Володимир Зеленський зіткнувся з критикою через прорив оборони на сході Росією - FT

Стратегічно важливий опір у Покровську був ослаблений через вимоги вторгнення в Курську, кажуть критики

Президент Володимир Зеленський піддався шквалу критики з боку військових, законодавців та аналітиків через швидке просування російської армії на сході України з того часу, як Київ розпочав своє сміливе вторгнення в Курську область Росії.

Багато українців святкували вторгнення до Курська 6 серпня, сподіваючись, що ця авантюра змусить Москву перенаправити ресурси на новий фронт та змінити хід війни на користь України.

Проте прорив лінії фронту у стратегічно важливій Донецькій області цього тижня викликав негативну реакцію відносно політики Києва, при цьому критики стверджують, що позиції України були послаблені передислокацією тисяч загартованих у боях українських солдатів для Курської операції.

Російські війська наближаються до стратегічно важливого міста Покровськ, захоплюючи прилеглі міста вже на цьому тижні й змушуючи українські підрозділи відступати з підготовлених оборонних позицій.

За даними української аналітичної групи Frontelligence Insight, Покровськ є одним із двох ключових залізничних та автомобільних вузлів у Донецькій області, і його втрата поставить під загрозу логістику всього регіону для українських військових.

Супутникові знімки, проаналізовані дослідниками з відкритих джерел у фінській Black Bird Group, показують, що російські війська зараз знаходяться лише за 8 км від Покровська. У відповідь місцева влада наказала евакуювати мешканців цього району.

Олександр Коваленко, військовий аналітик київської групи Information Resistance, назвав ситуацію на східній околиці Покровська "повним провалом оборони".

"Це не вина рядових солдатів, які утримують позиції, - написав він у Telegram. — Це проблема тих, хто приймає рішення".

Декілька солдатів у цьому районі висловили занепокоєння з приводу оборони навколо Покровська.

Женя, український солдат 93-ї механізованої бригади, який минулого року брав участь у виснажливій 10-місячній битві за Бахмут, описав ситуацію, яка швидко погіршується в Покровську. Він розкритикував структуру командування армією, вказавши на системні збої та неадекватні реакції на мінливі умови бою.

“Чесно кажучи, я ніколи нічого подібного не бачив. Все розвалюється так швидко, – попередив він. — Покровськ впаде набагато швидше, ніж Бахмут".
A general view shows a school that was destroyed in a recent Russian airstrike in Pokrovsk, Ukraine.

Цього тижня українські війська вийшли з Новогродівки, за 8 км на південний схід від Покровська. Центр оборонних стратегій (ЦГЗ), київський аналітичний центр безпеки, заявив, що виведення військ свідчить про брак оборонних ресурсів, незважаючи на важливість Покровська як логістичного вузла.

Мар'яна Безугла, депутат і член комітету з оборони в парламенті, поділилася у Facebook фотографіями з візиту минулого тижня на передову біля Новогродівки. Вона стверджує, що на знімках видно, що шлях до Покровська відкритий.

“Окопи перед Новогродівкою були порожні. У місті, де колись мешкало 20 000 осіб, практично не було української армії,” — написала вона в нищівному посту.

Генерал Олександр Сірський, командувач армії України, заявив у четвер, що він відвідав район Покровська та працює над «посиленням оборони наших військ на найскладніших ділянках фронту, забезпеченням бригад достатньою кількістю боєприпасів та інших матеріально-технічних засобів».

Під час прес-конференції у Києві у вівторок Зеленський охарактеризував ситуацію на лінії фронту біля Покровська як «надзвичайно складну», але заявив, що російський наступ у цьому районі сповільнився після приходу України до Курську.

Насправді, російські війська просувалися в Донецьку швидше з 6 серпня порівняно з попередніми місяцями, за словами кількох військових аналітиків, включаючи Deep State, українську групу, яка тісно пов'язана з Міністерством оборони України, яка відстежує пересування на лінії фронту.

“Там повний хаос,” — сказав Роман Погорілий з Deep State, вказавши на падіння ключових міст, таких як Новогродівка, і загрозу Покровську, що насувається.
Emergency service workers carry children as local residents flee on an evacuation train from Russian troop advances in Pokrovsk, Ukraine

За останні три тижні сили Москви швидко захопили понад два десятки міст та сел з мінімальним опором, враховуючи стару фортецю Нью-Йорк.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики, пояснив, що російські успіхи відбуваються через брак досвідченої української піхоти та перекидання ресурсів у Курську область.

“Україна направила резерви до Курська, залишивши менше можливостей для заповнення прогалин в інших місцях. Більш досвідчені бригади були замінені на нові, менш досвідчені підрозділи”, — сказав Лі.

Військові, мобілізовані цього літа після нових законів українського уряду про заклик, були відправлені на поле бою, не дивлячись на погану підготовку та досвід.

"Вони замерзають... вони не знають, що робити в реальному бою. Багато хто розвертається і біжить при першому ж вибуху," - сказав лейтенант, чиї війська знаходяться на передовій під Покровськом.

Солдати артилерійських підрозділів під Покровськом також відзначили дефіцит снарядів та серйозну невідповідність вогневої могутності російським силам.

“Наші снаряди закінчуються. Нам їх просто не вистачає”, — сказав командир артилерії, зазначивши, що багато ресурсів було перенаправлено на північ до Курська.

Приблизно за останній місяць його підрозділ отримував один снаряд на кожні російські шість-вісім.

Ukrainian servicemen gather around a pickup truck in Pokrovsk

Російські сили, тим часом, зберігають значну тактичну перевагу, підкріплену вищими можливостями авіації та безпілотників, а також артилерії, повідомив аналітичний центр CDS.

Станіслав Асєєв, український журналіст і солдат, який нині перебуває на східному фронті, попередив про можливе «знищення всього південного угруповання військ у регіоні, а не лише Покровська».

Він посилався на «комплекс внутрішніх причин: від посадки квітів замість укріплень до відсутності розуміння з боку вищого командування проблем, які зрозумілі для кожного солдата в окопах».

“Що можна зробити для Покровська?” — риторично спитав він.
“На жаль, єдиний варіант — евакуювати як можна найбільше людей. Я думаю, що місто незабаром перестане існувати.”

Frontelligence заявив, що українське керівництво все ще може зміцнити лінію фронту, розгорнувши нові бригади чи перекинувши сили з інших районів. Однак, якщо Покровськ впаде, це може відкрити російським військам шлях до Дніпра, четвертого за величиною міста України, і розширити свій контроль ще далі.

Джерело — FT

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається