Велотренажер, натхненний блекаутами в Україні, забезпечує живлення під час надзвичайних ситуацій

Литовський стартап Tukas EV розробив велотренажер, на якому можна генерувати енергію. Він же зберігає її як резервне джерело живлення для побутових приладів.

Велотренажер, який отримав назву HR Bank, був розроблений, щоб забезпечити міських жителів надійним джерелом чистої енергії, але, що, більш важливо, також і для тих, хто потребує енергії під час надзвичайних ситуацій, таких як стихійні лиха або війни.

"Наша ідея полягала в тому, щоб людина, яка придбала HR Bank, могла не тільки використовувати його як зовнішній акумулятор, заряджаючись від сонця або мережі, але й за відсутності зовнішнього джерела живлення виробляти енергію, крутячи педалі", - сказав генеральний директор Йонас Навіцкас.  

HR Bank - це, по суті, гігантський павербанк з педалями та кермом. Він використовує кінетичну енергію, що виробляється під час крутіння педалей, перетворює її на електрику, а потім зберігає її для подальшого використання.

HR Bank був розроблений таким чином, щоб його можна було легко транспортувати, і він підходив для людей різного віку завдяки регульованим керму, сидінню та куту нахилу. Він навіть може стати робочим місцем, якщо прикріпити до нього письмовий стіл, кажуть у стартапі.

Енергія, що генерується під час руху, зберігається в акумуляторі ємністю 2 кВт/год — цього достатньо для заряджання більшості побутових пристроїв, таких як мобільні телефони та ноутбуки, а також побутової техніки, наприклад, холодильника. Батарею також можна підзарядити, під'єднавши її до електромережі або автомобільного акумулятора. Повністю заряджений велосипед може живити телевізор протягом двох днів, холодильник протягом трьох днів або заряджати багато менших пристроїв для щоденного використання.

За словами Навіцкаса, війна в Україні стала вирішальним поштовхом до створення велосипеда. "Коли почалися бомбардування української інфраструктури, я був шокований, коли бачив людей з безліччю подовжувачів, які намагалися отримати електрику від одного електрогенератора, щоб зарядити свої телефони".

"Доступ до електричної енергії є вирішальним елементом життєдіяльності людини, що стало основною мотивацією для команди створити, вдосконалити та запустити продукт, який міг би розв'язати цю проблему", - додав він.

Велотренажер може стати в пригоді не лише під час війни, але й після повеней чи інших стихійних лих. Наприклад, нещодавня повінь у північному регіоні Італії Емілія-Романья залишила значну частину місцевого населення без електрики на кілька днів. 

За словами Навіцкаса, електрична інфраструктура є надзвичайно вразливою, коли стикається з такими викликами, як екстремальні погодні явища, і тому доступ до альтернативних джерел енергії стає вирішальним для забезпечення безпеки та добробуту людини. На відміну від деяких аварійних джерел енергії, таких як вітер або сонце, велосипед можна заряджати незалежно від погодних умов.  

Однак, враховуючи стартову ціну моделі у майже 3 000 євро, я вважаю, що постраждалі від стихійного лиха громади, ймовірно, не скоро почнуть крутити педалі на шляху до енергетичної самодостатності. Будемо сподіватися, що це вдасться зробити коштом субсидій від неурядових організацій або державної допомоги.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Ох уж ці стартапери, які в котрий раз “винаходять велосипед”.

Вело-генератори не використовуються не тому, що до цього ніхто раніше не додумався, а тому, що конвертувати енергію нашого тіла в електрику не раціонально. Щоб людина під час повені могла крутити педалі, треба спочатку цій людині доставити їжу. А якщо вам треба доставляти їжу, то можна доставити і пару літрів дизельного палива.

Вам також сподобається