Невідомі герої світу ілюстрацій (частина 2)

René Bull (1872-1942), “Rubáiyát of Omar Khayyám”, 1913
Source

Завдяки ширшим і ефективнішим мережам поширення та комунікації ілюстровані газети, книги та журнали стали доступною розвагою для мільйонів людей. Журнали новин, сімейні журнали, жіночі журнали, дитячі журнали, літературні та мистецькі журнали, сатиричні та політичні журнали, гумористичні журнали та повнокольорові газетні комікси принесли мистецтво ілюстрації в повсякденне життя.

Видавці почали сприймати ілюстрацію як необхідність, і конкуренція між виданнями за обмежену кількість чудових ілюстраторів призвела до збільшення бюджетів на мистецтво, встановлення вищих гонорарів і більшого визнання художників-граверів.

Найкращі ілюстратори стали відомими особистостями, а деякі, як-от Чарльз Дана Гібсон і Джон Хелд-молодший, досягли статусу знаменитостей. Обкладинки журналів та ілюстрації до оповідань Говарда Чендлера Крісті, Джеймса Монтгомері Флегга, К. Коулза Філліпса, Дж. Сі Лейендекера та Нормана Роквелла побачили мільйони по всій Америці.

Цього разу увага буде приділена двом видатним ілюстраторам з кардинально різними стилями, проте спільним мистецьким інтересом.

Рене Булл (1872-1942)

Рене Булл буде першим ірландським ілюстратором якого буде тут висвітлено. Початком його кар'єри були політичні та гумористичні карикатури. Проте така праця не сподобалася митцю.

Art prints by René Bull (Page 2)
Одна з ранніх робіт Рене

У 1896 році Булл приєднався до ілюстрованої газети «Black and White» як особливий художник і фотограф. Того ж року він наймається військовим художником. Думаю не варто пояснювати наскільки це було небезпечно. У 1898 році він малює кампанію в Індії та потрапляє до Судану.

Ілюстрація авторства Рене Булла “Руббаят”

Отримавши важке поранення в англо-бурській війні (1900 р.) він повернувся додому де зайнявся створенням популярних тоді кольорових сигаретних листівок. Він також малював карикатури для таких журналів, як «Bystander, «Chums», «London Opinion», «Lika Joko».

Пізніше він направив свій талант до ілюстрації. Рене продовжив спеціалізуватися на ілюструванні казок після вдалої роботи над дитячим оповіданням «Дядько Ремус» про хитрого кролика в штанях та дуже модного лиса в зеленому пальто.

Р. Булл створив багато деталізованих малюнків серед яких особливо вирізняються: «Арабських ночей» (1912), «Рубаята Омара Хайяма» (1913) та інших дитячих книг.

Book page image
Ілюстрація авторства Рене Булла “Руббаят”

Умберто Брунеллескі (1879-1949)

Якщо про минулих ілюстраторів навіть немає відомостей українською мовою (або вкрай й вкрай обмаль) то цей ілюстратор-гравер зазнав набагато більшої популярності.

Umberto brunelleschi, autoritratto con una maschera, 1920.jpg
Автопортрет

Італійський ілюстратор Умберто Брунелескі почав власну кар'єру карикатуристом в рідній Флоренції. Там він навчався в Accademia delle Belle Arti. Умберто переїхав до Парижа в 1900 році разом з Арденго Софічі. Там невдовзі зарекомендував себе як друкар, ілюстратор книжок, декоратор і художник по костюмах.

Там він отримав велику кількість замовлень від модних французьких видань («La Vie Parisienne», «Gazette du Bon Ton», «Journal des Dames et Des Modes» та інших).

Proantic: 12 dessins "Venise" Umberto Brunelleschi (1879-1949) Vers 1

На його творчість сильно вплинула участь в Першій світовій. Елементи модерну які було видно в його ранніх роботах в пізніший період його творчості зазнали змін. Він став одним з новаторів у світі ілюстрацій, які працювали з модерністським стилем, який ми зараз називаємо арт-деко.

Post scriptum

Оригінальні ілюстрації Вільяма В. Денслоу (1856-1915) до книги «Дивовижний чарівник країни Оз» 1900 року.

Оригінальний ілюстратор роману, В. В. Денслоу, допоміг у розвитку історії Л. Френка Баума та значною мірою вплинув на її інтерпретацію. Баум і Денслоу тісно співпрацювали і працювали разом, щоб створити історії з гармонійним поєднанням зображень і тексту. Колір був важливим елементом історії та присутнім на всіх зображеннях, причому кожна глава мала різні кольори.

undefined

Вільям Денслоу також додав до своїх малюнків характеристики, які Баум ніколи не описував. Вони були настільки вдалими що їх надалі використовували наступні ілюстратори.

W.W. Denslow Illustration of Wizard of Oz Characters (Post… | Flickr
I am the Witch of the North." Art by W. W. Denslow | Flickr
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Acratoforus
Acratoforus@acratoforus

2.5KПрочитань
22Автори
47Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • В пошуках острова Туле

    Що є рушійною силою людства? Традиційний дух, який веде його до крайніх меж світу, до площин поза ними [«terra incognita»]. Внутрішня енергія, яка прагне зафіксувати невідоме, класифікувати цю невідомість в зрозумілі людині критерії, встановити принципи й закони… Керувати Хаосом.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Монархічні амбіції українських гетьманів посеред «Руїни» [глава IV]

    Доба Руїни та смерть Б. Хмельницького принесла негативні зміни для української державності та закладених в неї ідей. Зокрема і монархічних.

    Теми цього довгочиту:

    Козацтво

Вам також сподобається

  • Комюніке

    Офіційне Комюніке Комуністичної Партії Кампучії з приводу саморозпуску, український переклад.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Пост-РФ: Залісся та Московія

    В сьогоднішній статті ми розберемо два утворення в центральній частині імперії: Московія (Москва, Московська, Калузька, Тульська та Рязанська області) та Залісся (Ярославська, Володимирська, Іванівська, Костромська, частково Нижньогородська та Кіровська області).

    Теми цього довгочиту:

    Демосковізація

Коментарі (2)

чому мене немає в топі

Вам також сподобається

  • Комюніке

    Офіційне Комюніке Комуністичної Партії Кампучії з приводу саморозпуску, український переклад.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Пост-РФ: Залісся та Московія

    В сьогоднішній статті ми розберемо два утворення в центральній частині імперії: Московія (Москва, Московська, Калузька, Тульська та Рязанська області) та Залісся (Ярославська, Володимирська, Іванівська, Костромська, частково Нижньогородська та Кіровська області).

    Теми цього довгочиту:

    Демосковізація