти, поімпровізувати. Можливо навіть встигли записати один, другий трек. До мене в ефір особисто на Українське радіо виходив Фома, який казав, що «От зараз я заїду на студію спробую щось пограти». «Козак систем» ще встигли презентувати свіжий трек с першими днями війни. Але, вже буквально в наступні дні ми бачили їх переважно з автоматами в руках, в бронежилетах в територіальній обороні. Хоча і почасти, все одно, з якимось волонтерськими концертами вони виступають для близького оточення бійців. Тому що це частина природи музиканта, він навіть в окопі буде грати на сопілці, як це робить Мишко Адамчак, або Фома з гітарою десь де він є», – каже ведучий Українського радіо Роман Коляда.

Але окрім того, що відомі українські музиканти продовжили створювати музику – не відставали й ті, хто роблять щось своє буквально з мемів. В TikTok досі одним із трендових звуків є пісня, створена із звернення президента Футбольного Клубу "Інгулець" Олександра Поворознюка. Спеціаліст з монтажу каналу Мюслі UA просто нарізав його відео і поклав на біт, а тепер цей справді шедевр народної творчості набрав вже понад 7 млн переглядів. Це крик душі мільйонів українців і це справді відображає те, як ми ставимося до політиків-втікачів та як підтримуємо нашого президента.

В перші ж тижні з'явився і ще один хіт, вже від Jockii Druce"Шо ви браття". По суті ідея двох дизайнерів підбадьорити народ перетворилася в крутий трек, адже до відео зі шматочками різних мультфільмів, відео знаменитостей, фото та мемами додали злободенні слова і музику, які створив репер. І тепер це відео набрало вже більше ніж 2 млн переглядів. Адже неприкрита іронія над ворогом та переконання в тому, що ми переможемо – саме те, що було необхідно як в перші тижні, так і зараз.

А ще цікавим є і те, що Україна починаючи з 2003 року бере участь у Євробаченні та є єдиною країною, що за свою історію участі завжди виходила у фінал. Так, відверто провальні пісні на фіналах у нас “проскакували”, але вони все одно були у цих фіналах. І навіть під час різноманітних революцій, та навіть під час повномасштабного вторгнення Україна брала участь у цьому конкурсі. Ба більше – перемагала. 2022 рік, не дивлячись на війну, не став виключенням. У нашій країні так само відбувся національний відбір та було обрано представника на цьому пісенному конкурсі. Пісня гурту Kalush Orchestra “Стефанія” стала нашим переможним треком. І хоч у цій пісні немає жодного слова про війну чи політику – її все одно асоціюють із війною, а матір, про яку співається – з Україною. Любителі Євробачення, звісно, почали критикувати цю перемогу через те, що нібито Україна у 2022 році перемогла через те, що у нас війна. І дійсно, не останнє місце в нашій перемозі займає глядацьке голосування та те, що люди, які змушені були тікати з України, голосували. Проте ця пісня подобається не лише українцям, а й жителям багатьох інших країн. В ютубі можна знайти велику кількість відеореакцій від іноземців, що слухали її. І неозброєним оком видно те, наскільки ця пісня “качає”. А Катерина "Пташка" Поліщук у одному з інтерв’ю навіть казала, що це була одна з трьох пісень, які вона слухала на “Азовсталі”.

Але крім музики Україна відома і своїми Конотопськими відьмами. І один із треків, що дійсно став символом незламності нашого народу та водночас потужним нагадуванням про те, що краще не злити українську жінку, є "Враже" від Енджі Крейда.

Сію тобі в очі, сію проти ночі
Буде тобі, враже, так, як Відьма скаже
Скільки в святу землю впало зерен жита -
Стільки разів буде тебе, враже вбито

Лише від самих слів відчувається неймовірна енергетика, але це і не дивно, адже тут використовуються фактично магічні формули із замовлянь. А досить темна за своїм звучанням музика тільки підкреслює це.

Світові виконавці співають разом з нами

Не варто забувати і про те, що багато світових знаменитостей підтримують нас. Вони відкрито заявляють у своїх соціальних мережах або навіть зі сцени про підтримку, збирають кошти, продають свій мерч та віддають кошти з нього на потреби українців та біженців з України. Наприклад, гурт Måneskin створив пісню, яка буквально каже про те, що "ми будемо танцювати на цьому паливі", посилаючись на те, що від російської нафти та газу досі залежать країни і зараз фактично це також є зброєю рф. Олівер Сайкс з гурту Bring Me The Horizon навіть створив окрему лінійку мерчу, кошти з продажу якого йдуть волонтерському фонду. Британський співак Том Оделл зіграв для українських біженців на вокзалі у Бухаресті пісню, яка у соціальних мережах стала вірусною (адже під неї робили велику кількість роликів про війну) та присвятив її українцям. Але окрім цього відомі виконавці й створюють пісні разом з українцями.

Антитіла – це відомий та улюблений багатьма гурт в Україні. І його фронтмен Тарас Тополя буквально з перших днів відправився захищати нашу країну. Проте поміж цим він встигав навіть створювати нову музику. Таким чином і народилася спільна пісня українського гурту та відомого англійського співака Еда Ширана. "2step" – це трек, що спочатку не звучав українською, проте кліп на який був знятий у Києві. Та вже через 10 днів після релізу оригінальної пісні, було створено саме цю варіацію, де окрім куплету Ширана є текст і Тараса Тополі. Важливо те, що всі кошти від переглядів та роялті передаються до проєкту Всеукраїнської асоціації музичних подій Music Saves UA. 

А британська співачка Еллі Голдінг, побувавши в Україні на Саміті перших леді та джентельменів, виконала разом із солістом Pianoboy Дмитром Шуровим вже легендарну “Ой у лузі червона калина”. Цю саму пісню виконав і гурт із Кенії That's What She Said, причому зробивши це і українською, і мовою суахілі.

Підтримали українських музикантів спільним виступом і відомі Coldplay – британський гурт, що вже на сцені більше 25 років. Разом із Романом Панченком, що до війни був вуличним музикантом у Чернігові, вони виконали пісню “Обійми” гурту Океан Ельзи. А незабаром цю ж пісню вони виконали і зі Святославом Вакарчуком.

До речі, під час Євробачення-2022 українці не лише здобули перемогу, а й завели багато нових цікавих знайомств. Фінляндія, наприклад, відома тим, що дуже часто відправляє на цей конкурс виконавців у жанрі рок. І 2022 не став виключенням. Тоді від цієї країни поїхав легендарний гурт The Rasmus. Так, на відміну від України вони зайняли одне із останніх місць (четверте з кінця, якщо бути точними). Але музикантам настільки сподобалася творчість українців, що вони просто поза репетиціями примудрилися встигнути заджемитися з Калушем та записати відео цього в соцмережі. Відео просто розлетілося, адже це було поєднанням українських мотивів та інструментів із класичними гітарами, притаманними саме більш важким жанрам. Фінські виконавці буквально почали співати українською. А вже в жовтні було випущено спільний трек, де The Rasmus також заспівали нашою мовою. І судячи з того, як їм сподобалось співпрацювати, можливо нас чекає ще не один спільний сюрприз.

Показали красу української мови і Джері Хейл, Альона Альона та німецька співачка Ела. Як виявилося, остання народилися саме в Україні, але у віці семи років вона з родиною переїхала до Німеччини. Та не через це вона заспівала разом з нашими дівчатами, а через те, що у неї дійсно потужний голос. У пісні під назвою “#KUPALA” крім української є ще й куплети німецькою, але німкеня заспівала і нашою мовою.

Так що ж таке музика для нас?

Так, війна змінила все. Але не дивлячись на це – українці продовжують створювати свою музику та роблять її справжнім феноменом за кордоном. Багато музичних критиків кажуть про те, що наша музика – це буквально наступний світовий тренд. Те ж саме кажуть і виконавці.

Така популяризація нашої музики не дивна. Бо музика – то культура, а культура – це один із ключових аспектів протистояння імперіалізму рососії. Нашу національну самосвідомість намагалися стерти, просто знищити. Руйнували споруди, музеї, цілі етнографічні колекції та вбивали митців, що все це створювали. Але ми відповідаємо музикою. Нашою, рідною, зі своїми унікальними мотивами та наративами. І наша пісня буде й далі звучати, прославляючи наш народ та допомагаючи моральному духові.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катерина Стороженко
Катерина Стороженко@lunardemetria

119Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 15 травня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається