Вагітність: гайд для новачків, лайфхаки і поради.

Увага! Нижче наведені поради засновані на власному досвіді перебігу звичайної(неускладненої) вагітності. Оскільки кожна вагітність має індивідуальний характер, при виникненні запитань, звертайтеся до вашого лікаря.


Початок


І ось у вас 2 смужки на тесті на вагітність ….
Для більшості жінок, які стикаються з цим вперше це дуже емоційний момент, адже ви ще не знаєте що вас чекає наступні 9 місяців.

Що рекомендовано зробити?


1) Через день або декілька днів зробіть повторний тест на вагітність або здайте аналіз крові на хоріонічний гонадотропін. Як не дивно потрібно впевнитися що результат однаковий, а не просто у теста вийшов термін придатності.

2)  Почати прийом фолієвої кислоти, адже це необіхідний вітамін який рекомендують приймати навіть за декілька місяців до вагітності. Купуйте великий об’єм адже згідно новими рекомендаціями від Міністерства охорони здоровʼя, ви будете приймати його до завершення вагітності. Дозування в 400мг/таблетка- стандартне.

3) Виключіть алкоголь/паління і перевірте чи можна приймати ваші медичні препарати під час вагітності.
Зробити це можна на сайті  https://www.e-lactation.com/uk/ (підходить і для вагітності і для періоду лактації) або одразу проконсультуйтесь з лікарем. Прийом сильнодіючих препаратів може мати негативний вплив на розвиток плоду, що дуже небезпечно на ранніх етапах.

4) Якщо у вас був етап планування вагітності, або ви нещодавно перевіряли своє здоров'я,  то бажано знайти результати всіх останніх аналізів. Це може знадобитися лікарю для розуміння стану вашого здоров’я. 

5) Обов’язково дізнайтеся і перевірте вашу групу крові/резус фактор  і батька вашої дитини. Якщо у вас негативний резус фактор, наголосіть про це на прийомі у лікаря.

6) Ознайомтесь з методами рахування тижнів вагітності і важливими датами коли потрібно робити аналізи, скринінги і УЗД.
Це допоможе вам одразу краще орієнтуватися в медичних аспектах і розуміти що і коли треба виконати.


Що не варто робити?

1)  Не варто бігти на УЗД і на консультацію одразу як ви дізналися про затримку (тобто на орієнтовно на 4-5 тижні вагітності).

До цього терміну ембріон ще дуже маленький, тому його можуть не побачити на УЗД або вагітність може не продовжити розвиватися (15% випадків) тому інформативним прийом не буде. Краще, для початку пригадайте дату останніх місячних і дочекайтеся 6-7 тижнів після них щоб перший раз записатися до лікаря і на УЗД.

2) Якщо є можливість, не вибирайте жіночу консультацію/клініку найближче до будинку.

У вас є час щоб пригадати розповіді подруг де вони вели вагітність і почитати рекомендації та відгуки на лікарів. Якщо є можливість, то сходіть на день відкритих дверей.

Вибір лікаря - дуже важливий етап, не ставайте на облік до лікаря якщо ви не можете з ним знайти спільну мову і не можете йому довіряти.


Також, можете ознайомитися з пакетами ведення вагітності у приватних клініках, оскільки майже завжди ця інформація у відкритому доступі на сайті. З цікавих аспектів те, що у приватних закладах включені всі необхідні аналізи і вам не потрібно додатково відвідувати медичні лаболаторії для їх здачі і лікар одразу бачитиме ваші результати в системі що дасть змогу одразу корегувати лікування, а не чекати місяць до наступного прийому.


Підсумок
На даний момент, ваша головна ціль - впевнитися що вагітність розвивається і стати на облік до 8 тижня вагітності (офіційно можна до 12, але в більшості клінік беруть раніше якщо показники в нормі. Я рекомендую раніше, оскільки є група аналіз які потрібно здати до 1 скринінга, тобто до 12 тижнів).

Якщо є можливість, почніть читати відповідну літературу щоб краще зрозуміти свій новий стан і особливості наступних місяців. Книги, які пройшли особисту перевірку: Эмилі Остер ”Cпокійна і впенена”, Вільям і Марта Сірс “Книга про здорову вагітність”, серія книг про вагітність і виховання дітей від українського видавництва “Синичка”.

Ви не зобов’язані повідомляти всім навколо що ви вагітні, якщо ви цього не хочете. Оскільки на 12 тижні буде перевірка чи всі органи малюка розвилися правильно (перший скринінг) то більшість жінок повідомляють про свій новий стан після такого періоду.



Перший триместр

Скоріш за все, єдине чим вам запам’ятається перший триместр це токсикоз. У когось він майже непомітний і зовсім не заважає жити, у когось навіть потребує медичного втручання адже загрожує зневодненням організму, але найчастіше це тошнота, який супроводжує жінок впродовж усього дня.
Ваш організм звикає до того що ви вагітні.


Що рекомендовано зробити?


1) Змінити/підкорегувати ваш графік харчування.
Скоріше за все, вам захочеться постійно щось під’їдати, оскільки так несильний токсикоз проходить,  але це не означає що порції повинні бути великі. Найбільший набір ваги припадає на останні місяці тому не старайтеся “їсти за двох” і набирати вагу зараз. Дуже багато рекомендацій існує для харчування вагітних, але найголовнішими завжди залишається дотримання здорового харчування і підтримка водного балансу.

2) Подумати що ви будете робити з своєю роботою.
Є жінки, які кажуть своєму роботодавцю про свій новий стан лише тоді коли починає виднітися животик, але я підтримую думку про те, що повноцінна робота заважає вагітності і щоб полегшити собі життя повідомте своєму роботодавцю про свій новий стан як тільки будете вважати за потрібне. Можливо, з вас зменшать робоче навантаження або будуть вимагати менше. Вагітність це точно не той час коли ви повинні доводити на роботі що ви best of the best.

Обов'язково перед цим ознайомтесь з законодавством яке регламентує правила роботи для вагітних, щоб бути максимально підготовленою.


3)Не стресувати!
Кожен день формуються життєво необхідні органи, тканини і нейронні зв'язки, тому будь-який стрес може сильно вплинути на розвиток малюка. Безпосередньо перевірка правильності закладки всіх органів відбувається на 12 тижні (більше відомому як перший скринінг).


Що не варто робити?

1)  Ігнорувати важливі терміни для здачі аналізів і проходження УЗД. Думаю тут не потрібно багато пояснень чому це важливо.

2) Самостійно вигадувати нові методи і боротися з токсикозом. З власного досвіду, найбільше допомогав крекер або шоколад одразу після пробудження і часте харчування дрібними порціями.

3) Користуватися побутовою хімією без засобів захисту і доглядати за тваринами без допомоги.
Якщо є можливість попросіть допомоги у заміні наповнюча кошачого туалету або прибиранні за песиком надворі. Якщо ви любите працювати з землею, то робіть це в рукавичках. Те саме стосується прибирання забруднених поверхонь вдома (туалет, корзина для сміття).

Ваша головна ціль обмежити або виключити контакт з патогенними бактеріями, гельмінтами і сильними хімікатами.


4) Харчуватися невідповідально.
Споживання необробленої і сирої їжі, немитих продуктів, постійний фаст-фуд, куріння (навіть пасивне) і алкоголь - це все хвилинне задоволення для вас, і величезний ризик для вашої дитини. Подумайте як ви можете змінити своє харчування і спосіб життя, якщо ви ще цього не зробили, адже це точно доведеться зробити коли зʼявиться дитина.


Другий триместр

Або “золотий час” вагітності як його ще називають.

Що рекомендовано зробити?

1) Почати займатися спортом для вагітних (плавання, йога, піші прогулянки).
Після закінчення токсикозу в першому триместрі, а можливо і раніше, дуже рекомендовано продовжувати займатися спортом. Консультація з лікарем перед початком тренувань - обов’язкова.

2) Можна почати планувати cписок задач, які залишилося зробити до кінця вагітності, адже час минає дуже швидко. Якщо ви думали вирушити у подорож і набратися сил, то саме зараз ідеальний час.

3) Почніть відвідувати курси для вагітних і майбутніх батьків. Найчастіше їх проводять на базі жіночих консультацій і пологових будинків. Це допоможе не тільки підготуватися до пологів, а й до появи і догляду за малюком.Також зараз безліч інформації онлайн, але краще користуйтеся перевіреними джерелами.

4) Сплануйте фотосесію вагітності і гендер паті щоб назавжди залишити в пам’яті цей час. Це більше додатковий пункт але дуже приємний і, звичайно, приємні емоції принесуть тільки позитив для майбутньої мами і дитини.

5) Почніть користуватися маслом від розтяжок на шкірі, якщо ви хочете уникнути стрій і підтримувати тонус для своєї шкіри. Також додатково рекомендують перевірити свою косметичку і виключити агресивні засоби.

6) Почніть ходити на масаж для вагітних. Це незамінна процедура, яку я дуже рекомендую починати всім раніше, адже розслаблення і пропрацювання всього тіла це саме те, що дуже допомагає відчути себе краще і здоровіше.

Що не варто робити?

1) Порушувати рекомендації попередніх періодів.

Третій триместр

Фінішна пряма до однією з найбільших змін вашого життя.

Що рекомендовано зробити?

1) Закупити необхідні речі на перший період. Як не дивно дитячий одяг, пледи, памперси, коляску і ліжечко найкраще вибрати зараз (якщо ви ще звичайно цього не зробили), оскільки у вас не буде багато часу після пологів. Необхідні і засоби першої гігієни для дитини і для мами.
Також, особливу увагу можна приділити білизні/одягу для годування, хоча майже неможливо найти зручну білизну на великі розміри(з власного досвіду).

Зазвичай в пологовому інформують і видають список речей, які потрібно мати з собою при пологах. Також, в інтернеті є багато списків з речей які потрібні породілі і немовляті, але я рідко зустрічала:

  • подушку для годування- одна з найкращих речей яку я відкрила для себе дуже пізно

  • силіконові тапочки для зручності у пологовому

  • крем для заживлення сосків (потрібний у 99% випадків на перший час)

  • зручна велика пляшка для води з трубочкою (коли налаштовується лактація, жінці дуже і дуже хочеться пити і ця річ повинна завжди бути під рукою)

  • зручні дитячі піжами на блискавці (оскільки застібнути всі кнопочки вночі це ще те випробовування)

  • дитячі пляшки (як мінімум для зціженого молока, оскільки хоч раз всі жінки стикнуться з тим щоб зціжувати молоко і ємність яка підходить для його зберігання потрібна зазвичай швидко)

  • засіб і кондиціонер для прання дитячого одягу

2)Розібратися у питаннях лактації і годування дитини.
Це ціла наука і інформації дуже багато, тому я дуже шкодую що не приділила достатньо часу під час вагітності. Дуже рекомендую спиратися на інформацію від ВООЗ i Unicef. Також, чудова організація про яку ви точно почуєте це Молочні Ріки, яка в доступному форматі розповідає і консультує (перевіряли на власному досвіді) з питань грудного вигодовування.

Також, потрібно розуміти специфіку лактації:
-що вона починається не з молока, а з молозива
-що зазвичай молоко прибуває на 3-5 день після пологів
-що таке мастит і лактостаз, чому вони небезпечні і що робити щоб не виникли
-яке буває зцідження, коли і як часто його робити
-що таке “банк молока” і чи будете ви його створювати
-що таке асиметричне прикладання дитини до грудей
-розібратися з дієтою для лактації і методами догляду за грудьми в цей період

3) Зробити вибір чи ви будете народжувати з черговою бригадою пологового будинку чи будете вибирати лікаря або акушера на свої пологи.

Якщо ви вибрали лікаря на пологи то потрібно обов’язково обговорити план пологів. Також не завадить дізнатися про різні способи і особливості пологів (фізіологічних пологів і кесарівого розтину).

Зазвичай показники під час пологів і ваш стан моніторить акушер, а лікар приймає рішення у разі інших втручань.

4)Особливим пунком хочу виділити що саме в 3 триместрі ви повинні уявити і підготуватися до того що скоро ваше життя кардинально змінитися.

Щоб уникнути додаткового стресу, поговоріть зі своїм партнером і вирішить як ви організуєте побутові справи, догляд за дитиною, відпочинок разом і особистий час кожного, чи будете ви просити/приймати допомогу від інших членів родини і що ви будете робити якщо все буде не так як ви уявляли і запланували.
Такі прості питання позбавлять вас багатьох сварок і допоможуть насолодитися новим етапом життя.

Перші 3 місяці з немовлям(або так званий 4 триместр вагітності) адаптаційні як для вашої дитини, так і для вас.

Дивлячись на ідеальні інстраграм/пінтерест фото материнства, вам може здаватися що саме у вас щось йде не так, і це не буде допомагати вам у відновленні. Краще думайте про те, що приносить вам задоволення, запишіться на програму післяпологового відновлення, поспілкуйтеся з тими, хто вже пройшов такий шлях, знайдіть нове хобі.

У підсумку і на десерт:


Ваше тіло і ваш внутріший стан почали неймовірний процес змін щоб в результаті ви пізнали одну з найбільших радостей життя-материнство.
Шлях буде нешвидкий, для когось-простий, для когось-складний, але для всіх-незабутній. Після народження дитини ваше життя зміниться, але тільки в кращу сторону, тому бажаю всім, хто дочитав цю статтю успіхів і терпіння.






Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марія Б.
Марія Б.@maryberezhna

135Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 24 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається