Володимир Путін - найнебезпечніший дурень у світі. Думка Томас Л.Фридман

Останнім часом я мало писав про війну в Україні, тому що стратегічно мало що змінилося з перших кількох місяців цього конфлікту, коли три всеохоплюючі факти в основному керували всім — і досі роблять.

Факт № 1: як я писав на початку, коли починається війна такого масштабу, ключове питання, яке ви ставите собі як оглядач із закордонних справ, дуже просте: де я маю бути? Мені бути в Києві, на Донбасі, в Криму, Москві, Варшаві, Берліні, Брюсселі чи Вашингтоні? І від початку цієї війни було лише одне місце, щоб зрозуміти її час і напрям — і це в голові Володимира Путіна. На жаль, Путін не дає віз своєму мозку.

Це справжня проблема, тому що ця війна виникла виключно звідти — як ми тепер знаємо, майже без участі його кабінету чи військових командувань — і, звичайно, без масового спонукання російського народу. Тож Росія буде зупинена в Україні, виграє вона чи програє, лише тоді, коли Путін вирішить зупинитися.

Що веде до факту № 2: у Путіна ніколи не було плану Б. Тепер очевидно, що він думав, що він збирався ввійти в Київ, захопити його за тиждень, поставити лакея президентом, засунути Україну в кишеню і поставити припинити будь-яку подальшу культурну експансію Європейського Союзу, НАТО чи Заходу на Росію. Тоді він кинув би свою тінь на всю Європу.

Це призводить до факту № 3: Путін поставив себе в ситуацію, коли він не може виграти, не може програти і не може зупинитися. Він уже ніяк не може захопити контроль над усією Україною. Але в той же час він не може дозволити собі зазнати поразки, після всіх російських життів і скарбів, які він витратив. Тому він не може зупинитися.

Інакше кажучи, оскільки у Путіна ніколи не було плану Б, він за замовчуванням прийняв каральне, часто не вибіркове ракетний обстріл українських міст та цивільної інфраструктури — жорстоку війну на виснаження — з надією, що він якимось чином може випити достатньо крові з українців і прищепити достатньо виснаження західних союзників Києва, щоб вони віддали йому досить великий шматок російськомовної східної України, яку він міг продати російському народу як велику перемогу.

План Б Путіна полягає в тому, щоб замаскувати, що план А провалився. Якби ця військова операція мала чесну назву, вона б називалася Operation Save My Face.

Це робить цю війну однією з найхворіших, найбезглуздіших війн сучасності — лідер руйнує цивільну інфраструктуру іншої країни, поки це не дасть йому достатньо прикриття, щоб приховати той факт, що він був величезним дурнем.

Ви можете бачити з промови Путіна на День Перемоги у Москві у вівторок, що він зараз хапається за будь-яке обґрунтування, щоб виправдати війну, яку він розпочав своєю особистою фантазією про те, що Україна є не справжньою країною, а частиною Росії. Він заявив, що його вторгнення спровокували західні «глобалісти та еліти», які «говорять про свою винятковість, розбивають людей і розколюють суспільство, провокують криваві конфлікти і потрясіння, сіють ненависть, русофобію, агресивний націоналізм і руйнують традиційні сімейні цінності, які роблять людину особистістю». .”

Ого. Путін вторгся в Україну, щоб зберегти російські сімейні цінності. Хто знав? Це лідер, який намагається пояснити своєму народу, чому він почав війну з нікчемним сусідом, який, на його думку, не є справжньою країною.

Ви можете запитати, чому такий диктатор, як Путін, вважає, що йому потрібна маска? Хіба він не може змусити своїх людей вірити у все, що він хоче?

Я так не думаю. Якщо подивитися на його поведінку, то складається враження, що Путіна сьогодні дуже лякають два предмети: арифметика та історія Росії.

Один із найбільших уроків, які я засвоїв як журналіст із закордонних справ, репортажів про автократичні країни, полягає в тому, що незалежно від того, наскільки жорстко контролюється країна, яким би жорстоким і залізним диктатором не був її диктатор, УСІ ГОВОРЯТЬ.

Вони знають, хто краде, хто обманює, хто бреше, хто з ким крутить. Путін теж це явно знає. Він знає, що навіть якщо він отримає ще кілька кілометрів східної України та утримає Крим, щойно він зупинить цю війну, його люди виконають жорстоку арифметику за його планом Б — починаючи з віднімання.

Минулого тижня Білий дім повідомив , що приблизно 100 000 російських бійців були вбиті або поранені в Україні лише за останні п’ять місяців і приблизно 200 000 вбиті або поранені з того часу, як Путін розпочав цю війну в лютому 2022 року.

Це велика кількість жертв — навіть у великій країні — і ви бачите, що Путін стурбований тим, що його люди говорять про це, тому що, окрім криміналізації будь-якої форми інакомислення, у квітні він поспішно ухвалив новий закон, який пригнічує ухилення від протягу. Тепер кожен, хто не з’явиться, зіткнеться з обмеженнями на банківську діяльність, продаж майна та навіть отримання водійських прав.

Путін не пішов би на таке, якби не боявся, що, незважаючи на всі його зусилля, всі шепочуться про те, як погано йде війна і як не служити там.

У сучасну епоху, «коли російський лідер закінчує війну явною поразкою — або без перемоги — зазвичай відбувається зміна режиму. Ми бачили це після першої Кримської війни, після російсько-японської війни, після невдач Росії у Першій світовій війні, після відступу Хрущова з Куби в 1962 році та після афганського болота Брежнєва та компанії, яке прискорило Горбачовську революцію перебудови та гласності. Російський народ, при всьому своєму знаменитому терпінні, пробачить багато чого, але не військову поразку».

Саме з цих причин цей український конфлікт далекий від завершення і може стати набагато гіршим, перш ніж завершиться.

Неможливо вникнути в голову Путіна і передбачити його наступний крок, але колір мене хвилює. Бо те, що ми знаємо з дій Путіна, це те, що він знає, що його план А провалився. І тепер він зробить усе, щоб створити план Б, щоб виправдати жахливі втрати, які він накопичив в ім’я країни, де всі говорять і де переможені лідери не йдуть у відставку мирно.

За матеріалами The New York Times

Переклад зробив канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається