Я знаю Євробачення, #003: Огляд репетицій другого півфіналу Євробачення-2023 та прогнози.

Зміст

Тут все настільки рівно, що майже кожен має шанси на прохід.

Eurovision 2023: Semi-Final running orders revealed!
Всі учасники півфіналів у порядку їх виступів

Офіційний канал Євробачення виклав 30-тисекундні виступи учасників другого півфіналу, якими, скоріш за все, вони будуть на екранах наших телевізорів наступного тижня. Проблема в тому, що цих роликів 2 — все поділили на 5 та 11 перформансів для кожного із відео відповідно, але огляд роблю згідно протоколу виступів.

Ще раз нагадаю, що: з цього року, у півфіналах немає професійного національного журі — голосують лише телеглядачі.

Ok, let’s go! (c)

Шматочки репетицій учасників другого півфіналу (перші 5)
Шматочки репетицій учасників другого півфіналу (останні 11)

1. Denmark — Reiley — Breaking My Heart

Якби The Weeknd співав свої пісні для підлітків…

Reiley

Другий півфінал розпочинається з досить простого і пластикового r’n’b на тему розбитих сердець, але в підлітковому форматі. Концепція змін кімнат виглядає дуже цікаво, але це, напевне, єдине, чим може похвалитись данський виконавець. Сама композиція — це алюзія на весь альбом The Weeknd — Starboy, але набагато пластиковіша і натянутіша. Адже у Ейбла пісні про кохання, це справжній вир пристрастей, почуттів та певного меланхолічно-флегматичного негативізму. У виконання Райлі поки складно віриться, щоб йому повірили навіть підлітки — аж дуже він намагається показати весь цей напускний пофігізм у номері, але пісня за своїм форматом вимагає легкого та невимушеного виконання, чого на цьому відтинку не спостерігається (і скоріш за все, не буде).

⏩ Поки оцінка: 1,5 з 5
⏩ Прогноз: 11-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

2. Armenia — Brunette — Future Lover

Балада з хіп-хоп присмаком на злобу дня про боротьбу з ментальними захворюваннями.

Brunette

Історія з похилою площиною не нова, але, як на мене, обігрується достатньо органічно, враховуючи концепт пісні + повільний її розвиток акурат до кульмінації в речитативній хіп-хоп частині. Трохи для картинки аж сильно вирвиочні кольори, які проектуються на самій конструкцій, все ж таки, трохи юзер-френдлівості для номеру би не завадило, але загалом, для першої частини номер виглядає стабільно добре. Як розкриють кульмінацію, поки питання, але з такою опцією поки нема причин говорити, чому цей номер не тягне на фінал. Все залежатиме від хіп-хопової частини.

⏩ Поки оцінка: 3,0 з 5
⏩ Прогноз: 3-е місце у півфіналі, прохід у фінал

3. Romania — Theodor Andrei — D.G.T. (Off and On)

Непоганий тейк про американські гірки у стосунках, завернутий абсолютно в невдалий формат.

Theodor Andrei

От ніби все мало би бути добре: румунський виконавець з хорошим тембром, не дерев’яний, дає сексу і жару під час виконання, і обіграно все навіть досить stylish, і навіть текст пісні під стать тому, що робиться на сцені, але є одне але: композиція в плані побудови та музичного бекграунду настільки сумна, що все це повністю нівелюється і перетворює усі потенційні плюси в один суцільний мінус. Замість неймовірного драйву та смачного жиру у вокалі, Теодор змушений жалібно співати про стосунки а-ля музичні виконавці у переходах чи електричках. Катастрофічний момент, який повністю перекреслює усе. Кабацькі інтонації і загалом нагадують про представника країни-терориста у 2010 році на Євробаченні та його веселе жалісне виконання. І це — у півфіналі, де шанси є у всіх і кожного.

⏩ Поки оцінка: 1,0 з 5
⏩ Прогноз: 15-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

4. Estonia — Alika — Bridges

Здавалось би, класична за всіма канонами балада Євробачення, але…

Alika

Я дуже скептично ставлюсь, коли є дизбаланс між піснею та виконавицею. Є пісні, які молоді виконавці ну ніяк не можуть виконати! І тут грає роль така ситуація: сама виконавиця каже тему, чи якісь тейки, які вона хоче використати у пісні, чи може навіть є свій каркас пісні, а от вже “матьорий” автор чи авторка беруть і роблять з цього тексту/етюду шедевр. Так-то воно так, але є велике але. Зазвичай, автори, хоч і намагаються писати під певну людину ці пісні, але в них завжди пробивається свій-власний-стиль. Який не зміниш і який не викоріниш, і не переробиш під іншу людину. Як на мене, у Аліки пісня, яку складно передати їй самій. Все ніби на високому рівні, є виконання, є сувора інтелігентність, є холодні тони, які намагаються цю композицію перекинути у розряд фірмовості. Але тут грають дві речі: а) старомодність самої заявки; б) сама виконавиця не знає, що робити з цією старомодністю та класичністю. Їй би розкритись на повну, а тут — нема цього. Не дає сама композиція. І виходить замкнене коло: ніби хочеться, але й нема можливостей. А тому, на фоні багатьох артистів, Аліка, на жаль, може просто загубитись.

⏩ Поки оцінка: 1,5 з 5
⏩ Прогноз: 12-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

5. Belgium — Gustaph — Because of You

Справжній гімн впевненості в собі під саунд трішки вийшовшого із моди євроденсу.

Gustaph

Є таланти, а є трудяги. Густаф — це справжній приклад того, як йти до своєї найголовнішої перемоги роками, набиваючи шишки, синці, садна та переживаючи справжні американські горки, які переживає кожен виконавець, який хоче знайти своє місце під сонцем. І найголовніше — він не втрачає свого обличчя. Що і пояснює його пісня “Because of You”. Я такий, який я є, і я приймаю всіх. Прийміть і мене таким же. Органічний у своєму образі та без зайвих купюр.

Єдине, що проблеми стейджингу можуть завадити Густафу поборотись за те, щоб бути почути та побаченим. Поки забагато метушні та незлагодженості, яку конче потрібно виправляти. Ну, і більше голосу, звичайно. Для євроденсової композиції, яка, не в останню чергу, нагадує легендарну британську колаборацію Seal та Adamski — Killer, потрібно, щоб тебе чули. Госпельне тріо дівчат на беках — шикарний вибір, пісню потрібно підсилювати фірмовістю. Ну, а якщо вдасться налагодити контакт між танцівницею та самим Густафом у номері, то прохід у фінал буде забезпечено без жодних проблем.

⏩ Поки оцінка: 3,75 з 5
⏩ Прогноз: 9-е місце у півфіналі, прохід у фінал

6. Cyprus — Andrew Lambrou — Break a Broken Heart

Епічна пауер-балада з хіт-гачком у приспіві.

Andrew Lambrou

Якщо Райлі співав про розбите серце для підліткового формату, то Ендрю вже співає для тих, чий досвід в стосунках виміряється солідним бекграундом. Композиція, зроблена за усіма канонами будь-якого хіта Imagine Dragons часів 2013-2017, виконана так, що хочеться співпереживати і згадувати усі свої старі відносини. Бекграунд теж переходить від штормо-водоспадного до справжнього вогню у кінці. Ніби усе й досить просто та мінімалізовано, але і виконавець сам робить так, щоб на нього звертали увагу від першої до останньої секунди композиції.

⏩ Поки оцінка: 4,0 з 5
⏩ Прогноз: 2-е місце у півфіналі, прохід у фінал

7. Iceland — Diljá — Power

Холодний скандинавський синтпоп-номер з хорошою енергетикою, але без жодних шансів на успіх.

Diljá

В номері ісландської виконавиці є все: і спроба зробити сучасний синтпоп-трек, й ісландський стійкий холодний антураж, і ціла підбірка акробатично-міксфайтових рухів, і від самої Дільї прям йде ціла енергія, яка змушує їй вірити в те, що вона робить. Але, на жаль, цього недостатньо — навіть родзинка в хуці “p-p-p-power” не розкриває доволі посередню композицію, а увесь сам номер, якщо винести за дужки усі спроби конкурсантки розкрити пісню, виглядає досить темним і дуже рівним. Серед стейджфесту цього року та багатьох цікавих ідей, ісландцям буде дуже важко конкурувати з усіма.

⏩ Поки оцінка: 2,5 з 5
⏩ Прогноз: 13-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

8. Greece — Victor Vernicos — What They Say

Щось дико незрозуміле робить грецький виконавець під баладу а-ля Sam Smith + трохи британського електронного бекграунду.

Victor Vernicos

Дуже. Дивний. Номер. Щось зовсім незрозуміле відбувається на сцені, і це у пісні з дуже важливим і глибоким підтекстом, з деякими сильними моментами по ходу текста. Якщо Віктор так намагається зобразити людину, про яку співається у цій пісні — відверто вийшло дуже невдало. На фоні й не дуже чистого і сирого виконання, а також дивного стейджингу з літерами грецького алфавіта, після перегляду цього номеру виникне обов’язково питання: а що, власне, конкурсант захотів показати цим перформансом і чи не виглядатиме це так, що його просто не зрозуміє глядач? Адже окрім важливої теми, яка підіймається в пісні та, насправді, дуже мужнього тембру голосу (Віктору, на хвилинку, 16 років усього), картинка показує якісь дивні танцювальні рухи і намагання просто зверхгіперактивно артикулювати під час співу. Поки абсолютно не виглядає, як заявка, яка на голову вище за потенційну прохідну.

⏩ Поки оцінка: 1,0 з 5
⏩ Прогноз: 14-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

9. Poland — Blanka — Solo

Bejba, it’s kinda crazy (c)

Blanka

От за що варто похвалити польський мовник TVP, так це за вміння проводити роботу над помилками! От все добре зробили, щоб відверто сезонне псевдоамериканське латино почало виглядати виграшно: по-перше, підіграли добре мемам на тему “бейби”, по-друге, зробили непоганий тропікал стейджинг, обігравши тему літа (знову ж — трек сезону!) на ура, а також додавши танцювальний бридж і зробивши Бланку органічною в тому, що вона робить! Ну, а битву за те, хто робить спеку останніх років на Євробаченні: Шанель чи Бланка, обов’язково можна виграти, як то кажуть, у самому бою (тобто у півфіналі). Ну, і щось навіть трохи вдалось підчистити у виконанні. Єдине, що: номер виглядає трохи кустарно і нагромаджено, але для півфіналу цього вистачить з головою, а далі буде пара днів, щоб зробити ще одну роботу над помилками.

⏩ Поки оцінка: 3,25 з 5
⏩ Прогноз: 4-е місце у півфіналі, прохід у фінал

10. Slovenia — Joker Out — Carpe Diem

Дуже рівний з недостатком енергетики перформанс про “живи швидко, помри молодим”.

Joker Out

Коли словенський RTVSLO виклав вичищену та відпрацьовану лайв-версію виступу на телебаченні заявки Joker Out, виглядало все дуже впевнено і переконливо. Потім пішли перші лайви на євровечірках і… щось трохи пішло не так. Репетиції підтвердили деякі моменти: гурту відверто не вистачає розмаху та енергії на сцені, щоб розкритись на повну. Але найголовніша проблема — це сама пісня: вона абсолютно рівна. В ній нема зав’язки/кульмінації, є лише фінальна розв’язка. І — увага — в композиції абсолютно невиразний приспів, який є, на жаль, великою долею успіху в кожній поп-композиції.

Скоріш за все, гурту нічого не завадить потрапити у фінал (благо, поп-рок бенди з легкими піснями люблять на конкурсі), але у самому фіналі тягнути конкуренцію з дуже яскравими конкурсантами буде досить і досить важко.

⏩ Поки оцінка: 2,5 з 5
⏩ Прогноз: 7-е місце у півфіналі, прохід у фінал

11. Грузія/Сакартвело — Iru — Echo

Прогресивний стейджинг на фоні абсолютно невиразної композиції.

Iru

Я не перестаю дивуватись, як постановнику вдалось підібрати ключі до композиції грузинської учасниці. Почнімо з того, що пісня Iru — дуже сильно нагромаджена і слухати місцями музичне аранжування реально важко. Деяку “тарабарщину” в пісні цікаво відмітити, але не більш того. Ну і приспів: він дійсно вимальовується, навіть впадає у пам’ять, але знову ж, на фоні усієї перевантаженного малюнку заявки — дуже швидко вивітрюється. Тим більш цікаво було побачити обіграну проекцію екранів під 45 градусів. Сам номер динамічний, добре сфоксуваний на виконавицю, і максимально сильний, наскільки це дозволяє сама пісня. Я не певен у високому результаті цієї постановки, але у фінал має проходити без проблем.

⏩ Поки оцінка: 3,0 з 5
⏩ Прогноз: 9-е місце у півфіналі, прохід у фінал

12. San Marino — Piqued Jacks — Like an Animal

Дуже погана гра у The Rolling Stones від колективу із Сан-Марино.

Piqued Jacks

Якщо чесно, потенціал у цієї заявки і у цього гурту міг би бути, і він трохи навіть вимальовувався після євровечірок. Це при тому, що їх виступ на сан-маринському нацвідборі не витримував жодної критики взагалі. Але репетиції та фінальна картинка показала однозначно: від цього виступу багато очікувати не потрібно. Дуже дивний бекграунд з поцілунком: ну який, прости Господи, The Rolling Stones, коли увесь гурт не тягне і на 20% фронтмена Міка Джаггера? Вокаліст Piqued Jacks, хоч і намагається з усіх сил тягне цей виступ, але виглядає дуже слабко в усьому: енергетика слабка, харизми нуль, дуже скуті та неемоційні рухи, та й виконання під стать — дуже брудне та невпевнене. В цьому всьому певні зародки є, але для цього виступу, як мінімум, потрібно змінити повністю усіх учасників колективу. Потім — стейджинг. А на фінал — й підхід до усього цього.

⏩ Поки оцінка: 1,25 з 5
⏩ Прогноз: 16-е місце у півфіналі, непрохід у фінал

13. Austria — Teya & Salena — Who the Hell is Edgar?

Меметична заявка з розмахом на іронію над корпоративними умовами праці.

Teya & Salena

Однозначно, дует — фаворити другого півфіналу. Бо це той самий момент, коли всі зашифровані снік-діси на знецінення музичної праці у великому світі шоубізу і загалом, ціла епопея на тему “хто ти такий, чорт забирай?” шикарно обіграні з іменем одного з легендарних авторів бестселерів жахів XIX століття. І хоча, виступу трохи не вистачає обігранної меметичності та віральності рухів з відеокліпу композиції (як це, наприклад, показали на ТБ-виступі у австрійській версії “Танці з Зірками”), дует все ще виглядає дуже сильно не тільки у цьому півфіналі — але й у всьому конкурсу в цілому.

⏩ Поки оцінка: 4,0 з 5
⏩ Прогноз: 1-е місце у півфіналі, прохід у фінал

14. Albania — Albina & Familja Kelmendi — Duje

Вам под люком (падлюкам) не дує?

Albina & Familja Kelmendi

Знаєте, після перегляду фільму “Люксембург, Люксембург”, я змінив докорінно своє ставлення до балканської музики загалом. Це цілий пласт і ціла культура, особливо з дуже підкресленим (підкресленим!) ставленням до родини і до родинних стосунків загалом. Пісня Альбіни та всієї родини Кельменді — про дуже важливі речі: про любов та клімат у сім’ї. І хоча обгортка цієї пісні достатньо слабка та дуже старомодна (все ж таки, на дворі зараз не 2007-ий рік і Євробачення проходить не в Фінляндії), але виконання не дозволяє такого сказати про весь склад учасників. Всьому цьому віриш, а от чи повірить глядач: поки складно. Але на фоні цього всього є дуже епічний стейджинг, і червоно-чорні тони албанського прапору. Червоне — то любов, а чорне — то журба (с).

⏩ Поки оцінка: 3,0 з 5
⏩ Прогноз: 10-е місце у півфіналі, прохід у фінал

15. Lithuania — Monika Linkytė — Stay

Ще одне людяне обличчя цьогорічного конкурсу — і це обличчя Литви.

Monika Linkytė

Євробачення — це не тільки конкурс пісень та ТБ-картинок. Це і конкурс людей, про що ніколи не можна забувати. І от саме завдяки таким людям, як Моніка чи Густаф, ми розуміємо, що музика не може бути поза політикою, не може залишатись нейтральною і не може оспівувати про високі матерії, будучи сліпою стосовно питань “так хто ж є злодієм?”.

Можливо, “Stay” не найкраща пісня цього року. Можливо, номер не є чимось із серії “здивуйте нас, або програєте”. Але тут цього не потрібно. Тут є Моніка, тут є 4 дівчини з госпельних беків (як з Густафом — знову для фірмовості номеру), тут є приємний однотонний бурштиновий бекграунд, і тут є “Čiūto tūto”. І якщо у Iru з Сакартвело не вдалось передати головний гачок, так як потрібно, то у Моніки “чуто-туто” заспівати вийде всім і кожному. Це фінал, і це потенційно непогані шанси на середину фіналу.

⏩ Поки оцінка: 3,75 з 5
⏩ Прогноз: 5-е місце у півфіналі, прохід у фінал

16. Australia — Voyager — Promise

Кавер на “Heroes” переможця Євробачення 2015-го року Монса Земерльова у рок-обробці.

Voyager

Австралійському гурту, після минулорічної поразки Шелдону Райлі, вдалось цього року взяти реванш і поїхати на Євробачення. Заявка: непоганий альтернативний метал з корівськими брейкдаунами на бриджі, але до хітовості їй дуже і дуже далеко (ще й дивним чином пісня дуже сильно нагадує переможця Євробачення-2015). Що ще дивного: увесь номер абсолютно не корелюється з тим, що намагається грати гурт: холодні ретровейвові кольори + автомобіль з номерами назви пісні більше нагадують старий добрий серіал “Лицар доріг” з Девідом Хасельхофом у головній ролі. Хоча біла машинка — це зовсім не K.I.T.T., а сама пісня аж сильно вибивається з повільного розвитку стейджингу, все ж таки, це міцна середина півфінального проходу, а у от фіналі гурт чекає боротьба або лише з одним Карьєю, який усі лаври корівської електроніки перебрав на себе, або ще й з цілою бандою різних гуртів, хороших та різних. І тут доведеться розштовхувати усіх ліктьми.

⏩ Поки оцінка: 3,0 з 5
⏩ Прогноз: 6-е місце у півфіналі, прохід у фінал

На даний момент, це всі учасники другого півфіналу пісенного конкурсу Євробачення-2023! Незабаром очікуйте огляд фінальної частини (після двох півфіналів). А якщо вам цікаво приєднатись до спільноти таких же єврофанів, поспілкуватись чи приєднатись до єврофанського руху України, приєднуйтесь:

OGAE Ukraine (офіційний фанклуб Євробачення в Україні):

Telegram
Instagram
Twitter
Youtube
(OGAE Ukraine)
Youtube (Євробачення в Україні)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Eugene Bondarev
Eugene Bondarev@Vigilante1834

2.5KПрочитань
4Автори
28Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається