Як потрібно та непотрібно доглядати за вашим АК

ЯК НЕ ТРЕБА

1)Пісок

З якоїсь причини, чистка зброї піском стала досить розповсюдженим кустарним методом чистки, хоча це прямо забороняється. Це вкрай шкідливо як для АК, так і для будь якої іншої зброї. Потрапляючи у зброю, пісок виступає абразивом – дряпає рухомі частини, деформує їх під час роботи, зменшуючи надійність та точність зброї. Піщинки у стволі слугують також центрами утворення нагару. При стрільбі пісок не буде сам висипатись зі зброї: по-перше, цьому будуть заважати залишки заводської змазки, по-друге - пробували колись збити дрібну пилюку з одягу руками?

2)Бензин/керосин

Не стільки шкідливо, скільки просто неефективно. Нафтопродукти не змочують нагар настільки, щоб відтчутною була різниця між чисткою ганчіркою з бензином и просто ганчіркою. На автоматиці бензин не створює ніяких плівок, які зменшували б тертя між деталями.

3) Вода

Не дивлячись на віру в стійкість АК до зовнішніх впливів, починаючи дощем і закінчуючи виверженням вулкану, сліди вологи, що надовго лишаються в середині зброї, можуть накопичуватись у невеликих подряпинах та мікродефектах поверхні, викликаючи плямкову коррозію.

ЩО, КУДИ І СКІЛЬКИ

Мудрість каже: ‘Якщо не виходить ні так, ні сяк, то відкрий інструкцію’. Так, до АК вона існує на папері, а не тількі в головах інструкторів.

“Руководство по 5.45 мм автомату Калашникова” (там також є інструкції до РПК, радимо глянути) рекомендує наступні дії для поточного обслуговування:

- здійснити неповну розборку автомата

- продіти шматок тканини у прорізь на шомполі, нанести на тканину збройове мастило, злегка пом’яти пальцями просочену тканину. Увести шомпол у канал ствола, невеликим зусиллям протягнути тканину по стволу. Повторити 3-4 рази. Протягнути крізь канал ствола чисту тканину. За наявності слідів забруднення, іще раз пройтись новою змащеною тканиною до моменту, коли сліди забруднення будуть видалені.

- Ствольну коробку, затворну раму, затвор та газовий поршень протерти тканиною, змоченою збройовим мастилом. На цих деталях не має лишатись багато мастила. Додатково радимо додати пару крапель мастила окремо в чашу затвора, так ви частково змастите екстрактор, ежектор та отвір для буйка. Але для повноцінного обслуговування без повної розбори затвору не обійтись.

- Газову трубку, газову камеру та компенсатор промити мастилом та прочитити шомполом з тканиною. Після чистки газову трубку та камеру протерти насухо.

- Інші металеві частини протерти чистою тканиною, після чого нанести тонку плівку мастила.

Ті, хто читали орігінальну інструкцію, можуть сказати що чистка та змащення там винесені в окремі пункти. Це пов’язано з тим, що у совку поняття мастил-CLP ще не існувало. CLP (clean, lubricate, protect, англ. Чистка, змащування, захист), до яких відноситься і наше універсальне мастило S148, виконують обидві описані в мануалі функції.

Окремо варто згадати так звані розміднювачі, до яких відноситься популярний серед стрілків РЧС. РЧС та всі інші розміднювачі – ДУЖЕ АГРЕСИВНІ СУМІШІ. Їх завдання – розчиняти мідь, що осаджується у каналі ствола при проходженні кулі по нарізах. При неправильному використанні вони можуть руйнувати сам ствол.

Правильне застосування цих сумішей виглядає так:

- на шомпол надягається тканина та просочується розміднювачем

- змочену тканину 2-3 рази проводять по каналу ствола, шомпол залишають у стволі на 10-15 хв

- після цього ствол вичищають сухою тканиною до зникнення синього забарвлення (такий колір дає розчин міді у розміднювачі).

Хай стрільба йде як по маслу!

Наш телеграм: @s148_engineering;

Наш інстаграм: @s148_engineering;

Наш фейсбук: @s148engineering;

Наш ютуб: @S148Engineering;

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
S148 Engineering
S148 Engineering@s148_engineering

Догляд за зброєю від хіміків

76Прочитань
7Автори
4Читачі
На Друкарні з 15 червня

Більше від автора

  • Звідки береться нагар

    Бездимний порох утворює сажу при згорянні, що формує нагар на зброї. Причини утворення: високий порох/повітря, низькі температури, старий порох, барвники в мастилах. Сажа погіршує змащувальні властивості, викликає корозію і зношування механізмів, знижує точність стрільби.

    Теми цього довгочиту:

    Нагар У Зброї
  • Хімічна очистка

    Часто виникають ситуації, коли CLP для очистки уже недостатньо значний настріл, цементування нагару після довгого простою без чистки чи накопичення обміднення. У таких ситуація на допомогу приходить спеціалізована хімія для чистки зброї.

    Теми цього довгочиту:

    Видалення Міді
  • Очистка глушника. Конструкційні особливості. Польові умови. Ультразвукова чистка

    Поради з догляду за розбірними і нерозбірними глушниками в польових умовах і в тилу, включаючи методи чищення та використання ультразвукових ванн.

    Теми цього довгочиту:

    Очистка Глушника

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається