Як розпочати бізнес - 9 основних етапів

Зміст

Свій бізнес мати не просто, спочатку він забере багато часу, змушуючи цілодобово безперервно думати про реалізацію власних ідей. Тому перш ніж думати, як почати бізнес, подивіться наступні етапи.

Етап 1. Визначення своєї цінності

Людина найбільш успішна в тій сфері, яка відповідає її бажанням та інтересам. Тому варто обирати саме той напрямок, у якому вам найкомфортніше. Чудова ідея виникає на стику людських потреб і ваших інтересів. Щоб зрозуміти, як відкрити свій бізнес з нуля, чесно дайте відповідь на низку запитань. На що ви готові витрачати час? Що викликає найбільший інтерес?

На перший погляд здається, що визначити покликання не важко - це те, що ви робите з великим задоволенням. Наприклад, вам подобається будувати, писати тексти, займатися облаштуванням будинку або малювати. Як придумати бізнес-ідею з нуля? Поставте перед собою чітке завдання придумати ідею і щоразу згадуйте про неї. Ваша фантазія та розширений кругозір допоможуть. Ідея може прийти в голову спонтанно.

Етап 2. Аналіз ринку та вибір ніші майбутнього проєкту

Щоб розібратися з чого почати свій бізнес, варто ретельно проаналізувати ринок і визначитися з нішею. Перевага вибору саме своєї ніші полягає в тому, що, якщо людина чимось захоплена, вона намагається дізнатися про цю справу якомога більше. Наприклад, вам подобається доглядати за тваринами, то тоді простіше почати бізнес з нуля з продажу кошенят. Ви знаєте, як їх годувати, купати, засоби для догляду тощо.

Якщо ви не вибрали нішу, або поставили перед собою завдання вийти на інший рівень життя в плані фінансів, вибирайте напрямок, у якому обертається багато грошей. Це можуть бути будівельні послуги, сфера торгівлі або продаж нерухомого майна. Конкуренція, звісно, не дає змоги заробити одразу і багато.

Однак зрозумілі звички клієнтів і роками напрацьована схема дадуть можливість стартанути без вигадування чогось нового. Ставши отримувати прибуток, можна найняти директора і не брати явної участі в бізнесі. А вільний час піде на зовсім інші завдання, наприклад, запуск нової справи.

Етап 3. Складання плану дій

З чого почати свій бізнес? Після вибору бізнес-ідеї, потрібно прикинути все в цифрах, визначитися з витратами і доходами, причому з деталізацією до копійки.

Так, наприклад, у торгівлі основними частинами витрат стануть:

  • оренда приміщення

  • реклама

  • закупівля продукції

  • податки

  • зарплата працівникам.

Усі ці цифри слід відобразити в бізнес-плані. Причому брати цифри не з голови, а використовувати ті, які є сьогодні на ринку. Тому ретельно вивчіть пропозиції постачальників товару.

Усіх, кого знайдете в інтернеті, уточніть розцінки телефоном. Ціни мають бути реальні. Правильно складений план допоможе в реалізації вашої ідеї і дасть відповідь на питання: як відкрити свій бізнес з нуля.

Порівняйте ціни у себе і конкурентів. Чіткий план необхідний для того, щоб визначитися з бізнес-моделлю. Зазначимо, що до нього має входити ще й маркетинговий план, згідно з яким продаватиметься ваш продукт.

Якщо на етапі планування виявляться помилки, то потрібно буде коригувати модель. Таке може статися, якщо у конкурента постачальник надає товар за вигіднішими цінами. На етапі планування потрібно зробити все для того, щоб бізнес приносив прибуток. Кресліть креслення і схеми з поясненнями. Це ваша інструкція, дотримуючись якої збільшуються шанси на успіх.

Етап 4. Маркетингові дослідження

Щоб постійно отримувати прибуток, перед відкриттям, наприклад, магазину біжутерії проведіть маркетингові дослідження. Успіх можливий у тому разі, якщо:

  • Ретельний підбір товару;

  • Пошук надійних постачальників (а краще працювати безпосередньо з виробником, без посередників).

Запорука успіху будь-якого бізнесу, пов'язаного з продажами, - грамотний вибір продукції. Дуже важливо зрозуміти, що потрібно покупцеві. Час від часу слід змінювати асортимент. Особливо це варто робити перед такими святами, як Новий рік, 8 березня тощо.

У цей період року люди цікавляться біжутерією під одяг і взуття. Отже, в асортименті має бути присутня продукція різних відтінків і стильової спрямованості, що дасть змогу підібрати прикрасу під будь-який смак і гардероб.

До вибору товару не можна підходити з позицій його якості та ціни - важливо усвідомити, яким попитом він користується у покупців. Чи варто замовити у постачальника ті чи інші позиції продукції. Проведіть власне маркетингове дослідження: пройдіться магазинами і проаналізуйте, які позиції товару особливо затребувані у покупців; запитайте менеджерів ваших конкурентів і дізнайтеся, що продається найкраще.

Замислюючись, як відкрити свій бізнес з нуля, почати власну справу можна з відкриття однієї точки продажів. За наявності великого асортименту товарів високого цінового сегмента знадобиться 50 тис. $ на відкриття торгової точки. Якщо акцентувати увагу на середню і низьку цінову категорію продукції, стартанути можна з 30 тис. $. Сюди входять витрати на відкриття ТОВ, комунальні послуги, меблі для магазину, закупівлю продукції, заробітну плату співробітникам, оренду приміщення.

Пам'ятайте, продажі залежать від розташування торгової точки. Вона повинна знаходитися в людному місці. Станція метро, зупинка громадського транспорту, торговельно-розважальний центр, що знаходиться поруч, - все це впливає на потік відвідувачів і, відповідно, продажі.

Замовляючи біжутерію у виробника оптом, ви зможете розраховувати на великий асортимент товару за вигідною вартістю. Завдяки такому підходу, можна добре заощадити, а, зменшивши витрати, придбати більше продукції. При цьому кінцева ціна, за якою буде реалізовуватися товар, не дозволить відмовитися від такої вигідної покупки.

Етап 5. Реєстрація ФОП

ФОП – це ідеальна організаційно-правова форма для невеликого бізнесу, в тому числі якщо Ви плануєте надавати послуги або продавати товари кінцевим споживачам – фізичним особам. Реєстрація фізичної особи підприємцем та обрання загальної чи спрощеної системи оподаткування є можливим в автоматичному режимі на Порталі Дія.

Де отримати

  • Районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації

  • Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад

  • Центр надання адміністративних послуг

  • Нотаріуси

Що потрібно для відкриття ФОП

Алгоритм реєстрації фізичної особи-підприємця в Україні й отримання витягу з реєстру раніше був нескладним, але останніми роками він став іще простішим завдяки послугам різних державних онлайн-сервісів. Сьогодні його можна пройти самостійно, без залучення третіх сторін. Коротко процес реєстрації виглядає так:

  1. Обрати КВЕДи та групу єдиного податку (ЄП) для ведення бізнес-діяльності.

  2. Подати заяву на реєстрацію та перехід на єдиний податок (за необхідності).

  3. Отримати виписку в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) в Україні чи за допомогою послуг онлайн-сервісу.

  4. Подати в державну податкову службу (ДПС) заяву на витяг із реєстру платників ЄП протягом 10 днів після отримання виписки із ЦНАП.

  5. Через 10 днів після подання отримати в ДПС готовий витяг.

  6. Згенерувати електронний цифровий підпис (ЕЦП) онлайн або отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів.

  7. Відкрити рахунок у будь-якому зручному для вас банку.

Ось і всі кроки, які потрібно пройти у процесі реєстрації.

Етап 6. Реклама в інтернеті

Якщо ви знаєте, як почати свій бізнес, і у вас є пропозиція послуг, значить настав час для пошуку клієнтів. Сповістіть ваших друзів, рідних і знайомих, проінформувавши їх про те, якою діяльністю займаєтеся. Це дасть змогу укласти перші контракти. Якщо послуги для них не актуальні, попросіть телефонні контакти знайомих, яким можна вас порекомендувати.

Створення сайту

Для найбільшого охоплення аудиторії найкраща інвестиція в бізнес - створити сайт і просунути його в ТОП-10 видачі пошукових систем за заданими ключовими запитами. Однак без продуманої стратегії не можна домогтися позитивних результатів і отримувати максимальний прибуток. Тому основне завдання - визначити цілі, все інше - тільки засоби їх досягнення.

