Як український стартап, що стоїть за астрологічним додатком Nebula, процвітає попри війну

Запуск технологічного стартапу - складна справа за будь-яких обставин. Уявіть, що ви робите це під час вторгнення, коли сирени повітряної тривоги вмикаються в середньому двічі на 24 години, і при цьому вам вдається зростати на 250%. 

Це історія OBRIO, українського стартапу, що стоїть за успішним астрологічним додатком Nebula. У розмові з TNW зі своєї квартири в Києві напередодні Нового року засновник і генеральний директор компанії Алекс Федоров каже, що управління компанією під час війни - це не зовсім те, чого вчать у бізнес-школі.

Федоров бачить цей процес у двох площинах. "Був початковий етап, коли війна тільки почалася, - каже він. "Коли нам потрібно було налагодити канали зв'язку з командою 24/7 і залишатися на зв'язку якомога більше". 

Через COVID команда вже була налаштована на гібридні операції.

Тим часом існували й інші пріоритети, на які слід було звернути увагу. З точки зору бізнесу, фокус змістився на довголіття і стабільність (наскільки це можливо контролювати, коли сусід скидає на тебе бомби). 

"Ми зупинили всі наші дослідження та розробки, тому що розуміли, що на наших людей чиниться великий моральний та емоційний тиск, - пояснює Федоров. "А також з фінансової точки зору - це дуже ризиковано. Тому ми просто зосередилися на створенні стабільного бізнесу". 

Ця стратегія, схоже, себе виправдала. 

Додаток Nebula

Можна багато говорити й підкреслювати стійкість управлінської команди та співробітників OBRIO, але не забуваймо, що компанія також створила дуже успішний продукт. 

Астрологічний додаток Nebula від OBRIO налічує 30 мільйонів користувачів по всьому світу і неодноразово завойовував бажаний титул додатку про стиль життя №1 в App Store та Google Play в США, Канаді та Австралії. Секрет його успіху, за словами Федорова, зводиться до двох основних компонентів.

"Перше - це команда. У нас дуже сильна команда професіоналів, людей, які люблять свою роботу і дуже мотивовані, які розуміють цінність нашого продукту і те, навіщо ми це робимо. І друге - це ніша. Наш ринок - це великий ринок. І у нас ще є потенціал, щоб вирости в чотири-п'ять разів". 

Людське захоплення астрологією зустрічається з технологіями

Ще з часів зародження спільнот і культури люди були зачаровані тлумаченням волі богів, читанням зірок і передбаченням майбутнього. 

Деякі з перших свідчень про астрологію як практику датуються третім тисячоліттям до нашої ери, тож це справді вічнозелена тема. Крім того, у 2021 році обсяг світового ринку астрології оцінювався в $12,8 млрд, а до 2030 року, за прогнозами, досягне $22,8 млрд. 

Nebula, по суті, складається з двох частин. Перша буде знайома кожному, хто завантажував додаток для гороскопа - він надає щоденні афірмації та гороскопні прогнози відповідно до вашої карти народження, а також додаткові рекомендації залежно від фаз місяця тощо.

Інший - це ринок "радників", де користувачі можуть замовити ворожіння на таро або поставити конкретні запитання. Деякі з порадників, запропонованих під час нашого тестування, можуть звучати як кліше літнього ярмарку ворожок або як маркетинговий персонаж одягу для йоги. Однак Федоров запевняє, що всі, хто надає послуги в додатку, проходять ретельну перевірку.

"У нас дуже, дуже ретельний процес відбору [радників], - каже він. Це схоже на правильний процес найму на роботу - спочатку ми проводимо тестове завдання та співбесіду. Потім - друга співбесіда, потім - випробувальний термін у поєднанні з системою навчання". 

Зараз у додатку працює понад 250 консультантів, і лише за останні кілька місяців було найнято ще 70. Цю особливість Федоров вважає найголовнішою, що вирізняє Nebula серед конкурентів. 

Відносини - найпопулярніший запит на Nebula

Отже, що є причиною номер один для людей, які звертаються до астрології та/або екстрасенсів? Виявляється, покращення стосунків. Насправді близько 98% запитів у додатку пов'язані з відносинами. 

Можливо, це говорить про те, наскільки наше щастя залежить від якості наших стосунків, а не від кар'єри чи матеріальних успіхів. Дійсно, всі комплексні дослідження на цю тему, такі як Гарвардське дослідження розвитку дорослих, вказують на те, що це саме так. 

Говорячи про людські стосунки, більшість астрологічних додатків використовують штучний інтелект, щоб видавати прогнози за алгоритмом. Хоча OBRIO використовує штучний інтелект для маркетингу та утримання клієнтів, а також для автоматизації рутинних процесів, компанія ніколи не замінить живих консультантів машинами. 

"З точки зору нашого основного продукту і з точки зору нашої основної цінності, ми не будемо використовувати АІ, тому що ми не віримо, що АІ може зрівнятися з людиною в плані емпатії, розуміння, добрих порад тощо", - додає Федоров.  

Інвестиції в людей

Не задовольняючись тим, що пережила війну, OBRIO має намір масштабуватися у два з половиною рази у 2024 році та зосередитися на основному продукті маркетплейсу Nebula протягом наступних двох-трьох років.  

Заснована у 2019 році, компанія зараз налічує понад 120 співробітників - 55 з них приєдналися до команди у 2022 року - і має ARR у розмірі $50 мільйонів. Окрім Києва, OBRIO також має офіс у Варшаві. 

Окрім розуміння, емпатії та порад, OBRIO також інвестує в добробут своїх співробітників, які постраждали від війни, оплачуючи їм терапію.

Підтримка України як технологічного стартапу

Окрім співчуття та гнучкості, як вам вдається підтримувати моральний дух, працюючи під постійною загрозою нападу? Щомісяця OBRIO перераховує 3% від своїх перших платежів до благодійного фонду Genesis for Ukraine.

Крім того, компанія оголосила, що інвестуватиме частину свого прибутку у відновлення українських лікарень та шкіл після закінчення війни. 

"Наш успіх тісно пов'язаний з успіхом України. Це мотивує мене, і це те, що мотивує наших людей. І саме так ми бачимо нашу щоденну відданість та інвестиції в нашу роботу", - каже Федоров, додаючи, що вважає соціальним обов'язком успішного бізнесу допомагати країні.

Ставлення до астрології в людей різне - дехто з нас знає, в яких знаках перебували планети під час народження, і вважає, що це може бути корисним інструментом, який допомагає бути уважним у повсякденному житті. Інші ж сміються зі згадки про це і називають це просто забобонами. 

Де б ви не знаходилися в спектрі віри у небесний вплив, не можна заперечувати, що стійкість українського технологічного сектору після початку повномасштабного вторгнення росії у 2022 році - це те, чим можна захоплюватися та дивуватися.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion_shkurko

11.2KПрочитань
14Автори
83Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається