В окупованому Маріуполі російські окупанти проводять фейкові вибори

Куля залишається сильнішою за бюлетень

Views of Mariupol. The historical center of Mariupol is Primorsky district. 13.02.2024 Donetsk region, Mariupol.
Маріуполь

Дострокове голосування в Маріуполі розпочалося 10 березня завдяки озброєним виборчим бригадам, які перетинали місто в пошуках учасників. Іноді пересувні урни для голосування відкривали під звуки запальних хітів, таких як "Моя Росія" Сергія Войтенка. В інших випадках за них говорила зброя. Тим, хто вважав за краще дочекатися офіційного початку, довелося важче. Місця розташування виборчих кабін не афішувалися до початку голосування - як пояснювали чиновники, це було зроблено з метою забезпечення безпеки організаторів. На момент закриття виборчих дільниць увечері 15 березня, в перший з трьох офіційних днів голосування, в регіоні проголосували 69% виборців. Це було ще більш вражаючим, враховуючи відсутність точних списків виборців, на основі яких можна було б підрахувати цю цифру.

Голосування в Маріуполі можна було б списати на фарс, якби не все, що відбувалося до нього. Другий день голосування відбувся рівно через два роки після того, як російські літаки скинули бомби на головний театр міста, в той час як в ньому ховалася велика кількість дітей, сотні з яких загинули. За оцінками місцевої влади, протягом тижнів бомбардувань у місті загинуло щонайменше 22 000 цивільних осіб. Ця цифра може бути значно більшою. З довоєнного населення у 450 000 осіб у Маріуполі залишилося лише 120 000, плюс така ж кількість нових мігрантів з Росії та Центральної Азії.

Місцеві джерела, чиї імена ми не називаємо заради їхнього захисту, повідомляють, що Маріуполь був незвично безлюдним у дні голосування. За їхніми словами, місто все ще несе на собі очевидні шрами війни. Центральні вулиці чергуються з руїнами, а там, де будинки були зачищені, - з порожніми ямами. Лише колаборанти, які довели свою прихильність до окупаційних російських сил, отримали житло в небагатьох новобудовах, нашвидкуруч зведених для камер на околиці міста. Доступ до міста все ще суворо контролюється, на в'їзді та виїзді стоять блокпости. Кожен, хто хоче в'їхати, має отримати дозвіл у московському аеропорту Шереметьєво, що за 1000 км від міста.

Тим не менш, Кремль був зацікавлений у тому, щоб Маріуполь демонстрував лояльність. Одним з перших кроків окупантів - ще до того, як театр був залитий бетоном, щоб стримати сморід гниючих трупів, - було встановлення величезних відеоекранів із зображенням Владіміра Путіна. "Вони навіть не відкрили ні магазинів, ні ринків, ні лікарень, але у них були великі пропагандистські екрани", - сказав один місцевий житель. Напередодні президентських виборів проводилася кампанія, спрямована на заохочення місцевих жителів до отримання російських паспортів. Її недостатній успіх, мабуть, найяскравіше продемонструвало рішення у грудні 2023 року дозволити людям голосувати за українськими паспортами - рідкісний приклад, коли держава дозволяє громадянам іншої держави брати участь у президентських виборах. Це один із багатьох способів фальсифікації результатів голосування, вважає обраний мер Маріуполя Вадим Бойченко, який зараз мешкає в підконтрольному Україні Дніпрі.

Соломія Бобровська, член парламентського комітету з питань розвідки, тісно пов'язана з рухами опору, каже, що Маріуполь залишається партизанським осередком. "Тому вони так суворо ставляться до міста. Вони не довіряють місцевим нічого важливого".

Зусилля опору можна умовно розділити на військове та цивільне крило. Партизанська та диверсійна діяльність у першій категорії контролюється такими відомствами, як ССО, українським спецназом, та ГУР, військовою розвідкою. Внутрішня розвідка - СБУ - очолює цивільний опір.

Поряд з цим існують інші більш незалежні активістські групи, такі як "Жовта стрічка", яка заявляє, що налічує 15 000 активістів на окупованих територіях України. Опір здебільшого є низькорівневим: друк антипутінських плакатів та організація підпільного виробництва українських прапорів. На сторінці організації в соціальних мережах можна знайти поради, як уникнути голосування, а також поділитися інформацією про організаторів виборів з прокуратурою. "Ми хочемо підтримати людей, показати, що вони не самотні, - каже "Алекс", співзасновник руху. "Наша мета - до біса роздратувати Кремль".

Цивільні та військові представники не наважуються обговорювати масштаби своїх мереж, але очевидно, що їхня робота значно ускладнилася з перших днів війни. Багато агентів були скомпрометовані, а в кращому випадку потрапили до в'язниці. Росія відправила на окуповані території десятки тисяч співробітників спецслужб. Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя, який також перебуває у вигнанні, визнає, що опір "втрачає занадто багато людей", і пропонує Україні бути обережнішою. Він пропонує заохочувати місцевих жителів голосувати, якщо тільки не буде безпечно цього не робити; бойкот навряд чи щось змінить і може привернути небезпечну увагу, каже він. "Опір у Маріуполі відрізняється від інших, враховуючи нашу історію та рівень контролю. На даному етапі ми повинні думати про збереження життя людей. Вони - наша ставка".

Українська влада, як це не дивно, не виробила єдиної позиції щодо того, що робити громадянам: брати участь у виборчому фарсі, щоб уникнути репресій, чи проігнорувати його. Частково це пов'язано з розбіжностями у владних коридорах. Але насправді це пов'язано з тим, що чиновникам важко визнати, що звільнення Маріуполя зараз виглядає віддаленим. Для пана Бойченка, мера у вигнанні, якого критикують за його рішення залишити місто в перші дні війни, основна увага має бути зосереджена на допомозі близько 200 000 постраждалих, які зараз розкидані по всій Україні. "Ми - евакуйоване місто, народ у вигнанні. Але ми не зникли".

Наш телеграм

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13.4KПрочитань
0Автори
110Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається