НеЛишеТількиРок_музика Республіки Польської

Зміст

Більшість українців на певному етапі свого життя слухали музику нашого східного сусіда. І не дивно, адже мову окупантів розуміє майже усе населення нашої батьківщини, а інтернет-простір узагалі був єдиний до початку повномаштабного вторгення. Але досить про окупантів, чому б не зазирнути на захід? Там знаходиться Польща - країна з дуже близькою мовою та культурою, про яку, в музичному плані, більшість з нас нічого не знає. Потрібно виправляти це недорозуміння, адже це не тільки cприяєтиме загальному розвитку, можливо ви знайдете для себе нові улюблені пісні.

Відкинемо очевидне, тобто польську корову.

Пісня, що фігурує в мемі про польську корову.

Якщо вам до вподоби жанр, то можете послухати інші роботи автора. В нього, до речі, є пісня “jebać putina”. Перекладати, гадаю, сенсу немає.

Розділ перший: “Батя рок” та авторська пісня

Stanisław Staszewski

Уважні люди, що вміють користуватись вікіпедією, скажуть, що це не співак, а лише поет. І будуть праві. Та і, в цілому, цей чолов’яга не сильно відзначився. Відомий він на широку публіку, хіба що, авторством пісень Baranek та Celina. А от хто дійсно відомий, то це Kazik Staszewski.

Kazik Staszewski

Син Станіслава Сташевського, а заодно і дуже відомий музикант. Ось як він наклав на музику тексти свого батька:

Пісня Kazikа на слова свого батька.

За своє життя Kazik брав участь у багатьох музикальних проєктах, але згадаю я тільки 2 - гурт Kult та проєкт, що носить його власне ім’я, тобто Kazik, отже якщо будете шукати його на стрімінгових сервісах, то шукайте обидва найменування.

Ось інші його роботи для загального ознайомлення:

Ця пісня - саундтрек до польської кінострічки, що основана на реальних подіях зі справою Томаша Коменди “25 lat newinności“. Ось посилання на вікіпедію: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawa_Tomasza_Komendy
Для того щоб повністю проникнутись, раджу знайти слова та перекласти їй. Містить багато відсилок на польскі реалії (мабуть), які я, на жаль, не розумію.

Узагалі, по духу ця особа мені нагадує Жадана. Він також робить пісні на важливі суспільні теми в перемішку з просто з піснями під які хочеться кричати про бухло. Хоча, сама музика менш енергічна.

Jacek Kaczmarski

Якщо ви любите бардову музику та авторську пісню, то вам однозначно сюди. Даний автор спеціалізується на, переважно, гітарній музиці з акцентом на тексти. Звісно, є у цього і мінус - розуміти що він там співає відносно складно, адже, як характерно для бардовської музики, рівень мови в його текстах дуже високий.

Він, до речі, також накладав тексти Станіслава Сташевського на музику.

Пісня Baranek у виконанні Яцека Качмарського

Ось ще декілька пісень за його авторством, які я б рекомендував послухати:

Але найвідомішою його піснею, безперечно, є ця:

На тему історії та сенсу цієї пісні можна писати окрему статтю, але тут розпишу коротко. Спочатку це була Каталанська пісня направлена проти режиму Франциско Франко. Яцек Качмарський узяв мелодію та додав свій авторський текст. Врешті, ця пісня набула шаленої популярності та стала фактичним гімном руху Solidarność. Про те, що це таке, можете почитати в інтернеті.

Strachy na Lachy

Мій улюблений з багатьох переспівів пісні Mury.

Це, до речі, ще один гурт, що виконуе такий класичний “батя-рок”. Можу порекомендувати тим, кому заходить такий жанр, хоч, тексти можуть бути відносно простенькими. Далі буде ще одна їхня пісня:

Розділ другий: класичний рок 60х-70х

На жаль, ланцюжок каверів припиняється, адже тепер я перехожу до класичного року 60х-70х років, тобто щось накшталт легендарних Beatles.

Czerwone Gitary

Цікава моя історія знайомства з цим гуртом. Коли був у свого родича в Одесі, то запримітив цікаву платівку на полиці, після чого вирішив її послухати. Так і почалась моє захоплення польською музикою. Але, у будь-якому випадку, повертаймось до гурту: якщо вам подобається мелодійний інколи живенький, інколи трішки меланхолічний рок з наївними та добрими текстами, то це саме для вас. Ось, як на мене, найпримітніші їх роботи:

Trzy Korony

Проект вихідців з вищезгаданого гурту, котрій проіснував лише два роки та видав хоч один, але дуже непоганий альбом.

Breakout

Неймовірно приємна джаз-рок музика з на диво якісними записами. Особисто я вкрай сильно кайфанув, чимось навіть віддалено нагадали Британських Gentle Giants, дуже раджу послухати.

Розділ третій: польський панк

Про цей жанр можна говорити безкінечно, адже на будь-якій мові тіких гуртів повно, з яких хороших однаково багато як і поганих. Ось будуть найкращі на мою думку. Окремо про гурти писати не буду, нема що. Просто прикріплю декілька пісень.

Dezerter

Має вступ російською мовою. Моє розуміння пісні у тому, що це сатира над комуністичними лозунгами про прекрасне майбутнє, та тим, що навіть в комунізмі нікуди не дітись від “капіталістів-експлуататорів“, що виражається чергуванням слів towarzysz та kapitalist.
По духу та тематиці нагадує пісню гурту Dead Kennedys - Holiday In Cambodia

Post Regiment

Розділ четвертий: польський хіп-хоп

Не розділяю сильну любов до хіп-хопу, але якщо якийсь виконавесь мені і подобається, то це Еманінем, тобто предстваник так званого білого репу. А як ми знаємо, поляки білі, отже і хіп-хоп в них у такому стилі. Ну, якщо без жартів, то ці виконаці на Емінема не дуже схожі, вони зазвичай повільніші, але тим не менш, я кайфанув.

Kaliber 44

Цікавий факт, ця пісня семплує Polonaise in G Sharp Minor, Op. posth Шопена.

Paktofonika

Розділ п’ятий: польській народні та військові пісні

Народні пісня на будь-якій мові - бездонна яма, в якій можна ритися цілу вічніть, тому тут я просто наведу три своїх улюблених пісні:

Розділ шостий: поп-рок, та все інше, на що не виділяв категорію

Budka Suflera

Jacek Bonczyk

EKT Gdynia

Чомусь, відносно часто зустрічаю польскі пісні з схожою морською тематикою. Або це мані здається, бо поляки дійсно люблять історії про піратів та морські подорожі, бо, на приклад, серед української музики я ще жодного разу такого не зустрічав.

Dr Misio

Drake Sea Folk Group

Horytnica

Kombi

Koniec Świata

Післямова

Знаю, що це б зайняло дуже багато часу, але, все ж, надіюсь, що хоч хтось послухав усі представлені тут треки, та проникся музикою нашого західного сусіда не менше мене. Якщо хоч одна людина відкрила для себе щось нове, то я вважатиму цей допис успішним.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр Костянтинович
Олександр Костянтинович@SHOK

Нарешті, є куди друкувати шизу

97Прочитань
5Автори
1Читачі
На Друкарні з 29 серпня

Більше від автора

  • Пісня, що спостерігала 4 революції

    Тиранічний режим Франциско Франко в Іспанії діяв аж до 1975го року. Одним з його противників був Каталанський поет та співак Льюїс Льяк, котрий у 1968му році написав пісню за назвою “L'Estaca”. Пісню перекладали на безліч мов, і де тільки вона не побувала, про що я тут і розкажу.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Меланхолія Харухі Судзумії

    Почнемо з того, що звати мне Олександр Костянтинович, і я маю мрію. Мрія моя така: щоб ранобе по Харухі Судзумії було закінчене, а “Kyoto animation” знову взялись за його екранізацію. Звісно, шанси цього нескінченно малі, але ж хочеться вірити.

    Теми цього довгочиту:

    Аніме

Вам також сподобається

Коментарі (2)

калібр 44 є в плейлісті і як раз ця пісня)

Вам також сподобається