Як відкрити бізнес із виробництва пелет

Зміст

Пелет - це біопаливо, яке знайшло широке застосування в сучасному світі, де цінують безвідходне виробництво. Дедалі більше промислових компаній і власників приватних будівель переходять на паливні гранули. Деякі використовують їх як наповнювачі для туалетів вихованців. Виробництво пелет - це приваблива ідея для бізнесу, кількість покупців зростає з кожним роком, справа не може бути збитковою.

Особливості ідеї бізнесу: виробництво пелет

Бізнес із виробництва пелет більше підійде досвідченим підприємцям. Буде потрібно вкласти близько 3 млн грн., для новачків така сума часто занадто серйозна інвестиція. Приступайте до реалізації ідеї бізнесу з виробництва пелет після того, як тверезо оціните свої фінансові можливості.

Як і будь-який інший бізнес, цей має свої переваги і недоліки. Головний плюс - в Україні напрямок майже не освоєно, ніша вільна, поріг входу на ринок незначний. Другий позитивний бік - безвідходне виробництво, яке дає змогу заощадити на вивезенні сміття. Мінус полягає у вартості справи.

Що таке пелети: як їх виготовити і де використовувати - Ekipagro

Актуальність бізнесу з виробництва пелет

Бізнес-ідея з виробництва пелет актуальна для жителів усіх міст. Попит зафіксовано по всій країні і немає передумов щодо насичення ринку. Існує кілька видів біопалива. Вибирайте брикети, виконані методом шнекового пресування, їх за статистикою купують в 2 рази частіше.

На думку експертів, нинішнього року споживання гранул досягне 120 тис. тонн.

Затребуваність викликана не тільки екологічністю продукції, але й високою вартістю на газ і електрику. Люди з метою економії, переходять на пелети.

Організація бізнесу - основні етапи

У бізнес-плані з виробництва пелет особливе місце займає не тільки фінансова складова. Але й організаційні моменти, без яких повноцінна робота неможлива.

Реєстрація бізнесу та ліцензування

Підприємцю достатньо оформити ФОП, якщо планується відкрити завод, то форма роботи ТОВ. Для запуску стартапу потрібно:

  • укласти договори з постачальниками сировини та орендодавцем цеху;

  • пройти сертифікацію продукції;

  • отримати висновок від СанПіН і служби пожежної безпеки.

Ліцензія для ведення діяльності не потрібна.

Технологія

Важко почати працювати, не знаючи технологію виготовлення гранул. Процес виробництва пелет включає в себе кілька етапів.

  • Дроблення сировини.

  • Просушування деревних відходів. Вологість матеріалу від 8% і нижче.

  • Дрібне дроблення. На виході виходять частинки розміром не більше 4 мм.

  • Водяне охолодження. Після процедури склеювання тканин відбувається стрімкіше.

  • Пресування. Неможливо без спеціального обладнання.

  • Просіювання готового біопалива і його пакування.

Бракованої продукції тут бути не може. Брикети правильної форми, занадто дрібні частинки та інше підлягає переробці для наступної партії товару.

Приміщення

Для організації бізнесу з виробництва пелет потрібно орендувати приміщення площею не менше 140 кв. м. Вдале місце розташування - промислова частина міста, але зі зручними під'їзними шляхами. Досить розділити цех на 2 зони: виробнича і складська. Висота стель від 8 м.

Адміністративна будівля може розташовуватися окремо від цеху, але на перших етапах краще відмовитися від поділу. Доцільніше самостійно стежити за роботою майстрів. Відповідні приміщення знайдуться в кожному місті, досить активно переглядати оголошення в інтернеті.

Обладнання

Перед тим як відкривати бізнес із виробництва пелет, вивчіть ринок техніки, можливо, деяке обладнання потрібно буде замовити з-за кордону. Необхідні:

  • подрібнювачі;

  • сушарки;

  • гранулятори;

  • охолоджувачі.

Щоб уникнути націнки, звертайтеся до заводів-виробників. В умовах обмеженого бюджету можна розглянути вживані моделі.

Матеріали

Зазвичай для виготовлення біопалива використовують деревні залишки: тирсу, тріску, стружку, гілки, а іноді кору. Недорогі гранули, що цінуються найменше, отримують із лушпиння злакових культур і відходів сільгоспдіяльності.

Перший час за сировиною звертайтеся до невеликих лісопилок, меблевих фабрик та інших організацій, які базуються на обробці деревини. У міру розширення бізнесу можна налагодити постачання матеріалів від великих виробництв лісової промисловості.

Персонал

Для отримання пристойного доходу підприємство має функціонувати постійно. Найкраще організувати 3 зміни по 4 майстри. Усього персоналу буде потрібно близько 14 осіб - це: бухгалтери, комірники, водії, менеджери з продажу та технологи.

Рекомендується наймати працівників із досвідом роботи на виробництві. Так вийде заощадити на навчанні.

Фінансові розрахунки

Бізнес із виробництва пелет на старті має високу ціну - близько 3 млн грн. З них понад 90% піде на купівлю обладнання. Сюди входить не тільки сама техніка, а й її доставка, встановлення та налагодження.

Інвестиції на старті

На відкриття йде близько 500 000 грн., без урахування автоматизованої лінії. Гроші розподіляються на:

  • оренду приміщення;

  • ремонт приміщення;

  • закупівлю сировини;

  • інші дрібні витрати.

Щомісяця доведеться віддавати за оренду цеху, на ремонт техніки, оплату комунальних послуг, маркетингові дослідження, послуги бухгалтера, купівлю матеріалів. Не виключено, що регулярно виникатимуть непередбачені витрати. 1 раз на місяць буде йти близько 200 тис. грн.

Доходи і прибуток

Середній прибуток невеликого підприємства щомісяця становить близько 80 тис. грн. з розрахунку:

  • вартість 1 тонни пелет - 3 тис. грн;

  • собівартість - 1 тис. грн;

  • дохід з однієї тонни - 2 тис. грн.

Якщо випускати 60 тонн і продавати хоча б 70% з них, то прибуток перевищить сотні тисяч. Окупність 18 місяців за гарного збігу обставин.

Маркетинг і ринок збуту

Покупців шукайте в інтернеті там, де і будете розміщувати рекламу. Найкраще створити свій сайт і залучати споживачів оголошеннями на сторонніх ресурсах. Якщо дозволяє бюджет, найміть у штат SEO-фахівця, який стежитиме за сторінкою та її розвитком.

Продукцію можуть закуповувати:

  • фірми посередники, що постачають біопаливо за кордон;

  • великі будівельні та господарські магазини;

  • звичайні громадяни, якщо передбачається реалізація в роздріб.

Менш затратно продавати пелети в онлайн-магазині. Вийде знизити витрати на оренду складу і супермаркету і вкласти зекономлене в розвиток сайту і бізнесу загалом.

Рентабельність і перспективи бізнесу з виробництва пелет

Виробництво пелет як бізнес - напрямок рентабельний, експерти оцінюють ефективність у 100%. Уже через 1,5 року можна вийти на хороший, стабільний дохід. Перспектива розвитку також є. Коли будете впевнені, що твердо стоїте на ногах, розширте виробництво і працюйте із зарубіжними покупцями напряму. У країнах Європи попит на гранули вищий, ніж в Україні.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається