Публікація містить рекламні матеріали.

Українські стартапи з розробки БПЛА прагнуть перетворити досвід війни на бізнес у мирний час

Керування двома пристроями - це важка праця. Особливо, коли один з них знаходиться в зоні бойових дій. Але для Івана Каунова ці ролі є взаємодоповнюючими.

Як генеральний директор і співзасновник компанії Buntar Aerospace, Каунов розробляє безпілотники для польотів на великі відстані. Як військовослужбовець Збройних сил України, він літає на безпілотниках, виконуючи бойові завдання.

"Ми використовуємо їх на полі бою і знаємо, що працює, а що ні, і як їх слід змінити, щоб вони відповідали сучасним реаліям ведення війни", - розповідає 33-річний солдат під час відеодзвінка із засекреченого військового об'єкту в інтерв'ю TNW. "У нас найшвидший зворотний зв'язок в історії". 

Цикл повертається до бізнесу Каунова. Buntar вже випробував свої безпілотні літальні апарати (БПЛА) в польових умовах. Тепер стартап хоче масштабувати виробництво для військової розвідки.

Цей план має потужних прихильників в Україні, яка стала випробувальним полігоном для безпілотників. З неба вони знищують нафтопереробні заводи в глибині росії. На воді вони потопили військові кораблі в окупованому Криму. На території, підконтрольній Києву, вони розмінували величезні простори землі, вели повітряне спостереження і навіть брали участь у боях безпілотників. 

Війна в Україні відкрила нову еру повітряних конфліктів. Вона також породила нову хвилю стартапів у сфері безпілотників.

За два роки повномасштабного російського вторгнення Україна значною мірою покладалася на БПЛА, побудовані за кордоном. Наприклад, китайські дрони DJI постійно літають над головами солдатів.

Ці пристрої довели свою потужність. Поставки в країну, що зазнала вторгнення, часто ускладнені. Попит випереджає пропозицію, а іноземні виробники можуть створювати конфліктні альянси. Місцеве виробництво може запропонувати безпечнішу, дешевшу і швидшу техніку.

Київ відреагував на це збільшенням інвестицій у вітчизняні БПЛА. Минулого місяця урядовці заявили, що понад 90% безпілотників, які Україна зараз використовує на лінії фронту, - вітчизняного виробництва. У 2024 році країна має намір виробити 1 мільйон таких дронів.

Ці цифри сприяють експоненціальному зростанню кількості стартапів у сфері БПЛА.

Бізнес з безпілотниками

За словами українського прем'єр-міністра, зараз в країні налічується близько 200 компаній, що виробляють безпілотники. Ще роком раніше їх було лише сім.

Один зі стартапів, запущених під час війни, - Celebra. Компанія розробляє різноманітний парк безпілотників, від літаків для спостереження до квадрокоптерів, які вражають цілі.

Celebra також вносить військовий досвід у бізнес. Члени команди брали участь у боях і літали на дронах до захисників "Азовсталі", останнього осередку опору в облозі Маріуполя у 2022 році.

"Нас ніхто не вчив, тому ми збирали інформацію по крупицях, - розповідає TNW засновник стартапу Яків Осташ. "Потім об'єдналися з хлопцями, які вже мали досвід. Спочатку ми навчилися "літати" і сформували бойові загони БПЛА".

Відтоді розгортання урізноманітнилося. 

Як повідомляється, протягом одного тижня на початку 2024 року підрозділи безпілотників країни знищили 73 російські танки, а також системи протиповітряної оборони, склади пального та сотні інших важливих цілей. 

Ці успіхи підживлюють надії на те, що Україна стає світовим центром виробництва БПЛА. Хоча країна не може конкурувати із США за ресурсами й технологіями, війна дала унікальний досвід і знання.

"Ми можемо стати провідною країною у світі з постачання безпілотників іншим країнам, - каже Осташ. "Наші інженери, які зараз розробляють тут усі технології, можуть стати найбільш жаданими фахівцями в усьому світі".

Поки триває збройний конфлікт, їхня увага зосереджена на боротьбі. Але вони вже розглядають роботу за межами конфлікту.

Сектор подвійного призначення

Дрони, як правило, мають подвійне призначення, тобто можуть служити як у військових, так і в цивільних цілях. Вони можуть доставляти як пошту, так і вибухівку, виявляти як бомби, так і тих, хто вижив після землетрусу, а також знімати ворожі бази.

"Майже всі БПЛА мають дві або більше цілей, - розповідає Віктор Локотков, директор з маркетингу стартапу безпілотників Skyassist, в інтерв'ю TNW. Наприклад, наш БПЛА "Сірко" може використовуватися в сільському господарстві або для рятувальних операцій".

Нові технології мають подібний потенціал. Автономне наведення може вражати танки або обприскувати посіви, в той час, як рої дронів, керовані штучним інтелектом, можуть боротися з солдатами або гасити пожежі. 

Адаптація йде в обох напрямках. Візьмемо дрони з видом від першої особи (FPV), які передають відеосигнал в окуляри, що їх носять віддалені оператори. Готовий апарат можна придбати всього за кілька сотень доларів. Додайте боєголовку для РПГ - і іграшка перетвориться на бомбардувальник.

"Немає необхідності використовувати дорогі й високотехнологічні БПЛА як камікадзе, - каже Локотков. "Все, що вам потрібно - це шматок дроту і пропелери вартістю 250 доларів, і цей дешевий пристрій може вивести з ладу танк, який коштує 4 000 000 доларів".

Щоб задовольнити попит, Україна швидко розширила внутрішнє виробництво. За даними урядовців, у період з грудня по лютий країна подвоїла випуск FPV з 50 000 до 100 000 на місяць.

Це було благом для виробників ППО, але на горизонті з'явилися великі хмари: росія стає все кращою у виведенні з ладу дешевих цивільних БПЛА. Український оператор безпілотника розповів Business Insider, що кремлівські глушилки все частіше переривають сигнали між пілотом і безпілотником.

Віталій Крюков, командир бойової частини елітної української тактичної групи "Адам", очікує, що базові БПЛА швидко застаріють. Тому незабаром на зміну їм мають прийти модернізовані.

Для одних стартапів це буде втратою, а для інших - можливістю. У міру того, як простенькі БПЛА втрачають свою ефективність, зростає попит на вдосконалені системи, розроблені такими компаніями, як Buntar Aerospace.

Розмови про гроші

Buntar будує розвідувальний БПЛА, який може літати на відстані 80 км від операційної станції. Створений для протистояння перешкодам, апарат використовує багатоповоротну систему для зльоту. Потім він переходить у режим польоту літака, що зменшує ризик помилок оператора.

Такий підхід привернув увагу інвесторів. Нещодавно Buntar залучив $1 млн у першому раунді від інвесторів, які побажали залишитися невідомими.

Однак поки таке приватне фінансування залишається рідкістю для українських стартапів у сфері безпілотників.

Отримайте повноцінний сайт, розроблений для вас штучним інтелектом на платформі Weblium

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion_shkurko

11KПрочитань
14Автори
83Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається