Вільні міста Ессосу та їх вплив на політику Семи Королівств

Есос на карті світу Гри Престолів

Вільні міста — назва ряду міст-держав, що утворилась унаслідок катастрофи Валірії. Кожне з цих міст в час розквіту Валірійської імперії було її колонією. Найсильнішими містами-державами були Волантіс, Браавос, Квахор та Норвос. Кожне місто жило по своїх правилах та традиціях. Наприклад Норвос — теократична держава на чолі з “бородатими жерцями”. Винятком є Браавос який заснували раби-втікачі.

Браавоський Титан—одне з чудес світу Джорджа Мартіна

Вплив вільних міст в Вестеросі досить значний. В книгах Пісні Льоду і Полум'я та серіалі Гра Престолів, вільні міста по той бік Вузького Моря стають прихистком політичних емігрантів з Семи Королівств. Варто згадати тут найманий загін під назвою “Золоті Мечі”. Їх заснував Ейгор Ріверс, бастард Ейгона IV Недостойного, котрий підтримав повстання Блекфаєра. Найманці цього загону брали участь у війнах проти Залізного Трону, аж поки Барістан Селмі не убив Мейліса Чудовисько у війні Дев'яти грошових королів. Станом на Танець Драконів загін висадився в Вестеросі, щоб поставити на трон Ейгона Таргарієна (він же Юний Гриф), що правда чи є походження викликає сумніви в багатьох.

Золоті Мечі або Золотий загін прославлений загін найманців з вестероських вигнанців

Як зазначає Ілліріо Мопатіс саме Дейнеріс зможе повернути цим вигнанцям їхній дім. Роль Ілліріо Мопатіса і Пентосу в реставрації Таргарієнів і інтригах в Королівській Гавані надзвичайно велика. Ілліріо Мопатіс бажає бути на посаді майстра над монетою у Малій Раді в Семи Королівствах. Цілком імовірно що Юний Гриф є його сином, якого той хоче видати за Дейнеріс Буренароджену. За його словами він має багато старих друзів і спільників з вестероських вигнанців, яким Ілліріо Мопатіс допомагає. Павук Варіс теж діє в інтересах Ілліріо Мопатіса і їхніх планів по відновленню династії Таргарієнів.

Підкилимну війна між Петіром і Варісом

Крім Пентосу у справи Семи Королівств заходить й Браавос. Це місто має потужну установу — Залізний Банк, яким Сім Королівств винно чимало боргів. Залізний Банк співпрацює з Морським Владикою Браавосу та безликими. Інтерес Браавосу простий — король Семи Королівств чий би він не був має погасити борги перед Залізним банком. Браавосу важливо, щоб продовжувалась торгівля з Вестеросом і щоб правителі Залізного Трону були зговірливими на нові фінансові послуги. Так браавоські банкіри ведуть переговори зі Станісом про кредит тому, а також Джон Сноу домовляться про позики Нічній Варті. Важливість Залізного Банку розуміє, й регент Томенна Ківан Ланністер, який посилає лорда Свіфта(батька своєї жінки) в Браавос для переговорів з Залізним банком.

Менші вільні міста як Тайрош, Мір та Ліс не мають впливу на політику в Вестеросі на момент книг, хоча в минулому мали дуже великий. Мірйське скло і місцевий аналог спостережної труби, часто помічений у Вестеросі, місцеві арбалетники активно воюють в війні П'яти Королів. Ліс же в книзі дозволив Станісу Баратеону отримати судна адмірала Саладора Саана, друга Давоса Сиворта. Флот Саладора не брав участі у битві на Чорноводній і врятував Станіса і рештки його війська. Проте потім покинув того через відсутність платні. Крім того лісенійські работорговці готуються до експедиції у Суворий Дім (Хардхоум) щоб перетворити решту вільного народу на рабів.

Отже в конфлікті у Вестеросі цікавий і елітам Вільних Міст. Браавос та Пентос намагаються пропихнути своїх кандидатів і допомогти їм. Решта міст поводиться більш пасивно. Якщо пан Мартін допише книги, то Вільні міста і їх вплив у повоєнному Вестеросі лише зросте.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Король за Стіною
Король за Стіною@rGRN6MZy4trT6va

Пишу про фентезі світи.

150Прочитань
2Автори
0Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Хронологія світу Гри Престолів (частина перша)

    Джордж Мартін створив один з найцікавіших фентезі світів у своїй сазі “Пісня Льоду і Полум'я”. Особливе місце автор приділив хронології яка майже ідентично проте з деякими відомостями у серіалі “Game of Thrones”від HBO.

    Теми цього довгочиту:

    Game Of Thrones

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається