Від найманого працівника до власника PR агентства: чого може досягнути піарник?

Зміст
Автори: Павло Кондратюк, Нікіта Павленко

Як відомо, відкриття власного бізнесу, а особливо під час воєнного стану, є не просто складним, а й навіть феноменальним. Сьогодні ми розкриємо таємниці створення та виходу на ринок молодого піар-агентства «A+F PR Agency». Для цього ми запросили до діалогу випускницю минулих років Навчально-наукового інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка – Риту Фломбойм. Вона є не просто співзасновницею агентства, а й талановитою піар-лідеркою, здібною комунікаційницею та амбітною креативницею. Окрім розповіді про власне піар-агентство, героїня нашого інтерв’ю поділиться корисними та неочевидними порадами для піарників, аби їх охоче наймали роботодавці.

– Як Вам вдалося створити власне піар-агентство? Як усе починалось?

– Я працювала у двох агентствах. Почала свою кар’єру в невеликій львівській агенції, де працювала з українськими бізнесами та робила класні проєкти. Моїми клієнтами були Галичина, ОККО та інші. Я там пропрацювала приблизно рік, після чого пішла в незалежне агентство NewsFront, де пробула майже 3 роки. Починала я від senior account executive – мідлової позиції для піар-спеціаліста. Я швидко виросла до group account director – це посада людини, яка відповідає за певний напрям на ринку. І так сталось, випадково, що мій напрям став айті. Тоді я почала працювати виключно з різними айті бізнесами. Усі проєкти були пов’язані з технологіями. Коли почалася повномасштабна війна, я ще працювала в агентстві. Усе було непогано, але десь на початку літа 2022 року, мене запросили працювати в стартапі. Я була єдиною комунікаційницею в команді і працювала з бізнесом від його початку. Протягом 1,5 року ми вирішили свої перші комунікаційні завдання, і я зрозуміла, що хочу повернутися до темпу і швидкості, який є в агентствах. Але повертатися в NewsFront я не хотіла, тому вирішила відкрити власне агентство. A+F PR Agency – це сімейний бізнес. Ми його відкрили разом із чоловіком. Це була насамперед його ідея, але водночас відповідало моєму запиту та амбіціям. Так ми прийшли до того, щоб створити агентство. Ми запустились у березні 2023 року, але це був м’який старт. Нашими першими клієнтами були команди, компанії, фаундери, яких я добре знала, та яким була потрібна допомога з комунікаціями. І ми в такому ситуативному форматі з ними пропрацювали. Але вже наприкінці весни зрозуміли, що нам потрібна команда та незалежні піарники, що нам потрібно залучати клієнтів і будувати системну бізнес-історію. Ми так і зробили, тому вже рік працюємо в команді з 5 людей.

– Що означає назва агентства?

– Як я вже зазначила, A+F PR Agency – це сімейний бізнес, у якому є 2 повноправних власники – я і мій чоловік. Ми склали назву агентства з перших літер наших прізвищ.

– Які були складнощі під час відкриття агентства, зважаючи на те, що це відбувалося під час воєнного стану?

– Насправді важливо зазначити, що в мене не було досвіду запуску власного бізнесу і це дуже сильно мені допомогло. Я сумніваюсь, що був би інший час, у який було б легше запустити власний бізнес. Вперше завжди складно, завжди стоять різні виклики, але вони завжди однаково серйозні. Тому сказати, що саме через війну були складнощі, я не можу. Чи було складно? Напевно. Але тут важливо, коли в тебе є хороше партнерство. Закордонні фаундери здебільшого радять засновувати будь-яку компанію двом людям. Це простіше, стабільніше та безпечніше. Особливо, коли ти робиш це вперше. Найскладніше знайти та найняти класних людей. На це є декілька причин. По-перше, змінюється ринок і не всі спеціалісти встигають адаптуватися під нові запити. І, на жаль, дуже багато, навіть досвідчених піарників, сьогодні сильно відстають від того, як динамічно змінюється ринок. Це про те, що самовдосконалення не має меж. Потрібно жити вічним студентом. Тільки тоді в тебе буде чудовий бекграунд, і ти зможеш адаптуватися під будь-яку ситуацію на ринку. Чи складно знаходити клієнтів? Складно, але так буде завжди. Ринок зараз дуже сильно зростає, зростає запит на комунікації. Попит дуже великий. І постає питання щодо якості вашої роботи, якості людей, які цю роботу роблять, вашої системності та швидкості. Тому я вважаю, що найм – це найважливіша частина бізнесу.

– На просування яких компаній ви націлені? Це виключно айті-компанії, чи, можливо, ще якісь?

– Наші послуги фокусуються на корпоративних комунікаціях і комунікаціях для айті. Причина для цього одна – ми поки що маленькі. Будь-який маленький бізнес повинен мати якусь конкретну перевагу на ринку, щоб можна було перемогти конкурентів та знайти клієнтів. Наша перевага в тому, що ми маленькі, швидкі та адаптивні. Нам логічно виконувати послуги в тих нішах, у яких у нас класна експертиза. А це сфера айті. Тому ми працюємо більше всього з айті, продуктовими компаніями, стартапами. Айті ніш нескінченно багато. Так склалось, що досвід у нас є в різних доменах. Але ми ще працюємо в корпоративних комунікаціях. Це такі більш політичні репутаційні історії. Політичні не в сенсі політики, влади, а в сенсі репутації корпорації. Коли це великий бізнес, їм потрібно обстоювати свою думку на ринку, будувати стосунки не просто з клієнтами, а з більш комплексними цільовими аудиторіями: партнерами, владою, інвесторами тощо. Звісно, в нас є табу на роботу з компаніями, які пов’язані з країною-агресором і з підсанкційними країнами (Білорусь, Північна Корея).

– Якщо не секрет, з ким конкретно ви зараз працюєте?

– Ми працюємо з мілітарітех-напрямком. Це, до речі, теж наша сфера. Ми вміємо підіймати для мілітарітех гроші, шукати інвестиції, будувати інвесторські стосунки.

Спочатку в нас був кейс роботи з компанією Esper Bionics і BetterMe. Це була колаборація, де ми робили проєкт, пов'язаний із розробкою спортивних речей для людей з ампутацією верхніх кінцівок.

Ми працюємо з українською FinTech компанією Solidgate. Вони розробляють платіжну інфраструктуру для бізнесів у всьому світі. Ще ми працюємо з телекомунікаційною компанією, яка робить оптоволоконний зв'язок в Україні. Ну й наостанок, ми працюємо з однією з найбільших українських агрокомпаній Кернел. З основних це все.

– Наскільки складно одночасно працювати з такою кількістю компаній?

– Це те, для чого я відкривала агентство. Мені подобається, коли багато проєктів, клієнтів та різних випробувань. Для мене це показник справжнього піарника. Хорошим піарником може бути людина, яка працювала в агентствах. Винятки трапляються, але здебільшого це так, через різноманітність завдань, клієнтів, підходів і комунікацій. Темп роботи в агентстві шалений та концентрований. Ти або вчишся та адаптуєшся, або ти не виживаєш в агентстві. І це теж нормально. Працювати з великою кількістю клієнтів складно, але тут вирішує команда. Якщо ти маєш спеціалістів, навіть студентів, які хочуть багато працювати й готові інвестувати свій час у те, щоб навчитись якісно виконувати свою роботу, тоді вам нема чого боятися.

– Яка у Вас посада?

– Я називаю себе співзасновницею і піар-лідеркою. Це тому, що я зараз дуже потрібна команді як піарниця. Я не можу зараз відійти від операційної роботи з клієнтами й займатися виключно бізнесом, бо щоб займатися бізнесом, повинен бути бізнес. А щоб він був, він має якісно надавати свої послуги. Поки ми маленькі, ми вчимось взаємодіяти один з одним та займати свою позицію на ринку. Я маю бути й руками й головою в процесі.

– В чому саме полягають Ваші обов’язки?

– Я займаюсь акаунт-менеджментом. Це ведення клієнта, комунікація, затвердження всіх завдань тощо. Я це роблю разом із колегами. Вони зараз навчаються, а я маю допомагати. І це лише частина моїх обов’язків. Насправді я не вірю, що піарнику потрібно, до прикладу, тільки пітчити, а копірайтеру тільки писати тексти. Я вірю в багаторукого бога Шиву й те, що піарник має вміти все. Тому в нашій команді немає розділення, що хтось тільки пише тексти, а хтось тільки пітчить чи готує спікерів до інтерв’ю. У нас усі роблять комплекс завдань, залежно від того, що в кого найкраще виходить. Я і пишу, і редагую тексти, і пітчу їх, за потреби, і комунікую з клієнтами. Але чим більше ми зростаємо, тим менше я це роблю. Зараз я більше редагую, якщо колегам потрібна допомога. Але тексти вони пишуть самостійно та досить якісно. Я їм допомагаю з пітчингом тому, що в мене більше досвіду. Я знаю більше підходів і навчаю цього своїх колег, щоб вони далі робили це самостійно.

– Як вас знаходять клієнти?

– У нас є вебсайт, але поки ми не займаємось його просуванням. Він виконує базову функцію візитівки про наші послуги. Зараз клієнти приходять до нас самостійно. Їм радять нас, як агентство, або мене, але я дуже хочу, щоб це перестало бути єдиним каналом залучення. Чим більше ми зростаємо, тим більше нам потрібно залучати проєктів. Для цього нам потрібно налаштовувати альтернативні канали, щоб до нас приходили. В B2C бізнесах, коли продаєш товари, інструменти, трошки зрозуміліше (це може бути, наприклад, реклама). У нашому випадку – це бізнеси, а не люди (B2B) і це складніше, але ми навчимось. Наша ціль – закордон. Ми хочемо залучати іноземних клієнтів. Ми це вміємо. Ми вміємо працювати на закордонних ринках. Це наша ключова експертиза зараз, але залучати клієнтів нам ще потрібно навчитись.

– Ви сказали, що хочете залучати альтернативні способи пошуку клієнтів. Які ще є способи пошуку клієнтів?

– По-перше, нам потрібно зростати на ринку та будувати свою репутацію. Тоді до нас будуть приходити люди не через якісь руки чи поради, а вони будуть знати, що ми є на ринку, що в нас є достойні кейси. Це потрошку починає працювати, але насправді ми перший рік працюємо, що є мало. Проте у нас уже є перемоги. В нас вже є нагорода від Effie Awards. Це справді успіх, але на вибудовування репутації потрібні роки. По-друге, ще є декілька джерел, якщо говорити саме про іноземні канали залучення. Це робота з рейтингами, преміями, де ти стаєш сильніше й тебе починають більше знати, але це наступний крок. Ми ще такого не робили, проте плануємо в майбутньому.

– Про Effie Awards. Мені відомо, що ви брали в ньому участь. Ви отримали якусь винагороду?

– Так, ми потрапили до списку переможців. Там є градації такі як золото, срібло, бронза. Ми не отримали статуетку, але стали переможцями. Як для першого разу, це неймовірно. Це не просто перемога для агентства. Ми взагалі вперше подавалася на Effie з якимось проєктом і це дуже приємно, що ми на початку своєї кар’єри одразу залетіли в переможці.

– Окрім репутації, для чого ще потрібно брати участь у подібних фестивалях?

– Для агентства це є доказовими кейсами. Ти не просто кажеш клієнту, що був класний кейс, а є якась спільнота або премія, яка підтвердила, що твій кейс є класним з-поміж інших на ринку. Рейтинги – це також крутий спосіб пролонгації ваших комунікаційних кампаній. Умовно, ми зробили якісну кампанію з фізичних вправ і тренувань для людей з ампутацією верхніх кінцівок. Ми зробили чимало вдалих комунікацій із медіа, інфлюенсерами, а також провели купу івентів. Для того, щоб продовжити життя цій кампанії, ми подалися на конкурс, виграли певну категорію і отримали цілий інфопривід, щоб бути в інфопросторі нашої цільової аудиторії. Тому, окрім репутації, участь у фестивалях – це ще можливість «поїздити» на ваших новинах ще раз, навіть якщо вони себе віджили.

– Окрім роботи з репутацією, які плани на майбутнє у Вашого агентства?

– Ми будемо нарощувати кількість клієнтів, а отже, ми будемо наймати багато людей. Проте я до найму ставлюсь з обережністю, оскільки це мій найбільший страх. Я вже помилялась у наймі, і більше не хочу, тому що це дуже дорого. Мені не подобається звільняти людей, але іноді доводиться. Ми точно будемо виходити на європейський ринок і там шукати клієнтів. Обов’язково відкриємо офіс спочатку в Україні, а потім закордоном, але це буде залежати від успіхів перших кроків. Тому що чим більше в нас буде клієнтів, тим більше ми будемо фінансово стабільніші, як бізнес, і зможемо відкрити офіс.

– Що повинен вміти піарник, аби з ним хотіли працювати?

– Піарник повинен бути відповідальним. Ти не можеш сказати і не зробити. Він не повинен брехати. Не можна переконувати бізнес, клієнта, кого завгодно в тому, що ваш інструмент або ваша робота дасть змогу досягти неймовірних висот, бо це неправда. Є багато чинників, які впливають на загальний успіх, і піар є одним з них. Але він не може бути вирішальним. Піарник має дуже багато знати. Складно спілкуватися із тим, хто нічим не цікавиться. Ще піарник має вміти уважно читати. Якщо він не здатен аналізувати, то навряд чи він здатен генерувати сенси.

– Що Ви порадите майбутнім студентам-піарникам?

– Дуже багато читати медіа в тій ніші, яка цікавить. Наприклад, я працюю в ніші айті та бізнесу. Це означає, що я маю знати все, що відбувається на цих ринках. Я читаю новини й аналізую те, що відбувається. Інакше неможливо побудувати собі кар’єру в комунікаціях. Вчіть англійську обов’язково. Читайте англомовні джерела, тому що в Україну інформація часто приходить пізніше. Будьте амбітні, бо інакше ви не будете добиватися результатів і ніколи їх не доб’єтесь. Потрібно дуже багато працювати та завжди бути голодним. Ніколи не треба зупинятися навчатися. Це стосується будь-чого, необов’язково фундаментальної освіти. Чим більше ви будете знати, тим краще. Ще важливо добре розбиратися в українській політиці. Якщо ви хочете будувати свою кар’єру і своє життя в Україні, ви зобов’язані добре розбиратись у політиці.

Цей матеріал є частиною проєкту UA Creatives, створеного студентами Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Більше за посиланням: http://labs.journ.knu.ua/creatives/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Кондратюк
Павло Кондратюк@J31CB_ChnZqif8s

29Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 10 червня

Вам також сподобається

Коментарі (8)

дуже цікава історіях , дякую за странний опис .

Надіюсь на нові ітревью в такому ж дусі

Вам також сподобається