Плюси наявності власного сайту очевидні:

  • автоматизація бізнесу, можливість об'єднання з іншими інструментами роботи з клієнтами;

  • можливість взаємодії з клієнтом персонально;

  • інтернет-майданчик доступний для користувачів 24\7;

  • автоматизація роботи з клієнтами (склад, реклама, бухгалтерія, маркетинг тощо);

  • кожен із відвідувачів отримує інформацію про фірму, необхідну саме йому;

  • проста й оперативна зміна інформації на веб-сайті;

  • можливість збору статистичних даних, здійснення різних маркетингових заходів, які спрямовані на ретельне вивчення клієнтів;

Грамотно підібраний комплекс рекламних методів буде ефективно працювати на розкрутку вашої компанії в глобальній мережі. Довіривши цю роботу, наприклад, спеціалізованій компанії, можна забезпечити вирішення наступних завдань: підвищення впізнаваності бренду, збільшення видимості в глобальній мережі, істотне зростання продажів, збільшення кількості відвідувачів.

Сьогодні існує кілька видів веб-ресурсів, перерахуємо кожен із них:

  1. Сайт-візитка. Головне призначення - реклама. Складається з декількох сторінок і знайомить відвідувачів з вашими послугами. Замовляючи створення веб-сайту, ви тим самим отримуєте рекламний майданчик у глобальній мережі.

  2. Односторінковий сайт - це веб-ресурс, який складається з однієї сторінки. Зазвичай він використовується для презентації та/або продажу будь-якої продукції або послуги.

  3. Сайт фірми - це ваш персональний менеджер, який здатний провести рекламну кампанію і прийняти заявку.

  4. Інтернет-магазин. Використовується як додаткова торгова точка, яка працює на вас 24 години на добу.

Дозвольте дізнатися про вас тисячам користувачів. Інвестиції у створення власного сайту - це інвестиції в розвиток вашого бізнесу, адже такий ресурс є джерелом інформування ваших потенційних клієнтів і партнерів, ефективним способом залучення відвідувачів і, відповідно, збільшення продажів ваших товарів і послуг.

Розкрутка сайту

Створення сайту - це лише перший крок до успіху в інтернеті. Його ще потрібно постійно просувати та вдосконалювати, враховуючи всі фактори, які впливають на успіх фірми. Слід звертати увагу на структуру веб-сайту та його графічне оформлення. Остаточний алгоритм дій залежить від типу сайту і навіть від пори року. Необхідно розробити маркетингову стратегію, яка націлена на отримання потенційних клієнтів і підвищення прибутковості бізнесу.

Завжди, коли має місце тісна співпраця з постачальниками та іншими компаньйонами, наявність веб-ресурсу є чудовою підмогою для подальшого розширення. Просувати сайт потрібно поетапно: визначення стратегії розкрутки ресурсу, створення великого семантичного ядра, наповнення якісним контентом, пошукова оптимізація інтернет-майданчика, розкрутка веб-ресурсу в ТОП видачі пошукових систем.

Процес розкрутки сайту - непросте завдання, що вимагає великого практичного досвіду і повної віддачі процесу. Саме тому для отримання хороших результатів слід звернутися до вебмайстрів, які мають бездоганну репутацію і знають всі хитрощі успішної розкрутки сайту.

Контекстна реклама

Коли людина шукає якийсь товар, то вона не шукає телефони магазинів і компаній у довіднику, а заходить відразу в Інтернет і вдається до допомоги пошукових машин. Напевно ви звертали увагу на статистику будь-якого інтернет-ресурсу, що близько 80% трафіку йде з пошукових систем Google і Bing? Все це відбувається завдяки контекстній рекламі.

Контекстна реклама - мабуть, один із найоптимальніших інструментів для просування бізнесу в глобальній мережі. Кожне таке оголошення бачить досить широка інтернет-аудиторія, що сприяє просуванню вашого сайту. Професійне налаштування реклами стане гарантією розкрутки вашого ресурсу і постійного припливу потенційних покупців.

Розміщення контекстної реклами в пошукових системах робить сайт популярним - оголошення розташовується над списком видачі пошуковика, тим самим помітно виділяється серед усіх конкурентів. Якщо людина шукає певний товар або послугу, то вона клацне мишкою по посиланню такого оголошення, і вже не буде переглядати ТОП видачі пошукових систем.

Етап 7. Наймання співробітників

Замислюючись, як почати свій бізнес, пам'ятайте, жоден успішний бізнес не обходиться без найму працівників. В іншому разі він є звичайною роботою на когось або фриланс. Тому питання пошуку співробітників постає перед кожним підприємцем-початківцем.

Вдалі кадри сприяють підвищенню прибутку. Звідси виникає питання - яким чином шукати людей. Можна переглядати оголошення, шукати серед родичів і знайомих. Тут велике значення має принцип відбору. Необхідна команда справжніх професіоналів. Зробіть висновки після того, як перевірите людину в роботі. Щоб оцінити рівень професіоналізму іноді достатньо півгодини або кілька днів. Випробувальний термін на те й дається, щоб зрозуміти потрібен вам такий співробітник чи ні.

Що вища кваліфікація людини, то більша в неї заробітна плата. Починаючи бізнес з нуля, кожна копійка на рахунку, тому таку статтю витрат краще упустити. Найміть співробітника з відрядною оплатою праці. Найчастіше на такі умови погоджуються виконавці роботи або менеджери з продажу. Наприклад, якщо ваш профіль - монтаж металопластикових вікон, то установникам можна платити відсоток від вартості замовлення.

Хочете, щоб людина сумлінно працювала, проте платити зарплату для вас не варіант, візьміть її в частку в бізнесі. З такими умовами у співробітника буде мотивація працювати на результат. Наприклад, він отримуватиме 10 % від прибутку всієї компанії. Обов'язково обговоріть усі нюанси.

Мотивація - це 96% успіху! Вірте в нього і "заряджайте" цією вірою співробітників. Це буде підтримувати їх і позначитися на прибутку.

Етап 8. Розкрутка бізнесу з нуля

Розкрутка бізнесу - це подальше розширення і не завжди реклама. Багато хто вважає, що власна справа може приносити прибуток, не докладаючи зусиль до її просування. Ця думка помилкова. Наприклад, якщо відкрити магазин на ринку, то люди помічатимуть торгову точку, заходитимуть і щось купуватимуть. Однак доходи ледь покриватимуть витрати. Конкурентів на ринку предостатньо і без просування на етапах існування бізнесу неможливо. Ви не залучите покупців, а отже, прибутку не бачити.

У просуванні бізнесу безліч складових, які зводяться до єдиного - задоволення потреб покупців. Поінформувати людей про відкриття магазину допоможе реклама. Проаналізуйте, що необхідно людям і обов'язково зробіть це. Може вони хочуть брати участь у різних акціях, отримувати продукцію швидко, за низькою вартістю або з доставкою додому. Аналізуйте, пробуйте різні методи просування саме у вашій сфері. Робите наголос на рекламу, порівнюйте різні її варіанти: інтернет, зовнішня реклама, телебачення, газети тощо. Знаходьте високоефективні рекламні методи й акцентуйте на них увагу.

Етап 9. Аналіз отриманих результатів

На цьому етапі можна сказати чітко: бізнес-ідеї з нуля виправдали всі очікування. Ви отримуєте прибуток, сформувалася база постійних клієнтів. Тепер настав час для підбиття підсумків і постановки подальших цілей з розвитку бізнесу.

Порада: Який би вид діяльності ви не обрали, не забувайте вкладати кошти в розвиток бізнесу і постійно аналізувати отримані результати. Це дасть змогу уникнути багатьох помилок.

Підбиваємо підсумки

Тепер ви знаєте, як відкрити свій бізнес з нуля. Проявивши завзятість і кмітливість, на вас неодмінно чекає успіх. Геть усі страхи. Вірте в себе і все вийде. Взявши за основу ці прості 9 етапів, відкриття власної справи перетвориться на цікаву і захоплюючу подорож, яка, через деякий час, почне приносити непоганий прибуток.

"У бейсболі, як і в бізнесі, є три типи людей: ті, хто просто спостерігають за тим, що відбувається; ті, хто творять те, що відбувається, і ті, хто дивуються, що це відбувається". Це сказав відомий тренер Томмі Ласорда. А до якого типу людей належите ви?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

379.7KПрочитань
10Автори
353Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається