З'їзд монархів Європи в Луцьку 1429

Картина, що ілюструє, як Вітовт виступає по серед монархів Європи

З'їзд монархів в Луцьку, або Луцький саміт був організований князем Вітовтом для підняття важливих питань для тогочасної Європи . Дійство відбувалося в січні 1429 р., і на нього приїхали монархи таких країн як:

Польське Королівство, Папська Держава, Держава Тевтонського ордена, Лівонський орден, Данське Королівство, Угорське Королівство, Королівство Богемії, Візантійська імперія, Князівство Московське, Князівство Рязанське, Тверське Князівство, Молдовське Князівство.

ПЕРЕДУМОВИ ДЛЯ З'ЇЗДУ

У 1385 була підписана Кревська Унія між ПК та ВКЛ, і з тих пір Польща проводила великий тиск на Литву, натомість князь Вітовт коли став очолювати Велике князівство Литовське Руське і Жемайтійське відчував цей тиск, як ніхто інший та почав замислюватися про відділення від Польщі. Бачачи це Сигізмунд І, який хотів послабити ПК, та утворити союз між литвинами, угорцями, німцями проти польської держави, почав підбивати Вітовта на сміливі самостійні рухи, та на те аби його коронували. Питання про коронацію Вітовта, та створення окремого литовсько-руського королівства мало вирішитися в Луцьку. Крім того, були нерозв'язаними багато складних політичних, оборонних та економічних питань, які назріли на той час в Центральній та Східній Європі. Зробивши Луцьк південною столицею Литви, Вітовт вирішив скликати з'їзд саме тут. Тож монархи з'їхалися в Луцьк і кожен намагався розв'язати свої та спільні проблеми.

У перші дні з'їзду приїхало, що найменше 15 тисяч людей, через це в Луцьку банально не вистачало місця, де їх поселити, тож окрім Луцька забити людьми були його околиці. Цікавинкою є те, що під час саміту гості випивали по 700 бочок меду та вина, а також з'їдали по 700 волів.

На саміті обговорювали дуже багато питань, а саме:

1)Волоське питання;

2)Створення антитурецької коаліції;

3)Коронація Вітовта;

4)Ганзійське питання;

5)Та питання стосовно релігії.

Поляки довгий час протестували проти коронації Вітовта, а потім саме через це питання покинули з'їзд. Згодом Польща буде прикладати усіх зусиль, аби корона не попала в руки Вітовта.

Як висновок, я хотів сказати, що для тогочасного Луцька як одного з головних міст з'їзд монархів був важливою дипломатичною та історичною подією, котра підкреслила вагомість міста у розвитку князівства та Королівства Польського. Але зважаючи на велику кількість розбіжностей та суперечок між учасниками з'їзду, великого політичного значення для Європи він не мав

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Луцик Андрій
Луцик Андрій@Dulib

257Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 25 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається