випічка як захисний механізм (+бонусний рецепт булочок із корицею)

приходжу додому після важкезного завантежного дня на роботі — я працюю із дітьми і під кінець уроків враження, ніби усі сили вкрали й повертати не збираються. що ж, змучено відчиняю холодильник у пошуках, чим би таким поснекати. жую яблуко. ліниво гортаю ютуб. аж ось воно — відео про “найкращі коричні булочки у вашому житті”. за ним тірамісу, клафуті, мафіни, вишневий пиріг із твін піксу. очі розбігаються, руки чешуться полупасити тісто об стіл.

молоко, масло, яйця, борошно, цукор, дріжджі, кориця. усе знайшлось, і, здається, енергія повертається до тіла. передивитись відео два рази, записати інгрідієнти на окремий папірець, щоб було зручно читати на кухні. починається магія. по правді сказати, мій улюблений ритуал у випічці — це зважити та підготувати усі інгрідієнти без похибок у грамах. я ж тут стрес прийшла долати, то не можна внутрішню перфекціоністку кинути. у випічці дійсно важливі співвідношення складників, і якщо закинути борошно на око, ви ризикуєте потім їсти хліб у агрегатному стані під назвою “камінь”. це не класно, це псує усю насолоду від процесу приготування, заводить у глухі кути й екзистенційну кризу.

дріжджі збульбашили молоко - чудово! глютен активізувався, тісто стало еластичним та не липне до рук - просто фантастично! я вірю у те, що якщо тісто відчуває теплі руки й любов, то вийде набагато краще. так казала моя бабуся. але в якийсь момент треба тісту дати відпочити, особистий простір це вам не жарти.

тим часом я можу написати рецепт для дійсно зе бест булочок з корицею (можна замінити корицю на кардамон, і вийде теж доволі недурно!).

1. тісто
борошно хороше хлібне 600г
молоко жирне
два яйця
свіжі дріжджі 25г (або 10г сухих)
цукор 50 грам
сіль 10 грам
масло вершкове несолоне 200г

2. начинка
масло вершкове несолоне 150 грам
коричневий цукор 250 грам
(із ним виходить більш карамельно)
кориця мелена 2 столові ложки

3. яєчна полива для булочок
яйце
молоко 2 столові ложки

4. цукрова полива
звичайний цукор 100 грам
вода 100 грам

крок 1
у великій чаші змішайте молоко із яйцями, додайте борошно. потім до одного боку чаші всипте дріжджі, а до іншого — цукор та сіль (остання може вбити дріжджі, чого ми не хочемо)

крок 2
спочатку перемішійте тісто у мисці, а потім виваліть на стіл і місіть до того моменту, як ви відчуєте, що тісто дуже еластичне, м’яке та зовсім не липне до рук

крок 3
зробіть із тіста шар і покладіть у миску, що притрушена борошном. накрийте рушником і залиште відпочити десь на годину

крок 4
посипте поверхню борошном і розкатайте тісто у прямокутник приблизно розміру аркуша а3

крок 5
для начинки збийте розм’якшене масло із цукром та корицею

крок 6
розкатайте прямокутник, розмажте начинку по ньому. дивлячись на довгу сторону, загорніть цей прямокутник так, ніби складаєте рушник. потім розрізжте його на 24 рівних смужки (або скільки вийде).

крок 6
тепер беремо по одній смужці. розрізаємо її на три частинки, але не до кінця — вам тепер треба заплести косу із тіста. коли коса готова, згорніть її, а потім покладіть сформовану булочку у форму для мафінів (так булочки будуть більш просоченими та карамелізованими). зробіть те саме з усіма смужками.

крок 7
дайте булочкам трохи постояти у формі, поки розігріваєте духовку до 200 градусів. змажте їх яєчною поливою, а потім випікайте 15-20 хвилин.

крок 8
помажте гарячі булочки цукровою поливою — це зберіже їх м’якими та смачними надовше.

це та булочка, яку я зробила! але, на жаль, якість так собі

смачного!
а я йду пекти хлібчик :)



Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
анічка
анічка@anichka

77Прочитань
2Автори
9Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається