Європейські країни, що межують з росією, домовилися про “стіну з безпілотників”

Шість країн-членів НАТО планують побудувати "стіну з безпілотників" для захисту Європи від російських загроз.

Фінляндія, Норвегія, Польща та три країни Балтії спільно працюватимуть над створенням системи протиповітряної оборони. Безпілотники стежитимуть за тисячокілометровим кордоном, що відокремлює країни від росії. Стіна також включатиме системи протидії безпілотникам для нейтралізації ворожих дронів.   

"Це абсолютно нова річ - стіна безпілотників, що простягається від Норвегії до Польщі", - сказала Агне Білотайте, міністр внутрішніх справ Литви, в інтерв'ю Балтійській службі новин.  

"Мета - використовувати дрони та інші технології для захисту наших кордонів... від провокацій з боку недружніх країн і для запобігання контрабанді".

Останніми місяцями росія активно провокує своїх західних сусідів, зокрема ухвалила законопроєкт, згідно з яким москва оголосить фінські та литовські райони Балтійського моря російськими. 

Фінляндія також звинуватила росію в тому, що вона спрямовує тисячі мігрантів з Сирії, Сомалі та Іраку на свою територію, намагаючись послабити прикордонну охорону.   

Після вторгнення росії в Україну у 2022 році країни ЄС дедалі більше побоюються, що путін націлиться і на них.

Польща витратила мільярди на зміцнення оборони своїх кордонів з росією та Білоруссю, в той час, як Естонія будує 600 армійських бункерів, готуючись до можливого майбутнього нападу. 

Оголошення про створення стіни з безпілотників з'явилося після того, як минулого тижня Польща приєдналася до Європейської ініціативи "Небесний щит" (European Sky Shield). Цей план, який наразі підписала 21 країна, має на меті створення системи протиповітряної оборони на кшталт Залізного купола, що охоплює країни-члени НАТО по всій Європі.

Війна в Україні відкрила нову еру повітряних конфліктів, які все більше визначаються війною безпілотників.

Оскільки дрони, великі й малі, стають повсюдними на полі бою, не дивно, що країни прагнуть захистити себе від цього нового ворога в небі.

За словами Білотайте, стіна з дронів все ще перебуває на ранніх стадіях розробки, і немає конкретних термінів її впровадження.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

17.6KПрочитань
17Автори
90Читачі
Підтримати
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається