Як відсоткові ставки ЄБЦ впливають на євро?

Вплив відсоткової ставки на євро може бути визначено змінами очікуваних відсоткових ставок, що контролюються Європейським центральним банком (ЄЦБ). Важливо для трейдерів зрозуміти, що вартість євро зазвичай зростає, коли очікувані відсоткові ставки підвищуються, і це стосується не лише фактичного підвищення номінальної відсоткової ставки.

Наприклад, якщо ЄЦБ залишає відсоткові ставки незмінними, але вказує на те (повідомляє ринку), що очікує подальшого зростання відсоткових ставок у майбутньому, то, зазвичай, це призводить до зростання вартості євро.

Крім того, програма кількісного пом'якшення (QE) може мати подібний ефект на вартість євро, що і процентні ставки. QE включає у себе купівлю центральним банком цінних паперів на відкритому ринку з метою стимулювання економіки і забезпечення ліквідності фінансовій системі. Історично ця політика вживалася в основному під час фінансових криз. Збільшення обсягу QE зазвичай призводить до зниження вартості євро, оскільки це збільшує грошовий обіг.

Щодо впливу процентних ставок на економіку, Європейський центральний банк знижує відсоткові ставки, коли спрямовує зусилля на стимулювання економіки (ВВП), і підвищує їх, коли намагається стримати інфляцію, яка виникає внаслідок перевищення потенційних можливостей економіки (перегрів).

Зниження відсоткових ставок спонукає економіку до зростання за кількома способами:

  1. Підприємства можуть брати позики та інвестувати в проекти, які приносять більший дохід, ніж процентна ставка запозичення.

  2. Зниження відсоткових ставок також впливає на фондовий ринок, знижуючи дисконтну ставку, що призводить до зростання вартості акцій і створює ефект багатства.

  3. Люди інвестують свої гроші в економіку (акції та інші активи), оскільки можуть заробити на цих активах більше, ніж за низьких процентних ставках.

Щоб торгувати рішеннями ЄЦБ щодо процентних ставок, трейдери можуть використовувати інформацію щодо можливих сценаріїв, пов'язаних із зміною очікуваних процентних ставок. Ця інформація дозволяє прогнозувати, чи ймовірно підвищення чи зниження вартості валюти, і відповідно налаштовувати торгові стратегії.

Давайте розглянемо приклад EUR/USD, де Європейський центральний банк завершив свою тривалу програму кількісного пом’якшення. Припинення програми кількісного пом’якшення означає, що центральний банк більше не додаватиме більше грошей до системи. 13 грудня 2018 року Європейський центральний банк оголосив про припинення своєї програми кількісного пом’якшення, що призвело до підвищення курсу євро, оскільки сигналізував про те, що в економіці буде менше грошей, ніж очікувалося.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Форекс Бокс
Форекс Бокс@forexbox

3.6KПрочитань
8Автори
10Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається