Вплив чеченських війн на культуру

Чеченські війни мали важливе значення як в історії, так і в політиці та навіть в культурі. На стовпах чеченських воєн здобули популярність представники різних прошарків культурної діяльності. Найвідоміші та найвизначніші серед них - це музиканти. До прикладу, багатьом з нас відомий такий музикант як Тімур Муцураєв.

Тімур Муцураєв

Муцураєв писав пісні про чеченські війни. Серед моїх улюблених:

“Грозный, ты держал врага”, “Кровавый горизонт” і “Шамиль ведет отряд”.

Пісні Муцураєва популярні й досі.

Нажаль сам Тімур, в 2008 році змінив свою позицію і лояльно відноситься до путіна та його намісника, рамзанки дирова.

Також відомою піснею, є пісня авторства Муси Нагаєва “Кінець росії”. Нажаль, я не зміг нічого знайти про автора цього шедевру, а тому я не можу розповісти про нього нічого, та я можу розповісти про пісню. Пісня написана на фоні перемоги Чеченської республіки в першій російсько-чеченській війні. В пісні розповідається, як не важко здогадатись, про кінець росії. Твір носить патріотичний та піднесений характер щодо чеченського народу. Також в пісні присутня пряма зневага до російського уряду та війська(що ми звісно ж схвалюємо). Наприклад, розповідається про “уроки” в Грозному та Будьоновську. Послухати пісню ви можете за посиланням.

Також відомим музикантом є Імам Алімсултанов.

Імам Алімсултанов

З початком першої чеченської війни виступав перед воїнами збройних сил Чеченської республіки. Згодом, за проханням Джохара Дудаєва, відправився в Туреччину з метою організації благодійних концертів, кошти з яких йшли на допомогу та лікування чеченських солдатів. Їдучи на концерти в Стамбул через Одесу, тодішній мер Одеси надав Алімсултанову зал музичного театру, де з успіхом пройшли 5 його концертів. Помер імам 10 (за іншими даними 8) листопада 1996 року, ввечері в будинок, де зупинився співак і його група, увірвалися троє в міліцейській формі, розстрілявши впритул Імама й двох його товаришів, але залишився один свідок, що був у ванній. Це вбивство залишилося нерозкритим. За версією українських правоохоронних органів убивство не має політичного підґрунтя і є «розбираннями» між різними угрупованнями. Чеченські спецслужби провели власне розслідування цього вбивства. За їх версією в ньому замішані спецслужби росії.

Алімсултанов написав багато пісень, та найвизначнішо, на мій погляд, є пісня “Україно, спасибо тобі”, в якій дякує за допомогу України під час війни з росією, зокрема в пісні згадується про “Сашка Білого”. Послухати пісню ви можете за посиланням.

Чеченські війни мали серйозний вплив на культуру загалом. Деякі з них, можливо, є улюбленими для великої частини українців. Більшість з цих пісень, як би це не було сумно, підходять під наші сьогоднішні реалії. Нашому народу випало важке випробування війни, а тому, щоб не повторити досвід другої чеченської війни, прошу підтримувати ЗСУ як фінансово так і просто добрим словом, цим кожен з нас наближає Україну до перемоги. Дякую що прочитали мій довгочит, сподіваюсь вам сподобалось.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Захар Олійник
Захар Олійник@Zakhar_Olijnik

261Прочитань
3Автори
5Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

  • Чому панславізм - Зло?

    Іноді виникає думка, а чому взагалі існує так багацько держав з ніби схожими народами, чому б їм не об’єднатися?

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую, ніколи не чула цих виконавців.

Вам також сподобається