Виробництво виробів із полімерної глини як бізнес на дому

Зміст

Полімерна глина являє собою м'який пластичний матеріал на основі полівінілхлориду. З неї можна ліпити що завгодно як із пластиліну. Отримувані вироби не вигоряють, довго зберігають міцність і товарний вигляд.

За бажання на їхньому випуску цілком можливо організувати непоганий бізнес з нуля. Для цього знадобляться тільки бажання, старанність, робоче місце і мінімум інструментів. Глину, до речі, можна виготовити самостійно і продавати як окремий товар або купити готову.

Вона буває двох видів: запікаєма, що вимагає температурної обробки для затвердіння, і самотверднуча, що застигає на повітрі через деякий час. Перший варіант міцніший і краще підходить для виробництва виробів на продаж. Продається матеріал у різній за вагою упаковці та колірній гамі з матовим, блискучим та іншими ефектами.

Що можна зробити з полімерної глини

З полімерної глини можна зліпити практично будь-які сувеніри та невеликі предмети інтер'єру:

  • різні іграшки, ляльки, фігурки;

  • фоторамки і підставки;

  • картини;

  • ялинкові прикраси;

  • біжутерію і шпильки для волосся;

  • брелоки, значки, магніти;

  • квіти і композиції з них;

  • посуд.

Покроковий бізнес-план виробництва виробів із полімерної глини

Ліплення з полімерної глини як бізнес вимагає грамотного планування і відповідального підходу до всіх процесів, починаючи з вивчення ринкової ситуації і, закінчуючи оцінкою можливих ризиків. Бізнес-план дасть змогу уникнути проблем і помилок ще на початковому етапі та врахувати всі складові для успішного старту.

Огляд ринку та аналіз конкуренції

Перше, що належить новачкові, це проаналізувати ринок і майбутніх конкурентів. Зараз багато хто займається виготовленням виробів із полімерної глини, тому потрібно знайти вільну нішу або придумати щось своє, особливе.

Можна відвідати ярмарки та виставки майстрів, магазини сувенірів і біжутерії, переглянути майстер-класи та відео-уроки, вивчити пропозиції та ціни на сайтах конкурентів.

Непогано б порадитися зі знайомими або опитати групу потенційних клієнтів щодо їхніх уподобань і побажань до продукції. Це допоможе зорієнтуватися з асортиментом і швидше знайти перших покупців.

Визначаємося з переліком вироблених виробів

Як показує практика, найбільш затребуваними є такі вироби:

  • Прикраси з полімерної глини - каблучки та підвіски, сережки, браслети та брошки, намисто зараз дуже популярні. Поєднання з такими матеріалами, як шкіра, папір, тканина, каміння, металеві елементи, пір'я, блискітки дає можливість виліпити оригінальну й ефектну біжутерію. Для прискорення робочого процесу та отримання ідентичних деталей застосовують спеціальні пристосування штампування заготовок "молди".

  • Іграшки з полімерної глини і статуетки - ляльки, дитячий посуд, мініатюрна їжа, фігурки тварин, казкових персонажів виходять вельми реалістичними. Незвичайний вигляд мають також різнофактурні вироби, коли тулуб шиється з хутра або матерії, а голова і кінцівки робляться з глини, і навпаки.

  • Посуд - перечниці, сільнички, серветниці знадобляться в кожному господарстві. Задекоровані елементами з глини кухлі, ложки, рукояті ножів мають гарний і святковий вигляд. Безпрограшним варіантом буде і виготовлення магнітів на холодильник та брелоків.

  • Квіти з полімерного матеріалу нічим не відрізняються від живих. Такі букети мають природний вигляд і органічно вписуються в будь-який інтер'єр. Незважаючи на зовнішню крихкість, вироби виходять міцними і довго зберігають первісний вигляд.

Новачкам можна вчитися ліпленню з простих технік: плавного переходу, за якої пару шматочків розминають одночасно з формуванням потрібного елемента, і сапе з накладанням один на одного різнокольорових шарів матеріалу, скачуванням у рулет і розрізання впоперек. Після їх освоєння переходять до складніших: сіль, калейдоскоп і філігрань.

Під час роботи з глиною важливо дотримуватися інструкцій і значень температури запікання, зазначених виробником на упаковці. Інакше існує ризик зіпсувати виріб.

Готовий виріб можна розфарбувати акриловими фарбами, оформити в техніці декупажу, задекорувати різними елементами.

Перед її фінальним покриттям спеціальним лаком поверхню спочатку зачищають наждачним папером, а за потреби ще й полірують шматочком замші. Матовий або глянцевий лак обирають на власний розсуд залежно від задуму виробу.

Приміщення під цех

Для початку можна організувати робоче місце вдома, виділивши для цього окрему кімнату. Для запікання виробу підійде звичайна духовка. Якщо в ній передбачається періодично готувати їжу, виріб попередньо краще помістити в харчовий пакет або контейнер, адже хімічні речовини, випаровуючись, осідають на стінках духової шафи, що може вплинути на смак страви.

Для масштабнішого бізнесу з можливістю виготовлення глини та проведення майстер-класів знадобиться окреме приміщення площею 20-40 кв. м. з усіма комунікаціями, світле та вентильоване. У ньому потрібно виділити зону для роботи і місце під зберігання матеріалів. Оренда такого приміщення обійдеться в 10-15 тис. грн.

Підбір обладнання

Для повноцінного виробництва виробів з полімерної глини необхідно закупити деяке обладнання та інвентар:

  • скляну або пластмасову поверхню для ліплення;

  • ножі з лезом різної товщини і розміру для різання матеріалу;

  • клей для приклеювання до виробу окремих деталей;

  • наждачний папір для обробки виробу;

  • джинсову, замшеву або вельветову тканину для полірування виробу;

  • екструдер з насадками для отримання елементів заданої форми;

  • спиці для пророблення наскрізних отворів і рельєфних вм'ятин;

  • рукавички для захисту шкіри рук.

Знадобляться ще полиці для зберігання матеріалу, стіл зі стільцем, духова шафа для запікання (можна купити б/в з метою економії) - якщо виробництво організовано не в домашніх умовах. У середньому, на цю статтю витрат піде близько 2-6 тис. грн.

Закупівля витратних матеріалів і глини

Крім основного обладнання потрібно буде придбати витратні матеріали: фарби, лаки, фурнітуру для біжутерії, декоративні елементи і саму полімерну глину.

Звісно, можна приготувати її самостійно з крохмалю, клею ПВА, вазеліну і лимонного соку, але на перших порах краще купити готову.

На ринку представлено багато виробників полімерної глини, що відрізняється між собою різними характеристиками і властивостями. Найкращим вважається матеріал марок Bebik, Cernit, Premo, Sculpey, Fimo.

Куди і як збувати готові вироби

Про можливі канали збуту варто подумати заздалегідь. Вироби ручної роботи цінуються в усі часи. Хорошим помічником у просуванні буде реклама: контекстна і зовнішня, на дошках оголошень, у транспорті та ліфті, листівки і візитки в ТРЦ, сарафанне радіо.

Продавати продукцію можна такими способами:

  • шляхом розміщення каталогів у різноманітних спільнотах і групах, форумах, інтернет-майданчиках для хендмейдерів;

  • через власний сайт;

  • реалізуючи в магазини подарунків, біжутерії, товарів для дому, сувенірів або на своєму "п'ятачку" на ринку;

  • беручи участь у міських ярмарках і виставках;

  • працюючи на замовлення.

Важливу роль у сприйнятті готового виробу відіграє якісна фотографія. На однотонному тлі має бути добре видно товар без відблисків і розмитості. Світло має падати на виріб, а на задньому плані не повинно бути сторонніх предметів.

Виставляти високу ціну спочатку не рекомендується. Навпаки, краще зробити її трохи нижчою за середньоринкову, щоб заманити якомога більше клієнтів. З підвищенням рівня майстерності можна збільшити і вартість виробів.

Скільки потрібно вкласти на старті

Як уже зазначалося, великих вкладень на запуск не потрібно. Початкова сума для домашнього бізнесу становитиме від 3 тис. грн., при організації справи в орендованому приміщенні мінімальні інвестиції збільшаться до 30 тис. грн. Основні витрати підуть на купівлю обладнання, глини та витратних матеріалів. Купувати їх доведеться в міру необхідності.

Скільки можна заробити

Величина прибутку багато в чому залежить від обраного напряму, складності виробу і вміння продавати. Так, на флористиці можна заробити до 60 тис. грн. з композиції, а мінімальна вартість букета - 2 тис. грн. Відчутний дохід дають і майстер-класи з розцінками від 2 до 4 тис. грн. за одне заняття.

Ціна прикрас бере початок від 150 грн., магнітів - 50 грн., фігурок - 250 грн. за штуку. Вироби на замовлення та ексклюзивні екземпляри коштують дорожче. За такого розкладу середній місячний заробіток становитиме 30-70 тис. грн.

Можливі проблеми та ризики бізнесу

Незважаючи на всю привабливість, цей бізнес, як і будь-який інший, схильний до впливу деяких ризиків. Серед найпоширеніших із них:

  • Відсутність попиту на готову продукцію, що стала наслідком неефективної реклами, неправильно обраного напряму або незадовільної якості виробу. Для зведення ризику до мінімуму слід переглянути асортимент, використовувати для просування всілякі способи і працювати під замовлення.

  • Підвищення вартості сировини, що позначилося на ціні виробу. Для зменшення собівартості виробу можна готувати глину самостійно або закуповувати матеріали оптом.

  • Збільшення кількості конкурентів, що спричинило зниження прибутку. Уникнути проблеми дасть змогу лояльність до клієнтів, унікальність виробів і налагоджені канали збуту.

  • Падіння доходів населення, що спричинило зниження попиту. Для мінімізації ризику необхідно встановити привабливу ціну і постаратися утримати покупців за допомогою різних акцій, святкових знижок.

Навчившись створювати цікаві речі, завоювавши репутацію і постійну клієнтуру, можна домогтися високих результатів у роботі. Головне в цьому бізнесі - бажання творити, невгамовна фантазія і працьовитість.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

614.5KПрочитань
11Автори
460Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається