Як відкрити стоматологію

Сьогодні попит на приватні клініки зростає завдяки індивідуальному підходу до кожного клієнта, дорогому обладнанню та кваліфікованому персоналу. Щоб відкрити таку клініку, необов'язково бути лікарем, досвідченому підприємцю також до снаги керувати подібним бізнесом.

У середньому на відкриття стоматологічного кабінету в спальному районі піде від 400.000 до 600.000 гривень. Для такої клініки знадобиться приміщення площею до 40 кв. метрів.

Стандартний набір для відкриття клініки:

  • Стоматологічна установка - 200.000-300.000 грн;

  • Меблі для кабінету - 50.000-70.000 грн;

  • Автоклав - 30.000-50.000 грн;

  • Рентген - 100.000-150.000 грн;

  • Витратні матеріали - 30.000 грн;

Разом: від 410.000 до 600.000 грн.

Дозволи та документи

Щоб відкрити стоматологічну клініку або кабінет, спочатку треба зареєструвати юридичну особу, зареєструватися в єдиному реєстрі стоматологів.

Потім слід отримати необхідний пакет дозвільних документів від податкової інспекції, санітарної служби та пожежної охорони. Загалом для відкриття стоматологічної клініки потрібна документація за наступним переліком:

  1. Ліцензія на здійснення стоматологічної діяльності (на кожен вид медичної діяльності).

  2. Свідоцтво про постановку на облік у податковий орган.

  3. Документ про право власності на приміщення або договір оренди.

  4. Висновок від санітарно-епідеміологічної станції.

  5. Експертиза на стерильність повітря, змивів, води.

  6. Договір про дезінфекцію систем кондиціонування і вентиляції.

  7. Договір про утилізацію відходів і люмінесцентних ламп.

  8. Експлікація.

  9. Договір на прання білизни.

  10. План БТІ (Бюро технічної інвентаризації).

Визначення цільової аудиторія стоматологічної клініки

Ви вже знаєте, в якому районі хочете відкрити стоматологію. Тепер вам потрібно максимально точно визначити, якою буде цільова аудиторія стоматологічної клініки.

Для цього вам потрібно:

  1. Вивчити демографічні особливості району - постійні мешканці, люди, які приїжджають сюди на роботу або в інших справах.

  2. Вивчити ритм життя цього місця, графік роботи підприємств, офісів, щоб зрозуміти найзручніший час візиту до стоматолога для потенційних клієнтів.

  3. Визначити саму перспективну демографічну групу, на яку ви будете орієнтуватися в роботі.

Такий аналіз дозволить вам скласти точний портрет майбутнього клієнта, і вже відповідно до цього ви зможете правильно встановити перелік послуг, рівень цін і інші важливі деталі.

Як це виглядає на практиці? Наприклад, ви запланували відкрити стоматологічний кабінет в непрестижних спальному районі міста. Основним клієнтом тут будуть місцеві жителі, сім'ї з дітьми, пенсіонери, тобто люди з невисоким рівнем доходу. Вам вигідно відкрити тут стоматологію сімейного типу із середнім рівнем цін.

У діловому районі міста потенційні клієнти - співробітники розташованих тут офісів, установ. Це люди середнього та високого достатку, яким найзручніше відвідувати лікаря в ранковий або вечірній час (до і після роботи). Для такої цільової аудиторії можна відкрити клініку середнього або високого цінового сегмента з основним переліком послуг стоматолога + послугами естетичної стоматології.

Вибір приміщення

Вибір приміщення залежить від ваших цілей і можливостей. Якщо ви відкриваєте клініку елітного сегмента, то зупиніться на локації в історичному центрі, зі зручним під'їздом і власним паркуванням. Для стоматології середнього класу підійдуть місця комплексної забудови, де конкуренція розвинена не так сильно.

Стоматологія на Виноградарі «One Dental Clinic»

Ідеальний варіант - придбати приміщення у власність, щоб не витрачати кошти на щомісячну оплату оренди. Якщо грошей для такої покупки недостатньо, то виходьте з вартості кв. метра в обраному районі.

Розрахунок площі для стоматологічного кабінету на одне крісло:

  • Стоматологічний кабінет - 10 - 15 м²;

  • Стійка адміністратора, побутове приміщення, зона очікування, санвузол - близько 25 м².

  • Оптимальна площа - 35-40 м².

Обладнання та меблі

Для стоматологічного кабінету на одне крісло знадобляться:

  • Стоматологічне крісло;

  • Набір інструментів для стоматолога (12 інструментів);

  • Додаткові наконечники;

  • Витратні матеріали;

  • Автоклав;

  • Обладнане місце для зберігання;

  • Меблі для кабінету;

  • Рентген;

Разом: 400.000-600.000 гривень.

Як вибрати постачальника

На початковому етапі спробуйте працювати з кількома постачальниками. Це дасть змогу розподілити закупівлю різних категорій товарів, а також обговорювати з кожним постачальником індивідуальні умови співпраці. Довгострокова співпраця з одним постачальником актуальна тільки після того, як бізнес зміцнить свої позиції на ринку.

Працюйте з безпосередніми виробниками товару - вам гарантована вартість без зайвих накруток і швидкі терміни доставки. Співпраця з дистриб'юторами також має низку переваг: гнучкі умови, великий асортимент продукції, акції та знижки.

Шукайте постачальників в інтернеті або на виставках і ярмарках.

Який персонал буде потрібен

Підбір співробітників в штат необхідно здійснювати відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України № 117 від 29 березня 2002 року, який затверджує Довідник кваліфікаційних характеристик, що містить, зокрема, і вимоги для фахівців в галузі стоматології

Штат співробітників стоматологічного кабінету і заробітна плата:

  • Адміністратор - 15.000-20.000 грн;

  • Лікар - 50.000 грн;

  • Асистент стоматолога - 20.000-25.000 грн;

  • Прибиральниця - 5.000-10.000 грн;

  • Бухгалтер на аутсорсі - 5.000 грн;

Разом: 95.000 - 110.000 грн.

Бухгалтерську роботу можна віддати на аутсорс, оскільки в цій сфері постійна присутність бухгалтера не потрібна.

Реклама

Для нового стоматологічного кабінету підійдуть такі канали реклами:

  • Створення сайту з усією необхідною інформацією - про лікарів, послуги, ціни.

  • Групи в соціальних мережах, акаунт в Інстаграм. Це чудова можливість поспілкуватися з клієнтами і донести до них найсвіжішу інформацію про акції та конкурси.

  • Флаєри.

  • "Розкрутка" лікарів - безкоштовні консультації в режимі он-лайн, інтерв'ю на радіо, участь у конференціях.

  • Банери.

Наскільки затребувані ці послуги?

Американський психолог Маслоу, який склав піраміду потреб людей, не випадково розташував турботу про власне здоров’я на вершині піраміди. Підприємці, які відкривають медичний бізнес, завжди будуть впевнені в тому, що більша частина людей за надання їм можливості вилікувати свої недуги готова розлучитися зі своєю останньою сорочкою.

Однак дуже важливо розуміти те, що ні в якому разі не можна зловживати подібним. Кожен клієнт повинен піти щасливим і позбавленим від своєї хвороби, оскільки тільки таким чином він захоче відвідати клініку ще раз, крім того, є ймовірність того, що він приведе разом із собою своїх друзів і знайомих. Пов’язано це з тим, що в медичній сфері люди найчастіше орієнтуються саме на особисті рекомендації своїх знайомих.

Отже, репутацію стоматологічного кабінету, який намагається забрати у пацієнтів якомога більшу кількість грошей і надає послуги не найкращої якості, можна заробити досить швидко.

Для того, щоб відкрити успішну стоматологічну клініку, досить мати необхідну суму грошових коштів, приділити цьому достатню кількість часу і чітко дотримуватися всіх пунктів, які містяться в даному бізнес-плані. Таким чином можна створити підприємство, яке буде приносити своєму власникові досить великий і стабільний дохід довгі роки. Тепер ви знаєте, як відкрити стоматологічний кабінет.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

432.9KПрочитань
11Автори
380Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається