Як навчити дитину поводитися з грошима

Зміст

📍 Приєднуйся до телеграм-каналу👉 Психологія Достатку

Які якості визначають успіх дитини у майбутньому

 

Щоб дитина навчилася раціонально розпоряджатися грошима і досягла успіху в дорослому житті, необхідно з самого раннього віку прищепити їй дві цінні якості: здатність подолати миттєві бажання заради більшої нагороди в майбутньому та вміння діяти незалежно.

Відстрочена винагорода

Відстрочена винагорода - це здатність боротися з миттєвими насолодами і чекати відкладеної нагороди.

У відомому Стенфордському зефірному тесті дітям надали вибір: отримати невелику нагороду зараз чи більшу нагороду через короткий проміжок часу.

Дослідники простежили за дітьми до підліткового віку та виявили, що діти, які змогли почекати довше, в подальшому житті були успішнішими. Здатність чекати нагороди відіграє важливу роль у досягненні успіху та благополуччя.

 Незалежність

Ця якість забезпечує почуття контролю над собою та здатність будувати судження незалежно від інших людей. Згодом будь-яка дитина починає виявляти незалежність, намагається відокремити себе від батьків і діяти самостійно.

Важливо не придушувати прагнення дитини до незалежності, а підтримувати та спрямовувати її на цьому шляху. Діти, які навчаються бути вільними, проходячи через певні етапи, виростають в успішних та продуктивних людей.

Нижче ми наведемо декілька способів поступово прищепити дитині ці дві якості – незалежність і здатність відмовитися від миттєвих насолод – спочатку через ігри та казки, а потім за допомогою певних правил та порад.

Як учити поводженню з грошима у різному віці

Оскільки розвиток дітей відбувається поступово і на кожному віковому етапі необхідні свої заходи та способи навчання, розглянемо кілька періодів:

·         дошкільний вік (3-7 років);

·         молодший шкільний (7-11 років);

·         підлітковий (11-14 років);

·         рання юність (14-18 років).

Далі розповімо, як навчити дітей:

·         відрізняти свої потреби від бажань;

·         з розумом розпоряджатися своїми грошима;

·         не лише брати, а й давати.


Дошкільний вік (3–7 років)

Хоча діти дошкільного віку не дуже добре контролюють свою спонтанну поведінку, все ж таки можна навчити їх виявляти силу волі. Ігри, описані нижче, допоможуть дітям навчитися чекати відкладеної нагороди.

На цій стадії розвитку діти починають перевіряти свою незалежність, батьки часто чують вимогливе "Я сам!", коли намагаються виконати за них звичні дії. Дозвольте їм перевірити межі своїх можливостей, при цьому підтримуючи та спрямовуючи. Наведені нижче стратегії допоможуть надати дітям вибір.

Відрізняти потреби від бажань

1. Пограйте в “Хочу і треба”. Суть гри в тому, щоб відрізняти те, що хочеться, від того, що потрібно зробити. Ставте запитання на кшталт: «Повечеряти — це хочу чи треба?» Можете грати в цю гру щоразу, коли дитина попросить про щось: увімкнути мультик, піти гуляти.

2. Пограйте в "Зараз менше або потім більше". Коли дитина попросить щось у магазині, спробуйте запропонувати йому вибір: купити зараз маленьку іграшку чи цукерку чи почекати до завтра чи до вихідних та отримати щось більш цінне й бажане. Якщо дитина погодиться, завжди тримайте обіцянку.

3. Розкажіть дитині казку, у якій неприємності відбувалися через те, що герой поспішив. Або можна вигадати свою казку, в якій хлопчик чи дівчинка поспішили отримати нагороду, тому отримали набагато менше, ніж могли б.

Витрачати гроші з розумом

1. Покажіть дитині, що можна накопичувати на якісь насолоди. Наприклад, ви можете кілька днів давати їй по кілька гривень, а коли накопичиться потрібна сума, піти в магазин і разом купити те, що вона захоче.

2. Коли ви розплачуєтеся карткою, у тому числі кредитною, обов'язково говоріть дитині, на що ви витрачаєте гроші. Вона має знати, що ви розплачуєтеся грошима за все, що купуєте, а не використовуєте якусь чарівну субстанцію, яка береться нізвідки,  і тому не має цінності.

3. Пограйте у магазин. Зробіть касу із підручних речей, поставте товари та цінники на папірцях. Дайте дитині певну кількість грошей. Нехай вона сходить до вашого магазину і придбає якісь речі. Ви будь-якої миті можете помінятися ролями, але дотримуйтесь правил: купити можна тільки за тією ціною, що встановлена ​​спочатку.

Не лише брати, а й віддавати

1. Зробіть сімейну скарбничку. Навчіть дитину збирати гроші, але не на швидкі задоволення, а на якісь великі покупки: одяг, велосипед, телефон.

2. Покажіть, що ви також вносите свої гроші у скарбничку. Встановіть кількість монеток, які дитина кидатиме в скарбничку щодня, а потім разом з нею додавайте в скарбничку 50% від її вкладень. Дитина буде вчитися на вашому прикладі та бачити, як поступові вкладення збільшують загальну кількість заощаджень.

3. Навчіть дарувати іграшки. Попросіть дитину вибрати дві-три відносно нових і подарувати, віддати в дитячий садок або на гуманітарну допомогу.


Молодший шкільний вік (7–11 років)

 На цьому етапі діти часто зачаровані грошима. Це чудова можливість пояснити дитині, що таке банківський рахунок, і продовжити її знайомство зі світом грошей.

У цей час у дітей розвивається почуття гордості за свої здобутки та здібності. Це гарний момент для запровадження плати за роботу по дому. Не варто платити дитині за те, що входить до її щоденних обов'язків: прибирання іграшок, наведення порядку в своїй кімнаті, прибирання посуду після їжі. Однак ви можете давати гроші за якусь додаткову роботу: миття вікон, чищення дивана чи килима, миття посуду після свята.

Відрізняти потреби від бажань

1. Надайте дитині вибір. Наприклад, запропонуйте купувати морозиво три дні на тиждень або одну велику іграшку наприкінці тижня. Покажіть дитині цю іграшку, поясніть, що вона зможе її отримати тільки якщо відмовиться від щоденного задоволення у вигляді морозива.

2. Нехай дитина бере участь у рішенні про значне придбання. Покличте її, коли обговорюватимете великі сімейні покупки. Поясніть, чому ви приймаєте саме таке рішення, від чого відмовляєтеся заради дорогої речі, чому вона необхідна.

 Витрачати гроші з розумом

1. Порівнюйте ціни тих самих продуктів у магазині, перш ніж купити їх. Поговоріть з дитиною про те, чому ви купуєте саме цей продукт, а не інший.

2. Створіть правила накопичення. Запропонуйте дитині відкладати певний відсоток від кожного грошового надходження, наприклад, з кишенькових витрат або подарунків на свята.

3. Створіть дитині рахунок або картку. Зараз деякі банки надають можливість відкрити картку для дітей від шести років. Це додаткова карта, прив'язана до батьків, на яку ви зможете перераховувати гроші. 

Не лише брати, а й віддавати

1. Навчіть дитину допомагати іншим. Наприклад, вона може віддати частину своїх грошей або іграшок малозабезпеченим дітям. Поясніть своїй дитині, що є родини, в яких дохід надто малий, щоб купувати іграшки дітям, що вона може допомогти комусь стати щасливішим.

2. Встановіть правила для благодійності. Наприклад, можна домовитися з дитиною, що за одну нову іграшку / одяг / самокат/ велосипед вона віддаватиме одну стару (але не дуже пошарпану) на благодійність. 


Підлітковий вік (11–14 років)

Діти цього віку прагнуть незалежності. Вони перевіряють межі своєї свободи та переходять з дитинства у підлітковий період. У цей час добре розбудити у дітях дух підприємництва: слухати їхні ідеї та дозволяти втілювати їх у життя.

Діти краще розуміють математику — з ними вже можна говорити про відсотки та пояснювати механізми роботи банківської системи.

У цьому віці можна вчити дитину шукати товар в Мережі та оформлювати замовлення в інтернет-магазинах та на маркет-плейсах.

 

Відрізняти потреби від бажань

1. Перш ніж купувати щось, навчіть дитину шукати інформацію про товар в Інтернеті. Почитайте відгуки, порівняйте бажану покупку із товарами інших брендів. Обговоріть, чи варто купувати товар зараз або зачекати на розпродаж, замовити дешевше з більш довгою доставкою.

2. Поговоріть про заощадження. Поясніть дитині, що в житті бувають ситуації, коли терміново можуть знадобитися гроші. На такий випадок потрібно відкладати резерв. Запропонуйте їй самостійно вигадати кілька таких ситуацій, які можуть статися в його житті.

Витрачати гроші з розумом

1. Поясніть різницю між рекламою та оглядом. Можете зіграти з дитиною у гру «Відрізни рекламну статтю від нерекламного огляду, заснованого на особистому досвіді».

2. Поясніть дитині різницю між покупкою за власний кошт і покупкою в кредит. Розкажіть, скільки відсотків їй доведеться заплатити банку і наскільки дорожчою стане та сама річ. Поясніть ризик невигідних кредитів.

 

Не лише брати, а й віддавати

У цьому віці діти стають більш чуйними та розуміючими, усвідомлюють, що у всіх сімей різні матеріальні можливості, тож у ваших розмовах про благодійність можна торкнутися складніших матерій, ніж раніше.

 1. Розкажіть дитині про нерівність доходів, про незаможних людей, про проблеми переселенців.

2. Привчіть дитину думати про те, чого потребують інші. Обговоріть із нею, які проблеми є в нашій та інших країнах.

3. Разом вирішіть, скільки годин на тиждень або місяць дитина може присвятити допомозі іншим людям. 


Рання юність (14–18 років)

Це вік, коли молода людина розуміє дорослий світ набагато краще і вже вважає себе його частиною.

Важливо дати дитині свободу щодо серйозних рішень. Вона помиляється - дозвольте їй це. Ваше завдання - не захистити її від помилок, а пояснити, як на них вчитися.

І вже настав час планувати майбутнє вашої дочки або сина.

Відрізняти потреби від бажань

1. Розкажіть про правило “48 годин”. Навчіть дитину перед прийняттям рішення про велику покупку почекати 48 годин. Це убезпечить її від спонтанних витрат.

2. Обговорюйте причини, з яких дитина хоче купити щось дороге. Запитайте, чому ваша дочка або син хоче це купити, чи вважає дитина, що дорогі покупки зроблять її щасливою.

3. Навчіть дитину розставляти пріоритети. Поясніть, чому потрібно приділяти час навчанню, спорту, позакласним заняттям, навіть якщо доводиться жертвувати розвагами. Вміння розставляти пріоритети допоможе керувати грошима у майбутньому.

Витрачати гроші з розумом

1. Навчіть дитину планувати бюджет. Разом складіть бюджет на місяць, а наприкінці терміну перевірте, чи збігаються плани з реальністю.

2. Ознайомте дитину з інвестиційними інструментами. Розкажіть, куди та чому варто вкладати гроші.

3. Розкажіть про позики. Ваша дитина може вперше зіткнутися з бажанням позичати грошей або дати в борг друзям. Розкажіть, як борги можуть руйнувати дружбу, коли варто дати у борг і як відмовити, щоб зберегти гарні стосунки.

Піклуємось про майбутнє

1. Дізнайтесь, що надихає вашу дитину, разом подумайте, що вона може зробити для розвитку та просування у цій галузі. Якщо дитина не знає, чим зайнятись, допоможіть їй знайти захоплення.

2. Допоможіть знайти баланс. Ваша дитина може сильно захопитися вирішенням якоїсь проблеми. Допоможіть йому знайти рівновагу: щось він може зробити вже зараз, а щось доведеться відкласти на майбутнє.


 ❓ Сподобався матеріал?

📍 Приєднуйся до телеграм-каналу👉 Психологія Достатку

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Психологія Достатку
Психологія Достатку@Igor7064

ТГ-канал про грошове зростання

1.2KПрочитань
0Автори
16Читачі
На Друкарні з 3 липня

Більше від автора

  • Гроші у сімейній парі

    У День закоханих дуже логічно (хоча і прозаїчно) поговорити про сімейні гроші та про те, як їх розподіляти.

    Теми цього довгочиту:

    Фінансова Грамотність
  • Роберт Грін "48 законів влади" (конспект книги)

    Сорок вісім хитрих, безжальних, повчальних законів влади від Роберта Гріна, які стануть у пригоді кожному, хто прагне досягати вершин. У США продано понад 1.2 мільйони примірників, книгу перекладено на 25+ мов.

    Теми цього довгочиту:

    Самореалізація
  • Хитрощі розуму, які змушують переживати через дурниці

    У книзі «Ліки від нервів» фахівець із когнітивної психотерапії Роберт Ліхи розбирає типові помилки розуму, які щодня затягують нас у вир негативу. Навчіться відстежувати ці когнітивні помилки, і світ стане набагато приємнішим місцем.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається